April 29, 2024

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ … ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΡΥΘΜΟΥ & ΜΕΛΩΔΙΑΣ!

Ενας αναγκαίος πρόλογος, στα όσα ακολουθούν είναι απαραίτητος, έτσι ώστε να υπάρχουν εξηγήσεις… και όχι παρεξηγήσεις!

Εδώ και αρκετό καιρό λοιπόν το συζητούσαμε, σε κάθε μας συνάντηση εμείς στο AthensCalling.gr, αλλά απόφαση δεν πέρναμε !

Τελικά ένας από την ομάδα του AthensCalling.gr , με την προτασή του έδωσε τη λύση… στη μη αποφασή μας, σε κάποια απο τις συναντήσεις μας …

΄΄Λοιπόν θέτω το θέμα σε ψηφοφορία… Αγαπάμε τη Μουσική, έτσι θα προτείνω να ξεκινήσουμε ένα πενταγρμμικό ταξίδι με καλεσμένους μας,κάποιους από τους πολιτικούς μας. Μακριά το λοιπόν από κάθε κομματική σφραγίδα … θα μιλάμε μαζί τους αποκλειστικά και μόνο γιά τη Μουσική΄΄….

Ετσι το συγκεκριμένο θέμα ετέθει σε ψηφοφορία και η πρόταση του πέρασε με πλειοψηφία!

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ…

AthensCalling.gr: Το ήξερα ότι έχεις αγάπη στα κρουστά, αλλά ανυπομονούσα πότε θα «σκάσει» κάποια φωτογραφία, κάποιο ρεπορτάζ για να μου δοθεί η ευκαιρία να σε συναντήσω, έστω και διαδικτυακά και να τα πούμε, να μιλήσουμε για Μουσική! Όμως συνέβη και αυτό…όταν δηλαδή πριν λίγες μέρες, ένα όνειρο μίας αληθινής μυθοπλασίας με μετέφερε στον Όλυμπο,τη στιγμή όπου ο Δίας απευθυνόμενος στον Απόλλωνα, εκείνο το όμορφο πρωινό του είπε …

«Απόλλωνα, πάρε τη Λύρα σου και κατέβα στη Γη, να συνοδέψεις τον Ανδρέα Λοβέρδο Τον ακούς! …Ο Ανδρέας παίζει Ντραμς!»…

… Ανδρέα Λοβέρδο Καλώς όρισες στο AthensCling.gr the webzine of culture!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ο πρόλογός σας με τιμά. Για μένα η συνέντευξη αυτή είναι πάρα πολύ πρωτότυπη. Δεν την περίμενα και δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έδινα μια τέτοια συνέντευξη και μάλιστα με τέτοιο πρόλογο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα απαντήσω με συστολή στα ερωτήματά σας. Σκέφτομαι πόσοι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει πάρα πολύ σε αυτό το δύσκολο όργανο, έχουν αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο, έχουν δώσει πάρα πολλά χρόνια από την ίδια τους την ζωή για να μπορούν να παίξουν αυτό το πάρα πολύ βασικό όργανο για οποιοδήποτε γκρουπ, για οποιαδήποτε μπάντα, για οποιαδήποτε ορχήστρα. Όταν σκέφτομαι όλους αυτούς, εγώ που δεν έχω προσφέρει πρέπει να μιλώ κατά βάση με σεβασμό και συστολή.

AthensCalling.gr: Τηρώντας την δέσμευσή μου, μιλάμε μόνο για μουσική, για αυτό που εμένα τουλάχιστον με μαγεύει και με ταξιδεύει παντού…. Εσένα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Και μένα η μουσική με ταξιδεύει. Δεν ξέρω κάθε φορά ποιος είναι ο προορισμός. Έχω συνηθίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να ακούω καλή μουσική. Στη μουσική δεν ξεχωρίζω είδη. Δεν υπάρχει για μένα καλό και κακό είδος μουσικής. Υπάρχει καλή και κακή μουσική. Επεξεργάζομαι, όσο μπορώ βέβαια τη διάκριση με κριτήριο και αυτά που μου αρέσουν και αυτά που αισθάνομαι ότι έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία για να μπορώ να πω ναι τα ακούω, ναι μου αρέσουν, ναι τα αγαπάω. Που θέλουν δουλειά για να αποκτήσεις γνώμη δηλαδή. Αυτό το ταξίδι, λοιπόν, προς το άγνωστο είναι το ταξίδι που θέλω να κάνω με τη μουσική και πολλές φορές κλέβω χρόνο από άλλες δραστηριότητες για να ακούω μουσική γιατί με ταξιδεύει, με κάνει να ονειρεύομαι, εμένα, έναν άνθρωπο της καθημερινής πράξης.

AthensCalling.gr: Πότε άρχισες να παίζεις κρουστά και ήταν το πρώτο σου όργανό… ή υπήρχε και κάποιο άλλο στις προτιμήσεις σου;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Από μικρό παιδί έκανα κι εγώ την προσπάθειά μου στην κιθάρα και το πιάνο για λίγα χρόνια, δύο-τρία. Δεν επέμεινα όμως. Δεν καταλάβαινα γι΄αυτό σταμάτησα.
Αργότερα έπαιξα μπουζούκι σε μία μικρή ορχήστρα σε ένα ελληνικό εστιατόριο στα σύνορα Βελγίου και Γαλλίας. Αυτό ήταν μία ωραία εμπειρία. Οι ιδιοκτήτες μάλιστα του εστιατορίου μου πρότειναν να μείνω για μία ολόκληρη χρονιά. Δεν το έκανα όμως γιατί είχα ήδη ξεκινήσει το διδακτορικό μου και έπρεπε να επιστρέψω στην Ελλάδα για να το ολοκληρώσω.
Στο Βέλγιο είχα τότε ολοκληρώσει την έρευνά μου. Επειδή η αμοιβή ήταν καλή προς στιγμή το σκέφτηκα μήπως να έμενα δυο χρόνια ακόμη σπουδάζοντας και δουλεύοντας, αλλά φοβήθηκα ότι δεν θα μπορούσα να τα συνδυάσω. Το μπουζούκι και η δουλειά αυτή έχει πολλά ξενύχτια και έτσι γύρισα στην Ελλάδα και για ενάμιση χρόνο περίπου συνέχισα να δουλεύω πάνω στο όργανο αυτό. Μετά σταμάτησα γιατί υπήρχαν άλλες προτεραιότητες.
Στο Πανεπιστήμιο είχα γίνει βοηθός… Ξεκινούσα και τη δικηγορία. Το άφησα λοιπόν το όργανο. Έχω ακόμη και σήμερα δύο μπουζουκάκια και δύο μπαγλαμάδες, φροντίζω να τα πηγαίνω σε οργανοποιούς για να είναι ενεργά. Δεν μπορώ, όμως, να τα παίξω. Όσες φορές προσπάθησα να ξαναρχίσω ήταν μάταιο γιατί δεν είχα ούτε τον απαιτούμενο χρόνο, ούτε τη διάθεση να σταματήσω άλλες μου δραστηριότητες για να δώσω χρόνο στη μουσική μέσα από το μπουζούκι.
Σε ό,τι τώρα αφορά τα τύμπανα θυμάμαι τους συναδέλφους μου, τους συμφοιτητές μου, τους συγκατοίκους μου. Ένας από αυτούς έπαιζε λίγο μπάσο και μου είπε προ πολλών δεκαετιών, τότε που σπουδάζαμε δηλαδή, ότι αυτό είναι πολύ βασικό όργανο και να το προσέχω γιατί είναι η βάση της ορχήστρας. Το μπάσο και η ντραμς. Ο συνδυασμός αυτών των δύο οργάνων. Από τότε κάθε φορά που πήγαινα σε κέντρο διασκέδασης, σε συναυλία, σε κονσέρτο πρόσεχα φυσικά τους τραγουδιστές, αλλά κυρίως πρόσεχα την ορχήστρα. Πολλές ώρες αφιέρωνα για να ακούω και τί παίζουν αλλά και πώς το παίζουν και το στιλ του κάθε μουσικού.
Το στιλ είναι πολύ βασικό στη μουσική. Η κίνηση του σώματος με αίτιο αυτό που παίζει κάθε μουσικός. Εκεί, λοιπόν, αναγνώριζα το μπάσο και τη ντραμς, αναγνώριζα τη συμβολή τους, έμαθα να σέβομαι και να αγαπώ αυτά τα δύο όργανα.
Πριν ένα έτος περίπου και κάτι αγόρασα ένα σετ. Ευτύχησα να ζητήσω από τον σπουδαίο και διεθνή ντράμερ Φώτη Γιαννόπουλο να μου κάνει μαθήματα και εκείνος να δεχθεί. Η ζωή μου από τότε έγινε καλύτερη. Έδωσα χρόνο στη μουσική και στη ντραμς. Δεν τον αφαίρεσα από άλλες βασικές μου δραστηριότητες. Τον αφαίρεσα από τον ύπνο, έκλεβα και κλέβω χρόνο κάθε μέρα για να κάθομαι στο σετ ή στο practice pad και να προσπαθώ να μάθω. Εάν είχα ανακαλύψει τα τύμπανα όταν ήμουν μαθητής, δεν θα σπούδαζα νομικά, δεν θα είχα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, θα είχα αφιερωθεί σε αυτό το όργανο και στη μουσική. Θα ήταν βέβαια ένας πολύ πιο δύσκολος δρόμος σε σχέση με εκείνον που έχω ακολουθήσει αλλά αυτό θα έκανα.
Τώρα είμαι βέβαιος, ότι τότε δεν θα μπορούσα να ξεφύγω από τα τύμπανα, θα αφιέρωνα την ζωή μου σε αυτά και ανεξαρτήτως εάν θα κατάφερνα να κερδίσω τα προς το ζην από τη ντραμς, θα ήμουν ένας ευχαριστημένος και ικανοποιημένος άνθρωπος που έκανε αυτό που αγάπησε.

AthensCalling.gr: Θα επιμείνω… Τελικά ασχολήθηκες με την πολιτική και μου επιτρέπεις να πω ότι ενώ η αγάπη σου, είναι μεγάλη για τη μουσική…. όμως ακολούθησες άλλους δρόμους , γιατί Ανδρέα;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Νομίζω ότι έχω απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Επισημαίνω ότι δεν είμαι εισοδηματίας. Από μικρό παιδί έπρεπε να επιλέξω τί θα σπουδάσω για να ασκήσω ένα επάγγελμα μετά.
Είχα επιλέξει τα νομικά, ήθελα να γίνω δικηγόρος για να κερδίσω την ζωή μου. Έτσι έκανα, έγινα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και μετά ασχολήθηκα με τη μεγάλη μου αγάπη που είναι η πολιτική.
Η επιλογή μου για την πολιτική ήταν επιλογή αγάπης, ήταν επιλογή μιας δραστηριότητας χωρίς την οποία δεν μπορώ να ζήσω.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι όλα ήρθαν για μένα με τον τρόπο που σας είπα, αρκετά τα πέτυχα και κάποια δεν τα πέτυχα και εδώ και ένα χρόνο και κάτι ήρθαν τα τύμπανα να συμπληρώσουν την ζωή μου, για να ασχοληθώ με αυτά για όσα χρόνια ακόμη μου μένουν να ζήσω.
Είμαι αφοσιωμένος στο μέτρο που μου επιτρέπει το πρόγραμμά μου στο σετ μου και θα ήθελα κάποια στιγμή μετά από χρόνια να γίνω καλός και άνθρωποι με πείρα και πάρα πολύ καλύτεροι από εμένα προφανέστατα, να με ακούν και να λένε «αυτός κάτι παίζει».

AthensCalling.gr: Πάμε στα πρώτα σου ακούσματα ποια ήταν και είναι…σαν παιδί, αργότερα σαν φοιτητής και σήμερα πλέον σαν ένας ώριμος και γοητευτικός Ανδρέας! Τρείς ζωές το λοιπόν και ένας ο πρωταγωνιστής … εσύ και τα ακούσματα σου!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Συνεχίζετε να μου κάνετε ερωτήσεις με πολύ κολακευτικό τρόπο για μένα και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Να πω, λοιπόν, ότι στα παιδικά μου χρόνια άκουγα εύκολα κομμάτια, άκουγα τα ποπάκια. Με συγκλόνισε όμως το Woodstocck. Όχι ότι αφιερώθηκα στη ροκ, αλλά κατάλαβα το κύμα αυτό που ερχόταν με δύναμη εκείνη την εποχή, εγώ όμως τουλάχιστον όπως νόμιζα τότε προτιμούσα τα ευκολότερα πχ τους Beatles. Τώρα κατάλαβα τί μουσικάρες ήταν οι άνθρωποι αυτοί και τί επανάσταση έκαναν.
Τώρα βέβαια μετά από τόσες δεκαετίες το κατάλαβα αυτό. Ως φοιτητής άκουσα ρεμπέτικα, τα σεβάστηκα, επέμεινα, αλλά νομίζω ότι τα εξάντλησα και με είχε πολύ επηρεάσει μία συνέντευξη του Μάνου Χατζηδάκι που έλεγε, ότι το ρεμπέτικο είναι πολύ βασικό, είναι καλό, αλλά τα ρεμπέτικα που αξίζουν δεν είναι πάνω από ογδόντα-εκατό τραγούδια.
Μετά ανακάλυψα την Μαρία Κάλλας, τα γραφεία μου, είτε στα υπουργεία, είτε σε όλα τα άλλα πάντα τα κοσμούν οι φωτογραφίες της. Θεωρώ ότι αυτή γυναίκα είναι μια πηγή έμπνευσης για οτιδήποτε κάνει κάποιος, όχι μόνο για την τέλεια μουσική και την τέλεια ερμηνεία της, αλλά για κάθε μορφή δραστηριότητας του ανθρώπου.
Ταυτόχρονα, αλλά και λίγο πριν και μετά και πάντα ακούγοντας αυτά που ονομάζω «καθημερινά λαϊκά», ακούγοντας τους μεγάλους της ελληνικής λαϊκής μουσικής τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργούς, μπορώ να πω ότι δίνω περισσότερο χρόνο σε αυτήν.
Κάνω και εγώ βέβαια τις διακρίσεις μου ή και την πλάκα μου κάποιες φορές, αλλά αν κάποιος μου ρωτούσε τι ακούω περισσότερο θα απαντούσα ελληνικά λαϊκά και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από αυτό και στη ντραμς αρκετά τέτοια κομμάτια παίζω. Δεν παίζω, όμως, μόνο λαϊκά. Παίζω οτιδήποτε με συγκινεί και οτιδήποτε μπορώ να παίξω ή έστω να σεβαστώ το ρυθμό του.

AthensCalling.gr: Το πρώτο δίσκο που αγόρασες τότε, ποιος ήταν,θυμάσαι;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Τον πρώτο μου δίσκο τον αγόρασα στο Λονδίνο χωρίς να γνωρίζω τι είναι. Ήταν των Bee Gees πριν ακόμη γίνουν φίρμες της disco, αλλά όταν ήταν ποπ. Ο δίσκος είχε τίτλο και βασικό τραγούδι το IDEA! Στο εξώφυλλο είχε έναν λαμπτήρα και μέσα του υπήρχαν τα πρόσωπά τους. Αυτός ήταν ο πρώτος μου δίσκος. Το κομμάτι Idea το ακούω ακόμη και το παίζω στην ντραμς!
Μετά προσπάθησα να τα βρω με τη μουσική των Westerns του Μορικόνε. Αγόρασα έναν δίσκο που είχε στο εξώφυλλο έναν καουμπόι, αλλά η μουσική δεν ήταν του Μορικόνε ήταν country music τελικά. Και αυτό το είδος μουσικής παρότι με ξάφνιασε στην αρχή με επηρέασε. Δεν επέμεινα βέβαια, αλλά μου έμειναν ακούσματα. Αυτά τα δισκάκια δεν τα έχω πια. Με το πέρασμα του χρόνου τα έχασα. Ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία. Πήρα για άλλο λόγο ένα δίσκο και μου βγήκε κάτι άλλο.

AthensCalling.gr:Κάποια αγορά τωρινή, πρόσφατη δηλαδή σε βινύλιο ή c.d;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Τελευταία δεν έχω αγοράσει. Πριν από κάποια χρόνια αγόρασα και έκανα και δώρο του Αγίου Ιωάννου ένα βινύλιο ροκ της εποχής της επανάστασης. Σε δισκοπωλείο, όπως το λέγαμε παλιά, πήγα για να μου κάνουν εγγραφή σε ένα cd ορισμένα κομμάτια που ήθελα να μάθω να παίζω στη ντραμς. Περίπου είκοσι λαϊκά κομμάτια που ήθελα να περάσω στο ρεπορτόριό μου.

AthensCalling.gr: Αλήθεια τι είναι εκείνο που νιώθεις όταν βρίσκεσαι… με τις μπαγκέτες, το βαθύ και το ρηχό τομ , την γκραν κάσα, τη μπότα ,το ταμπούρο και τα πιατίνια;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Όταν κάθομαι στο σετ μου νιώθω δέος. Δέος για το όργανο, δηλαδή για την πολυπλοκότητά του, για το δυναμισμό του, για την εκτόνωση, για το ρυθμό, για ό,τι αυτό το όργανο εμπεριέχει.
Και επειδή έχω μάθει πολλά για τους μεγάλους ντράμερ από τον δάσκαλό μου και έχω επίσης δει πολλά σχετικά video με αυτούς, ξέρω σε ποιο όργανο κάθομαι. Δεν είμαι ούτε αφελής, ούτε άσχετος και γι΄αυτό νιώθω δέος.
Χαρά και ικανοποίηση και ευχαρίστηση νιώθω όταν παίζουμε στο στούντιο του Νίκου Ασημάκη στο Μεταξουργείο με την μπάντα που έχουμε, τη «Δεύτερη Ευκαιρία», και παίζουμε λαϊκά. Με το που μπαίνω στο στούντιο νιώθω χαρά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε συχνά πρόβες, αλλά νιώθω πολύ μεγάλη χαρά όταν παίζουμε.

AthensCalling.gr: Πάντα με πρωταγωνιστή τη μουσική και Σκηνοθέτη Εσένα, θα κάνουμε τώρα ένα παιχνίδι λέξεων. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα αρχικά γράμματα της λέξης ΜΟΥΣΙΚΗ,γράψε όποιες λέξεις θέλεις, που εσύ θα την περιέγραφες με μία μόνο λέξη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ :

Μαγεία

Όνειρο

Ύφος

Στιλ

Ίχνος

Καλυτέρευση

Ηγεμονία

AthensCalling.gr: Αναρωτιέμαι και δίνεις εσύ την απάντηση σχετικά με το…σε ποιανού συνθέτη την ορχήστρα θα ήθελες να συμμετέχεις, ως μουσικός και γιατί;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ένα όνειρο θα σας πω. Μην με περάσετε για τρελό. Αλλά επειδή θαυμάζω διαχρονικά τον Eric Clapton ως άνθρωπο, ως μουσικό, ως τραγουδιστή, ως κιθαρίστα, ως στιλ -τον έχω δει και στο Λονδίνο το 1991 σε συναυλία του με ντράμερ τον Phil Collins- θα ήθελα να γίνω ο ντράμερ του σε μια μπάντα. Αλλά όταν σκέφτομαι ποιοι τον έχουν συνοδεύσει με πιάνουν τα γέλια με αυτό που λέω. Από την άλλη όμως στο όνειρο περιορισμός δεν υπάρχει… Τι καλά που θα ήταν να έχω γίνει μουσικός από τα δεκαπέντε-δεκαέξι μου χρόνια και να τα έφερνε η ζωή να έπαιζα με τον Eric Clapton. Αυτό είναι ένα άπιαστο όνειρο.

AthensCalling.gr: Και λίγο πριν το τέλος, αυτό που πραγματικά…. δεν γνωρίζεις τι χαρά μου έδωσε όταν το διάβασα… είναι η είδηση ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα παίξει ντραμς σε πανηγύρι στη Φωκίδα στις 14 Αυγούστου 2023,με τραγουδιστή το Χρήστο Μενιδιάτη…. πως και αυτή η απόφαση;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Είναι αλήθεια. Ο Χρήστος Μενιδιάτης αυτός ο εξαιρετικός μουσικός και πολύ καλός άνθρωπος μου κάνει την τιμή να με συμπεριλάβει στην συναυλία του στη Δεσφίνα στο πανηγύρι της περιοχής παραμονή της Παναγίας για να παίξω ορισμένα κομμάτια στη ντραμς, κάτι που με έχει αγχώσει πάρα πολύ.
Είχα πει σε μία συνέντευξή μου στο ραδιόφωνο,στα Παραπολιτικά FM και τον Γιώργο Κουβαρά ότι θέλω να παίξω σε ένα πανηγύρι, το άκουσε ένας φίλος μου που είναι ατζέντης, μου πρότεινε τρεις συναυλίες με τρεις επώνυμους έλληνες καλλιτέχνες και αυτή η ημερομηνία με βόλευε και αποδέχθηκα με χαρά.
Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Χρήστο Μενιδιάτη, είναι μεγάλη μου τιμή αλλά τρομακτικό μου άγχος γι΄αυτά τα πέντε τραγούδια.
Νιώθω μεγάλο τρακ γιατί δεν είμαι επαγγελματίας, ενώ θα παίξω με επαγγελματίες. Σκέφτομαι, όμως, ότι θα είναι γενναιόδωροι μαζί μου, το ξεπερνάω γρήγορα και ελπίζω να τα πάω καλά.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ …

Σε αυτό το σημείο θα σημειώσουμε, ότι τη Μουσική Επένδυσηι της συνέντευξης επέλεξε αποκλειστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back