March 29, 2024

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ΄΄ Το Μετά ΄΄ Εκδόσεις Μωβ.


Το Στέλιο Χατζημιχαήλ τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια στα πρώτα του ραδιοφωνικά βήματα στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του Πειραιά, όπου έκανε αξιόλογες εκπομπές για το Ελληνικό Τραγούδι.
Αργότερα βρέθηκε στον ΑΝΤ-1, τον SKY, τον ΑΘΗΝΑ 98,4,τον COOL FM, για τερματίσει τα της ραδιοφωνικής του αξιόλογης πορείας στον ALPHA!

Ο Πειραιώτης Στέλιος, φίλος από τα παλιά και συνάδελφος στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ , με ξάφνιασε όταν μια μέρα του Απρίλη, είδα στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου ένα βιβλίο με το όνομά του… ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΄΄ Το Μετά ΄΄

΄΄ Μπα, αναρωτήθηκα… και ο Στέλιος συγγραφέας ?΄΄

Όταν όμως πήρα στα χέρια μου το βιβλίο και το διάβασα, μου λύθηκαν όλες οι απορίες, γιατί ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ, σε όλα όσα είχε γράψει, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να μας μεταφέρει καταστάσεις και γεγονότα που ο ίδιος στις εκπομπές του off και on record… είχε συζητήσει με ανθρώπους του θεάτρου και του τραγουδιού…

Σε αυτό ο Στέλιος ήταν αυτό που λέμε … Ο κατάλληλος άνθρωπός στη κατάλληλη θέση!

Μια συζήτηση για ΄΄ Το Μετά ΄΄  Του Στέλιου Χατζημιχαήλ.   

AthensCalling.gr: Μετά από όσα τόσα χρόνια συναντιόμαστε και πάλι, αυτή τη φορά όμως η συνάντηση μας θα είναι κάπως διαφορετική, μια που απεναντί μου θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον Συγγραφέα του βιβλίου ΄΄ Το Μετά ΄΄ τον Στέλιο Χατζημιχαήλ. Στέλιο καλώς όρισες στο AthensCalling.gr !

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: Καλώς σας βρήκα και χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε μετά από τόσα χρόνια. Να σας ξεκαθαρίσω όμως κάτι. Δεν αισθάνομαι συγγραφέας, μια απόπειρα έκανα να βγάλω από μέσα μου κάποια πράγματα που αισθανόμουν και κάποια άλλα που γνώριζα. Το μέλλον θα δείξει αν αξίζω έναν τέτοιο τίτλο.

AthensCalling.gr: Ένα βιβλίο ακόμη λοιπόν, μέσα στα όσα κυκλοφορούν και ένας ακόμη συγγραφέας… πως το αποφάσισες?

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: Να σου πω την αλήθεια έτσι αισθανόμουν κι εγώ πριν φτάσω στην έκδοση. Ένα βιβλίο ακόμα; Αυτό είπα στους δικούς μου ανθρώπους που επέμεναν να το εκδώσω. Εγώ έγραψα ένα παραμύθι για μεγάλους, ένα παραμύθι που ήθελα να διαβάσω εγώ. Με ρεαλιστικές στιγμές, με κωμικές αλλά και δραματικές. Αλλά αφού μου άρεσε αυτή η ιστορία, σκέφτηκα ότι ίσως να αρέσει και σε κάποιους ακόμα. Και τελικά δεν είχα άδικο, αν κρίνω από τις πρώτες αντιδράσεις που είχα. Και από ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα, αλλά και από άλλους που όπως μου εξομολογήθηκαν δεν ανήκουν σε αυτούς που λέμε «λάτρεις της ανάγνωσης».

AthensCalling.gr: Ήρωες στο βιβλίο σου από το κόσμο του Θεάτρου του Τραγουδιού και ακόμη του Ποδοσφαίρου. Γιατί αυτή η επιλογή, να υποθέσω λόγω των εκπομπών στο ραδιόφωνο … λόγω της αγάπης σου για το Θέατρο, τον Κινηματογράφο και το Τραγούδι … και ίσως το Ποδόσφαιρό?

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: Η αγάπη μου για το θέατρο και το τραγούδι είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτούς τους ανθρώπους τους γνώρισα μέσα από τις εκπομπές μου και τους θαυμάζω όταν ανεβαίνουν στην σκηνή και σου ανοίγουν την ψυχή τους. Γιατί τότε βρίσκουμε, άλλος λίγο- άλλος πολύ, κομμάτια της δικής μας ψυχής. Πόσες φορές δεν έχουμε δει ένα θεατρικό έργο και όταν φεύγουμε από το θέατρο αισθανόμαστε γεμάτοι από συναισθήματα; Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ένα τραγούδι και μας αλλάζει την διάθεση, μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά; Όσο για το ποδόσφαιρο; Το θεωρώ ένα άθλημα που είναι παρεξηγημένο. Και κυρίως οι ποδοσφαιριστές. Τους θεωρούμε σκληρούς, όταν όμως γνώρισα κάποιους βετεράνους, κατάλαβα πως κι αυτοί έπρεπε να παίξουν έναν ρόλο στα γήπεδα. Μιλάμε για εξαιρετικούς ανθρώπους με ευαισθησίες. Τρανταχτό παράδειγμα ο Τάσος Μητρόπουλος. Στα γήπεδα ήταν ο σκληρός Ράμπο. Κοίτα τώρα πού έχει αφιερώσει την ζωή του Στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μπορείς να μην υποκλιθείς στο μεγαλείο αυτών των ανθρώπων;

AthensCalling.gr: Θα ήθελα τώρα …έτσι με το χέρι στη καρδιά, να μου πεις σε ποιο κοινό απευθύνεται το βιβλίο σου. Για να βοηθήσω λίγο την απάντηση και να μην είμαι ασαφής θα πω ότι …. Από τη μια έχουμε τις αναφορές σου, στον Bergman, τον Cocteau, την Blanche DuBois, ονόματα για τους ψαγμένους και από την άλλη ονόματα για ψαγμένους και μη ψαγμένους, όπως τη Ροδά, τη Μοσχολιού, τη Μελίνα…

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: Μα όταν το έγραφα δεν σκεφτόμουν σε ποιους ανθρώπους, σε τι κοινό απευθύνομαι. Έγραφα αυτά που ένιωθα εγώ. Και για μένα η Μοσχολιού είναι η μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια. Έχει τραγουδήσει μοναδικά το μισό καλό Ελληνικό τραγούδι. Η Παξινού κατά την γνώμη μου ήταν η μεγαλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός. Για τον Μπέργκμαν τι να πω; Έχει μιλήσει το έργο του. Όσο για την Μελίνα, το αναφέρει η ηρωίδα μου «ποτέ δεν με συγκίνησε σαν ηθοποιός, αλλά στην σονάτα του σεληνόφωτος του Ρίτσου, ήταν μοναδική». Και τελικά πέτυχα κάτι που με κάνει περήφανο, όταν μου είπαν αυτοί που το διάβασαν, πως είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβάζετε ευχάριστα αλλά όταν το τελειώνεις, σου αφήνει σκέψεις να τις επεξεργαστείς. Να απαντήσεις σε ερωτηματικά.
AthensCalling.gr: Μάλιστα … Θέατρο, Τραγούδι και Ποδόσφαιρο και από αυτούς τους χώρους οι ήρωες σου όπως και προαναφέραμε. Υπάρχει άραγε κάποιο κοινό σημείο μεταξύ τους και εσύ σαν αναγνώστης και όχι σαν συγγραφέας έχεις ποτέ αναρωτηθεί διαβάζοντας το βιβλίο σου … ή βλέποντας κάποιο περίπου στα ίδια μήκη κύματος, σήριαλ ή ταινία, τι κοινό μπορεί να έχουν μεταξύ τους αυτοί οι χώροι?

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: Δεν έχω δει κάποιο σήριαλ ή ταινία, αλλά μόνο την πραγματικότητα. Και αυτό που ένωσε αυτούς τους χώρους ήταν ο έρωτας και δεν μιλάω μόνο για τις γνωστές σχέσεις ή και γάμους, αλλά και για όλους εκείνους τους έρωτες που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Και με αυτούς τους έρωτες ασχολούμαι στο βιβλίο μου. Δεν προσπάθησα να ενώσω δύο ανόμοιους χώρους. Γιατί και στο θέατρο όπως και στο τραγούδι γνώρισα σκληρούς και κακούς ανθρώπους. Έτσι λοιπόν ένωσα τους ευαίσθητους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον χώρο που κινούνται.

AthensCalling.gr: Και μια που ανέφερα σήριαλ και ταινία, θα σου πω ότι με το σχετικό μάζεμα και όχι με σκηνοθετικό ξεχείλωμα, ότι το βιβλίο σου θα μπορούσε να γίνει και σήριαλ και φυσικά και ταινία…. Ακούω!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: Με βλέπεις να χαμογελάω γιατί σκέφτομαι, Κάτι ξέρει αυτός… Ναι ήδη έχω κάνει μια πρώτη συζήτηση, για μεταφορά στην μικρή οθόνη και περιμένω να διαβάσουν το βιβλίο και να αποφασίσουν. Όταν τους διηγήθηκα την ιστορία τους άρεσε. Βρήκαν ότι θα έχει ενδιαφέρον. Εγώ πάντως, το μετατρέπω σε σήριαλ, γιατί όπως πολύ σωστά είπες, ούτε εγώ θέλω να ξεχειλώσει. Ελπίζω να μην μείνω με το όνειρο.

AthensCalling.gr: Πόσο χρόνο σου πήρε για να γράψεις ΄΄ Το Μετά ΄΄ και υπήρχε κάποιο πρόσωπο που σε έβαλε στον πειρασμό της γραφής?

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: Όλα αυτά τα επεξεργαζόμουν στο μυαλό μου περίπου μια δεκαετία. Έτσι λοιπόν όταν άρχισα να τα γράφω, έβγαιναν αυθόρμητα. Η γραφή και οι διορθώσεις κράτησαν περίπου δύο χρόνια, από τότε που σταμάτησα να δουλεύω στο ραδιόφωνο λόγω συνταξιοδότησης. Γιατί όταν από εργαζόμενος έγινα συνταξιούχος τρόμαξα που δεν είχα κάτι να κάνω. Τότε μπήκαν στην μέση οι δύο σπουδαίες Άννες της ζωής μου, η πρώτη Άννα (Γαϊτανή) μου είπε, δεν σε φοβάμαι εσένα. Εσένα σου αρέσει να γράφεις, κάτι θα βρεις να γράψεις. Και όταν το έγραψα και το διάβασε η άλλη Άννα (Χατζημιχαήλ) επέμενε να το στείλω σε εκδοτικούς οίκους. Και έτσι φτάσαμε ως εδώ. Θυμάμαι όταν ζήτησα την γνώμη της Λουκίλας Καρρέρ Πλέσσα, μου είπε «να το εκδώσεις» και όταν της είπα μα δεν ξέρεις καν τι πραγματεύεται το μυθιστόρημα , μου απάντησε, «ξέρω εσένα όμως». Πώς μπορώ να μην χρωστάω ευγνωμοσύνη σε αυτές τις υπέροχες γυναίκες; Γι’ αυτό τις αναφέρω με ονοματεπώνυμο. Είναι το ευχαριστώ μου.

AthensCalling.gr: Τι μηνύματα σου έρχονται από τους αναγνώστες?

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: Τα μηνύματα έρχονται κυρίως από γυναίκες και όλα είναι θετικά. Μου λένε «διάβαζα τα συναισθήματά μου όταν βρέθηκα στην ίδια θέση κι εγώ». Και μου εξηγούσαν τις δικές τους περιπτώσεις και πώς τις αντιμετώπισαν. Η ηρωίδα μου δεν είναι μια γυναίκα που απλά έχει σχέσεις με ποδοσφαιριστές. Είναι ένας άνθρωπος με συναισθήματα, φοβίες, αναστολές και ανασφάλειες. Που δεν την κάλυψε η καριέρα της, όσο καλή και αν ήταν, γιατί έψαχνε να βρει την αγάπη και την οικογενειακή ζεστασιά που δεν τα έζησε από παιδί. Δεν σου κρύβω πως φοβόμουν μήπως σταθούν μόνο στο ερωτικό παραμύθι, ή στα πραγματικά γεγονότα που αναφέρω, με ψευδώνυμα. Κι’ όμως, Γυναίκες και άντρες μου είπαν αυτό που ήθελα να περάσω μέσα από την ιστορία μου. «Δεν είναι ένα βιβλίο που το τελειώνεις και το κλείνεις. Θέλεις να το ξαναδιαβάσεις για να επεξεργαστείς ξανά όλα αυτά που συμβαίνουν». Μ’ αρέσει που άγγιξα κάποιες ψυχές.

AthensCalling.gr: Και λίγο πριν το τέλος, με μια λέξη χαρακτήρισε τους Χώρους που εσύ επέλεξες για να βρεθούν οι ήρωες σου, έχουμε το λοιπόν… Θέατρο, Τραγούδι, Ποδόσφαιρό… και με μια λέξη δώσε τον δικό σου χαρακτηρισμό στον Συγγραφέα!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: Με μια λέξη είναι δύσκολο. Με μια φράση όμως μπορώ. Για τους καλλιτέχνες και τους ποδοσφαιριστές «ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΩ». Όσο για τον «συγγραφέα»; Θα δανειστώ τον τίτλο από ένα τραγούδι του Απ.Καλδάρα…. ΑΣ ΜΕ ΚΡΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ε ναι βρε παιδί μου, να κλείσουμε μ’ ένα χαμόγελο. Έτσι όπως χαμογελάσαμε μόλις ξαναβρεθήκαμε μετά από τόσα χρόνια. Και άσε με να κλείσω εγώ την κουβέντα μας με ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και σε σένα προσωπικά αλλά και στο AthensCalling.gr .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back