March 29, 2024

2002GR Ηλίας Ασβεστόπουλος, Συνέντευξη με τον αιώνιο έφηβο.

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους στην Ελληνική Μουσική Σκηνή από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 μέχρι και σήμερα, της ετικέτας Ελληνικό Pop/Rock  είναι ο ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, με το ιδιαίτερα ξεχωριστό , χαρακτηριστικό, αλλά και ιδιαίτερο… φωνητικό του μέταλλο!

Κατά το διάστημα 1965-1970, ο Ηλίας Ασβεστόπουλος ήταν μέλος στους Persons και στους Blue Birds. Εκείνη την εποχή γνωρίστηκε με τα μέλη του συγκροτήματος Σκορπιός και τους πρότεινε συνεργασία. Έτσι, τα πρώτα μέλη του συγκροτήματος Ηλίας Ασβεστόπουλος – 2002 περιλαμβάνονται επίσης οι Γιάννης Χατζησόγλου (κιθάρα), Γιάννης Γιοκαρίνης (πιάνο), Γιώργος Καλαϊτζόγλου (μπάσο) και Ανδρέας Τσαντάς (τύμπανα). Το 1974, κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο Πόλα από την MBI/Pan-Vox, ενώ αργότερα ο Γιώργος Καλαϊτζόγλου και ο Ανδρέας Τσαντάς άφησαν τις θέσεις τους στους Στέλιο Καραίνδρο (κρουστά) και Σωτήρη Καραούλια (μπάσο), ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος με τίτλο Ο Σιδερένιος Άνθρωπος και πάλι από την MBI/Pan-Vox.

Τα επόμενα χρόνια, με τη σταδιακή επικράτηση εμπορικών τραγουδιών έκανε  ζωντανές εμφανίσεις σε κλαμπ όλης της Ελλάδας και ενώ απείχε συνειδητά από τη δισκογραφία μέχρι τις αρχές του 1980, παρόλα αυτά είχε κερδίσει πολλούς φίλους!Εν τω μεταξύ, ο Ηλίας Ασβεστόπουλος κυκλοφόρησε δύο προσωπικούς δίσκους: Το γαλάζιο Όνειρο (1977) από τη Columbia και το Γεμάτο Φεγγάρι (1979) από την EMI, ενώ ο Γιάννης Γιοκαρίνης άφησε το συγκρότημα, και ακολούθησε  σόλο καριέρα.

Το 1982, οι 2002 GR επιστρέφουν δυναμικά στη δισκογραφία με το νέο τους όνομα και τον τρίτο τους δίσκο V.O.L. 3 από την MBI, που έγινε γρήγορα χρυσός και πλατινένιος. Πολλές από τις επιτυχίες του δίσκου αυτού προβλήθηκαν τόσο στη μικρή οθόνη μέσα από εκπομπές της Ε.Ρ.Τ., όσο και στη μεγάλη οθόνη, όπου συμμετείχαν μουσικά στην κινηματογραφική ταινία ΄΄Στα σαγόνια της εφορίας΄΄ (1983). Πριν λήξει το συμβόλαιο με την MBI κυκλοφόρησαν, άλλους τέσσερις δίσκους, Amomoria (1984), 2002GR (1986), Πέστε με τρελλό (1989) και Μπανάνες (1990).

Η επόμενη δισκογραφική δουλειά γίνεται το 1993 με την FM Records, μετά την αποχώρηση του Στέλιου Καραίνδρου και την προσθήκη του Γιώργου Ανδριώτη (τύμπανα) και του Γιώργου Σερνγκελίδη (πλήκτρα), με το δίσκο΄΄ Τα βράδια τα επόμενα΄΄ και τον ίδιο χρόνο, με το 12″-single “Μονάχα ξαπλωμένοι”. Την άνοιξη του 1995, κυκλοφόρησε μια συλλογή παλαιών και νέων τραγουδιών με τον τίτλο The best of …1995. Το 1997 κυκλοφόρησε ένα cd single με τίτλο Μή… από την FM Records, ενώ το 1998 κυκλοφόρησε άλλος ένας δίσκος τους με τίτλο Δέκα, στον οποίο συμμετείχε φιλικά το πρώην μέλος του συγκροτήματος,Γιάννης Γιοκαρίνης.

Έτος 2020 και το group των 2002 G.R ζει και υπάρχει στην Ελληνική Μουσική Σκηνή και συνεχίζει κυρίως με ζωντανές εμφανίσεις να μας χαρίζει όλα αυτά που ζήσαμε κάποιες άλλες εποχές!

Αποχαιρετώντας λοιπόν το 2020, μια χρονιά που την χαρακτηρίζει η πανδημία του COVID-19 και φυσικά το ουσιαστικό αλλά και τυπικό ΄΄θάψιμο΄΄ της Μουσικής Σκηνής σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων συνεπώς και των συναυλιών στα πλαίσια των αφιερωμάτων μας, στους δημιουργούς και εκφραστές όλων των μουσικών ρευμάτων, αυτή τη φορά η σκέψη μας σταμάτησε στον ΗΛΙΑ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟ, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ετικέτας Ελληνικό pop/rock,κινητήριο μοχλό των 2002 GR, τον οποίο και συναντήσαμε τις πρώτες ημέρες της χρονιάς που ήδη έχει περάσει στη ζωή μας!

ATHENSCALLING.GR: Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς να ξεκινήσω τη κουβέντα με κάποιον που γνωρίζω … πάρα πολύ καλά και που ίσως να μην είμαι αμερόληπτος μαζί του… Πριν από οτιδήποτε λοιπόν θα σου πω, ότι το 60% των ερωτήσεων που θα σου κάνω, είναι δημιουργία της συντακτικής ομάδας του webzine, σε αυτό το σημείο λοιπόν, σαν καλός οικοδεσπότης,θα σου πω αγαπητέ Ηλία καλώς όρισες Ηλία στο Athenscalling.gr!

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Φίλε Θοδωρή, καλώς σας βρήκα. Θέλω να σε ευχαριστήσω εκ των προτέρων για τη συνέντευξη που θα δώσω στο webzine του  Athenscalling.gr 

ATHENSCALLING.GR: Ηλία δεν θα υπερβάλω εάν πω ότι είσαι ένας από τους χαρακτηριζόμενους, Θρύλους της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής, με μια φωνή ξεχωριστή… μέταλλο made in Asvestopoulos… Αλήθεια θέλει θυσία για να κρατηθεί αυτή η φωνή?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Νομίζω ότι η φωνή είναι εκ γενετής χάρισμα από τον Θεό. Όσον αφορά το «θρύλος», πιστεύω ότι έκανα αυτό που ήθελα από παιδί και δεν πρόδωσα ούτε τον εαυτό μου, ούτε κανέναν άλλον στους στόχους που είχα βάλλει. Βοήθησε βέβαια σε αυτό και η τύχη.

ATHENSCALLING.GR: Πάμε το λοιπόν στα πρώτα σου βήματα, όπου αν δεν κάνω λάθος είναι το έτος 1966, που ξεκινάς στη δισκογραφία με τους PERSONS, δηλαδή τους Γιάννη Σπάθα, Αντώνη Πιτσολάντη, Ηλία Μπουκουβάλα και αργότερα με την προσθήκη του Αντώνη Τουρκογιώργη. Το 45αρι κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία Popular με τα τραγούδια, Drive My Mustang και All the World Is Mine! Σήμερα θεωρούνται ως διαμάντια … τότε τι είχε γίνει? Τι έχεις να θυμηθείς από την εταιρεία που έβγαλε το 45αρι, από την ηχογράφηση, από την ανταπόκριση του κοινού, από ότι τελικά μπορείς και θέλεις να φέρεις στη μνήμη σου!

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Την εταιρεία μας την σύστησε ένας φίλος μου που είχε δισκοπωλείο στον Πειραιά, το Negro, και ήξερε τα αφεντικά της Popular. Με παραγωγή Negro έγινε το πρώτο 45άρι. Για την ανταπόκριση του κοινού δεν καταλάβαμε ότι κάναμε σπουδαίο και αυτό περισσότερο λόγω ηλικίας. Εμάς μας άρεσε απλώς να δημιουργούμε και να παίζουμε. Μην ξεχνάς ότι ξεκινήσαμε ως εραστές της τέχνης και έτσι παραμένουμε και σήμερα. Σχετικά με την εποχή εκείνη, συνέβησαν αρκετά σε σύντομο χρονικό διάστημα που σε πέντε γραμμές δεν είναι εύκολο να τα περιγράψω…

ATHENSCALLING.GR: Από εκεί πας φαντάρος και επιστρέφοντας…?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Επιστρέφοντας συνεργάζομαι με την Ελπίδα, για την οποία έγραψα στοίχους που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και παράλληλα συνεργάζομαι με την Music Box και με τον συνθέτη Άκη Σκαμάγκα με τους οποίους έκανα δύο 45άρια. Επίσης το 1972 συμμετέχω με τους Blue Birds στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Αλλά βλέπεις πάντα είχα το μικρόβιο μέσα μου να δημιουργήσω μία καινούρια μπάντα.

ATHENSCALLING.GR: Όμορφα το 1970 λοιπόν συνεργάζεσαι με τα μέλη του group ΣΚΟΡΠΙΟΣ… αν κάνω λάθος με διορθώνεις… και αργότερα γίνεσθε 2002 GR?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Η συνεργασία με τους «Σκορπιός» έγινε στα τέλη του 1973. Το συγκρότημα αυτό αποτελούσαν ο Γιάννης Χατζησόγλου, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Γιώργος Καλαϊτζόγλου και ο Ανδρέας Τσαντάς. Έτσι στις αρχές του 1974 δημιουργήθηκε το συγκρότημα «ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – 2002», με πρώτο δίσκο τον «ΠΟΛΑ». Ακολούθησε το 1976 ο «Σιδερένιος Άνθρωπος». Μετά πάμε στο 1982 που καθιερώνεται η επωνυμία «2002 GR», με το θρυλικό άλμπουμ «VOLIUM 3».

ATHENSCALLING.GR: Τι όνομα και αυτό 2002 GR, υπάρχει στη περίπτωση αυτού του ονόματος νονός?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Το όνομα προέκυψε από το αυτοκίνητο της BMW «2002 TI», που το είδαμε, μας άρεσε σαν αριθμός επειδή διαβαζόταν και ανάποδα και το κρατήσαμε.

ATHENSCALLING.GR: Πάμε τώρα στο ήχο ακουστικό σας αποτέλεσμα, το οποίο περιέχει μουσικές φόρμες με προτίμηση pop/rock… με πραγματικά εντυπωσιακά ωραία riff στη κιθάρα, από μπάσο πάμε επίσης πολύ καλά … και στα κρουστά οι εναλλαγές στα τύμπανα δίνουν την απαιτούμενη δυναμική στον ήχο. Όλα αυτά μαζί δένουν τον Ελληνικό στίχο… που επιμένετε Ελληνικά γιατί?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Τα τραγούδια μας απευθύνονται στην Ελλάδα, γι’ αυτό και επιμένουμε ελληνικά. Μάλιστα επειδή η μπάντα ήθελα να έχει ελληνικό στίχο γι’ αυτό δεν ακολούθησα τους «SOCRATES», την μετεξέλιξη των «PERSONS» στην διεθνή καριέρα που έκαναν. 

ATHENSCALLING.GR: Είπα προηγουμένως για όλα τα όργανα που πλαισιώνουν το στίχο και δεν είπα για τη φωνή για την ερμηνεία … τα προαναφέραμε εξάλλου τα της φωνής σου αποτελέσματα, ξεχωριστή περίεργη και χαρακτηριστικά με έναν ιδιαίτερο ερωτικό τρόπο δοσμένη! Τα περισσότερα τραγούδια με κεντρικό ήρωα τον έρωτα , έναν rock έρωτα όχι κλαψιάρικό αλλά rock ρε παιδί μου και εδώ θα σε ρωτήσω σχετικά με αυτό, ποιο ρόλο έπαιξε ο έρωτας στη ζωή σου?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Νομίζω ότι ο έρωτας είναι ένα συστατικό στην ζωή του κάθε ανθρώπου όπου και να απευθύνεται. Όλοι θεωρούν ότι έγραψα στα στιχάκια μου τον έρωτα με αρνητικό πρόσημο αλλά με θετική κατάληξη. Έτσι πιστεύω τον έρωτα εγώ. 

ΑTHENSCALLING.GR: Πάμε τώρα προς τα πίσω… εσύ πιτσιρικάς στο Πειραιά τα ακούσματα σου θαρρώ αρκετά και ποια η αφορμή να ασχοληθείς με τη μουσική?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Για όλα φταίει η τύχη και οι συγκυρίες της ζωής. Από μικρός άκουγα αγγλική και αμερικάνικη ροκ. Μετά ήρθε… η άνοιξη!

ATHENSCALLING.GR: Για φέρε στη μνήμη σου τώρα, ποιο ήτανε το πρώτο 45αρι που αγόρασες?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς και τόσο… μακριά! Αλλά έχω πάρα πολλά 45άρια.

ATHENSCALLING.GR: Και οι μουσικές σου προτιμήσεις… τι ακούς?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Ακούω τα πάντα, αλλά παραμένω πιστός στα εφηβικά μου ακούσματα.

ATHENSCALLING.GR: 2002 GR και μετά σόλο καριέρα… και εμφανίσεις σήμερα με ένα νέο σχήμα 2002 GR, σωστά?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Ποτέ δεν έκανα σόλο καριέρα. Απλά υπήρξαν δύο εμβόλιμα άλμπουμ για να συμπληρώσω… την ματαιοδοξία μου! Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας τους συγκροτήματος έγιναν διάφορες αλλαγές και προσθήκες σε πρόσωπα αλλά και όργανα. Βέβαια παραμένουμε στενοί συνεργάτες με τον Γιάννη Χατζησόγλου, που μαζί γράψαμε τις περισσότερες επιτυχίες του γκρουπ. Σήμερα η μπάντα αποτελείται από τους: Ηλία Ασβεστόπουλο, Γιώργο Ανδριώτη, Μάκη Μπορλόκα, Μάκη Τσελέντη, Χρήστο Στεργίου και Σπύρο Νεόφυτο.

ATHENSCALLING.GR: Στο Κύτταρο που παίξατε, έγινε χαμός, δεν έτυχε να είμαι παρόν, αν και το ήθελα πολύ, για πες μας τώρα πως αισθάνεσαι εσύ επί της σκηνής και από κάτω ο λαός να γουστάρει?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Πλέον έχω συνηθίσει μετά από τόσες συναυλίες, γιατί, μην ξεχνάς, μετά από τόσα χρόνια δεν έχω σταματήσει να κάνω εμφανίσεις. Ακόμα προσπαθώ, όταν τραγουδώ να μένω ευχαριστημένος εγώ και να αφήνω ευχαριστημένο και τον κόσμο.

ATHENSCALLING.GR: Ηλία μια που μίλησα για λαό… να το περιορίσω λίγο και να σταθώ στο θηλυκό πληθυσμό, που κατά θηλυκή ομολογία… του αρέσει ο Ηλίας όχι μόνο ως τραγουδιστής, αλλά και ως άντρας! Να ρωτήσω λοιπόν και αν θες μου απαντάς, με το γυναικείο φύλλο…. πως το αντιμετωπίζεις?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Ως καλλιτέχνης αντιμετωπίζω και τα δύο φύλα ισάξια. Αυτό που με ενδιαφέρει ως προς την δουλειά μου είναι να αρέσω ως τραγουδιστής, όχι ως… γκόμενος. Αν και τώρα, έτσι κι αλλιώς, μεγάλωσα!

ATHENSCALLING.GR: Πάμε τώρα να σε καλέσουμε να θυμηθείς τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές στη μέχρι σήμερα καριέρα σου και αναφέρεις από μία για κάθε περίπτωση.

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Καλές στιγμές υπήρξαν πολλές και δεν θέλω τόσο να τις διακρίνω. Όσο για την χειρότερη, είναι η περίοδος που διανύουμε εδώ και ένα χρόνο με τον κορωνοϊό.

ATHENSCALLING.GR: Με την πανδημία του COVID – 19 … πως τα πας και πως αντιμετωπίζεις το … κλείδωμα στο σπίτι?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Προσπαθώ να κρατάω την αισιοδοξία, ότι όλα θα περάσουν σύντομα και να περνάω ευχάριστα με την οικογένεια μου και τους ανθρώπους που αγαπάω.

ATHENSCALLING.GR: Έχεις χόμπι?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Ναι τη μουσική.

ATHENSCALLING.GR: Σχέδια για το μέλλον?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Ποτέ δεν έκανα σχέδια για το μέλλον, είμαι άνθρωπος του σήμερα. Πόσο μάλλον αυτή την περίεργη και δύσκολη περίοδο.

ATHENSCALLING.GR: Να τώρα και κάτι που λίγο έλειψε να το ξεχάσω, δηλαδή την παρουσία σου στα ερτζιανά και πιο συγκεκριμένα στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ, εδώ τι γίνεται που βρίσκεσαι τώρα?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Έκανα τον κύκλο μου τριάντα χρόνια και αποχώρησα. Αρκετά ήταν, τώρα δεν ασχολούμαι, μόνο ακούω.

ATHENSCALLING.GR: Μάλιστα και μια που αναφερθήκαμε στο ραδιόφωνο, πάμε και λίγο στη τηλεόραση και στα διάφορα περί του τραγουδιού talent show,τα παρακολουθείς και ποια είναι η γνώμη σου για αυτά?

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος που θέλει να ξεκινήσει να κάνει αυτό που αγαπά, έχει δικαίωμα στο όνειρο αρκεί να το κάνει σωστά.

ATHENSCALLING.GR: Τι άλλο, προσωπικά και εκ μέρους της ομάδας του webzine δεν έχω κάτι άλλο να ρωτήσω, όμως αν θέλεις μπορείς εσύ να προσθέσεις κάτι που τυχόν παραλείψαμε.

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Νομίζω ότι όλα εξελίχθηκαν ωραία.

ATHENSCALLING.GR: Να είσαι καλά λοιπόν και από καρδιάς να σε ευχαριστήσω για τα όσα μας είπες… ΗΛΙΑ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΕ σε ευχαριστούμε!

ΗΛΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2002 GR): Ευχαριστώ και εγώ που αφιερώσατε χρόνο για να μάθετε ορισμένα πράγματα από την πορεία μου στην ελληνική μουσική. Καλή χρονιά να έχετε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back