April 20, 2024

ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ… 40 Χρόνια μετά!

40… Χρόνια μετά!

Ητανε ένα βράδυ προς το τέλος του Σεπτέμβρη στο Λουτράκι, όταν συνάντησα backstage…40 χρόνια μετά, το Νίκο Πορτοκάλογλου, σε εκείνη την πραγματικά αξιόλογη Μουσική Παράσταση, με το τίτλο ΄΄ Ένα Φως Αναμμένο΄΄, εκεί στο υπαίθριο Θεατράκι του Wyndham Loutraki Poseidon Resort!

Η δυναμική του μπάντα…οι ΄΄Ευγενείς Αλήτες΄΄, η Βίκυ Καρατζόγλου, ο μπασίστας Βύρων Τσουράπης και Εκείνος, ερμηνεύοντας τα τραγούδια του και όχι μόνο… μας χάρησαν αξέχαστες στιγμές!

40 ολόκληρα χρόνια μετά,έτυχε να συναντήσω και πάλι,το Νίκο Πορτοκάλογλου, έναν από τους Αξιολογότερους Εκπροσώπους της Ελληνικής Πενταγραμμικής Έκφρασης και το χάρηκα, μαζί με τόσους άλλους που βρέθηκαν εκεί… εκείνο το βράδυ που ζήσαμε μαζί του, τραγουδόντας ότι αγαπήσαμε και αγαπάμε μέχρι και σήμερα!

40 χρόνια πέρασαν από τότε και εκείνο το βράδυ, δεν θα ήτανε υπερβολή αν σας έλεγα ότι έφερα στη μνήμη μου, τη πρώτη φορά που είχα έρθει σε επαφή με τον Εντυπωσιακό Ήχο και τον Ελληνικό Στίχο των ΦΑΤΜΕ!

Ήταν τότε που πήρα στα χέρια μου, εκεί στα ιστορικά γραφεία της ΕΜΙ στη Ριζούπολη, από το Παναγιώτη Κοντοσταυλάκη, υπεύθηνο τότε γιά τη προώθηση της Ελληνικής Δισκογραφίας, γιά να παρουσιάσω στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του Πειραιά,τον πρώτο δίσκο βινύλιο των ΦΑΤΜΕ, παραγωγή του Τ.Φαληρέα, και να κάνω με το Νίκο Πορτοκάλογλου μιά συνέντευξη, τότε τη καλή και χωρίς παρεμβάσεις και play list, εποχή του ραδιοφώνου!

Στο πέρασμα εκείνων των 40 χρόνων και μετά την διάλυση των ΦΑΤΜΕ, δεν είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω, όμως πάντα άκουγα και λάτρευα τα όσα μας παρουσίαζε δισκογραφικά,από το 1990 και μετά δηλαδή, όπου ο Νίκος ακολούθησε προσωπική πορεία στο Ελληνικό Τραγούδι,με 18 albums, 24 singles & EPs, συνεργαζόμενος με ένα ατελείωτο και αξιόλογο κατάλογο ερμηνευτών & συνθετών… την Αφροδίτη Μάνου, τη Χάρις Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Νίκο Ξυδάκη, το Νίκο Παπάζογλου, το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα … και τόσους άλλους, που ας με συγχωρέσουν γιά την μη αναφορά τους!

Το πλούσιο σε ιδέες αλλά και ποιότητα μουσικό έργο του Νίκου Πορτοκάλογλου γράφει τη δική του ιστορία και στον Ελληνικό κινηματογράφο, όπου εδώ θα τον συναντήσουμε το 1996 να ερμηνεύει με τη Μελίνα Κανά,΄΄Κλείσε τα μάτια σου΄΄ ένα δικό του τραγούδι, μέσα στο soundtrack της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη ΄΄Ακροπόλ΄΄, με μουσική του Γίώργου Μουζάκη.

Κινηματογράφος και Μουσική και το 1997 ο Νίκος ξεκινά τη συνεργασία του, με τον Σκηνοθέτη- Σεναριογράφο Σωτήρη Γκορίτσα, γράφοντας τη μουσική και τα τραγούδια των ταινιών ΄΄Βαλκανιζατέρ΄΄το 1997, το 2001 γιά το ΄΄Μπραζιλέρο΄΄ και το 2007 γιά τις ΄΄Παρέες΄΄.

Πρόσφατα δε … σκάει η είδηση, γιά ένα καινούργιο τραγούδι του τργουδοποιού Νίκου Πορτοκάλογλου που γεννήθηκε μέσα από τη νέα ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα… ΄΄ Εκεί που ζούμε΄΄!

25.09.2022 ΄΄ Ένα Φως Αναμμένο΄΄… στο Λουτράκι!

Η παρέα μας το είχε προγραμματίσει μιά βδομάδα και κάτι μέρες πριν, να πάμε δηλαδή και να απολαύσουμε, ακούγοντας και βλέποντας το Νίκο Πορτοκάλογλου και τους συνεργάτες του, στη Μουσική Παράσταση, με τον γεμάτο από ελπίδα τίτλο ΄΄ Ένα Φως Αναμμένο΄΄, εκεί στο πανέμορφο υπαίθριο Θεατράκι του Wyndham Loutraki Poseidon Resort!

Νωρίς και πριν αρχίσει η συναυλία, ακούγαμε από τα ηχεία του χώρου, δεξία και αριστερά από το πάλκο, το μαίτρ του ήχου Άκη Πασχαλάκη να παίζει στη κονσόλα κάποιες γνωστές επιτυχίες της Διεθνούς Μουσικής Σκηνής…

Κατά τις οκτώμιση και ενώ από τα ηχεία ακουγότανε το ΄΄Such a Shame΄΄ των Talk Talk… χαμήλωσαν και εν μέσω χειροκροτημάτων έκαναν την εμφανισή τους, στο πάλκο τα μέλη της μπάντας ΄΄Ευγενείς Αλήτες΄΄, δηλαδή ο Θανάσης Τσακιράκης στα τύμπανα, με τον Ηλία Λαμπρόπουλο στο βιολί την τρομπέτα και την γκάϊντα και τη Κατερίνα Λιάκη στα πλήκτρα!

Μαζί τους ο ταλαντούχος μπασίστας Βύρων Τσουράπης με την αέρινη φιγούρα της νέας και πολλά υποσχόμενης Βίκυς Καρατζόγλου και φυσικά ο οικοδεσπότης της βραδιάς… ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Η μουσική παράσταση κύλησε σαν γάργαρο νερό, μεταφεροντάς μας ότι εδώ και τόσα χρόνια,μας παρουσίασε ο Νίκος Πορτοκάλογλου,τραγούδια που αγαπήσαμε και αγαπάμε ακόμα, το παρελθόν συνάντησε το παρόν και μας έδωσε υπόσχεση γιά το μέλλον, σε μιά άριστη διοργάνωση!

Μέσα στις όσες Συναυλίες- Μουσικές Παραστάσεις που είχαμε παρακολουθήσει σε βάθος χρόνου, εμείς στο AthensCalling.gr , θα πούμε χωρίς την υπερβολή του λόγου, ότι εκείνο το βράδυ το χαρήκαμε ιδιαίτερα, όλοι τους ήτανε υπέροχοι και άξιοι θαυμασμού … τίμησαν αυτό που φέρει την ετικέτα Ελληνική Μουσική Σκηνή.

Ο ήχος το κάτι άλλο, οι ΄΄Ευγενείς Αλήτες΄΄ σίγουρα μιά από τις πιό δυναμικές μπάντες της χώρας, ο Βύρων στα χνάρια του Jack Bruce, η Βίκυ μιά παρουσία που τιμά τα ρήματα… τραγουδώ και χορεύω και ο Νίκος με τα σε όλο διασκευή μουσικά του και όχι μόνο δημιουργήματα… ο σύγχρονος Θεός Απόλλων!

Αυτό λοιπόν το …΄΄ Ένα Φως Αναμμένο΄΄, σίγουρα άφησε φέτος στη χώρα μας όπου και άν παρουσιάστηκε τις καλύτερες εντυπώσεις, σε μιά εποχή που όλος ο κόσμος εδώ στην Ελλάδα … έχει κάθε δικαίωμα να σκεφτεί όπως εκείνος θέλει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back