October 9, 2024

Συνέντευξη με τον Βασίλη Γκουρογιάννη, αφορμή η αναψηλάφηση ένα βιβλίο καθρέφτης της εποχής μας

Η «Αναψηλάφηση» είναι ένα βιβλίο – μυθιστόρημα ή αν προτιμάτε πείτε το και πολιτική μαρτυρία, του Ηπειρώτη συγγραφέα και έως πρόσφατα μαχόμενου δικηγόρου Βασίλη Γκουρογιάννη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο τον Μάρτη του 2019 με περισσότερες από 400 σελίδες!
Το περιεχόμενό του μακριά από κάθε πολιτικό πάθος σίγουρα θα προβληματίσει !

Από τον επίλογο του εισαγωγικού σημειώματος, το έργο του συγγραφέα σε βάζει σε έναν λαβύρινθο σκέψεων και ερωτηματικών , αναφέροντας ότι…
«Τα πρόσωπα και τα ονόματα –εκτός από τα ιστορικά– είναι φανταστικά, αν κάποιος αναγνωρίσει τον εαυτό του ή άλλους, είναι σύμπτωση και δεν οφείλεται σε πρόθεση του συγγραφέα».
Και εδώ , αρχίζουν τα δύσκολα!… Διαβάζοντας το βιβλίο του Βασίλη Γκουρογιάννη
διαπιστώνεις ότι αναγνωρίζεις τους άλλους και γιατί όχι και εσένα τον ίδιο… τον αναγνώστη!
Η επιστροφή του ήρωα του βιβλίου, από το παρελθόν στο παρόν δημιουργεί τα πλείστα όσα ερωτηματικά, σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατή η συνύπαρξη του χθες με το σήμερα, όταν όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο αύριο ζουν χρονικές στιγμές, μιας «εξαιρετικής» μετάλλαξης!

….. Ο ήρωας του βιβλίου(αναφέρετε στο οπισθόφυλλο), μέλος μιας αριστερής αντιστασιακής οργάνωσης κατά τη δικτατορία η οποία εξαρθρώθηκε από τους χουντικούς– καταφεύγει στη Βαρκελώνη όπου διαπρέπει ως κλασικός φιλόλογος και ομηριστής. Με τις ψυχικές και σωματικές κακοποιήσεις που φέρει, δεν επιστρέφει στην Ελλάδα παρά πενήντα χρόνια αργότερα. Στην Ελλάδα του σήμερα. Βρίσκει μια χώρα σε πολιτική, οικονομική, ηθική, γλωσσική παρακμή, βουτηγμένη στον αμοραλισμό και στην αμάθεια. Δεν μπορεί να την αντέξει. Οι παλιοί σύντροφοι έχουν μεταλλαχτεί, ακολούθησαν δρόμους εντελώς αντίθετους από την αρχική ιδεολογία τους, άλλοι περιφέρονται κομματικά, άλλοι καταδικάστηκαν για διαφθορά και οι αξιοπρεπέστεροι έχουν εξαφανιστεί – μια εμπλοκή του βιολογικού καθαρισμού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας επιτρέπει πάντα στα πολιτικά περιττώματα να επιπλέουν……

Στο βιβλίο αυτό έχουμε μια …αναψηλάφηση, δηλαδή μια επανεξέταση μιας υπόθεσης που θα μπορούσε να μην υπήρχε… και που όμως , ιστορικά υπάρχει !
Η «Αναψηλάφηση» λοιπόν είναι ο καθρέφτης της εποχής μας, είναι σίγουρα ένα βιβλίο που αξίζει πραγματικά τον κόπο να το διαβάσει κάποιος… ό,τι σημαία και αν βαστούσε ή και βαστάει ακόμη… και εννοούμε τις κομματικές!
Έτσι ακριβώς, κάνοντας αυτές και άλλες σκέψεις, επικοινώνησα στην αρχή δύο φορές τηλεφωνικά και στη συνέχεια ιντερνετικά με τον Βασίλη Γκουρογιάννη, τον συγγραφέα του βιβλίου «Αναψηλάφηση» για να τα πούμε ή αν προτιμάτε, για να επανεξετάσουμε το τι και το γιατί ή ό,τι άλλο τελικά ήθελε προκύψει!

ATHENS CALLING: Καταρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω εκ μέρους της γενιάς μας για τη συγγραφή του βιβλίου «Αναψηλάφηση» και να σου πω ότι αισθάνομαι ίσως για πρώτη φορά τόσο άνετα με συνομιλητή εσένα…, έστω και αν βρισκόμαστε μόλις για τρίτη φορά!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Και εγώ, φίλε Θοδωρή, αισθάνομαι την ίδια μακρόχρονη οικειότητα. Υποσυνείδητα λειτουργούμε σαν κάποιους άγνωστους ομοιοπαθείς με τους οποίους συναντιόμαστε και με την πρώτη επαφή είναι σαν να γνωριζόμαστε… χρόνια. Και πράγματι γνωριζόμαστε χρόνια, εφόσον οι εμπειρίες και οι αγωνίες είναι κοινά. Αυτό το βιβλίο όπως έχω ξαναπεί όλοι μαζί το γράψαμε!

ATHENS CALLING: Τελικά τι ετικέτα θα μπορούσε να δώσει ο αναγνώστης σε αυτό το συγγραφικό σου δημιούργημα; Είναι ένα μυθιστόρημα; Ίσως μια μαρτυρία; Θα μπορούσαμε να το πούμε ιστορικό έργο; Ή μια απολογία; Ή τελικά Πολιτικό θρίλερ;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Χαίρομαι που η ανάγνωση του βιβλίου μου από υποψιασμένους -αν μη τι άλλο- αναγνώστες δημιουργεί την εύλογη απορία για το τι ακριβώς είναι. Το ιδανικό για μένα ως δημιουργό είναι να πρόκειται συγχρόνως για όλα αυτά που αναφέρονται στην ερώτηση και ο κάθε αναγνώστης ας κάνει τη δική του ανάγνωση και ας δώσει βαρύτητα στο στοιχείο που του ταιριάζει. Προσωπικά θα κρατούσα κάτι που διάβασα σε μια κριτική αποτίμηση του βιβλίου από την κυρία Βιβή Γεωργαντοπούλου. Το χαρακτήρισε αληθιστόρημα!

ATHENS CALLING: Σε μια εποχή λοιπόν που έχουν έρθει όλα τούμπα, τα πάνω κάτω δηλαδή, εμφανίζεσαι εσύ και το βιβλίο σου…. Και προβληματίζεις αρκετά σχετικά με το ότι έχει γίνει ή τι δεν έγινε εφόσον θα ήταν δυνατόν να γίνει… Και έτσι ρωτώ… …Με ποια αιτία και αφορμή η συγγραφή του βιβλίου;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα βιβλία αυτού του είδους δεν έχουν συγκεκριμένη αιτία και αφορμή. Με τι αιτία και αφορμή γίνεται ένας σεισμός, μια έκρηξη ηφαιστείου; Το βέβαιο είναι ότι γίνονται σε μεγάλα βάθη βρασμοί μετάλλων, συγκρούσεις τεκτονικών πλακών και κατ’ αντιστοιχία ό,τι έγινε πενήντα χρόνια στα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας και βγήκε (και) από τον δικό μου κρατήρα αυτή η λάβα που παγιώθηκε σε βιβλίο.

ATHENS CALLING: Πιστεύω ότι όσα γράφεις σίγουρα ενδιαφέρουν αφάνταστα κάποιους… Όμως τι γνώμη έχεις για τα όσα γράφεις; Είναι αυτά ικανά να κεντρίσουν και το ενδιαφέρον κάποιων άλλων… που κινούνται, ανεξάρτητα ηλικίας στον πλανήτη του… «Ωχ, αδελφέ, άσ’ το για αύριο»;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το πρόβλημα με αυτούς τους τύπους που περιγράφεις, φίλε Θοδωρή, είναι ότι δεν υποψιάζονται ότι κυκλοφορούν τέτοιου είδους βιβλία. Πώς να τους αφυπνίσει ένα ξυπνητήρι, αν δεν αγοράσουν ξυπνητήρι, και γιατί να αγοράσουν ξυπνητήρι, αφού τους ενδιαφέρει να κοιμούνται όρθιοι και να μην ξυπνήσουν; Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι …υπναράδες είναι εκατομμύρια και τα ξυπνητηράκια-βιβλία είναι ελάχιστα και απούλητα! Δυστυχώς, όσοι διαβάζουν τέτοια βιβλία σαν την «Αναψηλάφηση» δεν τα χρειάζονται, διότι είναι ήδη υποψιασμένοι και έχουν τις ίδιες ψυχικές και υπαρξιακές αγωνίες με τον συγγραφέα. Διαβάζοντας όμως τα χαίρονται και αυτό είναι το αισθητικό κέρδος!

ATHENS CALLING: Θα ήθελα τώρα την άποψή σου, που αφορά τον αναγνώστη ηλικιακά, δηλαδή εάν και κατά πόσο ενδιαφέρουν τους νεότερους 20άρηδες έως και τους 35άρηδες το θέμα και ο ήρωας της «Αναψηλάφησης». Για να είμαι πιο σαφής, υπάρχουν ηλικιακές δικλίδες για το βιβλίο σου;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στο επίπεδο της μαρτυρίας το βιβλίο αυτό συγκινεί τους ανθρώπους της γενιάς μας. Οι νεότεροι το διαβάζουν όπως η δίκη μας γενιά διαβάζει τη Μικρασιατική καταστροφή. Αν δεν κρατηθούν από τη λογοτεχνικότητα ενός βιβλίου το πετούν.

ATHENS CALLING: Έχεις ποτέ σκεφτεί ότι η «Αναψηλάφηση» θα μπορούσε να γίνει ένα σενάριο για ταινία, βασισμένο σε αυτήν; Να το πάρει για παράδειγμα ο Παντελής Βούλγαρης και να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να σου πω την αλήθεια. Στο μυαλό μου το βιβλίο ως ταινία το επεξεργάστηκα, αλλά αντί να μπει σε φιλμ, μπήκε σε χαρτί! Τώρα αν κάποιος σκηνοθέτης ενδιαφέρεται και μάλιστα του ύψους και της εμπειρίας του Παντελή Βούλγαρη, θα ήταν για μένα τιμή.

ATHENS CALLING: Πολιτικοποιημένος ο συνομιλητής μου Βασίλης Γκουρογιάννης. Αλήθεια, έχεις σκεφτεί, Βασίλη, να ασχοληθείς με την πολιτική σε κάποιο κόμμα, το ρωτώ αυτό γιατί πραγματικά δεν το γνωρίζω, αν είχε γίνει κάτι ή αν πρόκειται να γίνει.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Α πα πα! Δεν μπορώ ακόμη να συνέλθω από το πρόσφατο σοκ που μας έκανε η καθηγήτρια και αντιδικτατορική αγωνίστρια κυρία Μοροπούλου.

ATHENS CALLING: Αν δεν κάνω λάθος η «Αναψηλάφηση» είναι το 11ο συγγραφικό σου έργο. Στο άμεσο μέλλον ποια τα συγγραφικά σου σχέδια;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αν και με τόσα βιβλία είμαι ευτυχώς ερασιτέχνης. Όταν τελειώνω ένα βιβλίο, λέω: Τέρμα, αρκετά…

ATHENS CALLING: Και λίγο πριν σε αποχαιρετήσω, μια διπλή ερώτηση που αν θέλεις απαντάς. Θα ήθελες λοιπόν να μας πεις, να θυμηθείς ίσως την καλύτερη και τη χειρότερή σου ανάμνηση μέχρι σήμερα;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ:Το 1974 υπηρέτησα άγρια συνοριακή στρατιωτική θητεία 30 μηνών σε Θράκη και Κω. Μέσα σε αυτές τις καταστάσεις έζησα δύσκολες στιγμές που τότε μου φαίνονταν φριχτές και με τα χρόνια έγιναν… οι καλύτερες! Για μια ακόμα φορά ο Ηράκλειτος μας παρηγορεί με τη σοφία του ότι όλα είναι σχετικά και κάνουν τον κύκλο τους και τη μετάλλαξή τους. Δεν είναι τυχαία η ύπαρξη του Ηράκλειτου μέσα στην «Αναψηλάφηση».

ATHENS CALLING: Βασίλη Γκουρογιάννη, να είσαι καλά και να γράφεις πάντα όπως εσύ μονάχα ξέρεις κάποιες κοινές αλήθειες, που δεν «χρυσώνουν» το χάπι!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ειλικρινά σε ευχαριστώ για τις πονεμένες ερωτήσεις που μου έθεσες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back