March 19, 2024

Φιλοκτήτης… του Σοφοκλή Θεατρικά Δρώμενα «ΙΑΣΜΟΣ»

Δεν είναι και λίγες οι φορές που χρησιμοποιώντας μια φράση, ίσως με αυτό τον τρόπο & ανάλογα με τον χειρισμό της…να  χτυπάμε ΄΄φλέβα΄΄στο χαρακτηρισμό! Όμως όταν η φράση/ έκφραση έχει διπλή ερμηνεία,τότε το αποτέλεσμα… μπορεί να είναι έτσι με μια ερμηνεία, αλλά και μπορεί με μια άλλη ερμηνεία, να είναι και αλλιώς!

 … Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

Περί αυτής της χιλιοειπωμένης έκφρασης των τελευταίων χρόνων ο λόγος και πολλοί βέβαια θα αναρωτηθούν και εντός του δικαίου, για το ποια μπορεί να είναι η σχέση αυτής της φράσης/έκφρασης, με τη Θεατρική Παράσταση … ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ του ΣΟΦΟΚΛΗ .

Όχι, εδώ δεν θα υπάρχει βιαστική απάντηση, γιατί αυτή θα πρέπει να δοθεί στην όλη διάρκεια και το τέλος των παραστάσεων, της τραγωδίας ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ, όπου θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό, από τις 19/06 έως και τις 29/07/2022,σε Αθήνα, Πειραιά, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Πάτρα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Λάρισα και με πιθανότητα η παράσταση να ανέβει και σε άλλες πόλεις!

Ευχάριστη έκπληξη λοιπόν, στο φετινό καλοκαίρι για τους θεατρόφιλους αλλά και για τους τηλεορασόπληκτους, η αναγγελία του ανεβάσματος της Τραγωδίας  του ΣΟΦΟΚΛΗ, που αποτελείται από 1471 στίχους, με κεντρικό πρόσωπο τον Ομηρικό ήρωα ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ!

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ του ΣΟΦΟΚΛΗ για τους μήνες του καλοκαιριού μια τραγωδία που πραγματεύεται το διαχρονικό θέμα της σύγκρουσης του συναισθήματος του πατριωτισμού με τον ανθρωπισμό!

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Μαρλέν Καμίνσκυ, μετάφραση από τον Γιώργο Μπλάνα, σκηνογράφο το Γιώργο Γεωργίου και ενδυματολόγο τον Γιάννη Μετζικώφ.

Πρωταγωνιστές ο Τάσος Νούσιας στο ρόλο του διάσημου τοξότη Φιλοκτήτη, η  Μαρία Πρωτόπαππα στο ρόλο του πολυμήχανου Οδυσσέα και ο νεαρός  Γιώργος Αμούτζας  να ερμηνεύει τον φιλόδοξο Νεοπτόλεμο!

Το παζλ της παράστασης συμπληρώνουν… ο δημιουργός της εκπληκτικής και πρωτότυπης μουσικής Constantine Skourlis, η Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά στην διδασκαλία του χορού, με φωτισμούς από την Αλίκη-Δανέζη-Knutsen και βοηθό σκηνοθέτη την Νατάσα Πετροπούλου!  

Ο Σοφοκλής στον «Φιλοκτήτη» δραματοποιεί ένα επεισόδιο από τον Τρωικό Κύκλο, σύμφωνα με το οποίο ο Οδυσσέας και ο νεαρός Νεοπτόλεμος στέλνονται από τον Αχαϊκό στρατό στη Λήμνο για να φέρουν τον διάσημο τοξότη Φιλοκτήτη στην Τροία. Ο Φιλοκτήτης είχε εγκαταλειφθεί στο νησί πριν από 10 χρόνια εξαιτίας μιας ειδεχθούς πληγής που προκλήθηκε από δάγκωμα φιδιού. Τώρα όμως οι Αχαιοί μαθαίνουν πως σύμφωνα με μια προφητεία, εκείνος και το θεϊκό του τόξο είναι απαραίτητοι για την άλωση της Τροίας. Ο Οδυσσέας έχει ένα σχέδιο, αλλά η επιτυχία του εξαρτάται μόνο από τον Νεοπτόλεμο. Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο, με σοβαρές πιθανότητες να αποτύχει. Ωστόσο, η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή, καθώς για τους τρεις άνδρες και τους ναύτες του Νεοπτόλεμου δεν υπάρχει διαφυγή από το έρημο νησί πριν η αποστολή – μια αποστολή που επιτάσσει η μοίρα- εκπληρωθεί.

Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ του ΣΟΦΟΚΛΗ είναι μια τραγωδία γεμάτη από κάθε είδους συμβολισμούς, ικανούς να προβληματίσουν το θεατή, μια που το θέμα της είναι διαχρονικό.

Για την ιστορία αξίζει να πούμε, ότι η πρώτη παράσταση είχε δοθεί στις 16 και 28/02 στην Οδησσό, με ερασιτέχνες ηθοποιούς και αρκετά χρόνια μετά το 1955 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών με σκηνοθέτη & πρωταγωνιστή το Κ. Λειβαδέα και με τον ίδιο το 1969 στο Αρχαίο Ωδείο  Πατρών,στην Επίδαυρο το 1967 και το 1977 με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Αλέξη Μινωτή, το 1974 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη και με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Βόγλη!

Ο κατάλογος όμως των παραστάσεων για τα επόμενα χρόνια θα έχει και συνέχεια  και Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ανεβαίνει το 1988 από το Θίασο Παλκοσένικο στο θέατρο Κνωσός στα Πατήσια με το Χρήστο Τσάγκα σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή και την ίδια χρονιά στην Επίδαυρο με το Γιώργο Λαζάνη  και 2 χρόνια μετά με σκηνοθέτη το Διαγόρα Χρονόπουλο και πρωταγωνιστή το Νίκο Κούρκουλο το έργο θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων… φυσικά ακολούθησαν και άλλες παραστάσεις του έργου με επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες ηθοποιούς!          

Αυτά για την ιστορία της παραστασιογραφίας και φυσικά και για τη λεγόμενη… βαριά κληρονομιά, που έχουν αφήσει οι στο παρελθόν παραστάσεις του έργου ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ , στις νεώτερες… που θα ανέβουν στην Ελλάδα!  

Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ είναι μια παράσταση που τιμά την Αρχαία Τραγωδία και που ανεπιφύλακτα θα πούμε …

Αγαπητοί φίλοι σηκωθείτε από τον καναπέ, κλείστε τη Τηλεόραση και με βήμα ταχύ οδηγηθείτε εκεί που θα παιχθεί η συγκεκριμένη τραγωδία και ανακαλύψτε εάν μέχρι τώρα δεν τους έχετε ανακαλύψει ακόμη, κάποιους από τους δικούς σας αγαπημένους των τηλεοπτικών σήριαλ ηθοποιούς, να παίζουν επί της σκηνής… Πραγματικά αξίζει τον κόπο! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back