April 25, 2024

Το Ατσάλι… Της Rona Munro!

Στο Θέατρο «Μεταξουργείο».

Το αξιόλογο δημιούργημα της Σκωτσέζας Συγγραφέως RONA MUNRO, με το τίτλο ΑΤΣΑΛΙ,έχουμε την ευκαιρία να δούμε αυτή την εποχή, από τη σκηνή του Θεάτρου ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ ( Ακαδήμου 14- Μεταξουργείο).  Το ΑΤΣΑΛΙ, που ήδη έχει ανέβει από τις 6 του Μάη και θα παιχτεί αυτή τη σεζόν μόνο για 20 παραστάσεις, είναι σκηνοθετημένο από τη Νάντια Φώσκολου με την Γιασεμί Κηλαηδόνη στο πρωταγωνιστικό ρόλο της φυλακισμένης μάνας και μαζί της, σε αυτήν την σημαντική θεατρική παράσταση, το πάζλ της ερμηνείας των ρόλων επί της σκηνής ολοκληρώνουν, η Κατερίνα Παπαδάκη, ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης και η Ασπασία Μπατατόλη. Το έργο αυτό ανέβηκε για 1η φορά με ιδιαίτερη επιτυχία το 2002 στο TRAVERSE THEATER του Εδιμβούργου, ένα χρόνο μετά ΄΄ταξίδεψε΄΄ στο Λονδίνο και παίχτηκε στο ROYAL COURT THEATER, ενώ την ίδια χρονιά μετά την επιτυχία που είχαν οι παραστάσεις του, η δημιουργός του RONA MUNRO πήρε το βραβείο JOHN WHITING, που απονέμεται σε εξελίξιμους Βρετανούς Θεατρικούς Συγγραφείς! Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από κάποιες ημέρες, από την πρώτη παράσταση του έργου στην Αθήνα, το έργο παίχτηκε από τις 5 μέχρι και τις 9 του Απρίλη στη σκηνή της εμβληματικής θεατρικής στέγης της Αγγλίας SOUTH LONDON THEATER!  ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ , είναι ένα έντονο ψυχολογικό δράμα, που εξελίσσεται σε μια γυναικεία φυλακή, όπου η Fay Black( Γιασεμί Κηλαηδόνη) εκτίει ισόβια επειδή δολοφόνησε τον σύζυγο της!  Εκεί σε αυτό το χώρο η μάνα Fay και η κόρη της Josie … καλούνται να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια στο πέρασμα του χρόνου!  Από τη μια λοιπόν έχουμε τη μάνα ισοβίτισσα για φόνο και από την άλλη την κόρη της που δεν θυμάται τίποτα από εκείνο το τρομερό βράδυ του φόνου, πρέπει να ανακαλύψει το γιατί η μητέρα της θα σκότωνε τον πατέρα της…     

Τα όσα λοιπόν διαδραματίζονται επί της σκηνής είναι συγκλονίστηκα και ίσως βαθιά συγκινητικά!

ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΙΑΣΕΜΙ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ ( FAY BLACK )

 

Athenscalling.gr: Καλωσορίζοντας σε, στο webzine of culture Athenscalling.gr, να εκφράσουμε τη θερμή μας υποδοχή, σχετικά με την επιλογή του έργο που ανεβάσατε και ο λόγος φυσικά για ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ της Rona Munro και να ευχηθούμε κάθε επιτυχία, στις 20 παραστάσεις του! Εδώ όμως θα αναρωτηθώ, ένα Θεατρικό Έργο τόσο σημαντικό με τέτοιο καυτό θέμα και με τις διακρίσεις που έχει λάβει στο Ηνωμένο Βασίλειο … Γιατί μόνο σε 20 παραστάσεις? 

ΓΙΑΣΕΜΙ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ ( FAY BLACK ): Οι 20 παραστάσεις αφορούν την πρώτη αυτή ανοιξιάτικη περίοδο. Σκοπεύουμε να  το ‘’Ατσάλι’’ να επαναληφθεί από τα μέσα Οκτωβρίου και για 2 μήνες παραστάσεων στο θέατρο μας το ΄΄Μεταξουργείο’’!

Athenscalling.gr: Σε μια εποχή λοιπόν που ζούμε με την ενδοοικογενειακή και όχι μόνο βία, επέλεξες να ανεβάσεις στο Θέατρο Μεταξουργείο, ένα έργο με θέμα και πρωταγωνίστρια μια μάνα ισοβίτισσα, για το φόνο του πατέρα της κόρης της… τυχαίο ή μέσα στα καλλιτεχνικά σου σχέδια?  

ΓΙΑΣΕΜΙ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ ( FAY BLACK ): ‘Όταν διάβασα το κείμενο τον Φλεβάρη του 2021 δεν υπήρχε το θέμα της επικαιρότητας. Με συγκίνησε όμως το κομμάτι του εγκλεισμού γιατί και εμείς ως κοινωνία τότε βιώναμε κάτι ανάλογο με το δεύτερο lockdown.

Athenscalling.gr: Σκληρό το θέμα που παρουσιάζει ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ… και από ότι τουλάχιστον γνωρίζω στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίσθηκε από το κοινό με τα καλύτερα σχόλια. Αυτό έγινε όμως εκεί, με το εδώ κοινό, αν και το θέμα του νομίζω ότι δεν έχει σύνορα, τι γίνεται ποια μηνύματα παίρνεις και πως αντιδρά βλέποντας τη παράσταση?     

ΓΙΑΣΕΜΙ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ ( FAY BLACK ): Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος με την παράσταση παρόλο που έχουμε δώσει μόνο 7 παραστάσεις ως τώρα! Μου κάνει εντύπωση ότι το κοινό παραμένει στο θέατρο για ώρα μετά το τέλος της παράστασης και συζητά – αναλύει το κείμενο και τους προβληματισμούς του.

Athenscalling.gr: Η Μάνα Ισοβίτισσα και απέναντι της, η Κόρη της Josie και εδώ η συγγραφέας του έργου προσπαθεί να δώσει τις απαντήσεις… Για το σε τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στο φόνο ή σε τι  μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα να σκοτώσει τον άντρα της και εάν μπορεί μια κόρη να κατανοήσει και να συγχωρέσει τη μάνα της για το φόνο του πατέρα της! Σε ποια από αυτά τα τρία ερωτήματα πιστεύεις ότι μπορεί αβίαστα να δοθεί μια απάντηση?

ΓΙΑΣΕΜΙ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ ( FAY BLACK ): Νομίζω πως δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση για κανένα από τα τρία αυτά ερωτήματα. Το κείμενο είναι σοφά δομημένο από την σπουδαία Rona Munro και στην πορεία της παράστασης ξεδιπλώνονται αριστοτεχνικά τα κίνητρα και η ψυχολογία των ηρώων , οδηγώντας σε μια υπέροχη κορύφωση στο φινάλε!

Athenscalling.gr: Να πάμε τώρα σε κάτι γενικό και να πω ότι άποψη μου είναι ότι το έργο είναι διαχρονικό. Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι η σήμερα αυτή η ενδοοικογενειακή βία, έχει ξεφύγει εντελώς και ο καθένας έχει τη δική του γνώμη και άποψη για αυτό… Εσύ τι λες?

ΓΙΑΣΕΜΙ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ ( FAY BLACK ): Ναι συμφωνώ ότι ζούμε μια εποχή που η κάθε μορφής βία έχει φτάσει σε ανεξέλεγκτα σημεία. Γι’ αυτό καλό είναι οι άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα τέτοιων συμπεριφορών, να απευθύνονται χωρίς αναστολές στους ειδικούς και να μην μένουμε μόνο στο κομμάτι του κοινωνικού σχολιασμού και κριτικής από τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Athenscalling.gr: Θα ήθελα τώρα χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα της λέξης … ΑΤΣΑΛΙ , να συμπληρώσεις τα κενά που υπάρχουν, με τις λέξεις που εσύ επιλέγεις και πιστεύεις, ότι αντιπροσωπεύουν το έργο! 

ΓΙΑΣΕΜΙ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ ( FAY BLACK ):

(Α) Άνθρωπος, (Τ) Τρέλα, (Σ) Σχέσεις, (Α) Αγάπη, (Λ) Λεπίδα, (Ι) Ισόβια…!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back