March 28, 2024

ΑΖΙΖΑ ΒRΑΗΙΜ To αηδόνι από τη Δυτική Σαχάρα

Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ, εάν μπορείτε να αναγνωρίσετε το τραγούδι ενός αηδονιού από τη Δυτική Σαχάρα ; Αν όχι αυτό δεν είναι μια δύσκολη ερώτηση γιατί στη περίπτωση μας το τραγούδι αυτό έχει τη δική του απάντηση, είναι αυτό που ερμηνεύει η AZIZA BRAHIM !

Η Aziza Brahim είναι τραγουδίστρια και ηθοποιός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα στρατόπεδα προσφύγων της Σαχάρας που περιβάλλουν τα σύνορα μεταξύ Αλγερίας και Δυτικής Σαχάρας!

Φεύγοντας από τα στρατόπεδα και το καθεστώς της πολιτικής καταπίεσης που ήτανε επακόλουθο, από την εισβολή του Μαρόκου στην Δυτική Σαχάρα το 1975 με τη δύναμη που έχει ένας έφηβος, η Aziza ταξίδεψε στην Κούβα για τις σπουδές της, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκεί όμως γνώρισε από πρώτο χέρι τη βαθιά οικονομική κρίση της Κούβας της δεκαετίας του ‘90 και εν συνεχεία την απόρριψη του αιτήματός της, να επιτύχει πανεπιστημιακό πτυχίο στη μουσική!

Η μουσική ήταν το πάθος της Aziza από τότε που ήταν μικρό κορίτσι και μετά την αποτυχία της στη Κούβα , επέστρεψε στους καταυλισμούς της Σαχάρας όπου  και άρχισε να τραγουδάει και να παίζει σε διάφορα μουσικά σύνολα!

Εκεί διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη μουσική τόσο ως πηγή διασκέδασης όσο και ως φυσικό τρόπο για να εκφράσει και να επικοινωνήσει τα προσωπικά της συναισθήματα και σκέψεις αντίστασης  με το λαό της.

Από το 2000 ζει στην Ισπανία, πρώτα στη Λεόν και αργότερα στη Βαρκελώνη όπου παγκοσμίως πλέον γνωστή πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ευρώπη!

Δισκογραφικά μέχρι σήμερα μας έχει παρουσιάσει το EPMi Canto’ 2008 και εν συνεχεία τα albumMabruk’ 2012, ‘Soutak‘ 2014, ‘Abbar el Hamada’ 2016 και πριν ένα χρόνο το εκπληκτικό ‘Sahari’, στη δισκογραφική της παρουσία υπάρχει και το  O.S.T της ταινίας ‘Wilaya’ 2011 ,όπου προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα.   

Το Athens Calling G.R παρακολουθώντας τη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική πορεία της Aziza Brahim, εκτιμώντας τα όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα ‘’ταξίδεψε’’ και τη συνάντησε  μέσω διαδικτύου!

ATHENS CALLING G.R: Γεια σου αγαπητή μας Aziza ,με τις ευχαριστίες μας για τα όσα θα πούμε … Που βρίσκεσαι τώρα?

AZIZA BRAHIM: Είμαι στη Βαρκελώνη και σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας να μιλήσουμε για τη μουσική μου!

ATHENS CALLING G.R: Πρώτα από όλα, όσα θα πούμε ….συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του νέου σου άλμπουμ με τον τίτλο «SAHARI»! Νομίζω ότι είναι ένα σπουδαίο άλμπουμ με δέκα φανταστικά τραγούδια. Αλήθεια πότε ξεκίνησες αυτή τη παραγωγή και πόσο χρόνο πήρε για την ολοκλήρωση της.

AZIZA BRAHIM: Ευχαριστώ ξανά για τα όσα είπες για το ‘ Sahari ’! Πραγματικά θα έλεγα ότι έχω την ίδια αίσθηση με εσάς για αυτό το άλμπουμ που ξεκίνησα να το  δουλεύω από το 2017 όταν δηλαδή είχα τελειώσει το προηγούμενο μου άλμπουμ με το τίτλο ‘ Abbar el Hamada‘ ! Είχα ταξιδέψει στην Ευρώπη και στα προσφυγικά στρατόπεδα , έτσι μου δόθηκε η αφορμή  για  να δημιουργήσω νέα τραγούδια και τα οποία ολοκλήρωσα …,τρία χρόνια μετά.

ATHENS CALLING G.R: Γενικά ποιά είναι η πηγή έμπνευσης σου για τη δημιουργία της μουσικής και τους στίχους των τραγουδιών σου στο   ‘Sahari ’?

AZIZA BRAHIM: Η πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια είναι, πρώτα από όλα αυτή   η κατάσταση του λαού μου, αλλά και τα νέα που ακούω για τους πρόσφυγες στον κόσμο ή και από όσα έζησα τα πρώτα μου χρόνια στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα στο ‘ Sahari ’ δείχνει μια προσωπική μου άποψη για την εξορία, τη διασπορά, τη λήθη και τις θύμησες … χωρίς να ξεχνά και τα όνειρα, για έναν καλύτερο κόσμο!

ATHENS CALLING G.R: Μερικοί στίχοι από τα τραγούδια σου είναι ποιήματα που εσύ άκουσες από τη γιαγιά σου, EL JADRA MINT MABRUK … αν δεν κάνω λάθος Εδώ λοιπόν θα ήθελα να μας μιλήσεις για αυτήν…, τη γλυκιά σου ανάμνηση!

AZIZA BRAHIM: Η γιαγιά μου η Ljadra είναι ένα θαυμάσιο άτομο. Όταν μιλάω μαζί της τηλεφωνικά, μου μεταδίδει πάντα τη δύναμή της. Μουσικά, ήταν η πηγή της έμπνευσης για εμένα  και τον λαό μου. Φυσικά, έβαλα κάποια μουσική για τα σημαντικότερα ποιήματά της στο άλμπουμ μου Mabruk (Reaktion Records, 2012) Με αυτόν τον τρόπο ήθελα να συντάξω την κληρονομιά της, την τιμώ, γιατί στην  παιδική μου ηλικία, ήμουν πολύ δεμένη με αυτήν. Μου μετέφερε τα πάντα γύρω από την παρουσίαση ή την γραφή τους!

ATHENS CALLING G.R: Γλυκές οι αναμνήσεις λοιπόν από τη γιαγιά σου, όμως στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο αυτές, υπάρχουν και οι άλλες, οι χειρότερες αναμνήσεις 

AZIZA BRAHIM: Προτιμώ να μην αναφέρω μια συγκεκριμένη ως την χειρότερη μου στιγμή και τούτο γιατί πίστεψε με, αυτές θα είναι πολλές! Όμως πρέπει να σας πω ότι η διαβίωση ως πρόσφυγας  δεν είναι καθόλου  εύκολη. Οι χειρότερες στιγμές για εμάς ως πρόσφυγες είναι κάτι διαφορετικό από ό, τι συμβαίνει στις χειρότερες στιγμές για τους υπόλοιπους ανθρώπους.

ATHENS CALLING G.R: Οι στίχοι των τραγουδιών σου, επενδύονται από εξαιρετική μουσική! Αλήθεια ποιός ήταν ο πρώτος σου δάσκαλός στη μουσική;

AZIZA BRAHIM: Δεν είχα ποτέ έναν επίσημο δάσκαλο στη μουσική, αλλά έμαθα πολλά από τους ανθρώπους που είχα δίπλα μου! Πρώτα από την οικογένειά μου μετά από τους φίλους μου και φυσικά από όσους συνεργαζόμουν και όπως λένε εδώ που βρίσκομαι τώρα … Y sigo aprendiendo de una manera libre, δηλαδή με άλλα λόγια … συνεχίζω να μαθαίνω με ένα ελεύθερο τρόπο, με ένα τρόπο που έχει σαν αφετηρία τον ελεύθερο τρόπο μουσικής έκφρασης !

ATHENS CALLING G.R: Εννοείς δηλαδή, αν το λέω σωστά ,τους πενταγραμμικούς δρόμους της jazz ,οι οποίοι σε οδηγούν  σε αυτόν τον ελεύθερο τρόπο μουσικής έκφρασης… και οι μουσικές σου επιρροές?    

AZIZA BRAHIM: Όσον αφορά την ποίηση, η γιαγιά μου Ljadra, φυσικά. Τώρα όσον  αφορά τη μουσική σημειώστε, Ali Farka Touré, Salif Keita, Nina Simone, Big Mama Thornton, Billie Holliday, Jimi Hendrix, Um Kalzum, Miriam Makeba, Cheb Khaled Malouma, Dimi Mint Abba, Los Van Van… στα αλήθεια η λίστα είναι πολύ μεγάλη

ATHENS CALLING G.R: Αυτά για τις μουσικές σου επιρροές. Εσύ τι ακούς σήμερα

AZIZA BRAHIM: Συνήθως ακούω τα πάντα, από το ραδιόφωνο που το αγαπώ και σήμερα σε αυτή τη διαδικτυακή μας συνομιλία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η Διεθνής Ημέρα Ραδιοφώνου (13.02.2020).

ATHENS CALLING G.R: … Για το μεταναστευτικό ποια είναι η γνώμη σου. Υπάρχει  πραγματικά κάποιο φως στο τούνελ ?

AZIZA BRAHIM: Η μετανάστευση υπήρξε πάντα ένα μέγα γεγονός. Υπήρχε σε όλη την ιστορία της Ανθρωπότητας και φυσικά γνωρίζουμε τα αίτιά που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα, είναι η ανισότητα, ο πόλεμος, η εκμετάλλευση που αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Εδώ θα σας πω ότι  χρειαζόμαστε πολιτικές λύσεις που θα πρέπει να σέβονται όλα τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών. Είναι έργο των κυβερνήσεων και της κοινωνίας.

ATHENS CALLING G.R: Γνωρίζετε την επιστολή των 30 βουλευτών από 4 πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία αφορά την ακτιβίστρια Mahfouda Elfakir

AZIZA BRAHIM: Είναι τώρα μια περίπτωση καταστολής. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μαρόκου συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματα των Σαχράουι. Η Ευρώπη γνωρίζει ότι πρέπει να είναι προσεκτική με τον εταίρο της, στη Βόρεια Αφρική. Η κυβέρνηση του Μαρόκου δεν σέβεται τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις σχετικά με τους West Sahara fishing resources . Επομένως, δεν είναι κατανοητό, ότι η Ευρώπη ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με την αυτοδιάθεση για μια χώρα που είναι μέλος της Αφρικανικής Ένωσης και της τελευταίας αποικίας της Αφρικής.

ATHENS CALLING G.R: Επιστρέφοντας στο άλμπουμ σου με τον τίτλο ‘ SAHARI ‘ εκτός των στίχων και φυσικά της μουσικής θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό μου για τη φωτογραφική κάλυψη του, μια νεαρή μπαλαρίνα και στο βάθος η θέα  των προσφυγικών καταλυμάτων… αυτή η νεαρή μπαλαρίνα , είναι κάτι θα έλεγα σαν την ελπίδα, στα όσα συμβαίνουν και αφορούν το προσφυγικό πρόβλημα !

AZIZA BRAHIM: Ξέρω ότι η λύση δεν χρειάζεται μόνο ελπίδα, αλλά η ελπίδα είναι πάντα απαραίτητη. Η υπέροχη εικόνα της Ana Valiño ενέπνευσε την κάλυψη στο άλμπουμ ‘ SAHARI ‘ . Είναι μια εικόνα γεμάτη ελπίδα, αξιοπρέπεια και πράγματι  είναι επίσης ονειρική. Όνειρα, που όλοι μας  έχουμε, ανεξάρτητα από το πού θα βρισκόμαστε, μπαίνουν στην σκληρή αυτή ερήμωση, επιβάλλοντας με τον τρόπο τους, την ίδια αξιοπρέπεια αλλά και τη δύναμη, με την οποία εμείς βλέπουμε την μικρή μπαλαρίνα την Aaiza  περιτριγυρισμένη  από την άμμο και με ασφυκτική ζέστη και τον προσφυγικό καταυλισμό στο βάθος ,για να δείξει με αυτόν το τρόπο η εικόνα … την ανεπίλυτη σύγκρουση.

ATHENS CALLING G.R: Και το αγαπημένο σου τραγούδι από το ‘SAHRI’ πιο είναι και γιατί?

AZIZA BRAHIM: Προς το παρόν, το αγαπημένο μου τραγούδι από το ‘SAHRI ‘είναι το Lmanfa. Είναι ένα τραγούδι με μια παλιά ιστορία για τη μετανάστευση και την εξορία. Μιλάει για τη σημασία της φιλίας σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις μέσω μίας ανάμνησης που υπάρχει, μέσα στις τόσες άλλες που θυμάμαι!

ATHENS CALLING G.R: Λίγο πριν το τέλος, έτσι από το βάθος της καρδιάς σου, θα θέλαμε να δώσεις ένα γενικό μήνυμα στους κατοίκους του πλανήτη Γη και ακόμη ένα για την Πανδημία του COVID-19!  

AZIZA BRAHIM: Ένα γενικό μήνυμα για όλους είναι αυτό που πλανιέται στον αέρα στην ατμόσφαιρα… ΕΙΡΗΝΗ! Όσον αφορά αυτό που έχω να σας πω γύρω από όσα  συμβαίνουν με τον  COVID-19, για μένα, όπως και για όλους τους ανθρώπους αυτές οι μέρες είναι τόσο δύσκολες! Όχι μόνο ο εγκλεισμός μας, αλλά και τα νέα με τους νεκρούς είναι τρομακτικά! Είμαι σε κατάσταση άγχους γιατί ανησυχώ πολύ. Εάν στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν υψηλά επίπεδα ανθρώπων που πλήττονται από το COVID-19, τι θα μπορούσε να συμβεί στα στρατόπεδα των προσφύγων όπου η ιατρική βοήθεια είναι πολύ επισφαλής και εξαρτάται κυρίως από τη διεθνή συνεργασία? Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο των συνόρων θα εμποδίσει κάθε ανθρωπιστική  βοήθεια, να φτάσει στα κατά τόπους στρατόπεδα προσφύγων, για κάποιο χρονικό διάστημα! Αν η επιβίωση ήταν δύσκολη, στο εξής θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και περίπλοκη!
Πρέπει να προσαρμοστούμε ξανά στις περιστάσεις. Αλλά ελπίζω ότι αυτή η κατάσταση της αποκάλυψης, που προέκυψε από την πανδημία θα εξαφανιστεί το συντομότερο δυνατό και θα βρουν σύντομα ένα εμβόλιο!

ATHENS CALLING G.R: Πραγματικά ευχόμαστε τα πάντα για εσένα Aziza και την οικογένειά σου και τον λαό σου! Ευχαριστούμε για την συνομιλία που είχαμε και ελπίζουμε να σας δούμε και στην Ελλάδα για μια συναυλία σύντομα!

AZIZA BRAHIM: Ήταν μεγάλη μου χαρά που σας συνάντησα! Χαιρετισμούς από τη Βαρκελώνη σε όλους τους αναγνώστες σας. Τα λέμε!

https://www.youtube.com/watch?v=NbwgshItdEE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back