May 12, 2024

΄΄Το Κιβώτιο΄΄. Στο Studio Μαυρομιχάλη!

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του ποιητή, πεζογράφου και μεταφραστή Άρη Αλεξάνδρου και στο Studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζεται γιά 7η χρονιά η παράσταση ΄΄Το Κιβώτιο΄΄, από το αριστουργηματικό του βιβλίο.

Πρόκειται γιά μιά θεατρική παράσταση που σε αυτά τα 7 χρόνια, ταξίδεψε σε 28 πόλεις στην Ελλάδα καθώς και στη Πάφο της Κύπρου, μιά παράσταση που χάρη στη ποιότητα της άντεξε στο χρόνο!

Ο Άρης Αλεξάνδρου (Αριστοτέλης Βασιλειάδης- Πετρογκράντ), δημιουργός του αριστουργηματικού πεζογραφήματος ΄΄Το Κιβώτιο΄΄, γεννήθηκε το 1922 στην Αγία Πετρούπολη και ΄΄ταξίδεψε΄΄ από το Παρίσι με κατεύθυνση τη Γειτονιά των Αγγέλων το καλοκαίρι του 1978!

Ήταν ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής έργων κυρίως από τη Ρωσσική λογοτεχνία και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Ελληνές συγγραφείς.

Το πεζογράφημά του΄΄Το Κιβώτιο΄΄ είναι ένα από τα αριστουργήματα, της Νεοελληνικής πεζογραφίας, που είχε εκδοθεί το 1974, από τις εκδόσεις Κέδρος και που πρέπει να το διαβάσετε, γιά την μυθιστοριματική του αξία… και όχι μόνο!

Κάθε Παρασκευή λοιπόν στις 9 το βράδυ και μέχρι τις 15 του Απρίλη, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε, έναν εμβληματικό ήρωα μέσα από μιά, κατά γενική ομολογία, εξαιρετική παράσταση με τη συγκλονιστική ερμηνεία από τον σκηνοθέτη,ηθοποιό και δραματουργό Φώτη Μακρή, σε ένα μονόλογο που πραγματικά… τσακίζει κόκκαλα!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Βρισκόμαστε χρονικά στα τέλη του Εμφύλιου στην Ελλάδα, όπου μια ομάδα Ανταρτών, αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από το εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο με άγνωστο  περιεχόμενο και με παραλήπτες τη διοίκηση μιας πόλης, υπό την κατοχή των Ανταρτών!

Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά, μέχρι που τελικά σώζεται ένας και μόνο Αντάρτης, ο οποίος και κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο… με το άγνωστο περιεχόμενο!

Έτσι αυτός ο ένας και μοναδικός διασωθείς, άπό την ομάδα, έχει φτάσει στο τέλος του προορισμού του και παραδίδει το κιβώτιο!

Από εδώ και πέρα … αρχίζουν τα δύσκολα!

Το κιβώτιο είναι άδειο, δεν περιέχει τίποτα, αποτέλεσμα η φυλάκιση του αντάρτη, από τους άλλους συντρόφους του, όπου τον κατηγορούν …ως δολιοφθορέα.

Έτσι ξεκινά ο ανθρώπινος Γολγοθάς, του τελευταίου επιζόντα από την ομάδα των Ανταρτών, σε μια συγκλονιστική του προσπάθεια να αποδείξει, την αθωότητά του!

Ο ήρωας της ιστορίας μας, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι ο συντάκτης των αναφορών δυστυχώς δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή, ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΄΄ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ΄΄

Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: ΦΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΤΟΛΟΓΚΟΥ.

Σκηνογραφία:ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Μουσική:ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΝΙΟΣ

Παίζει ο ΦΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Κάθε Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ- Μαυρομιχάλη 134- Εξάρχεια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back