May 13, 2024

ΟΝΑΡ… Ένα Όνειρο Γεμάτο Νότες!

Οι Όναρ είναι ένα από τα Ελληνικά συγκροτήματα που τους γνωρίσαμε όταν το 1999 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με το τίτλο «Το έργο που παίζουν τα μάτια σου».

Από το ξεκίνημά τους ως ντουέτο – Λευτέρης Πλιάτσικας,Πένυ Ραμαντάνη – με αλλαγές στη σύνθεσή τους και πάντα όμως με κινητήριο πενταγραμμικό μοχλό, το Λευτέρη Πλιάτσικα,έχουν δημιουργήσει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην Ελληνική μουσική σκηνή.

Το 2017,οι ΟΝΑΡ μας παρουσίασαν ένα από τα πιό αξιόλογα album στη χώρα μας, με τον τίτλο ”17” το οποίο περιείχε αγαπημένα τους τραγούδια και μαζί με αυτά το «Η ψυχή μου δεν ησυχάζει».
Σε αυτό το 2πλό album συμμετέχουν και τραγουδούν με το Λευτέρη Πλιάτσικα…
οι Νίκος Ζιώγαλας (Σαν παιδί να γελάς),Φίλιππος Πλιάτσικας (Χάρτινα Φανάρια), Γιάννης Κότσιρας (Δεν ξέρω τίποτα για μένα), Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (Γαλάζιες ερωμένες)και στο μοναδικό 2γλωσσο τραγούδι η Νίκη Οικονόμου(Μια μέρα του καλοκαιριού/The future lies in your hands).

Οι ΟΝΑΡ έχουν συνεργαστεί επίσης και με τους με τους Διονύση Τσακνή, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σάκη Μπουλά, Λάκη Παπαδόπουλο κ.άλλους.

2024 και οι ΟΝΑΡ, το συγκρότημα του Λευτέρη Πλιάτσικα, συμπληρώνοντας 25 χρόνια παρουσίας στη δισκογραφία εμφανίζονται με ένα καινούργιο τραγούδι, προάγγελο του άλμπουμ που ετοιμάζουν λέγοντάς μας με νόημα … ΌΛΑ ΕΔΩ!

Μια Συνάντηση με το Λευτέρη Πλιάτσικα!

Athenscalling : ΟΝΑΡ η αρχαία Ελληνική λέξη που σημαίνει όνειρο …
ΟΝΑΡ είναι στην είναι και το όνομα του συγκροτήματος που εδώ και 25 χρόνια μας χαρίζει τις πενταγραμμικές του δημιουργίες!…
Λευτέρη Πλιάτσικα, καλώς όρισες στο Athenscalling.gr.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Καλώς ανταμώσαμε !!!
Athenscalling : ΟΝΑΡ λοιπόν που σημαίνει Όνειρο το όνομα της μπάντας που έχεις δημιουργήσει…. Ποιος ήταν ο νονός ?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Ο νονός του γκρουπ είναι ένας φίλος μας ο Γιώργος Κούρβας ,ο οποίος είχε φτιάξει ένα cd με διάφορα τραγούδια και μου το έκανε δώρο στα γενέθλια μου. Το είχε ονομάσει ( Οναρ ).
Εκείνη την περίοδο ψάχναμε όνομα για το γκρουπ, και μόλις το είδαμε είπαμε Οκ! Αυτό είναι .
Από τότε άρχισε και το ταξίδι μας με αυτό το όνομα το 1999 .

Athenscalling :Και το μεγαλύτερό σου όνειρο?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Σε όλες τις δύσκολες στιγμές μου ,όταν όλα γύρω μου είναι θολά και οι μεγάλες μου ελπίδες με παρατάνε… εκεί έκλεινα τα μάτια και αφηνόμουν στις μελωδίες και τα λόγια! Εκεί για μένα είναι το όνειρο εκεί θα με βρεις αν με ψάξεις , αυτό αισθανόμουν όταν πρώτο έγραφα τραγούδια αυτό αισθάνομαι και τώρα , αυτό το όνειρο… και θέλω να μείνει όσο αντέχω .

Athenscalling : Μάλιστα! Είχαμε κάποιο χρονικό διάστημα που σας είχαμε ”χάσει” δισκογραφικά, μέχρι που στο διαδίκτυο σας είδαμε πριν περίπου ένα μήνα να ερμηνεύετε το ” Όλα εδώ ” , ένα καινούργιο τραγούδι σε στίχους και μουσική δική σου. Πως προέκυψε?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Το ” Όλα Εδώ ”, είναι ένας προάγγελος από το ολοκληρωμένο άλμπουμ που ετοιμάζουμε . Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα βγει,αλλά είμαστε σε διαδικασία εγγραφής. Το ” Όλα Εδώ ”, νιώσαμε νωρίς ότι ήταν έτοιμο για να βγει. Έδειχνε να παίρνει μορφή και ύφος γρήγορα μας επιβλήθηκε και τελικά αποφασίσαμε να είναι το πρώτο single .

Athenscalling : Υπάρχει κάποια ιστορία δική σου στους στίχους ή πάει γενικά για όλους εμάς?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Όλα τα τραγούδια ανήκουν σε όλους . Κάθε ένας εκλαμβάνει διαφορετικά τα μηνύματα που έχουν. Η ιστορία του ” Όλα Εδώ ”, είναι γραμμένη πια, και ντυμένη με μουσική . Δεν θέλω να πω την δικιά μου ιστορία, θέλω να έχει ο καθένας την δικιά του όταν το ακούει, μόνο έτσι ζουν τα τραγούδια στο χρόνο!

Athenscalling : Διαδίκτυο λοιπόν αναγκαίο ”καλό” θα το χαρακτηρίσω, μια που λατρεύω το βινύλιο και εάν θέλεις και το C.D εν ανάγκη και εσύ τι έχεις να πεις … κατά πόσο τελικά βοηθάει το διαδίκτυο σήμερα στη προώθηση μιας μουσικής δημιουργίας?
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Το διαδίκτυο πια έχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της προβολής μας και πολλές φορές ίσως να είναι το μοναδικό μέσο για να παρουσιάσουμε το έργο μας .Υπάρχουν τα πάντα εκεί , όλα όσα θες να ακούσεις να δεις και να μάθεις . Έχει μια ελευθερία και ταυτόχρονα συμβιβασμό . Έχει τους νόμους του, θέλει μεγάλη προσοχή στην εικονική αλήθεια του.

Athenscalling : Προώθηση μίας Μουσικής δημιουργίας λοιπόν και αναρωτιέμαι μόνο με το διαδίκτυο? Με το ραδιόφωνο, τον τύπο και την τηλεόραση, τι γίνεται σήμερα… βοηθούν την κατάσταση σε όλα τα μουσικά είδη ή περιορίζονται μόνο σε κάποια?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Από την μεριά μας αυτό που μπορούμε και ξέρουμε να κάνουμε είναι να δημιουργούμε τραγούδια , πάντα τα επικοινωνούμε σε όλα τα μέσα . Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι κάποιον άλλων αν τα δημοσιεύσουν ή αν τα καταχωνιάσουν. Εδώ έρχεται και η δύναμη του διαδικτύου που βρίσκεις όλα τα νέα πράγματα να ακούσεις να δεις να διαλέξεις . Αν δεν υπήρχε ίσως να μην ξέραμε πολλές αξιόλογες δουλειές από αρκετούς καλλιτέχνες , οπότε έχει τεράστια δύναμη αν συμφιλιωθείς μαζί του.

Athenscalling : Να σταθώ για λίγο μια που ανέφερα την τηλεόραση και να ρωτήσω σχετικά με τα παρουσιαζόμενα talent show, τι έχεις να πεις?
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Λόγο έλλειψης χρόνου δεν παρακολουθώ. Αν θα με ρωτούσε κάποιος όταν ξεκίναγα τι θα διάλεγα για να προωθήσω την δουλειά μου , δεν θα ήταν ένα talent show . Νομίζω μια τέτοια εκπομπή είναι μακριά από αυτό που κάνω, δηλαδή να γράφω τραγούδια και να προσπαθώ να τα ερμηνεύσω όσο καλύτερα μπορώ. Σε κάποιους άλλους ίσως να ταιριάζει αυτός ο διαγωνισμός ταλέντων . Βέβαια η ζωή η ίδια είναι κριτής όλα εδώ παίζονται καλό θα είναι να παίζονται με αξιοπρέπεια!

Athenscalling : Θα ήθελα τώρα να ταξιδέψουμε για λίγο στο παρελθόν και να θυμηθείς εσένα να αγοράζει τον πρώτο του δίσκο … και σε ποια ηλικία?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Μου βάζεις δύσκολα , από όσο θυμάμαι ο πρώτος δίσκος άργησε, έγραφα πιο πολύ κασέτες με συλλογές σε ένα δισκάδικο που είχα κοντά στο σπίτι μου, ήταν πιο εύκολο να τις ακούσω όπου βρισκόμουν. Θυμάμαι είχα πάρει τον δίσκο των u2 ” ACHTUNG BABY” περίπου το 1991 είχε βγει αυτός… πρέπει να ήταν ο πρώτος δίσκος που πήρα.

Athenscalling : Παρελθόντος συνέχεια και ηλικιακά πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη Μουσική και ποιος ήταν ο πρώτος σου δάσκαλος?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Να γράφω τραγούδια είχα ξεκινήσει από μικρός από το γυμνάσιο θυμάμαι . Ψαχνόμουν με πολλά είδη , μέχρι που με άγγιξαν τραγούδια των Pink Floyd , U2 ,Dylan, Rem, Tom Waits κλπ… και από Έλληνες Παύλος Σιδηρόπουλος , Αφοι Κατσιμήχα , Σαββόπουλος, Χατζιδακης , Λοΐζος, είναι τόσα πολλά! Έχουμε πλούσια μουσική παράδοση πια . Έτσι θα έλεγα ότι εν μέρη τα ακούσματα μου είναι και οι … ” δάσκαλοι μου ”.
Athenscalling : Οι ΟΝΑΡ , παίζουν κύριο ρόλο στη ζωή σου, όμως υπάρχει και η Μουσική Σχολή που δημιουργήσατε με τον αδελφό σου το Φίλιππο, με ποια αιτία και αφορμή να μπείτε στα βάσανα μίας επιχείρησης, έστω και με όποια καλλιτεχνική αξία μπορεί να έχει το αποτέλεσμά της?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Ναι πριν από σχεδόν 11 χρόνια ανοίξαμε το Ωδείο Πυξίδα στην Μεταμόρφωση Αττικής. Ήταν μια πρόκληση για μένα να μπορέσω μαζί με τους συνεργάτες μου φυσικά , που είναι απ τους καλύτερους μουσικούς ο καθένας στο είδος του , να παρέχουμε μια σπουδή μουσικής με μια ποιο σύγχρονη ματιά.
Θέλουμε ο κάθε σπουδαστής ξεχωριστά να βρει το δρόμο του απ τα πρώτα βήματα του στη μουσική, έως το πτυχίο του, σε όποιο είδος μουσικής κι αν διαλέξει rock,jazz,pop ,κλασικό , παραδοσιακό και επαγγελματικά πια να κάνει αυτό που πραγματικά διάλεξε μέσα απ την εκπαίδευση του, και την επαφή του με όλα τα είδη μουσικής .
Να πάρει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να τα καταφέρει σ αυτό το δύσκολο αλλά ταυτόχρονα όμορφο επάγγελμα!

Athenscalling : Νέο ηχητικό σας δημιούργημα λοιπόν με τον τίτλο ” Όλα εδώ” και να ρωτήσω εάν λίαν προσεχώς θα απολαύσουμε και άλλες δημιουργίες σας?
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Ναι είμαστε στο studio και ηχογραφούμε για να ολοκληρώσουμε ένα άλμπουμ , καιρός ήταν, έχουμε πολλά χρόνια να κάνουμε άλμπουμ.
Όμως πριν από αυτό ίσως κυκλοφορήσουμε κι άλλα singles που φυσικά θα εμπεριέχονται και στο άλμπουμ.

Athenscalling : Συνέχεια στο σήμερα των ΟΝΑΡ και όπως συμβαίνει παντού και πάντα με όλες τις μπάντες … ” κόσμος πάει και έρχεται ” με εσάς τι γίνεται, ποιοι είστε σήμερα?
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Έχεις δίκιο σε όλες τις μπάντες αλλάζουν τα μέλη , γιατί αλλάζουν και οι ανάγκες των μελών κατά καιρούς .
Η νέα σύνθεση είναι…
Στα τύμπανα ο Λουκάς Καλαντζάκος επί σειρά ετών συνοδοιπόρος , η Λια Μιχαηλίδου στα πλήκτρα , η Φένια Βούλγαρη στα φωνητικά, ο Γιώργης Βροντινάκης λύρα ,μαντολίνο και σε κάποιες συναυλίες θα προστίθενται και άλλοι συνεργάτες.

Athenscalling : Τι άλλο Λευτέρη… το ”Μικρόφωνο”, δικό σου …
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Μου αρέσει η ροκ μουσική ποιο πολύ θα έλεγα!
Από μικρός, θα ακούσω Pink Floyd , U2 , Depeche Mode, κλπ και πολλά Έλληνικά νέα & παλιά.
Ακούω πολύ μουσική γενικά, και από όλα τα είδη.
Τελευταία έχω πλησιάσει και την παραδοσιακή λαϊκή μουσική περισσότερο.
Ανακάλυψα ότι τελικά την είχα μέσα μου, από όλα τα παιδικά ακούσματα και δεν το ήξερα.
Στα τραγούδια μου υπάρχουν λαϊκές παραδοσιακές φόρμες μέσα στην ροκ – ποπ αισθητική μας .
Η μαγεία της μουσικής αναζήτησης είναι να βρεις το ποιος είσαι, μέσα από μια καταιγίδα μηνυμάτων που έρχονται αδυσώπητα να θολώσουν την σκέψη, την ισορροπία και το όμορφο της ζωής!

Athenscalling : Νέο τραγούδι λοιπόν από εσάς και με τις συναυλίες, τι γίνεται?
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Ναι νέο τραγούδι με τιτλο ” ΟΛΑ ΕΔΩ ” και είμαστε χαρούμενοι σαν να ήταν το πρώτο τραγούδι που έβγαλε η μπάντα .
Έχουμε μπροστά μας ένα επετειακό live στη μουσική σκηνή ΚΥΤΤΑΡΟ στις 17/5 ημέρα Παρασκευή, να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια μας σαν ΟΝΑΡ.
Θα έχουμε και φίλους αγαπημένους καλλιτέχνες στην παρέα μας καλεσμένους να το γιορτάσουμε! Πρέπει να γιορτάζουμε τα χρόνια που μας δίνονται σαν δώρο και να φτιάχνουμε τις παρέες μας για ξεχωριστές στιγμές που μαζί με τον κόσμο που μας τιμά σε κάθε live , γίνονται μαγικές!

Athenscalling : Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις και δεν το είπαμε …. και για την ακρίβεια κάτι που δεν το ρώτησα?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Όχι νομίζω τα καλύψαμε όλα , και να είμαστε καλά και να τα ξαναπούμε στα επόμενα .

Athenscalling : Λίγο πριν το τέλος της συνάντησής μας και ευχαριστώντας σε, για τα όσα μας είπες… Έτσι και επειδή το συνηθίζουμε και εφόσον και εσύ το επιθυμείς στείλε ένα μήνυμα εντός αλλά και εκτός των συνόρων μας!
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ (ΟΝΑΡ) : Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και εγώ πολύ, για την ωραία κουβέντα που κάναμε .
Και ένα μήνυμα απλό μα τόσο σημαντικό για τις ζωές μας, είναι ο καθένας ξεχωριστά να ψάξει να βρει βαθιά μέσα του αυτό που είναι, και αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο .
Αυτό που νιώθει να το διαλέξει από τα πολλά σκουπίδια που ίσως έχει μαζέψει μέσα του ,να το κρατήσει στο χέρι σαν φως .
Μόνο έτσι θα περάσει όμορφη ζωή , κανε αυτό που αγαπάς και όλα θα γίνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back