April 20, 2024

Μουσική ΄Εκρηξη από την Αυστρία! THE ZSA ZSA GABOR’S and SALAMI SUX

Ήταν μια μεγάλη έκπληξη για εμάς! Όταν εκείνο το Καλοκαίρι στο St. Pölten της Αυστρίας, ακούσαμε γιά πρώτη φορά δύο πραγματικά εκρηκτικές μπάντες! Ο λόγος γιά τα Αυστριακά group,της πόλης St. Pölten,THE ZSA ZSA GABORS και SALAMI SUX!

Ο τρόπος, που έπαιζαν τα τραγούδια τους, σε οδηγoύσε σε έναν ελεύθερο τρόπο και χώρο με ατελείωτους μουσικούς δρόμους! Αυτές οι δύο μουσικές ομάδες θα πούμε ότι έχουν αγγίξει τις ευαίσθητες και εκρηκτικές χορδές των fans αλλά και τόσων άλλων ακροατών της μουσικής τους, σε κάθε live εμφανησή τους!

Οι δύο σχετικά νέες μπάντες από το St. Pölten … THE ZSA ZSA GABORS και SALAMI SUX, έχουν ήδη χαράξει τους δικούς τους μουσικούς δρόμους, με τον τρόπο που γνωρίζουν πολύ καλά, πώς να κερδίσουν την αγάπη των φίλων τους και όχι μόνο!  Αν λοιπόν ταξιδεψετε στην Αυστρία, αναζητήστε τους, είναι απαραίτητο να ζήσετε ξεχωριστές στιγμές με τους ήχους τους.

*THE ZSA ZSA GABORS*

Η μπάντα ιδρύθηκε το έτος 2013 στην πανέμορφη Αυστριακή πόλη St. Pölten, THE ZSA ZSA GABOR’S είναι οι 4 μουσικοί που κατακτούν βήμα -βήμα τον πανκ ροκ ουρανό και όλα όσα αφορούν το Punkrock!

Το Punk συγκρότημα των THE ZSA ZSA GABOR’S αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση στο Aυστριακό πολιτικό τοπίο και με τα τραγούδια τους  αναδυκνείουν, όλα όσα αφορούν τους περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα!

Ο ρατσισμός και ο αποκλεισμός γίνονται κοινωνικά αποδεκτοί. Έτσι, μερικά από τα τραγούδια του τελευταίου τους άλμπουμ “X” αντιμετωπίζουν ακριβώς αυτά τα προβλήματα. Άλλα τραγούδια μιλούν για προσωπικές εμπειρίες, κριτικές για τη νεολαία και την περιοδεία της μπάντας.

Τα μέλη τους είναι 4 εκρηκτικοί μουσικοί… Hurricane Harry (κιθάρα /φωνή),  Paul le’Buche (κιθάρα & b.v), ZZ Gabor (τύμπανα & b.v) και o Mots T. Sux (μπάσο & b.v). 

Από το 2013 έως το 2020, εχούν  4 albums, LIFE KILLS (2015), REVOLUTION ROCK (2016), BLACK ROADS BLANK THOUGHTS (2017), και το X (2020)! Επίσης στο ενεργητικό τους έχουν δύο singles & EP… το πρώτο cd/EP το 2013 RED EYES και το 2017… THE BLACK TAPE (7 ”, EP)!

*SALAMI SUX*

Το τρίο των SALAMI SUX προέκυψε από την πλήξη της φάσης του lockdown στην Αυστρία λόγω της πανδημίας του COV-19! Πρόκειται γιά ένα θορυβώδες ηχητικό τριο που αναμειγνήει…. punk, garage, rock’n’roll και surf, έδρα τους το St. Pölten.

Χαρακτηρηστικό τους σημείο οι γεμάτες δύναμη live εμφανήσεις που σίγουρα σου φτιάχνουν τη διάθεση λειτουργώντας ως ψυχαναλυτές! Mέλη των SALAMI SUX οι Mots T. Sux (bass) , Salamirecorder ( guitar /vocals) και ο Thomsn’n’Roll(drums), οι οποίοι είναι και ήταν ενεργοί όλοι σε  διάφορα Αυστριακά μουσικά σχήματα!

Τον Φεβρουάριο του 2021 το συγκρότημα κυκλοφορεί το άλμπουμ “Demo Tape” με 13 αιωρούμενες και χορευτικές επιτυχίες με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο του χθές … σε κασέτα. Το φθινόπωρο του 2021 θα ακολουθήσει η πραγματικά άξια λόγου 2πλή κυκλοφορία LP “Salami Sux”&”Salami Sux ’n’ Roll Vol.1” μέσω  της TOPSY -TURVY RECORDS GERMANY!

Αυτά και η ζωή τους συνεχείζεται…  αν και κανείς δεν έχει ιδέα αν δηλαδή αυτό είναι καλό ή κακό … Επιθυμητό ή ανεπιθύμητο, ο χρόνος θα δείξη!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ … MOTS T. SUX!

Ήτανε μιά ζεστή ημέρα του Αυγούστου, πριν περίπου 3 χρόνια όπου συνάντησα γιά πρώτη φορά τον Μουσικό Mots T. Sux, από το St. Pölten, της Αυστρίας!

Θα έλεγα λοιπόν ότι ήταν μιά εκπληξη για εμένα,μιά που ο συγκεκριμένος κύριος … είναι ένα από τα μέλη, από τις εκρηκτικές Αυστριακές μπάντες που ακούνε στο όνομα, THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX!

Τότε ήμουν στην Αυστρία ! Σήμερα ευρισκόμενος στην Ελλάδα, λόγω δυσκολιών  στις μετακινήσεις (βλέπε Πανδημία), κατά τη διάρκεια ενός ζεστού Σεπτέμβρη του 2021, συνάντησα εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά μέσω διαδυκτίου τον κ. Mots T. Sux … μέλος των  THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX!

Athenscalling.gr: Αρχικά φίλε Mots να σου πω, ότι έστω και μέσω διαδυκτίου θα χαρώ πολύ γιά τα όσα θα πούμε και τα οποία θα αφορούν τις μπάντες σου από το St. Pölten, της Αυστρίας! Φίλε Mots καλώς όρισες στο Athenscalling.gr!

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Γεια σας! Είναι πάντα χαρά μου να σας συναντώ διαδικτυακά ή και προσωπικά! Πολλά κοινά ενδιαφέροντα μεταξύ μας, έχουν προκύψει με την πάροδο του χρόνου, κάτι που είναι υπέροχο!

Athenscalling.gr: ΗμέρεςΠανδημίας με όλους μας να έχουμε ψιλοτρελαθεί με τα όσα ακούμε και βλέπουμε ! Αλήθεια εσύ τι κάνεις όλο αυτό τον καιρό? Πως τα πας με την υγεία σου?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Δεν φοβάμαι καμία ασθένεια. Προσπαθώ να διατηρώ τον εαυτό μου υγιή όσο το δυνατόν περισσότερο, μέσω του αθλητισμού και της καλής διατροφής. Απολαμβάνω όμως και τη ζωή, αλλιώς θα τρελαινόμουν.

Athenscalling.gr: … Και με τα εμβόλια τι γίνεται, ποιά είναι η γνώμη σου?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα που διχάζει σήμερα την κοινωνία μας. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη δική του υγεία. Έτσι, όλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν υπέρ ή κατά του εμβολιασμού χωρίς να παρεμβαίνει η πολιτική και η φαρμακοβιομηχανία. Αυτή τη στιγμή περιμένω.

Athenscalling.gr: O.k Mots , ας μιλήσουμε τώρα γιά τους THE ZSA ZSA GABOR’S and SALAMI SUX! Αναρωτιέμαι λοιπόν πως τα φέρνεις βόλτα και με τα δύο σχήματα?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX):  Αν θέλετε πραγματικά να κάνετε κάτι με την καρδιά σας, θα βρείτε χρόνο για αυτό. Ακόμα κι αν θα ήταν πιο εύκολο να παίξω σε μία μόνο μπάντα, μου αρέσουν πολύ και τα δύο έργα. Το Zsa Zsa Gabor’s υπάρχει εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Εδώ δημιουργήθηκε μια βαθιά φιλία μεταξύ των μελών της μπάντας. Το Salami Sux είναι ένα ολοκαίνουργιο, φρέσκο έργο. Ας δούμε πού πηγαίνει το ταξίδι. Όσο μπορεί να γίνει με την οικογένεια και τη δουλειά, και οι δύο μπάντες θα συνεχίσουν σίγουρα.

Athenscalling.gr: Αρχικά θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τους THE ZSA ZSA GABORS… όνομα με σημασία και άκρως καλλιτεχνικό… Αλήθεια ποιός ήταν  εκείνος που το επινόησε?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Δεν θέλαμε να επιλέξουμε ένα τυπικό πανκ όνομα για το πανκ συγκρότημά μας. Πόσα συγκροτήματα υπάρχουν ήδη με το όνομα “Sick Society” ή κάτι τέτοιο; Συναντήσαμε την κα Zsa Zsa Gabor μέσω διαδικτύου. Επίσης επειδή το όνομα του ντράμερ μας είναι Γκάμπορ. Η κυρία είχε μια πολύ συναρπαστική ζωή, σκάνδαλα, επιπλέον, χτύπησε έναν αστυνομικό. Τότε αυτό μας έπεισε να πάρουμε το “The Zsa Zsa Gabor’s”.

Athenscalling.gr: Η μπάντα των  THE ZSA ZSA GABORS είναι εκτός Βιέννης είναι μιά τοπική band του St. Pölten και θα ρωτήσω εάν αυτό δυσκολεύει τα όσα μπορούν να συμβούν καλλιτεχνικά … στο να κερδίσει όλη τη χώρα δηλαδή μιά που η Βιέννη έχει τον πρώτο λόγο.

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Η Αυστρία είναι μια μικρή χώρα. Η πανκ σκηνή συγκεντρώνεται σε μερικές μεγαλύτερες πόλεις, όπως η Βιέννη, το Γκρατς, το nsνσμπρουκ ή το Σάλτσμπουργκ. Οι περισσότερες συναυλίες πραγματοποιούνται στη Βιέννη. Θα μπορούσαμε να παίζουμε εκεί κάθε μήνα, αλλά ούτε αυτό έχει νόημα. Με τα χρόνια πιστεύω ότι έχουμε έναν ορισμένο βαθμό ευαισθητοποίησης στην Αυστρία. Αλλά είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που έχουμε τόσους πολλούς οπαδούς στη Γερμανία και την Τσεχία. Μας αρέσει πολύ να παίζουμε εκεί!

Athenscalling.gr: Τα media της χώρα σου, βοηθάνε στην προβολή τις νέες μπάντες?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Μπορώ να συστήσω τις ακόλουθες νέες μπάντες στην Αυστρία: The Rumperts, Vulvarine, Salamirecorder!

Athenscalling.gr: Το λοιπόν οι THE ZSA ZSA GABORS, είναι ένα Punk/Rock group, από που εμπνέτε όσον αφορά τη μουσική αλλά και τους στίχους των τραγουδιών του? 

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Ο κοινός μας παρονομαστής ήταν πάντοτε το old school punk rock σε όλες του τις πτυχές – επηρεασμένο από πανκ συγκροτήματα από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με υπερπαραγωγή μουσικής. Όλα αυτά πρέπει να παραμείνουν προσγειωμένη και ειλικρινής μουσική χωρίς διορθώσεις φωνής ή αυτό. Σχετικά με τους στίχους: κάθε τραγούδι έχει ένα συγκεκριμένο θέμα που είναι σημαντικό για εμάς – στον κοινωνικό, πολιτικό τομέα ή απλώς επεξεργαζόμαστε εμπειρίες σχετικά με το πανκ παρελθόν μας. Κάποια άγρια πράγματα έχουν ήδη συμβεί, όπως ακούγονται εν μέρει στο τραγούδι «Πάντα Αντιφασιστικό». Δεν χρειαζόμαστε ασήμαντα θέματα για τα κορίτσια ή κάθε είδους φαντασίωση. Το ποτό είναι επίσης σημαντικός παράγοντας στα τραγούδια μας …

Athenscalling.gr:… 3 ονόματα από τις μπάντες που προτιμάς ?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Αγαπητέ μου, υπάρχουν χιλιάδες μπάντες που αγαπώ. Επίσης ακούω πάντα διαφορετικά στυλ μουσικής. Μερικές φορές είναι κλασικό 77 punk, μετά είναι ξανά hardcore. Αλλά και πολύ γκαράζ, 60s, soul και ska. Στη punk περιοχή θα αφοσιωνόμουν στις ακόλουθες μεγάλες μπάντες: The Clash, The Ramones, Rancid. Αλλά υπάρχουν χιλιάδες μικρότερα συγκροτήματα, τα οποία αγαπώ: The Stitches, The Briefs, Schleim Keim, Hellacopters, Flaming Sideburns, Turbonegro, Οι ωθητές,….

Athenscalling.gr: Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τους THE ZSA ZSA GABORS, γιά να περάσουμε στο τρίο των SALAMI SUX , όπου και εκεί συμμετέχεις με το μπάσσο σου…., κάποια μελλοντικά σχέδια … Πανδημίας θέλοντος?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Ναι, υπάρχουν πάντα σχέδια. Γράφουμε συνεχώς νέα τραγούδια. Σύντομα θα ολοκληρώσουμε και το 5ο άλμπουμ μας. Μόνο νέα μουσική διατηρεί τον κινητήρα σε λειτουργία. Φυσικά θέλουμε να παίξουμε ξανά ζωντανά στο εξωτερικό σύντομα. Θέλουμε να παίξουμε σε χώρες στις οποίες δεν έχουμε παίξει ακόμα, π.χ. Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία

Athenscalling.gr: Ο.κ ας περάσουμε τώρα στη παρουσίαση από εσένα των  SALAMI SUX , που δημιουργήθηκε λόγω/αφορμής Πανδημίας, πως ήρθε η ιδέα του σχηματισμού? 

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Κατά την περίοδο του κλειδώματος βαριόμουν πολύ, γι ‘αυτό έψαχνα μουσικούς για να ηχογραφήσω τραγούδια. Κάποια ωραία έργα αναπτύχθηκαν εδώ. Αντάλλαξα επίσης ιδέες με τον Felix, ο οποίος είχε ήδη ηχογραφήσει μερικά τραγούδια με το όνομα Salamirecorder. Έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην ηχογράφηση από ό, τι είχα συνηθίσει στο παρελθόν. Όλα ήταν πολύ πιο μειωμένα, σκουπίδια, ακομπλεξάριστα και D.I.Y. Μου άρεσε πάρα πολύ αμέσως. Ηχογραφήσαμε μερικά τραγούδια στο σπίτι και μετά βρεθήκαμε στο δωμάτιο των προβών και ηχογραφήσαμε περισσότερα τραγούδια με κασετόφωνο. Πήγε πολύ καλά. Αυτά τα τραγούδια τα βγάλαμε και μόνοι μας σε κασέτα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η γερμανική εταιρεία Soundflat Records χτύπησε την πόρτα και μας πρόσφερε μια δισκογραφική προσφορά για 2 βινύλια. Δεν ήταν κακή αρχή θα έλεγα.

Athenscalling.gr: Επιροές των SALAMI SUX , τρίο?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABOR’S and SALAMI SUX): Τα τραγούδια βασίζονται σε πολύ απλές πανκ δομές ή ροκ εν ρολ ριφ. Υπάρχουν επίσης πολλά κόλπα, όπως όργανο, ξυλόφωνο, τρελά backings. Όλα όσα σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχουν κανόνες ή οδηγίες.

Athenscalling.gr: Που αποδίδετε καλύτερα, στα live ή στο studio?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX):  Στην αρχή δεν είχαμε ποτέ το σχέδιο να παίξουμε ζωντανά. Αυτό αναπτύχθηκε αργότερα. Στη φάση του lockdown ήταν φυσικά δύσκολο να παίξεις ζωντανά. Αλλά είχαμε ήδη κι εδώ ζωντανή μετάδοση. Η πρώτη μας επίσημη συναυλία ήταν τον Αύγουστο σε ένα μεγαλύτερο υπαίθριο φεστιβάλ. Μας αρέσει να ηχογραφούμε τραγούδια, αλλά μας αρέσει να παίζουμε ζωντανά ακόμα περισσότερο. Σε αυτό θα επικεντρωθούμε τους επόμενους μήνες. Στην πραγματικότητα, δεν είμαστε πια τριάδα, όπως ο πληκτρολόγος μας Tobi είναι τώρα σε όλες τις συναυλίες.

Athenscalling.gr: Και γιά τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών σας τι έχεις να μας πεις?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Είναι καλύτερα όταν οι ακροατές μας μιλούν για τη μουσική μας. Γράφουμε τραγούδια που απολαμβάνουμε. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τον συντελεστή PUNK υψηλό. Οι στίχοι είναι μερικές φορές πολύ αυθόρμητοι. Ανάλογα με το τι συνέβη την ημέρα της ηχογράφησης. Για παράδειγμα, ο Felix έπρεπε να πάει στο στρατό για μια μέρα και εκεί προέκυψε το τραγούδι “Leatherboys”. Το “White Skin” αποτίει φόρο τιμής σε όλα τα είδη γάλακτος, είτε είναι vegan είτε ζωικής προέλευσης.

Athenscalling.gr: Πάμε τώρα στο όνομα …ποιανού ήταν εμπνευση?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Υπάρχει μια απλή εξήγηση: η Salami προέρχεται από το όνομα του έργου του Felix “Salamirecorder” και ο Sux προέρχεται από το όνομά μου “Mots T. Sux”. Αυτό είναι. SALAMI SUX

Athenscalling.gr: …. Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν ?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Σίγουρα θέλουμε να παίξουμε πολύ ζωντανά. Τον Δεκέμβριο μπορούμε να είμαστε καλεσμένοι στο πάρτι της Soundflat Records στην Κολωνία της Γερμανίας. Το περιμένουμε με ανυπομονησία. Μόλις είναι δυνατόν ξανά, θα θέλαμε να κάνουμε μια μικρή περιοδεία στη Γερμανία. Υπάρχουν ήδη αρκετές ιδέες για νέα τραγούδια. Θα επικεντρωθούμε στην ηχογράφηση του υλικού σε αναλογικό και ζωντανό. Αυτό έχει περισσότερο λάκτισμα.

Athenscalling.gr: Και τώρα στα δύσκολα …. Παρακαλώ βαθμολόγησε από το 1 μέχρι το 10 τις μπάντες σας!

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABOR’S and SALAMI SUX): Και τα 10! Πλήρης ενέργεια και για τις δύο μπάντες!

Athenscalling.gr: Πάμε τώρα σε προσωπικές ερωτήσεις … Παρελθόν και από εκεί ποιος ήταν ο πρώτος σου δάσκαλος στη μουσική?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική ήταν οι δίσκοι του ροκ εν ρολ των 50 και 60 του πατέρα μου. Από την αρχή με γοήτευσε η ενέργεια σε αυτή τη μουσική. Ακόμα και όταν άκουγα για λίγο την επιτυχημένη παρέλαση, έμενα πάντα πιστή σε αυτό το στυλ μουσικής. Wasταν η βάση για τη μετέπειτα γοητεία μου για το πανκ. Και από τότε που άκουσα το Sex Pistols στο ραδιόφωνο, μου είχε συμβεί.

Athenscalling.gr: … Και προχωράμε, Θυμάσε ποιός ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασες?

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Για πολύ καιρό δεν είχα χρήματα να αγοράσω δίσκους. Ένα από τα πρώτα άλμπουμ ήταν πιθανώς το Nirvana Nevermind.

Athenscalling.gr: Παρακαλώ τώρα πριν κλείσουμε τους p.c… θα ήθελα εάν δεν έχεις αντίρησει να στείλεις το δικό σου μύνημα στο κόσμο που σίγουρα αυτήν την εποχή περνάει …όχι και τόσο καλές ημέρες.

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Δείτε τα τραγούδια μας εδώ: https://zsazsagabors.bandcamp.com &  https://salamisux.bandcamp.com Επίσης πρέπει να σας πω ότι θα ήταν υπέροχο να παίξω στην Ελλάδα μια μέρα. Η χώρα και οι άνθρωποι σας έχουν πραγματικά έναν ζεστό χαρακτήρα!

Athenscalling.gr: Να είσαι καλά φίλε Mots και ελπίζω του χρόνου να σας δω επί της σκηνής σε κάποιο από τα live σας. Τα καλύτερα γιά την οικογενειά σου , τους φίλους σου και τους THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX! Φίλε μείνε υγιής, δυνατός, χαρούμενος και PUNK ROCK FOR EVER!

Mots T. Sux (THE ZSA ZSA GABORS and SALAMI SUX): Θοδωρή, ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη !!! Ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα στην Αυστρία ή ίσως στην Ελλάδα για να ανταλλάξουμε πανκ εμπειρίες. Τα καλύτερα!

FOTO CREDIT- MARTIN MOSER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back