April 25, 2024

Ζωντανοί στο ΚΥΤΤΑΡΟ 2019 …

‘’Κείνο που με τρώει, κείνο που με σώζει, είναι που ονειρεύομαι ,σαν τον Καραγκιόζη…  Σαν σκιές γλιστρούν, λόγια και εικόνες! Κάρα  σκουπιδιάρικα, φεύγουν οι χειμώνες!… Αν δε ντρέπεσαι, να καθίσεις πίσω! Έλα Ηπείρου κι Αχαρνών να σε γιουχαΐσω ! ‘’

Ανοιξιάτικο μεσημέρι του 2019 και από το διπλανό διαμέρισμα, ακουγόταν εκείνο  το τραγούδι του Διονύση,… Τα ηχεία, στη διαπασών και το τραγούδι, πρώτη θέση πίστα , τότε , πρώτη θέση πίστα σήμερα!

Στα αλήθεια δεν ξέρω, πόσα χρόνια είχαν περάσει από τότε που είχε αγοράσει αυτό το βινύλιο και αν το άσμα του Διονύση , που άκουγε και ξανά άκουγε, ο  γείτονας μου ήτανε η αφορμή, έτσι ώστε να ζει ως σκηνοθέτης αλλά και πρωταγωνιστής, στα  όνειρα του!

Τα όνειρα, του τότε έφηβου της δεκαετίας του ΄70, του γείτονα μου δηλαδή, δεν είχανε σταματήσει  ποτέ, ειδικά όταν άκουγε μουσική από τα βινύλια του! Θαρρώ ότι μοναδικό του πρόβλημα, ήτανε το πώς  θα βάλει αυτά τα όνειρά σε μια σειρά γιατί το σίγουρο ήταν, ότι δεν ήθελε να αδικήσει κανένα από αυτά, στο θέμα της πρωτιάς!

Τι θα μπορούσε λοιπόν να πρωτοθυμηθεί και από πού να αρχίσει, ο εν λόγω έφηβος  των  65 Απριλίων, για όλα εκείνα που είχε ζήσει ,στις αρχές της δεκαετίας του ΄ 70  αλλά και στη συνεχεία της !

Είχα όμως διαπιστώσει την αδυναμία του, όταν πίνοντας το απογευματινό μας  εσπρεσάκι … σχεδόν κάθε φορά, ξεκινούσε πάντα τη συζήτηση μας λέγοντας  μου…

‘’Ο Κώστας ,ο Βασίλης, ο Μάκης, εγώ, αλλά και τόσοι άλλοι, έφηβοι τότε, είχαμε  ζήσει τις πιο αξέχαστες στιγμές της νιότης μας , με τους Socrates Drunk the Conium το Δάμων και Φιντία, το Θανάση Γκαϊφύλλια, τη  Δέσποινα Γλέζου, τη Μαρίζα Κωχ  το  Βαγγέλη Γερμανό, τα Ανάκαρα, το  Σαββόπουλο με τα Μπουρμπούλια  τον Εξαδάκτυλο, το Δημήτρη Ψαριανό… Εκεί Ηπείρου και Αχαρνών ! ‘’

Το τραγούδι του Σαββόπουλου , εξακολουθούσε να παίζει στο πικ απ του διπλανού διαμερίσματος, όταν χτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας μου. Άνοιξα τη πόρτα και αντίκρισα το γείτονα απορημένος, βλέπετε δεν ήταν ακόμη η ώρα για το εσπρεσάκι του απογεύματος και την αναφορά στις δικές του αναμνήσεις !

Εκείνος προφανώς ταραγμένος για την ηχητική  ανησυχία την  οποία δημιουργούσε μέσα  στο καταμεσήμερο, με ρώτησε ευγενέστατα …

‘’Σας ενοχλεί το τραγούδι? Μήπως η ένταση των ηχείων? Ίσως ο Σαββόπουλος?’’

Αν με ενοχλούσε θα του το έλεγα, όμως πραγματικά μου άρεσε να ακούω αυτά τα αγαπημένα του τραγούδια και τις παρελκόμενες ιστορίες τους . Τον κοίταξα λοιπόν και χαμογελώντας του απάντησα τραγουδιστά, με κάτι που ήξερα ότι σίγουρα ,θα γούσταρε τόσο πολύ να το ακούσει!

‘’Αν δε ντρέπεσαι να καθίσεις πίσω! Έλα Ηπείρου κι Αχαρνών να σε γιουχαΐσω !  Ζωντανοί στο ΚΥΤΤΑΡΟ  τότε … και Ολοζώντανοι στο ΚΥΤΤΑΡΟ σήμερα, γείτονα!‘’

Κάπου εδώ η αληθινή αυτή ιστορία, θα μπορούσε να είχε λάβει τέλος, όμως για το ‘’Ναό της Μουσικής’’ όπου στέγασε τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς και όχι μόνο θα πρέπει να ξέρετε ότι εκεί που τελειώνει κάτι , αρχίζει κάτι άλλο νέο, έτσι ώστε το χθες  να συναντά το σήμερα και μαζί ,χέρι χέρι ,να  βαδίζουν άφοβα προς το αύριο!

Η ιστορία μας λοιπόν συνεχίζεται, εκεί Ηπείρου & Αχαρνών , όπου βρίσκεται ο εν λόγω ΄΄Ναός΄΄… δηλαδή το  KYTTAΡO Live Club!

Εδώ που το Φθινόπωρο του έτους 1971 σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, ηχογραφήθηκε από το Γιάννη Σμυρναίο για λογαριασμό της δισκογραφικής εταιρείας LYRA , το βινύλιο ΄΄ΖΩΝΤΑΝΟΙ  ΣΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ΄΄…Η ‘’ΠΟΠ΄΄ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  με φάκελο φιλοτεχνημένο από το σκιτσογράφο του περιοδικού ’’Μικρός ΄Ηρως’’ τον  Βύρων Απτόσογλου!

Εδώ που το 2005 στάθηκε αφορμή για τον Αντώνη Μποσκοϊτη στο να δημιουργήσει  το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ με τον τίτλο ‘’ΖΩΝΤΑΝΟΙ  ΣΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ: ΣΚΗΝΕΣ ΡΟΚ ‘’ με πρωταγωνιστές εκφραστές  της ετικέτας Ελληνικής Ροκ της δεκαετίας του ΄70.

Εκεί  λοιπόν, για να μην τα πολυλογώ στο  KYTTAΡO Live Club , ένα Ανοιξιάτικο βραδάκι του 2019 , συναντήσαμε  τον εκπρόσωπο του, το Βασίλη Στάη και συνομιλήσαμε μαζί του … συνεχίζοντας έτσι αυτή την χωρίς τέλος ιστορία!

Συνέντευξη με τον Βασίλη Στάη

ATHENS CALLING: Ζωντανοί στο Κύτταρο 2019 και Βασίλη Στάη καλώς όρισες στο Athens Calling GR.   

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Καλώς σας βρήκα..

ATHENS CALLING: Δεκαετία του ’70 λοιπόν, όταν ο Ανδρέας Γιακουμέλος δημιούργησε το ναό του Ελληνικού ροκ, ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ  Club, Ηπείρου & Αχαρνών ! Ανδρέας Γιακουμέλος…  τι  έχεις να πεις ?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Τέλη 99 αρχές 2000 δε θυμάμαι ακριβώς, έπαιζα με την μπάντα μου, πρώτη φορά στο Rodeo, που είχε ανοίξει τότε ξανά πρόσφατα (να σημειώσω εδώ ότι το Rodeo ήταν ο πρόδρομος για γεννηθεί το Κύτταρο το 70 αλλά και να μπει ξανά στον ..ίσιο δρόμο το 2007) παρέα με δυο άλλες φιλικές μπάντες (οπού συμμετείχαν και οι σημερινοί ηχολήπτες του Κυττάρου, ο Γιώργος και ο Αντώνης..!!) πιτσιρικάδες, ωραία βραδιά.. Τέλος πάντων να μη στα πολυλογώ, τελειώνει σε κάποια φάση το φεστιβαλάκι, αποχωρούσε ο κόσμος, εμείς μες στη καλή χαρά..  ..κάποια στιγμή, στην είσοδο, με πιάνει ένα χέρι, γυρνάω, βλέπω τον κυρ Αντρέα, πρώτη φορά, δεν τον γνώριζα, (τη συνεννόηση για το event την είχα κάνει με άλλο άτομο και ούτε καν είχα θίξει κουβέντα για χρήματα) .. μου λέει με το χαρακτηριστικό του τρόπο «έλα δω, μπράβο σας, ωραία βραδιά και μπράβο και σε σένα που μίλησες για τον Παύλο (Σιδηρόπουλο) και για την ιστορία του στο Rodeo..» και μετά μου βάζει κάποια λεφτά στο χέρι.. «αυτά είναι η αμοιβή σας, τόσο τοις εκατό» με φίλησε πατρικά και έφυγε…. Δε μου χε ξανασυμβεί, μου έκανε μεγάλη εντύπωση! Κατόπιν έμαθα ότι ήταν ο Ανδρέας ο Γιακουμέλος !!! …

ATHENS CALLING: Αλήθεια Βασίλη, το έχεις συνειδητοποιήσει ότι πέρασαν περίπου 50 χρόνια από τότε, μέχρι σήμερα ,όπου το KYTTAΡO Live Club  Ηπείρου & Αχαρνών στέγαζε τα όνειρα και τις μουσικές αναζητήσεις της νεολαίας και ότι συνεχίζει έως και σήμερα την πορεία του στο χώρο , παρουσιάζοντας μας αξιόλογους καλλιτέχνες, τόσο από την Ελληνική αλλά και από  τη Διεθνή Μουσική σκηνή. Τελικά τι συμβαίνει και το  KYTTAΡO παραμένει ακόμη Ζωντανό ?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Αν μπορούσαμε να ενώσουμε όλα τα συναισθήματα, τις περιπέτειες, τις νότες και τους στίχους που έχουν εκτονωθεί σε αυτό τον χώρο νομίζω θα λύναμε το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας!!! (αν και νομίζω τα συμφέροντα δεν θα το αφήνανε να γίνει πράξη…) Όπως εύστοχα έγραψε κάποιος σε πολύ πρόσφατη ανταπόκριση συναυλίας «είναι ένας χώρος που σου τραγουδάνε ακόμα και οι τοίχοι!!» Νομίζω η ιστορία υπακούει στον φυσικό (ή αφύσικο για τους ..τεχνοκράτες) νόμο, των σπουδαίων πνευμάτων ή .. «φαντασμάτων» αν θες,  που έχουν κάνει κατάληψη εδώ…!!

ATHENS CALLING: Εύκολη ή δύσκολη, αυτήν την εποχή της οικονομικής κρίσης η διοργάνωση των συναυλιών?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Έχει και κάποια καλά αυτή η περίοδος! Καταρχήν έχει εξαφανιστεί αυτό το πεταμένο χρήμα που δημιουργούσε «ταλέντα», σε πολλά πεδία το ερώτημα έχει γίνει από «πόσα» σε «πως» και άλλα τέτοια παραδείγματα οπού κερδίζει η ουσία, η ίδια η τέχνη δλδ.. Επίσης το ίντερνετ (με τα καλά και τα κακά του) έχει βοηθήσει πολύ σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.. Για την εγχώρια σκηνή νομίζω είναι πιο «τίμια» τα πράγματα, για ξένες μπάντες όμως η φάση αλλάζει, έχουμε ξεκάθαρο μειονέκτημα αφού παίζουν με άλλα νούμερα σε σχέση με την δική μας πραγματικότητα και αυτό εκτοξεύει τις τιμές μεγαλώνει το ρίσκο κλπ κλπ..

ATHENS CALLING: Και το κοινό πως τις αντιμετωπίζει, όσον αφορά την προσέλευση του. Ποιες συναυλίες δηλαδή ,έχουν το περισσότερο κόσμο?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Κάτι η απογοήτευση από τα …κοινά, κάτι η ζόρικη εποχή, ο κόσμος θέλει ακόμα περισσότερο να εκτονωθεί.. Οι μουσικές που προκαλούν έντονα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο, είτε είναι χαβαλές, χορός, είτε είναι οργή και καταγγελία.. Επίσης σα να έχει αποκτήσει περισσότερο εκτόπισμα ο στίχος από τη μουσική, δλδ νοιώθω ότι οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να τραγουδήσουν τα λόγια από το να ακούσουν τη μουσική! Προσωπικά, μ’ αρέσει αυτό..

ATHENS CALLING: Εσύ τι προτιμάς να παρουσιάζει το ΚΥΤΤΑΡΟ , στους φίλους του?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Τραγούδια που γεννήθηκαν απο αγάπη και όχι απο …προξενιό.

ATHENS CALLING: Με το χέρι στη καρδιά και αν θέλεις απαντάς, σχετικά με το πώς λειτουργείς στις αποφάσεις που παίρνεις για την παρουσίαση των συναυλιών, αυτή η απόφαση έχει εμπορικό ή καλλιτεχνικό σκεπτικό?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Όταν κάνεις 90 με 100 συναυλίες το χρόνο, έχει απ’ όλα η συνταγή… Ξεκινάς να κάνεις όσα θέλεις και μετά κάνεις όσα πρέπει, ώστε να μπορείς να ξαναξεκινήσεις να κάνεις όσα θέλεις και να κάνεις μετά όσα πρέπει, για να ξανα……… Όποιος παρακολουθεί τα δρώμενα του Κυττάρου καταλαβαίνει τι εννοώ.. Αν μη τι άλλο, ο γενικός προσανατολισμός μας, είναι ευδιάκριτος..

ATHENS CALLING: Οι νεώτεροι σε ηλικία που έρχονται στο Κύτταρο, ρωτούν για το τότε, γνωρίζουν άραγε την ιστορία του?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Στο Κύτταρο βλέπω ΜΟΝΟ νέους ανθρώπους όλων των ηλικιών και ναι, ξέρουν υποψιάζονται φαντάζονται όπως συμβαίνει για όλους τους ζωντανούς μύθους..

ATHENS CALLING: Σήμερα στην Ελληνική μουσική σκηνή πως αξιολογείς τα όσα συμβαίνουν, γύρω από τις πενταγραμμικές δηλαδή παρουσιάσεις των Καλλιτεχνών?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Ακόμα περιμένω τη «βόμβα», το νέο Παύλο, τις νέες Τρύπες, έχει αργήσει χαρακτηριστικά ή είναι μπροστά μας και δεν το βλέπουμε, λόγο υπερπληροφόρησης και κεκτημένης ταχύτητας… Αν είναι απλά η εποχή που γεννιέται κάτι και δεν έχει αρχίσει ακόμα να μιλάει και να περπατάει, πάσο και ..το νου μας… ’

ATHENS CALLING: KYTTAΡO Live Club δεκαετίας του ’70 και KYTTAΡO Live Club της νέας 10ετίας που έρχεται, ποιες οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες τους?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Το Κύτταρο του 2020, σε σχέση με το αμούστακο αλλά με άγνοια κινδύνου Κύτταρο των 70s, έχει πλέον ..οικογένεια παιδιά εγγόνια και παράσημα..! (μεταφορικά και κυριολεκτικά) Η ευλογία είναι, πως απ΄ ότι φαίνεται, έχει ακόμα κρατήσει μια δόση απαραίτητης ανωριμότητας που χρειάζεται, για να κάνεις ροκ και σχετικές μουσικές παραγωγές στην Ελλάδα..

ATHENS CALLING: Πάμε τώρα στις μουσικές σου προτιμήσεις. Αλήθεια τι ακούς?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Clash, Velvet Underground, Joy Division, Pixies, Dylan, Bowie, Σιδηρόπουλο, Deus ex Machina, Μωρά στη Φωτιά, Marley φυσικά και αμέτρητα άλλα…

ATHENS CALLING: … και στον ελεύθερο χρόνο σου, κάποιο χόμπυ?

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: Όταν τον βρω (.. ή όταν θα με βρει) …ΜΟΥΣΙΚΗ.

ATHENS CALLING: Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης μας, θα θέλαμε να μας πεις τις πέντε συναυλίες, που εσύ έχεις απολαύσει και που ποτέ δεν θα ξεχάσεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: (για ευνόητους λόγους εξαιρώ τις συναυλίες στο Κύτταρο) Απροσάρμοστοι για τον Παύλο τέλη 93 στο Αν, 3 χρόνια μετά το χαμό του, η πρώτη μου συναυλία και ….τραυματική! Joe Strummer στο Σπόρτινγκ ένα χρόνο πριν τον χάσουμε κι αυτόν, δεν έχω λόγια για αυτόν τον τύπο, είχα βάλει τον πήχη στο..Θεό και τον ξεπέρασε, άλλος ένας που δικαίωσε πολύ μεγάλες προσδοκίες ήταν ο Lou Reed στο Λυκαβηττό το 2000. Stranglers και Iggy Pop στο Ρόδον επίσης, τρομακτικοί!!  … (Υποτροπή!!! … Τζίμης και Μουσικές Ταξιαρχίες, Reunion 30 χρόνια μετά, τον Απρίλη του 15 στο Κύτταρο, αυτό που λέμε το όνειρο έγινε πράξη…!!!)

ATHENS CALLING: Να είσαι καλά Βασίλη, σε ευχαριστούμε για τα όσα μας είπες και φυσικά μπορείς εσύ να προσθέσεις ότι άλλο θέλεις στον επίλογο σου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΗΣ: «Υγεία …και καμιά δικαιολογία»

… Μετά από όλα αυτά, το συμπέρασμα για την υπόθεση της ύπαρξης, μέχρι και σήμερα ,του ιστορικού χώρου που φέρει το όνομα… KYTTAΡO Live Club ,είναι χωρίς καμιά αμφιβολία All Time Classic και σίγουρα αυτή η ιστορία, το είπαμε και το λέμε ξανά, έχει και συνέχεια πολλές συνέχειες ακόμη και τούτο γιατί ένας θρύλος ποτέ δεν πεθαίνει και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά … ότι το KYTTAΡO Live Club είναι ένας θρύλος!  Ζωντανοί στο Κύτταρο τότε !… Ολοζώντανοι στο Κύτταρο σήμερα εν έτει 2019 !

 Σ .σ : Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από τους Κωνσταντίνο  Σαλασίδη  και  ’ Emanon Photography ‘’

https://www.youtube.com/watch?v=5mOOIQMUzdc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back