March 28, 2024

Ντόρις Ντέι 3 Απριλίου 1922-13 Μαΐου 2019

Απόγευμα του Μάη και από τις ειδήσεις το άκουσμα του θανάτου μιας από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές μορφές στο πλανήτη Γη.

Δευτέρα 13 του Μάη και η Αμερικανίδα Doris Mary Ann Kappelhoff , γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο  Doris Day , ταξιδεύει στη γειτονιά των Αγγέλων, εκεί που σίγουρα  την περιμένουν οι Rock Hudson, Rod Taylor, James Cagney, James Garner   και τόσοι άλλοι!

 

Γεννήθηκε στο Cincinnati του Ohio 3 Απρίλη του 1924,όμως εκείνη έλεγε πάντα ότι το έτος γέννησης  της ήτανε το 1924.

Έτος αφετηρίας στη καλλιτεχνική της σταδιοδρομία, είναι το 1939, όπου τραγουδά σε μια μπάντα.Το 1945 η Doris Day γίνεται δημοφιλής με το ‘’Sentimental Journey’’ ένα μελωδικό τραγούδι με την The Les Brown Band. Φεύγοντας από την μπάντα του  Les Brown , ξεκινάει τη μακρά της συνεργασία με τη Columbia Records από το 1947 έως το 1967 με περισσότερες από 650 ηχογραφήσεις.

Έτος 1948 και η ακρόαση με τον σκηνοθέτη Michael Curtiz  την οδήγησε στο κόσμο της 7ης τέχνης με την ταινία ‘’Romance on the High Seas’’. Στο ενεργητικό της D.Day καταγράφονται 39 κινημ/κες ταινίες που σημειώνουν τεράστια εμπορική επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1959 στη ταινία ‘’Pillow Talk’’ ήταν υποψήφια για όσκαρ που όμως το έχασε από την  Simon Signoret ,κέρδισε όμως τρία Βραβεία Henrietta, ένα βραβείο για το σύνολο της προσφοράς της από την Ένωση Κινηματογραφικών Κριτικών του Λος Άντζελες  ενώ το 1989 το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Σεσίλ Ντε Μιλ για το σύνολο του έργου της στο κινηματογράφο.

Ως τραγουδίστρια τιμήθηκε με Βραβεία Grammy και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ερμηνεία της στο τραγούδι ‘’Que Sera Sera ‘’ . Το 2011 κυκλοφόρησε το 29ο          album της ‘’My Heart’’ το οποίο έφθασε στο Νο 9 στο Top 40 U.K !

 

Καλό σου ταξίδι Doris Mary Ann Kappelhoff .

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back