ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ… Ένας Ελεύθερος Άνθρωπος!
Πραγματικά ίσως είναι η πρώτη φορά, που ξεκινώντας μια ΄΄Συνέντευξη΄΄ ένας όρος που ποτέ δεν μου άρεσε, γιατί συνηθίζω να την αντικαθιστώ με τη λέξη Συνάντηση, είναι η πρώτη φορά που δεν θα αναφέρω, τα όσα βιογραφικά στοιχεία συνθέτουν το πρόσωπο, που συναντώ αυτή τη φορά!
Αυτή η συζήτηση λοιπόν, που θα ακολουθήσει, μπορεί και ζωγραφίζει, έγχρωμη ή και ασπρόμαυρη … αν προτιμάτε, την εικόνα του καλλιτέχνη, ενός ανθρώπου/ καλλιτέχνη που τολμά να λέει αυτά που ίσως άλλοι αγνοούν να πουν!
ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΔΕΛΤΑ…
Athenscalling.gr: Στα αλήθεια, θα πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή τη διαδικτυακή μας συνάντηση, Μιχάλη καλώς όρισες στο Αthenscalling.gr το Webzine of Culture.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Ευχαριστώ πολύ Θοδωρή, χαίρομαι για την πρόσκληση και την σύνδεσή μας στο Athenscalling.gr
Athenscalling.gr: Ξέρεις, ΄΄παίζοντας΄΄ στο διαδίκτυο, έκανα μια στάση στο προσωπικό σου ΄΄βιβλίο΄΄ ( Facebook ) και εντυπωσιάστηκα με την ανάρτηση της 8ης του Σεπτέμβρη 2022, όπου εκεί αναφέρεσαι σε δύο βιβλία της εφηβείας σου, αγαπημένα μου θα πω… Το ένα «Ψεύτικες Βλεφαρίδες» του ποιητή και εκδότη Γιώργου Χρονά με εξώφυλλο τους Bauhausς αλλά και το άλλο με τον τίτλο «Το βιβλίο PUNK» με αναφορές στους Sex Pistols, Damned, Buzzcocks, Jam, Slits, Siouxsie and the Banshees, Clash … όπου εσύ σημειώνεις ότι είναι … ΄΄ Δύο υπέροχα βιβλία της εφηβείας μου΄΄! Να μου επιτρέψεις λοιπόν να ρωτήσω γιατί?
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Επειδή αρχικά όταν άκουσα για πρώτη φορά Bauhaus έπαθα ένα σοκ σε μια περίοδο που ξεκίνησα με Punk ακούσματα και ήμουν μόλις δεκατριών χρονών. Η εφηβεία μου υπήρξε καθοριστική περίοδος στην εσωτερική και μουσική μου εκπαίδευση. Με σμίλευσε με ένα Φώς συνειδήσεως το οποίο έκτοτε δεν είναι δυνατό να χαθεί ή να καταστραφεί. Το Punk που τότε είχε μετουσιωθεί στη σκοτεινή και ρομαντική New Wave μουσική σκηνή, αποτέλεσε έναν τρόπο αντίδρασης δικής μου τόσο μέσα στην οικογένειά μου όσο και στην κλειστοφοβική κοινωνία της δεκαετίας του ΄80. Κατανοώντας από τόσο μικρός πως διέφερα από τα στερεότυπα του περιβάλλοντος στο οποίο καταπιεζόμουν και αναγνώριζα την υποκριτική του στάση στην ομορφιά της ζωής, βρήκα αντιστάσεις μέσω αυτών των μουσικών ακουσμάτων. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, η σχέση μου με την μουσική ως ακροατής και ως κόσμος πειραματισμού δημιουργούσε ένα πεδίο Προστασίας στην ψυχική μου ισορροπία και καλλιεργούσε συνάμα την διάνοιά μου.
Παρέα με τα Punk Disorderly άλμπουμ, τους Yazoo, τους Dead Can Dance, τον Brian Eno, τους Cure και τόσους άλλους, είχα και μια αστείρευτη δίψα για την Γνώση. Έτσι βρέθηκαν στα χέρια μου τα βιβλία και τα τεύχη της «Οδός Πανός» του εκδότη μου και ποιητή του Γιώργου Χρονά, τα οποία στρίμωχνα στην ίδια στοίβα βιβλίων και περιοδικών με τους Τρούμαν Καπότε, Ζαν Ζενέ, Ζαν Κοκτώ, Βιρτζίνια Γουλφ, Ντίον Φόρτιουν, τεύχη της «Βαβέλ» κείμενα του Γιάννη Τσαρούχη και πολλούς ακόμα. Ο Χρονάς εκείνη την εποχή άφηνε την υπογραφή του με μια συγγραφική γενναιότητα που προκαλούσε και την ίδια στιγμή, λύτρωνε πολλούς νέους οι οποίοι έψαχναν να βρούνε καταφύγιο πνευματικό και απελευθερωτικό από ταμπού και κοινωνικούς ρατσισμούς ταυτόχρονα. Διαβάζοντας και σήμερα κείμενα του Γιώργου Χρονά πάντα έχω την ίδια αίσθηση, πως έχουμε βγει μαζί βόλτα σε κόσμους διαφορετικούς οι οποίοι ενώνονται σε έναν μέσω του έρωτα και του θανάτου.
Athenscalling.gr: Μια που μιλάμε για βιβλία, ποια είναι εκείνα που σε εντυπωσιάζουν και σε οδηγούν στην ανάγνωσή τους?
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Με αφορούν τα βιβλία τα οποία αναζητούν την Αλήθεια. Και με αυτό ως αφετηρία μελετώ με αμείωτο ενδιαφέρον κείμενα Ψυχολογίας, Εσωτερισμού αλλά και ποιήματα, ή μικρές ιστορίες, είτε επειδή βρίσκω κοινά βιώματα σε αυτά είτε γιατί λαμβάνω νέες πληροφορίες που σχετίζονται με την ανθρώπινη ύπαρξη και με το Θείο.
Athenscalling.gr:΄΄ Ο Λόγος είναι η νέα μουσική΄΄…με αυτή την πρόταση προλογίζεις τα 5 βιβλία σου αφιερωμένα / γραμμένα για τον άνθρωπο. Για τις αγωνίες του, για τα θηρία του και το υπέροχο Φώς του και εδώ θα σε καλέσω σε ένα παιχνίδι των λέξεων. Παρακαλώ εσύ χρησιμοποιώντας τα πρώτα γράμματα από την λέξη Άνθρωπός, (Α)…, (Ν)…, (Θ)…, (Ρ)…, (Ω)…, (Π)…, (Ο)…, (Σ)…, να συμπληρώσεις τα κενά, με όποιες λέξεις εσύ επιθυμείς ….
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: (Α)υτογνωσία, (Ν)ερό, (Θ)είον (Ρ)οή (Ω)φέλιμο (Π)άθος, (Ο)υρανός, (Σ)κιά
Athenscalling.gr: Μουσική και εσύ ένας Μουσικός, που από το 1992 με τους ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ και σε προσωπική καριέρα δημιουργείς πολλά πενταγραμμικά διαμάντια, εγώ τουλάχιστον έτσι τα χαρακτηρίζω …αν μου το επιτρέπεις! Πρόσφατα δε μας παρουσιάζεις το A NEW BEGINNING, τι λοιπόν έχει να πει για αυτό το album, ο ποιητής δημιουργός του?
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Το «New Beginning» κυκλοφόρησε το καλοκαίρι σε μια Λιθουανική μικρή δισκογραφική εταιρεία ηλεκτρονικής μουσικής, την Cold Tear Records. Το μουσικό ύφος του δίσκου αποκαλείται Dub Techno αλλά έχω προσθέσει Jazz ηχοχρώματα από φυσική τρομπέτα και σαξόφωνο καθώς και διακριτικές φράσεις τσέλου. Ο δίσκος είναι στο σύνολό του ορχηστρικός και υπάρχει ένα τραγούδι, το «The Right Way» που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μου με την Iota Phi, μια ταλαντούχα Avant Garde Pop παραγωγό με την οποία δουλέψαμε παρέα την μουσική παραγωγή του πρόσφατου νέου δίσκου της. Είχα την ανάγκη να βιώσω εκ των έσω μια νέα Αρχή σε σχέση με όσα συνέβαιναν γύρω μου τα τελευταία προκλητικά χρόνια που ζούμε όλοι μας. Το ότι συνειδητοποιώ πράγματα για τον εαυτό μου τα οποία δεν με προχωράνε και το ότι αλλάζω τον τρόπο με τον οποίο με παρατηρώ, δημιουργεί το πλαίσιο για μια Νέα Αλλαγή, Νέα Αρχή. Κι αυτή μονάχα από μένα οφείλει να ξεκινάει αρχικά.
Athenscalling.gr: Αν και δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες χαρακτηρισμού στα της μουσικής, παρόλα αυτά τις χρησιμοποιώ και ρωτώ … Πως μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τις μουσικές σου δημιουργίες, υπάρχει συγκεκριμένη ΄΄ταμπέλα΄΄?
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Η μουσική μου είναι ξεκάθαρα Ηλεκτρονική μουσική άσχετα με το ότι υπάρχουν φυσικά και ηλεκτρικά όργανα στις συνθέσεις μου.
Athenscalling.gr: Και με τη μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα τι γίνεται Μιχάλη? Το A NEW BEGINNING που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, αν δεν κάνω λάθος, ποιοι είναι οι στόχοι του … Είναι στα αλήθεια ανοιχτή ή είναι κλειστή η σχετική αγορά, για εντός και εκτός των συνόρων μας?
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Η αλήθεια είναι πως δεν έχω προσδοκίες όπως όταν ήμουν νεότερος και φιλόδοξος. Το ότι παρουσίασα ήδη μέσα στον Σεπτέμβριο το άλμπουμ στον Βόλο και στην Αθήνα μου είναι αρκετό για την ώρα. Η αγορά στην Ελλάδα σε ότι αφορά την Ηλεκτρονική μουσική σκηνή, δεν είναι πλέον καρποφόρα εκτός από κάποια Label που φιλοξενούν με την ξεχωριστή αισθητική τους εναλλακτικούς ήχους. Όπως για παράδειγμα κάνει η Inner Ear records και ορισμένα άλλα μικρότερα.
Athenscalling.gr: Ημερολογιακή εκπνοή του Καλοκαιριού και εσύ στις 23 του Αυγούστου 2022 αναφέρεις… ΄΄ Πάντα ήθελα να μάθω μπάσο. Ποτέ δεν είναι αργά λοιπόν, σε λίγο θα αρχίσω τα μαθήματα΄΄… Αλήθεια τι έγινε με αυτά τα μαθήματα?
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Το μπάσο είτε είναι ηλεκτρικό, είτε ηλεκτρονικό το χαρακτηρίζει μια δόνηση πολύ ξεχωριστή ως μουσικό όργανο στη σχέση του με ένα μουσικό έργο. Εκτός του ότι μαζί με τα Drums αποτελούν το Rhythm Section που λέμε και επιβάλλουν το groove στη μουσική, το μπάσο έχει για μένα ως instrument και μια άλλη διάσταση. Με γειώνει, με συνδέει με την ενέργεια του σώματός μου και με την ενέργεια της Γης. Αυτή η γείωση είναι πολύ σημαντική αλλά καθόλου συνειδητή στον περισσότερο κόσμο. Είναι ένα είδος δύναμης.
Athenscalling.gr: Τι μουσική ακούς?
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Ακούω και απολαμβάνω οτιδήποτε έχει μουσικό ενδιαφέρον σήμερα, από σύγχρονη Jazz, Νέο-Κλασσικά κομμάτια, αρκετούς ύμνους, Techno και καινούργια ακούσματα Electronica, αλλά, δεν αντέχω καθόλου την ανόητη Pop της εποχής. Είναι τόσο χάλια αυτά τα κομμάτια, σαν κάτι ηλίθιες μελωδίες γυμνασίου μου ακούγονται, δεν μου αρέσει τίποτα. Στρέφομαι στην Hλεκτρονική Ποπ του 1980 που είχε βγάλει αριστουργήματα και στα σκοτεινά ρομαντικά τοπία του New Wave.
Athenscalling.gr: Ταξιδεύοντας στο χθες, θυμάσαι το πρώτο album που εσύ αγόρασες?
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Ήταν δυο τρία μαζί την ίδια μέρα. Το «Pornography» των Cure, το σινγκλάκι «Victims» των Culture Club και το «Upstairs at Eric’s» των Yazoo.
Athenscalling.gr: Να μείνουμε για λίγο στο χθες και να ρωτήσω τι ήτανε εκείνο που σε έκανε να ασχοληθείς με τη Μουσική και αργότερα με το να εκφράζεις τα πιστεύω σου, γράφοντας βιβλία!
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Σε σχέση με την μουσική ήταν το πάθος μου για αυτήν που με οδήγησε να την υπηρετήσω. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι άλλωστε. Η χημεία με ανθρώπους με τους οποίους μας ένωσε δημιουργικά και πνευματικά μια ιερή φιλία στάθηκε ο βασικός πυλώνας για το μεγάλο ταξίδι της μουσικής. Τώρα σε ότι αφορά τα πέντε βιβλία που έγραψα προστέθηκαν και άλλα δεδομένα. Με μια άλλη συνείδηση μεγαλώνοντας και έπειτα από αρκετές εμπειρίες εσωτερικής εργασίας, που μεταφράζεται ως Ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες αλλά και ως μυήσεις σε βαθύτερες γνώσεις του Εσωτερισμού, ήρθε η κατάλληλη στιγμή στο να επικοινωνήσω στους ανθρώπους την όποια βιωματική μου Γνώση. Θα έλεγα πως δεν εκφράζω «τα πιστεύω μου» μέσω αυτών των κειμένων, αλλά αποκαλύπτω τις βασικές αιτίες της δυστυχίας του τόπου μας που είναι οι εξής, Ο νοσηρός θεσμός της Ελληνικής Οικογένειας και η φοβική νοοτροπία μας. Ξέρεις, δεν έχουν αγγίξει με τέτοιο τρόπο αυτά τα Ταμπού άλλοι Έλληνες, ούτε συγγραφείς, ούτε διανοούμενοι, κανείς δεν τολμάει να ανοίξει Αυτή την Πόρτα. Όπως και να έχει όμως, γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο αυτόν. Το μόνο που ευτυχώς έχω καταφέρει είναι το ότι βρήκα τρόπους για να τον αντέχω.
Athenscalling.gr: Α!…Να και κάτι που δεν ήξερα και μου το είπαν αυτές τις ημέρες, οι συνεργάτες μου λέγοντας μου…
΄΄Ρώτα το Μιχάλη για το θέμα όπου διδάσκει στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ Ηχοληψία και Μουσική Τεχνολογία΄΄… Πως και πρόεκυψε αυτή η ιδιότητα?
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Ένας καλός φίλος και συνάδελφος από το παρελθόν, ο Νάσος Βύνιος, εξαιρετικός άνθρωπος και μουσικός και τότε Διευθυντής Σπουδών στο ΙΕΚ Όμηρος, με προσέγγισε και μου πρότεινε να συνεργαστούμε. Η σχέση μου με τους ανθρώπους του ΙΕΚ παραμένει γόνιμη και δημιουργική. Διδάσκω στους μαθητές Μουσική Τεχνολογία, που σημαίνει πώς να γράφουν μουσική μέσω υπολογιστή, και των απαιτούμενων μουσικών οργάνων. Πρόκειται για μια εκπαίδευση στην οποία ο μαθητής καλείται να αναπτύξει αρκετές δυνατότητες, του συνθέτη, του ηχολήπτη και του παραγωγού.
Athenscalling.gr: Προσωπική μου άποψη και επίτρεψε μου το χαρακτηρισμό για εσένα ΄΄ Πολυεργαλείο, Δημιουργό της Τέχνης! ΄΄ Εδώ λοιπόν σε καλώ εσύ με το χέρι στη καρδιά, να επιλέξεις ποιό από όλα … ας πούμε ότι αγαπάς περισσότερο! Να Συνθέτεις Μουσική, να Γράφεις Βιβλία, να Ζωγραφίζεις ή εσύ να Παραδίδεις Μαθήματα στο ΙΕΚ με την ιδιότητα του του καθηγητή?
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Αγαπάω όλα τα μέλη του σώματός μου το ίδιο!
Athenscalling.gr: Αυτή την εποχή τι ακριβώς κάνεις… Κάποιες ζωντανές εμφανίσεις? Προετοιμασία για κάτι καινούργιο στο πεντάγραμμό? Σχεδιασμούς για μια νέα συγγραφική σου δημιουργία? Με κάποιες ίσως αφορμές ένα πίνακα ζωγραφικής?…
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ερώτηση παρουσίασα ζωντανά το νέο δίσκο δύο φορές. Μουσικά έχω ξεκινήσει ένα άλλο υλικό το οποίο προέκυψε από τον πειραματισμό μου με το ηλεκτρικό μπάσο, που σημαίνει ωστόσο πως ακόμα είμαι σε αρχικό στάδιο. Σε σχέση με το γράψιμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δυνατό μυθιστόρημα με την ζωή ενός ομοφυλόφιλου ιερέα.
Athenscalling.gr: Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης μας, μια κλασσική και αρκετά θα έλεγα εικονογραφημένη ερώτηση … Μιχάλη θα ήθελα να στείλεις το δικό σου μήνυμα σε όλους εμάς, που λίγο πολύ και ΄΄ γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ΄΄, με τα όσα, τόσα, συμβαίνουν γύρω μας… έχουμε σαλτάρει!
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Να καταστρέψουμε δημιουργικά οτιδήποτε εμποδίζει την ροή της ζωής μας!
Υ.Γ Οι φωτογραφίες είναι δημιουργίες του Hior Chronik!