June 18, 2024

MARVEL – ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΣΚΟΥΜΑ.

KODAK Digital Still Camera

Ήταν ένα απόγευμα του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν χαζεύοντας τις εφημερίδες  στο περίπτερο έπεσε το μάτι μου σε ένα περιοδικό – τόμο, που στο εξώφυλλο του ήταν σχεδιασμένη η φιγούρα του SRIDERMAN.

Από εκείνο το Σεπτέμβρη λοιπόν και μέχρι σήμερα και η συνέχεια να γράφει το νούμερο 60, μπήκε στη ζωή μας, ένα περιοδικό με τον τίτλο MARVEL– ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ  των εκδόσεων RADNET!

Πρόκειται για μια σειρά, με τους Υπέρ Ήρωες της MARVEL, τον SPIDERMAN, τους FANTASTIC FOUR,THOR, HULK, IRON MAN, CAPTAIN AMERICA, AVENGERS και DAREDEVIL!

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τα μέσα της 10ετίας του ΄70, οι εκδόσεις KABANAS HELLAS παράλληλα με τα αξέχαστα … ΤΙΡΑΜΟΛΑ και ΣΕΡΑΦΙΝΟ, εξέδιδαν αρκετούς τίτλους κόμικς με πρωταγωνιστές τους SPIDERMAN, CAPTAIN AMERICA, KUNG FU κ.α.  

Αργότερα όταν οι τίτλοι αυτοί σταμάτησαν με τον SPIDERMAN να φθάνει τα 589 τεύχη …αν θυμόμαστε καλά, τη σκυτάλη της έκδοσης των Υπέρ Ηρώων, πήρε στα χέρια της η ΜΑΜΟΥΘ ΚΟΜΙΞ.

Όσον αφορά την τιμή των παραπάνω αναφερομένων εκδόσεων , θα πούμε ότι ξεκίνησαν με 15 δραχμές για να περάσουν στις 20, με το απότομο σκαρφάλωμα των 100, 150, 200 έως και τις 220 δραχμές! 

Γύρω από το θαυμαστό κόσμο των χάρτινων Υπέρ Ηρώων της MARVEL θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης, ότι στις 13/09/2019 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, η επίσημη συλλογή της Marvell Graphic Novels της Hachette, σε μετάφραση και επιμέλεια των εκδόσεων ANIBUS.      

Από το παρελθόν, στο εκδοτικό παρόν και στο χώρο των κόμικς που λατρεύουν οι μικροί αλλά κυρίως οι μεγάλοι όπως προαναφέραμε αυτή την εποχή μπορείς να απολαύσεις τον … SPIDERMAN, τους FANTASTIC FOUR,THOR, HULK, IRON MAN, CAPTAIN AMERICA, AVENGERS και DAREDEVIL, μέσα από τις εκδόσεις RADNET, με περιπέτειες που σε μεταφέρουν στο θαυμαστό κόσμο, εκείνων των αξέχαστων… των καλύτερων μας χρόνων, μια που η σειρά περιέχει ιστορικούς  τίτλους και μάλιστα με τα τεύχη που είχαν κυκλοφορήσει τότε!

Η τιμή των τευχών, που είναι σε μορφή τόμου, αρκετά προσιτή για κάθε τσέπη, άξιο λόγου η άριστη προσαρμογή των ιστοριών στην Ελληνική γλώσσα!

Τέλος να πούμε ότι η σειρά αυτή έχει κυκλοφορήσει με επιτυχία σε πολλές χώρες του πλανήτη με περισσότερους από τους 60 τόμους, που μακάρι αυτό να ισχύσει και στην Ελλάδα, που κυκλοφορεί κάθε βδομάδα στα περίπτερα!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΣΚΟΥΜΑ (PRODUCT MANAGER)

Athenscalling.gr: Η εκδοτική RADNET, θα έλεγα ότι εισήλθε στο χώρο των εκδόσεων με δυναμική είσοδο, με ενδιαφέρουσες εκδόσεις για όλα τα γούστα!   Εκδόσεις για τους Συλλέκτες, τα Παιδιά, τους Βιβλιόφιλους ακόμη και για εκμάθηση των Αγγλικών και πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα υπάρχει στη συνέχεια, από εσάς, σε μια δύσκολη και παράξενη κατά τα άλλα αγορά … όπως είναι η δική μας!  Με το καλώς ήλθατε στο Athenscalling.gr webzine of culture, θα σας πω ότι αυτή η συγκεκριμένη μας συνάντηση αφορά, μόνο ένα μέρος των εκδόσεων σας, έτσι θα μιλήσουμε για την έκδοση η οποία αφορά τον Φανταστικό Κόσμο των Υπέρ Ηρώων της MARVEL! Μια έκδοση που τουλάχιστον εμείς… την ξεχωρίσαμε, από άλλες του αυτού είδους… Αλήθεια πως και με ποια αφορμή έγινε η συγκεκριμένη επιλογή της έκδοσης?     

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ:  Εκτιμούμε πως σήμερα οι ήρωες της Marvel είναι πιο γνωστοί από ποτέ σε αγορές εκτός των συνόρων των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα η παρουσία τους στα περίπτερα δεν είναι αυτό που ήταν την δεκαετία των 80s ή των 90s. Ταυτοχρόνως η μορφή της σειράς που έρχεται σε τόμους 150 σελίδων με τέσσερις έως έξι ιστορίες αποτελεί πολύ πιο δελεαστική πρόταση από το παραδοσιακό 30-σέλιδο κόμικς που περιλάμβανε μια μόνον ιστορία ή μέρος μιας ιστορίας. Καθοριστικής σημασίας στην κυκλοφορία της σειράς ήταν η δυνατότητα να ορίσουμε μια χαμηλή τιμή. Έτσι η σειρά Marvel Κλασικοί Υπερήρωες κυκλοφορεί στα 7,99€ και όχι στα 9,99€ που θα λέγαμε είναι η στάνταρ τιμή της αγοράς η οποία ξεπερνά τα 19,99€ όταν πρόκειται για ξενόγλωσσους τόμους εισαγωγής.  

Athenscalling.gr: Ξεκινήσατε, αν δεν κάνω λάθος το Σεπτέμβρη του 2021 και ο στόχος σας είναι να φτάσετε τα 60 τεύχη, υπάρχει ελπίδα για τους φίλους του είδους … και όχι μόνο να πάμε παρακάτω?

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ: Είναι παντού γνωστό πως το αρχείο της Marvel είναι γεμάτο από υπέροχα κόμικς που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 60 χρόνια. Συνεπώς υπάρχει άπλετο υλικό προκειμένου να επεκταθεί η σειρά πέραν των 60 τόμων, εφόσον το αναγνωστικό κοινό επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Athenscalling.gr: Μίλησα προηγουμένως για λάτρεις του είδους και εδώ θα αναρωτηθώ, εάν οι συγκεκριμένες εκδόσεις, είναι ικανές να προσελκύσουν και κάποιους περαστικούς, να έρθουν και να μείνουν δηλαδή και αυτοί στην παρέα των φίλων των κόμικς …   

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ: Η κύρια βάση των αναγνωστών της σειράς είναι μυημένοι φαν των κόμικς. Ταυτόχρονα η σειρά Marvel Κλασικοί Υπερήρωες είναι ιδανική για να προσελκύσει άτομα που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τα κόμικς των Υπέρ-ηρώων, οι «περαστικοί» που λέτε. Δεν απαιτείται ο αναγνώστης να έχει την παραμικρή γνώση ως προς τους ήρωες και τα κατορθώματά τους, γιατί η συλλογή μας ξεκινάει από το πρώτο-πρώτο τεύχος του SpiderMan, του Thor, του Hulk, των Fantastic Four κ.ο.κ. Ο αναγνώστης έχει λοιπόν την ευκαιρία να πιάσει το νήμα από την αρχή και να απολαύσει τις περιπέτειες αυτών των ηρώων στην σωστή χρονολογική σειρά, χωρίς κενά. Αυτό είναι  το μεγάλο προνόμιο που προσφέρει τούτη η συλλογή στον αναγνώστη, και καμία άλλη.

Athenscalling.gr: Αναρωτιέμαι διαβάζοντας τα κόμικς σας, το γιατί η αναφορά στις πρώτες ημέρες της εμφάνισης του SPIDERMAN, του  HULK, του THOR, των AVENGERS και των άλλων ηρώων …και όχι σε κάτι το σημερινό?   

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ: Η σειρά Marvel Κλασικοί Υπερήρωες απευθύνεται σε παραπάνω από μια κατηγορία αναγνώστη… Στους μυημένους που γνωρίζουν τις πρόσφατες ιστορίες των υπερηρώων της Marvel αλλά μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόσβαση στο παλαιότερο υλικό. Στους παλαιότερους οι οποίοι θέλουν να χτίσουν σήμερα την συλλογή κόμικς που δεν κατάφεραν στο παρελθόν. Και σαφώς σε όποιον αγαπά την έννοια του «κλασικού» και της «ιστορίας-ιστορικότητας» και θέλει να δομήσει ένα ιστορικό αρχείο από κόμικς. Υπό αυτό το πρίσμα θα τολμήσω να πω πως τούτη η συλλογή αποκτά και ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.

Athenscalling.gr: MARVEL ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ λοιπόν από τις εκδόσεις σας και θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω την πραγματικά μελετημένη επιλογή των ιστοριών που μας παρουσιάζετε, τη καλοτυπωμένη εμφάνιση των τόμων, τη σωστή μετάφραση, κάναμε έλεγχο σε αυτό… χα χα χα… και την προσιτή τιμή να προσθέσω! Όμορφα όλα αυτά για εμάς! Όμως για εσάς αυτό δεν αποτελεί ένα θα έλεγα … επιπλέον κόστος στη παραγωγή της έκδοσης?    

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ: Η υψηλή ποιότητα εκτύπωσης είναι δεδομένη, δεν θα μπορούσε να λείπει μιας και η παραγωγή πρέπει να ανταποκρίνεται στα στάνταρ της Marvel. Θα έλεγα πως κοστοβόρος υπό μίαν έννοια υπήρξε η μετάφραση των ηχητικών εφέ- κοινώς πρόκειται για τους ήχους ΜΠΑΜ, ΚΡΑΤΣ κλπ, που εξ ορισμού βρίσκονται εκτός της φούσκας του διαλόγου. Απαιτείται πολύς χρόνος προκειμένου να ανασχεδιαστούν στα Ελληνικά αυτά τα ηχητικά εφέ διατηρώντας την γραμματοσειρά της πρωτότυπης βορειοαμερικανικής έκδοσης.

Athenscalling.gr: Και πάμε στους αναγνώστες …Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι, πραγματικά ωραίο το σλόγκαν που επιλέξατε για το promo σας! Ποια μηνύματα λαμβάνετε από τους μεν και ποια από τους δε? 

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ: Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η παρούσα σειρά είναι πολύ ευρύ τόσο ηλικιακά όσο και γνωστικά. Ορισμένοι αναγνώστες έχουν μελετήσει όχι μόνο τις ιστορίες αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκαν. Συνεπώς θα τονίσουν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά μέχρι και τις λεπτομέρειες αυτής της έκδοσης. Στο μεγαλύτερο μέρος τους τα σχόλια είναι πολύ θετικά. Συχνά μάλιστα μας ζητούν να κυκλοφορήσουμε κι άλλες σειρές με τους ήρωες της Marvel και όχι μόνο.

Athenscalling.gr: Ερώτηση τώρα επί προσωπικού… και με την πάσα αλήθεια ποιος από τους χάρτινους Υπέρ Ήρωες σας συναρπάζει περισσότερο και γιατί? 

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ: Στο σύμπαν της Marvel ξεχωρίζω τον Wolverine/Logan/James Howlett από τους πολλούς σπουδαίους ήρωες. Θεωρώ πως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν αποτέλεσε φαβορί κατά την σύλληψή του στα 70s αλλά η αγάπη του κοινού τον ανέδειξε σε αναπόσπαστο κομμάτι των ιστοριών της Marvel στα 80s και στα 90s και τον καθιέρωσέ πρωταγωνιστή στα 00s και στα 10s.

Athenscalling.gr: Εάν ο συγκεκριμένος χάρτινος Υπέρ Ήρωας, έπαιρνε σάρκα και οστά και σας πρότεινε να συμμετέχετε μαζί του σε κάποια από τις περιπέτειές του, θα κάνατε δεκτή την πρόταση του?   

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ: Προσωπικά δεν θα ήμουν έτοιμος να αποφασίσω για τόσο κομβικά κοινωνικά ζητήματα όπως κάνουν καθημερινά οι ήρωες των κόμικς μας. Το δραματικό στοιχείο στα κόμικς των υπερηρωών επιβάλλει η ανθρώπινη κοινότητα να απειλείται και η σωτηρία της να «πατάει» στους ώμους του εκάστοτε πρωταγωνιστή. Φυσικά το concept του υπερήρωα μας υπενθυμίζει ξανά και ξανά πως η προστασία της εκάστοτε κοινότητας εξαρτάται και θα εξαρτάται πρωτίστως από τους ίδιους τους πολίτες της.

Athenscalling.gr: Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο κόμικς που διαβάσατε και πότε?

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ: Αυτό δεν το θυμάμαι, υποθέτω ότι θα ήταν κάποιο vintage Asterix καθώς οι γονείς μου τα συνέλλεγαν. Σε ότι  αφορά στους ήρωες της Marvel, ο πρώτος τόμος που θυμάμαι καλά ήταν εκείνος που περιείχε την πρώτη εμφάνιση του Onslaught στα 90s, ήταν η πιο δραματική σύγκρουση ηρώων που είχα διαβάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Athenscalling.gr: Και λίγο πριν το τέλος της συνάντησής μας, παρακαλώ να μας   επιτρέψετε τώρα να αναφερθούμε στον δικό μας αγαπημένο χάρτινο Υπερήρωα τον SPIDERMAN και εσείς χρησιμοποιώντας τα πρώτα γράμματα του ονόματος του, να τον χαρακτηρίσετε συμπληρώνοντας τα κενά με όποιες λέξεις προτιμάτε.    

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ:

(S)pider, (P)eter, (I)nterdimensional, (D)ynamic, (E)arthly,  (R)egretful, (M)ighty,  (A)nxious, (N)aughty

Athenscalling.gr: Να είστε πάντα καλά …και ο THOR μαζί σας!

 ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ:  Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία Athenscalling!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back