April 26, 2024

ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ, 33 έτη μετά! Συνέντευξη με τον Στέλιο Σαλβαδόρ

Έτος 2021 και όλα όσα αφορούσαν τα εντός, αλλά και τα εκτός των συνόρων μας μουσικά πεπραγμένα του 2020, φανερά επηρεασμένα από την πανδημία του COVID – 19 και τις παρελκόμενες απαγορεύσεις, ήταν περιορισμένα .

Παρόλα όμως τα εμπόδια που αντιμετώπισε ο κόσμος της μουσικής, υπήρχαν και κάποια ελάχιστα φωτεινά σημεία, που έδωσαν ένα φως ελπίδας στο βαλλόμενο από παντού  χώρο της μουσικής, δίνοντας  το δικό τους στίγμα!

Μια λοιπόν που συναυλίες δεν υπήρχαν λόγω πανδημίας … είδαμε στο διαδίκτυο  καλλιτέχνες να μας παρουσιάζουν τα τραγούδια τους και μερικούς άλλους να το ρισκάρουν, με την κυκλοφορία των τραγουδιών τους σε βινύλιο ή c.d!

Κάποιες κυκλοφορίες το 2020 στη δισκογραφία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό ξεχώρισαν και σίγουρα διεκδικούν αξιόλογη θέση στην ιστορία της!

Εμείς παραμένοντας στα εντός των συνόρων μας δισκογραφικά πεπραγμένα για  το έτος 2020, θα σταθούμε στην κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα αξιόλογου album το οποίο ξεχωρίζει για την ποιότητα του ήχου, του στίχου αλλά και της εμφάνισης του, πρόκειται για το… Best Of Album των Μωρά Στη Φωτιά “Κάτω Στην Πόλη” που κυκλοφορεί σε βινύλιο 180gr & Digital από την Plus Rec!

Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν αυτό το album μας έδωσε την αφορμή και την αιτία για να συναντήσουμε το δημιουργό του ΣΤΕΛΙΟ ΣΑΛΒΑΔΟΡ!

Athenscalling.gr: … Στα αλήθεια και χωρίς να υπερβάλω, μου συμβαίνει λίγες φορές, το πώς δηλαδή να ξεκινήσω τη κουβέντα μου με κάποιον. Στη περίπτωση σου όμως πραγματικά, θα σου πω αυτό που νιώθω όταν ακούω τα τραγούδια σου, τις μουσικές σου, τους στίχους σου! Το λοιπόν αγαπητέ ξυπνάς μέσα μου τον έφηβο παρόλα τα 67 μου χρόνια! Αγαπητέ Στέλιο Σαλβαδόρ καλώς όρισες στο  Athenscalling.gr!

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Γεια σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την ωραία υποδοχή. Αιώνια έφηβος δηλώνω κι εγώ και το rock n roll έτσι κι αλλιώς είναι συνυφασμένο με αυτή την νεανικότητα και την ορμή και την επαναστατικότητα μερικές φορές των εφήβων…

Athenscalling.gr: 33 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του πρώτου σας album και έρχεται στα χέρια μας για να την ΄΄λιώσουμε΄΄ στα πλατό μια επετειακή έκδοση με 11 Μουσικές Δημιουργίες, ένα Best Of album! Πως το αποφάσισες?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Κατ ΄ αρχάς είναι η καινούργια ηχογράφηση στο Λονδίνο, σ’ ένα μοναδικό στούντιο, με μια ομάδα μουσικών που περιλαμβάνει και Βρετανούς συνεργάτες,  μια προσπάθεια να φέρουμε στο σήμερα ηχητικά, μερικά παλιότερα τραγούδια, ακόμη και του 1987, οπότε σκεφτήκαμε πως  θα ήταν ωραίο να γίνει ένα best of και κάποιος να μπορεί με ένα δίσκο να έχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δισκογραφίας μας. Είναι τραγούδια από όλα τα studio albums αλλά και κάποιες live ηχογραφήσεις,  από τον πρώτο δίσκο του 1987  έως και σήμερα και «Το Χρυσό Κλειδί».

Athenscalling.gr: Εν αρχή ο λόγος, όπως λέμε και το λόγο εδώ, από το ξεκίνημά σας μέχρι τώρα έχουν οι στίχοι! Άμεσοι, πραγματικοί, προφητικοί… αιώνιοι! Ναι και μη μου πεις ότι υπερβάλω, είναι ποίηση! Θα σε ρωτήσω λοιπόν περί της έμπνευσης και της γραφής τους… με ποια αιτία και αφορμή?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Αγαπώ την ποίηση, γενικότερα τη λογοτεχνία, διαβάζω κιόλας συχνά, αλλά αυτό που ήθελα από την αρχή της ενασχόλησής μου με το τραγούδι,  ήταν οι στίχοι να είναι βιωματικοί, να μπορώ να διηγηθώ δηλαδή ιστορίες που έχω ζήσει , περιγράφοντας αληθινές καταστάσεις, αλλά και προτείνοντας «λύσεις» σε προσωπικό ή κοινωνικό επίπεδο,  μ΄ ένα καλλιτεχνικό και δημιουργικό τρόπο βέβαια. Κάποια ποιήματα που με έχουν εντυπωσιάσει από μεγάλους ποιητές τα έχω μελοποιήσει, αντικαθιστώντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δικούς μου στίχους, όπως στην περίπτωση του «Ο Χαμαιλέων»  του Οδυσσέα Ελύτη που υπάρχει και στο Best of Album

Athenscalling.gr: Πάμε και στη Μουσική, δένει τέλεια σε δύσκολους Ελληνικούς στίχους που χρησιμοποιείς, πρώτα στίχοι και μετά μουσική, πως γίνεται το όλο δέσιμο?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Εμένα μου αρέσει να ξεκινώ πολλές φορές από τη μουσική. Η μουσική από μόνη της, ακόμη και χωρίς στίχο είναι ένας τεράστιος μαγικός κόσμος, τεράστιος όγκος ρεπερτορίου και πολλές φορές σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στην περίπτωση όμως του τραγουδιού, ο στίχος και η μουσική είναι «ΕΝΑ» πράγμα όπως λες κι εσύ, ενιαίο και πολλές φορές σε επιτυχημένα τραγούδια δε μπορείς να ξεχωρίσεις το στίχο από τη μουσική. Έτσι άσχετα από πού ξεκινάω πολλές φορές, στίχο ή μουσική, αυτό που έχει σημασία στο τέλος είναι αυτά τα δυο στοιχεία να ακούγονται σαν ένα ολοκληρωμένο πράγμα, αναπόσπαστα το ένα από το άλλο. Αυτό που λέμε Τραγούδι έχει τους δικούς του κανόνες και λειτουργίες και είναι διαφορετικοί από τη μουσική μόνη της ή την ποίηση ξεχωριστά.

Athenscalling.gr: Το ηχητικό αποτέλεσμα του επετειακού album… εκπληκτικό βέβαια θα πω ότι αναπολώ κάποια στιγμή τις πρώτες εκτελέσεις, αλλά δεν ήθελα να πω αυτό, ήθελα να σταθώ στο εξώφυλλο. Πορτραίτο, πως δημιουργήθηκε και από πού πηγάζει η έμπνευση του?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Οι πρώτες εκτελέσεις έχουν μια ενέργεια που δε χάθηκε πιστεύω στη νέα ηχογράφηση, για το ηχητικό αποτέλεσμα δε, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Το εξώφυλλο είναι δημιουργία του φίλου μου και συνεργάτη πολλά χρόνια Βασίλη Κογκτζιλά και παρότι έγινε αρκετά πριν την πανδημία και είναι εμπνευσμένο απευθείας από κάποια τραγούδια, όταν το είδα να κυκλοφορεί εν μέσω lockdown την πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020, ένιωσα πως «έκανε εικόνα» αυτό που ζούμε. Ένα κρανίο υπερίπταται σε μια έρημη και άδεια πόλη ακούγοντας μουσική… Λίγο μακάβρια, αλλά εντελώς αληθινή εικόνα. Μη μου πεις πως δεν ένιωσες κάποια στιγμή, με όλα αυτά που είδαμε και βλέπουμε ακόμη φέτος, αυτό το κρανίο να υπερίπταται πάνω από τις άδειες μεγαλουπόλεις του κόσμου… άδειο Λονδίνο, Νέα Υόρκη, άδειο Σικάγο, άδεια τρομακτική μερικές φορές και η Αθήνα με την απειλή πάνω από τα κεφάλια μας.

Athenscalling.gr: Το 2020 στις 20 του Μάρτη, βγαίνει λοιπόν το επετειακό album «Κάτω Στη Πόλη», σε δύσκολες εποχές, με την Πανδημία, με τον Εγκλεισμό στα σπίτια μας, με την συνεχόμενη οικονομική κρίση των Δισκογραφικών Εταιρειών και ρωτώ… ρίσκο ή αναγκαίο καλό να επικοινωνήσεις μαζί μας μετά από το 2018 όπου κυκλοφόρησες «Το Χρυσό Κλειδί»?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Πάντα ρίσκο… Στην Ελλάδα είναι πάντα ρίσκο μια δισκογραφική προσπάθεια… χαχαχα… Αστειεύομαι … Φυσικά και παρόλα τα προβλήματα επιλέξαμε αυτή την παραγωγή για να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας και μια και οι συναυλίες έπαψαν εν μέσω lockdown, μπορεί κάποιος να περάσει ένα ωραίο απόγευμα ακούγοντας το νέο μας βινύλιο και αναμένοντας φυσικά τη στιγμή που θα βρεθούμε όλοι μαζί σε κάποια συναυλία!

Athenscalling.gr: Έλεγα πριν λίγο για την πανδημία και τον εγκλεισμό μας, λόγω του COVID– 19… Πως τα περνάς λοιπόν όλες αυτές τις ημέρες?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Ξεκούραση, μουσική, εργασία από το σπίτι… όχι και άσχημα… Μου λείπουν λίγο οι φίλοι, οι συναυλίες, το αγαπημένο μας κοινό, αλλά όλα θα περάσουν και να είμαστε καλά, θα βρεθούμε σύντομα και πάλι μαζί.

Athenscalling.gr: Αυτά για τώρα… και για το μέλλον τι προβλέπεις? Ρωτάω γιατί τον κόσμο της τέχνης και ιδιαίτερα της μουσικής… τον ΤΣΑΚΙΣΑΝ!

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟΙ όπως ΠΑΝΤΑ … ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…!!

Athenscalling.gr: Και με τον εμβολιασμό, εσύ φυσικά προς το παρόν δεν ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες… όπως εγώ, αλλά έτσι για την ιστορία θα ρωτήσω… και αν θες απαντάς, θα το κάνεις?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Λένε πως επιστημονικά είναι κάτι πρωτοποριακό για τα ιατρικά δεδομένα, εννοείται πως αν υπάρχει λόγος θα το κάνω. Όσο για τις ευπαθείς ομάδες… είναι τόσο ανεξερεύνητος ακόμη αυτός ο ιός… που είναι καλό να προσέχουμε λίγο, όλοι μας.

Athenscalling.gr: Τι μουσική ακούς σήμερα, αγαπημένα ακούσματα του χθες αλλά και του σήμερα?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Μεγάλο θέμα… Από που ν΄ αρχίσω και που να τελειώσω… πραγματικά όμως δεν είναι υπερβολή να σου πω… ακούω τα πάντα!  Πολλά και αντιφατικά μεταξύ τους μουσικά πράγματα. Ας πούμε λοιπόν, ακούω οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή μου. Από κλασσική μουσική & μουσική του 18ου αιώνα, μέχρι σύγχρονη τζάζ & ηλεκτρονική μουσική.

Athenscalling.gr: Να μείνω στο χθες και να θυμηθείς, ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασες?

Στέλιος Σαλβαδόρ(ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Παρότι έτυχε να βρίσκομαι σε μια παρέα με πολύ μουσική και είχα πρόσβαση σε αρκετά μεγάλη δισκογραφία και πολλά ακούσματα,  ο πρώτος δίσκος που αγόρασα πολύ μικρός, ήταν DIRE STRAITS «Sultans of Swing», μαζί με κάποιο βιβλίο, δώρο για κάποιο φίλο μου… Αργότερα για τον εαυτό μου μερικοί από τους πρώτους δίσκους που απέκτησα ήταν Stranglers και Παύλος Σιδηρόπουλος.

Athenscalling.gr: Γενικές προτιμήσεις και πιθανά χόμπι, τις ελεύθερες και μη μουσικοσυνθετικές στιγμές της ζωή σου?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Μου αρέσει να κάνω περιπάτους στη φύση.

Athenscalling.gr: θα ήθελα τώρα να κάνουμε κάτι που το συνηθίζουμε, στις κουβέντες μας… Πάρε λοιπόν τη λέξη ΠΟΛΗ και με τα αρχικά γράμματα της λέξης συμπλήρωσε όπως θέλεις τα κενά, με λέξεις τις αρεσκείας σου!

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): (Π)οτέ  ΄(Ο)μως (Λ)ιγότερο ΄(Η)λιο

Athenscalling.gr: Να αναρωτηθώ σε αυτό το σημείο και παρακαλώ να έχω μια απάντηση σχετικά με την προτίμηση σου… Studio ή Επί της Σκηνής?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Και τα δύο έχουν  τη δική τους μαγεία και ομορφιά! Μου αρέσει τόσο πολύ η δημιουργία στο στούντιο, αλλά και η επικοινωνία με το κοινό στις ζωντανές εμφανίσεις ειδικά με τα Μωρά Στη Φωτιά είναι κάτι μοναδικό!

Athenscalling.gr: Πριν αποχαιρετιστούμε, θα ήθελες κάτι να προσθέσεις στα όσα κουβεντιάσαμε και που τυχόν εσύ έχεις να προσθέσεις?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Nα συνεχίζουμε απρόσκοπτα, αδιάκοπα, ακούραστα, ακόμη και χωρίς ύπνο καμιά φορά, ξαγρυπνώντας μερικές φορές, ανεπηρέαστοι, το δρόμο που έχουμε επιλέξει για τη ζωή μας, χωρίς να μας πτοούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια.

Athenscalling.gr: Να είσαι καλά… και πάντα με υγεία! Στέλιο σε ευχαριστώ για τα όσα μας είπες και προσωπικά! Γιατί όταν ακούω τις δημιουργίες σου, ξυπνά μέσα μου ο έφηβος, που είχα και… που έχω χάσει?

Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ): Γιατί σου αρέσει πιστεύω το rock nroll

Σ.σ: Η φωτογραφία είναι δημιουργία του Θάνου Λαϊνά

ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟ…

Η συνάντησή μας με τον ΣΤΕΛΙΟ ΣΑΛΒΑΔΟΡ, συνέβη την περίοδο του Lock Down… του΄΄κλειδώματος΄΄στο σπίτι, με αφορμή όπως προείπαμε ήτανε το εκπληκτικό album, σε ήχο, στίχο αλλά και εμφάνιση, με τον γενικό τίτλο… Best Of Album των Μωρά Στη Φωτιά “Κάτω Στην Πόλη”, που κυκλοφορεί σε βινύλιο 180gr & Digital από την Plus Rec!

Έτσι ΤΑ ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ γιορτάζοντας 33 Χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τους album μας παρουσιάζουν μια επετειακή κυκλοφορία έκπληξη, που περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της εντυπωσιακής και θορυβώδους μουσικής τους πορείας!

Ο Στέλιος Σαλβαδόρ για αυτό το Best Of album ταξίδεψε στο Λονδίνο και επιμελήθηκε μια νέα  ηχογράφηση σε δυο τραγούδια που αποτελούν ορόσημο για την Ελληνική Ροκ σκηνή, το «Μανιφέστο» και το «Κάτω Στην Πόλη». Η ηχογράφηση τους πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό The Friary Studios του Λονδίνου μπροστά στην SSL G, aka “Jaqueline” θρυλική κονσόλα του Prince, στην οποία έχουν ηχογραφηθεί album από καλλιτέχνες όπως Eric Clapton, Robert Plant, Duran Duran, Rolling Stones και άλλων, ενώ στην παραγωγή του συντέλεσαν καταξιωμένοι βρετανοί μουσικοί και συνεργάτες του Στέλιου Σαλβαδόρ!

Όλο το υλικό του Best Of Album έχει επεξεργαστεί εκ νέου ηχητικά, έτσι ώστε όλα τα κλασικά τραγούδια που περιλαμβάνονται στην κυκλοφορία να είναι σε Remastered εκτελέσεις!… Καλή σας ακρΟΑΣΗ!

Side A

1.      Κάτω Στην Πόλη (New Version 2020)

2.      Μανιφέστο (New Version 2020)

3.      Αδρεναλίνη (Remastered 2020)

4.      Σαλονίκη [Μόνος σου ξανά] (Remastered 2020)

5.      Ο Παπαγάλος (Remastered 2020)

Side B

1.      Βαβυλωνία (Remastered 2020)

2.      Ο Χαμαιλέων (Remastered 2020)

3.      Μοιραίο Καραβάνι (Remastered 2020)

4.      Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο (Remastered 2020)

5.      Δον Κιχώτες (Remastered 2020)

6.      Το Παυσίπονο (Live) (Remastered 2020)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back