March 29, 2024

ΝΕΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ – ΜΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον Συγγραφέα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΡΩΜΟΣΙΟ Και τον Εικονογράφο ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ

Ένα βιβλίο των εκδόσεων Λιβάνη  με τον  τίτλο  ‘’ ΝΕΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΥ  ‘’  ‘’Ο ΝΑΓΟΥΑΛ ‘’ που περιέχει τέσσερεις νέες νουβέλες του χάρτινου ήρωα της δεκαετίας  του ΄60 Τζίμ ΄Ανταμς  ήταν η αφορμή ,για να συνομιλήσουμε  μέσω διαδικτύου με τους συνεχιστές των περιπετειών του θρυλικού ‘’Μικρού Σερίφη’’  το Συγγραφέα Κωνσταντίνο Ρωμοσιό και τον Εικονογράφο Κώστα Φραγκιαδάκη !  

ATHENS CALLING : Πραγματικά όταν έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο ένοιωσα παράξενα ,περίεργα θα έλεγα και αισθάνθηκα την ανάγκη να ταξιδέψω στο χθες στο παρελθόν ,μακριά από το κινητό … το σερφάρισμα στο internet και κάθε άλλου είδους τεχνολογική εξέλιξη ! Να ξαναζήσω δηλαδή εκείνη την εποχή της δεκαετίας του ΄60, που με μεγάλο κόπο μάζευα το 2φραγκο για να αγοράσω από το περίπτερο του Γιώργου στη Πλατεία Εξαρχείων το εβδομαδιαίο  περιοδικό ΜΙΚΡΟΣ  ΣΕΡΙΦΗΣ . Αυτό φυσικά συνέβη σε εμένα και ίσως και σε κάποιους συνομηλίκους μου ,που πήραν στα χέρια τους το συγκεκριμένο βιβλίο. Σε εσάς, τι ακριβώς συνέβη ποιά η αφορμή δηλαδή που σας οδήγησε στην  συγγραφή, επανεμφάνισης των περιπετειών ενός χάρτινου ήρωα, του Τζιμ Άνταμς ;

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΩΜΟΣΙΟΣ :  Ο Τζιμ Άνταμς κατά τον ίδιο τρόπο ήταν ο παιδικός μου ήρωας. Και πιθανότατα ο ήρωας που με έστρεψε στην λογοτεχνία. Όταν λοιπόν ο Χρήστος Νάστος, μου ζήτησε να γράψω νέες ιστορίες της θρυλικής τετράδας ενθουσιάστηκα. Αυτοί οι ήρωες έχουν πάψει πια να είναι απλά ένα κομμάτι των παιδικών αναμνήσεών μας. Έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς μας.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ : Εγώ είχα την τύχη να έχω σχεδιάσει και στο πρόσφατο παρελθόν μερικές εικόνες για την θρυλική τετράδα σε ένα έξτρα τεύχος που είχε εκδοθεί το 2015, οπότε μπορώ να πω ότι νιώθω μεγάλη οικειότητα εδώ και πολύ καιρό με τον Τζιμ Άνταμς και την παρέα του. Παρόλα αυτά κάθε φορά που σχεδιάζω ιστορίες της θρυλικής τετράδας, θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια ειδικά σε καλοκαιρινές διακοπές που πρωτοδιάβασα τις πρώτες μου ιστορίες.

ATHENS CALLING : Στους μεγαλύτερους λοιπόν στην ηλικία, σίγουρα αρέσει να διαβάζουν κάποιες νέες ιστορίες του Τζιμ ΄Ανταμς .Με τους νεώτερους όμως τι γίνεται , πόσο δηλαδή μπορεί να τους ενδιαφέρει αυτό το βιβλίο, σε μια εποχή που το ρόλο του πρωταγωνιστή στη κουλτούρα του σήμερα παίζει ,ως επί το πλείστον το  face book,το κινητό και κάθε τι άλλο , εντελώς μακρινό από το χθες;

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΩΜΟΣΙΟΣ :  Οι νέες ιστορίες -θέλω να πιστεύω ως συγγραφέας τους- δεν είναι πια pulp αναγνώσματα για παιδιά και εφήβους αλλά λογοτεχνία ενηλίκων. Οι ήρωες ενηλικιώθηκαν, όχι ηλικιακά αλλά συναισθηματικά, κοινωνικά και  φιλοσοφικά και ακολουθούν την ενηλικίωση του αναγνωστικού τους κοινού, που είναι πια μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι. Η ανάγνωση των ιστοριών πλέον είναι πολυεπίπεδη. Ο καθένας μπορεί να πάρει την οπτική γωνία ανάγνωσης που επιθυμεί. Και οι νέοι μπορούν να διαβάσουν γουέστερν περιπέτειες που διανθίζονται με μυστήριο και μυστικισμό και οι μεγαλύτεροι να ξαναβρούν την ηλικία της χαμένης αθωότητας, μέσα από ιστορίες που τους γυρίζουν στα νεανικά τους χρόνια.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ : Από ότι έχουμε παρατηρήσει υπάρχουν αρκετοί καινούργιοι αναγνώστες , αλλά σαφέστατα η πλειονότητα του αναγνωστικού μας κοινού είναι οι «νοσταλγικοί» σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Προσωπικά, πιστεύω ότι μια καλή ιστορία θα ενδιαφέρει ακόμη και τον νεότερο τον αναγνώστη πάντοτε σε οποιαδήποτε μορφή και αν κυκλοφορήσει. Όσο δημιουργούνται καλές ιστορίες θα έρθουν και περισσότεροι νέοι αναγνώστες.

ATHENS CALLING : Έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο ,χωρίς υπερβολές, εξαιρετικής γραφής και φυσικά με εκπληκτική εικονογράφηση ,αλήθεια πως γεννήθηκε αυτή η συνεργασία μεταξύ συγγραφέα και εικονογράφου;

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΩΜΟΣΙΟΣ :  Όταν ξεκίνησα τις ιστορίες, ο εκδότης του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥΜΠΟΥ Χρήστος Νάστος συνεργαζόταν ήδη με τον Κώστα Φραγκιαδάκη. Ήλθε πολύ φυσική η συνεργασία μας με τον Κώστα. Σκιτσάρει σαν να διαβάζει το μυαλό μου, πολύ πριν διαβάσει την κάθε νέα ιστορία. Πιστεύω πως είναι μοναδικός στο ρεαλιστικό σκίτσο στην Ελλάδα.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ : Νομίζω ότι τόσο η πορεία του Κώστα του Ρωμοσιού στο χώρο της συγγραφής , όσο και η δική μου στον χώρο της εικονογράφησης , και φυσικά η κοινή μας αγάπη για τον Μικρό Κουμπόυ , ήταν μοιραίο να μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα να συνεργαστούμε.  Μάλιστα, απορώ πως και δεν είχε συμβεί αυτό νωρίτερα.

ATHENS CALLING : ΄Εχετε ποτέ σκεφθεί  την μεταξύ σας συνεργασία,  ιστοριών του Τζιμ ΄Ανταμς  και της παρέας του , σε μορφή κόμιξ ;

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΩΜΟΣΙΟΣ :  Αν λέγαμε όχι θα ήταν ψέματα. Απλά πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος εκδότης.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ : Ναι. Είναι δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά μάλλον κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό.

ATHENS CALLING : Και πάμε τώρα σε κάτι άλλο ,κάτι που αφορά τον υπερτίτλο του βιβλίου σας  – ΝΕΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ ΜΠΟΥ – και γιατί όχι – ΝΕΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ- και  το ρωτάω αυτό, λόγω του ότι Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ προϋπήρχε του ΚΑΟΥ ΜΠΟΥ  και με αυτόν το ΜΙΚΡΟ ΣΕΡΙΦΗ , με αυτόν δηλαδή τον τίτλο ταξιδέψαμε αρχικά στο Φαρ Ουέστ!

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΩΜΟΣΙΟΣ :  Για δυο λόγους: 1) Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ γραφόταν από τον Πότη Στρατίκη, που ήταν ο εκδότης του. Το γράψιμό του ήταν πολύ πιο απλοϊκό και παιδικό σε σχέση με τον ΜΙΚΡΟ ΚΑΟΥΜΠΟΥ που γραφόταν από τον μεγάλο Γιώργο Μαρμαρίδη, που η γραφή του ήταν εξαιρετική και πιο ενήλικη. 2) Ο Στρατίκης είχε καταχωρήσει τον τίτλο του ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ και τον ανανεώνει μέχρι σήμερα, αφού εξακολουθεί να είναι εκδότης. Ο τίτλος του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥΜΠΟΥ ποτέ δεν είχε καταχωρηθεί ως εμπορικό σήμα από τους  παλιούς του εκδότες Ραμπατζή – Ανδρεόπουλο, οι οποίοι μάλιστα το 1988, που σταμάτησε να εκδίδεται το περιοδικό, διέκοψαν τις εκδοτικές δραστηριότητες και ασχολήθηκαν με εντελώς άλλο επάγγελμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ : Ο Κώστας τα ξέρει αυτά πολύ καλύτερα από εμενα.

ATHENS CALLING : Πόσο άραγε αγαπάτε τους χάρτινους ήρωες και ποιους από αυτούς θα θέλατε να συναντήσετε;

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΩΜΟΣΙΟΣ :   Η θρυλική τετράδα είναι η μισή μας ζωή. Μας συντρόφευε στην νεότητά μας και μας ξανασυντροφεύει τώρα. Φυσικά και θα ήθελα να δραπετεύσω σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου η θρυλική τετράδα θα είχε και υλική υπόσταση. Όλοι είναι αγαπημένοι ήρωες. Αλλά αν ρωτάς ποιος είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμος λογοτεχνικά, αυτή είναι η Ντιάνα Μόρισον.  Τι κάνεις όταν έχεις μια γυναίκα, που ντύνεται με αντρικά ρούχα  στην Άγρια Δύση, είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Τζιμ Άνταμς και εγκλωβισμένη σε έναν άγριο αντρικό κόσμο;

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ : Για μένα οι ήρωες των κόμικς είναι κυριολεκτικά η δεύτερη κρυφή ζωή μου. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιους για να συναντήσω στην πραγματικότητα, αυτοί θα ήταν οπωσδήποτε ο Batman, ο Tarzan και ο Δικαστής Ντρέντ.

ATHENS CALLING : Και μια που μιλάμε για χάρτινους ήρωες ,ποιος πιστεύετε από αυτούς , κατά τη γνώμη σας ,θα μπορούσε να βάλει μια τάξη , σε όλα αυτά τα περίεργα και παράλογα  που συμβαίνουν γύρω μας;

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΩΜΟΣΙΟΣ :  Οι Απάτσι. Θα ήταν χρήσιμη μια επιδρομή τους στο Μαξίμου και στη Βουλή.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ : Ωραία ερώτηση. Μάλλον κάποιος με την αποφασιστικότητα και τον σχεδιασμό του Batman σε συνδυασμό με την ακεραιότητα και την αίσθηση ευθύνης του Superman.

ATHENS CALLING :  Θα ζούσατε σήμερα στο Φαρ Ουέστ ;

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΩΜΟΣΙΟΣ :  Αν εννοείς το Φαρ Ουέστ του Τζιμ Άνταμς, τότε σίγουρα ναι. Είναι ένα μαγικό Φαρ Ουέστ. Μάθε και κάτι σε αποκλειστικότητα (γιατί αρέσουν στους δημοσιογράφους οι αποκλειστικότητες): Έχω κάνει συζητήσεις για το περιοδικό, με τον Γκας Πάππας, έναν ελληνο-αμερικανό δικηγόρο, που είναι πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Χιούστον του Τέξας και με τον οποίον είχα συνεργαστεί επαγγελματικά σε μια δικαστική υπόθεση. Έχει ενθουσιαστεί με το βιβλίο «ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΥ: Ο ΝΑΓΟΥΑΛ» και επεξεργάζεται την ιδέα να κυκλοφορεί και στην ελληνική κοινότητα του Τέξας, που αριθμεί 200.000 ομογενείς ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΥ, πολλοί εκ των οποίων μετανάστευσαν στο Τέξας τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όπως και ο ίδιος, και θυμούνται τον ΜΙΚΡΟ ΚΑΟΥΜΠΟΥ με νοσταλγία. Μάλιστα, όταν το διάβασε μου τηλεφώνησε από το Χιούστον και για μισή ώρα μου έλεγε πόσο έξυπνες είναι οι ιστορίες του ΝΕΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥΜΠΟΥ σε σχέση με τα απλοϊκά γουέστερν σενάρια των αμερικανών σεναριογράφων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ : Δεν ξέρω αν θα άντεχα τον σκληρό τρόπο ζωής του Φαρ Ουέστ, αλλά αν τον συνήθιζα οπωσδήποτε.

ATHENS CALLING : Πάμε πάλι πίσω , στο βιβλίο για να ρωτήσω τη χρονική διάρκεια της συγγραφής και της εικονογράφησης του.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΩΜΟΣΙΟΣ :  Η κάθε νουβέλα μου παίρνει περίπου τρεις μήνες για να την ολοκληρώσω. Λόγω επαγγελματικού φόρτου. Αλλά το γράψιμό τους είναι στιγμές διασκέδασης για μένα.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ : Η εικονογράφηση είναι άμεσα εξαρτώμενη από την ιστορία και γίνεται πάντοτε με άμεση συνεννόηση με τον συγγραφέα. Πολύ χοντρικά ,νομίζω ότι θα ήταν εφικτό να δημιουργείται ένα νέο τεύχος κάθε 2 μήνες.

ATHENS CALLING: Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε εκ μέρους της γενιάς μου να σας ευχαριστήσω που με κάνατε να γυρίσω αρκετά χρόνια πίσω και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας να ταξιδέψω στη δεκαετία του ΄60 , την εποχή δηλαδή που συνάντησα για πρώτη φορά από τις σελίδες του ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ τον ΤΖΙΜ ΑΝΤΑΜΣ Να είστε καλά …πάντα τέτοια !

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΩΜΟΣΙΟΣ :  Εμείς σε ευχαριστούμε Θοδωρή, για την πολύτιμη συμπαράστασή σου και τα καλά σου λόγια. Σε κάποια από τις επόμενες ιστορίες του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥΜΠΟΥ κάποιος δημοσιογράφος μιας μικρής εφημερίδας του Τέξας, στοιχηματίζω πως θα έχει τα χαρακτηριστικά σου και παραφθαρμένο το όνομά σου. Να αναμένεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ : Εμείς ευχαριστούμε πολύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back