May 15, 2024

΄Ποιος είδε Άνοιξη Καιρό΄΄! Ένα Τραγούδι Μήνυμα στη Πανδημία

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, λόγω της πανδημίας του COV-19 ένα τραγούδι από την Κρήτη ήρθε για να μείνει στα Μουσικά δρώμενα της χώρας μας και από εκεί να ταξιδέψει, μέσω διαδικτύου σε όλο το κόσμο!

Ο λόγος για το ΄΄Ποιός είδε Άνοιξη Καιρό΄΄ ένα πραγματικά ξεχωριστό τραγούδι σε Μουσική – Ιδέα του Αντώνη Μαρτσάκη, που μέσα σε τρείς βδομάδες η βελόνα στο κοντέρ του YouTube πλησίασε τα 800.000 views!

Μέσα λοιπόν στα όσα τραγούδια ακούσαμε σε σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο με θέμα τη πανδημία, το τραγούδι ΄΄Ποιός είδε Άνοιξη Καιρό΄΄ ξεχώρισε τόσο για στίχο όσο και τον ήχο του και φυσικά για τη σοβαρότητα στην εκτέλεση του από τους Κρητικούς Βάρδους!

Το διαδίκτυο λοιπόν ήτανε εκείνο το οποίο μας βοήθησε στο να ταξιδέψουμε στη Λεβεντογέννα Κρήτη και στα Χανιά και εκεί συναντώντας τον Αντώνη Μαρτσάκη να συνομιλήσουμε μαζί του για τη δημιουργία του ΄΄Ποιός είδε Άνοιξη Καιρό΄΄!

Εδώ θα πρέπει σημειώσουμε ότι μεσολαβητής στην επικοινωνία μας, με τον Αντώνη Μαρτσάκη, ήτανε ο Ανδρέας Αεράκης, που είναι ο υπεύθυνος στο τομέα παραγωγής στο Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον !

ATHENS CALLING G.R: Αντώνη καταρχήν τα ειλικρινά μας συγχαρητήρια για την όλη παρουσίαση του ΄΄Ποιός είδε Άνοιξη Καιρό΄΄! Σίγουρα η όλη κατάσταση του εγκλεισμού μας, λόγω της πανδημίας, θα ήταν η αφορμή στη δημιουργία του Όμως εσύ ξέρεις καλύτερα το πώς ακριβώς γεννήθηκε και θα θέλαμε να μας το περιγράψεις !

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Ύστερα από τις πρώτες μέρες απομόνωσης επικοινώνησα με τον Θεόφιλο Χριστουλάκη, Κουμπάρο και συγχωριανό μου και του είπα μιας και είσαι σπίτι γράψε κάτι για την κατάσταση, μέσα σε 41’ λεπτά μου έστειλε τους στίχους του… <<Ποιος είδε άνοιξη καιρό >>!

ATHENS CALLING G.R: Στην όλη δημιουργία του τραγουδιού, ποια διαδικασία ακολουθήσατε?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Πρώτα γράφτηκαν οι στίχοι και μετά η μουσική .

ATHENS CALLING G.R: Και πως έγινε η όλη οργάνωση και η εκτέλεση του ?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Όταν έγραψα την μουσική σκέφτηκα ότι οι πολλές φωνές είναι πιο δυνατές έτσι μίλησα με τον Νίκο Στρατάκη και μετά με το Δημήτρη Σπυριδάκη που δέχτηκε να γράψει όλα τα Οργανα και τις βάσεις.

ATHENS CALLING G.R: Σχετικά με την ενορχήστρωση, πάνω σε ποια μουσικά μέτρα κινήθηκε και κατά πόσο ήτανε εύκολο ή δύσκολο να γίνει πάνω σε όλες αυτές τις διαφορετικές φωνές?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Όταν διάβασα τους στίχους εμπνεύστηκα τη μελωδία σαν τις μελωδίες της Ρίμας, που τραγουδούμε τα Ιστορικά συνήθως μακροσκελή τραγούδια.

ATHENS CALLING G.R: Και έτσι πήραν όλα το δρόμο τους για την εγγραφή στο studio «Κυπαρίσσι»?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Την πρώτη δουλειά, ενορχήστρωση και εκτέλεση βάσης στίχων την έκανε ο Δημήτρης Σπυριδάκης, με αγάπη και με τέχνη!

ATHENS CALLING G.R: Και ο ηχολήπτης, πατώντας και ρυθμίζοντας τα κουμπιά της κονσόλας, πως ένοιωσε κατά την δημιουργία της μίξης?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Θα έλεγα ότι το αγκάλιασε σαν δικό του κομμάτι και έτσι έγινε από όλους στην πορεία και αυτό φάνηκε στην ερμηνεία που έκαναν!

ATHENS CALLING G.R: Για το εντυπωσιακό και οικογενειακό Βίντεο – Μοντάζ έχεις κάτι να μας πεις?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Τα βίντεο ανέλαβε και την τελική επεξεργασία ο Μιχάλης Μαυράκης που πραγματικά μετέφερε τον θεατή μέσα στο σπίτι του ερμηνευτή!

ATHENS CALLING G.R: Σχετικά με την παραγωγή, σκοπεύετε, εκτός του διαδικτύου το συγκεκριμένο κομμάτι να κυκλοφορήσει στη δισκογραφική αγορά?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Με το καλό, όταν επιστρέψουμε σε μια ομαλή κατάσταση έχουμε σκοπό να το γράψουμε όλοι μαζί πάλι.

ATHENS CALLING G.R: Αντώνη λίγο πριν κλείσουμε τη διαδικτυακή μας συνομιλία δώσε μας ένα μήνυμα, για τούτες τις πραγματικά δύσκολες ημέρες, που περνάει ο πλανήτης Γη!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Με τη έκφραση ΄΄ Ποιος είδε Άνοιξη Καιρό΄΄ πραγματικά δημιουργεί ερωτηματικά που σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου απαντήθηκαν και είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε υπό άλλες συνθήκες άλλες μουσικές και τραγούδια !

Έτσι λοιπόν κύλησε η διαδικτυακή μας συνομιλία με το Χανιώτη Τραγουδοποιό Αντώνη Μαρτσάκη.

Όμως λίγο πριν το τέλος του διαδικτυακού μας ταξιδιού στη Κρήτη, ήρθαν και τα λόγια ενός ακόμη αξιόλογου Καλλιτέχνη από το Ηράκλειο, του Κώστα Σαριδάκη, λέγοντας μας…

΄΄ Καλησπέρα κι από μένα η ιδέα ήταν του καλού φίλου και συναδέλφου του Αντώνη του Μαρτσάκη! Όταν άκουσα τα λόγια και τη μουσική πραγματικά με συγκίνησαν και εμένα και προσπαθήσαμε ο καθένας με το δικό του τρόπο να περάσουμε ένα μήνυμα! Με την ευκαιρία να δώσω συγχαρητήρια στον Αντώνη το Μαρτσάκη, στο Θεόφιλο το Χριστουλάκη αλλά και σε όλους τους αγαπητούς μου συναδέλφους που συμμετείχαν σ’ αυτό το Τραγούδι! Ευχαριστώ πολύ όλους να είστε καλά, υγεία και υπομονή!

ΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙΡΟ

Μουσική – Ιδέα: Αντώνης Μαρτσάκης Στίχοι: Θεόφιλος Χριστουλάκης Οργάνωση: Αντώνης Μαρτσάκης, Νίκος Στρατάκης, Σπυριδάκης Δημήτρης Ενορχήστρωση – Διασκευή: Σπυριδάκης Δημήτρης Λαούτα, Μαντολίνα, Μπάσο, Κρουστά: Σπυριδάκης Δημήτρης Η ηχογράφηση και η μίξη των μουσικών οργάνων έγινε στο studio “Κυπαρίσσι” Η μίξη ερμηνευτών & mastering έγιναν στο studio MAVRAKISOUND με ηχολήπτη τον Μιχάλη Μαυράκη Βίντεο – Μοντάζ: Μιχάλης Μαυράκης Παραγωγή: Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σειστρον 2020

Τα έσοδα από τις προβολές του τραγουδιού “Ποιος είδε Άνοιξη Καιρό…” από το You Tube και από τα Downloads & Streaming θα διατεθούν στο νοσοκομείο “Σωτηρία” για την αγορά νοσηλευτικού υλικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back