May 28, 2024

TARWA N-TINIRI…Συνέντευξη! Μια μπάντα, θησαυρός!

Οι TARWA N-TINIRI είναι ένα συγκρότημα 6 μουσικών, μια μπάντα … με όλη τη σημασία της πρότασης … Pure Treasure!

Το εκπληκτικό είδος των ήχων της μουσικής Desert Blues, στα  τραγούδια που δημιουργούν, έχει ως αποτέλεσμα να κερδίσουν ένα πλήθος θαυμαστών από το Ouarzazate του Μαρόκου, μέχρι την Ευρώπη αλλά και τον άλλο κόσμο και φυσικά και πρόσφατα στην Ελλάδα! …

Το συγκρότημα ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι το 2012, πρώτα με αυτοσχέδια  όργανα και τη κιθάρα που ονομάζεται Lohtar. Συμμετείχαν σε φεστιβάλ σε όλο το Μαρόκο και μοιράστηκαν το πάθος και την αγάπη τους για τη δημιουργία και την εκτέλεση μουσικής, μαζί με το κοινό της χώρας τους.

Το διεθνές τους ντεμπούτο των TARWA N-TINIRI έγινε στο φεστιβάλ Transform, στη Νορβηγία το 2018 και αργότερα στη Γαλλία το 2019.  

Άρχισαν να γράφουν τα τραγούδια τους, τροφοδοτούμενοι από ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον για το Desert Blues και δούλεψαν  σκληρά για τη δημιουργία του  πρώτου τους άλμπουμ, έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσουν τη μουσική και τον πολιτισμό της χώρας τους, σε ένα διεθνές επίπεδο.

Η εκπληκτική μπάντα από το Μαρόκο  TARWA N-TINIRI, το 2019 κυκλοφόρησε το debut album τους άλμπουμ με τίτλο “Azizdeg”.

Αυτό συνέβη, όταν οι Καναδοί Simon Walls και Greg Bonnier ταξίδεψαν στο Μαρόκο και στη πόλη του Ouarzazate, όπου και εκεί έγινε η ηχογράφηση του, μερικούς μήνες αργότερα το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία  ΄΄Atty Records΄΄ του Καναδά.

Το “Azizdeg” είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ και περιέχει 8 τραγούδια, μερικά από τα τραγούδια είναι γραμμένα από ένα ποιητή των Amazigh, οι δε στίχοι τους είναι αναφερόμενοι στις κοινωνικές συνθήκες του νομαδικού λαού, όμως δεν ξεχνούν να αναφερθούν στην αγάπη, τη φιλία και την ειρήνη!

Μέρες καραντίνας και εμείς στο γραφείο  ΄΄σερφάροντας΄΄ στο Διαδίκτυο… όταν και ξαφνικά ανακαλύψαμε ένα υπέροχο συγκρότημα, από το Μαρόκο που έχει το   παράξενο για εμάς όνομα… TARWA N-TINIRI, ήταν μια μπάντα σκέτος θησαυρός!

Η συνέχεια, εξελίχθηκε στο διαδίκτυο όπου είχαμε πολλά να πούμε με το μέλος των TARWA N-TINIRI τον …29 χρόνο, Mohamed El-Mobaraky!

Ο Mohamed El-Mobaraky είναι ένας από τους ιδρυτές του συγκροτήματος Tarwa N-Tiniri από το Ouarzazate του Μαρόκου. Αυτή τη στιγμή έχει τη διεύθυνση του συγκροτήματος, ενώ είναι και πρόεδρος του ΄THE ASSOCIATION TARWA N-TINIRI΄.

Athenscalling.gr: Γεια σου Mohamed, χαίρομαι που σε συναντάμε και πρέπει να σου πούμε ότι νιώθουμε μεγάλο σεβασμό για το συγκρότημα TARWA N-TINIRI… Αγαπάμε να ακούμε τον ήχο σας…Καλώς ήρθες στο Athenscalling.gr  φίλε μας!

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Azul/Γεια σου Αθήνα και εγώ θα πω ότι Χάρηκα που σας γνωρίζω, μεγάλη μας τιμή να ακούμε ότι η Σαχάρια μουσική μας φθάνει στα αυτιά ορισμένων ανθρώπων στην Ελλάδα!

Athenscalling.gr: Πού βρίσκεστε τώρα και πώς περνάτε τις μέρες της Πανδημίας και πώς ήταν για την ομάδα σας… χωρίς ζωντανή μουσική;

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην έρημο Merzouga, παίζοντας και φτιάχνοντας νέα μουσική, ήταν δύσκολος καιρός κατά τη διάρκεια της πανδημίας γιατί χάσαμε όλες τις συναυλίες σε εθνικές και διεθνείς περιοδείες, ήταν δύσκολο χωρίς ζωντανή μουσική, αλλά τουλάχιστον κάναμε εικονικές συναυλίες.

Athenscalling.gr: Ας μιλήσουμε τώρα για το άλμπουμ ΄΄ Azizdeg΄΄, που βγήκε στην αγορά το 2019. Αλήθεια γιατί να επιλέξετε αυτόν τον τίτλο;

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Azizdeg- αυτή η λέξη έχει μια καλή σημασία, για να εξηγήσει και τα 8 τραγούδια του άλμπουμ! Σημαίνει κάτι πολύ σημαντικό ότι πρέπει να καθαρίζεις το συναίσθημά σου και να το βλέπεις με το μάτι της καρδιάς, έτσι ώστε  να αποκαλύψεις την αλήθεια!

Athenscalling.gr: Από τα 8 εξαιρετικά τραγούδια που περιέχονται, ποιο αγαπάς πιο πολύ;

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): E.. μμμ… αυτή είναι δύσκολη ερώτηση για σας απαντήσω, γιατί εμείς δουλέψαμε πολύ σε όλα τα τραγούδια, έτσι θα πω  ότι κάθε τραγούδι έχει την αίσθηση μας μέσα, αλλά πάντα μου αρέσει να ακούω  το Ansuf και το Azemz .

Athenscalling.gr: Και για το όνομα της ομάδας, ποιος ήταν ο Νονός, ποιός σας βάφτισε;

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Το όνομα της μπάντας επέλεξαν τα μέλη της μπάντας για να εκφράσουν ότι όλα τα μέλη είναι μουσικοί και ανήκουν στην έρημο και το θεωρούμε ως τη γενιά της ερήμου!

Athenscalling.gr: Μιλήστε μας για το μουσικό σας είδος… είναι ένα είδος folk;

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Το συγκρότημα μας επιλέγει να κλίνει σε ένα ευρύτερο φάσμα ήχων και στυλ, για να μεταφέρει έτσι στο κοινό μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων και θεμάτων, επιλέγοντας πιο παραδοσιακούς ρυθμούς και όργανα Amazigh, στη μουσική μας!

Athenscalling.gr: Και για τους στίχους των 8 τραγουδιών;

Mohamed ElMobaraky (TARWA NTINIRI): Θα πω σας πω σχετικά με τους στίχους των τραγουδιών του άλμπουμ μας, ότι έχουμε τραγούδια με αναφορές στην αλληλεγγύη, το καθαρό πνεύμα, το πέρασμα του χρόνου, αυτούς δηλαδή που έγραψε ο Hamid Ait Ahmed. Επίσης έχουμε τραγούδια  με αναφορά στην καρδιά της αλήθειας και στην αίσθηση του να μένεις ζωντανός σε κάθε δοκιμασία που έχει γράψει ο σπουδαίος ποιητής Omar Derouich. Ακόμη το  Ansuf, ένα καλώς όρισμα που γράφτηκε από εμένα. Και τελευταίο Tahichket N Allallu (το δέντρο της ελευθερίας) το γράφω και το μετέφρασα στο Tamachaq από τον Ibrahim El Harami και τον Bikima ag ibnou επεξεργαζόμενος όλες τις λέξεις.

Athenscalling.gr: Δύο χρόνια λοιπόν πέρασαν από τότε που κυκλοφόρησε το άλμπουμ σας ΄΄ Azizdeg΄΄, έχετε κάποια νέα… ίσως για νέο άλμπουμ;

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Ναι, η πανδημία μας έδωσε το χρόνο να γράψουμε και να δημιουργήσουμε νέα τραγούδια, τώρα δίνουμε περισσότερη προσοχή στην επεξεργασία σε νέες μελωδίες πριν από την ηχογράφηση.

Athenscalling.gr: Πες μας τώρα για τα μέλη της μπάντας σου;

Mohamed ElMobaraky (TARWA NTINIRI): Στο συγκρότημα είμαστε έξι μουσικοί, εγώ παίζω calebasse και ο Hamid Ait Ahmed είναι το κύριο φωνητικό και παίζει ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, ο Mustapha Ait Ba είναι η ρυθμική και ηλεκτρική κιθάρα, ο El Mokhtar ο Ait Nacer παίζει το μπάντζο και ο αδερφός του Smail Ait Nacer ο μπασο-κιθαρίστας και ο αδερφός του Youssef Ait Nacer τον djembist και κιθαρίστα.

Athenscalling.gr: Και τώρα 3 προσωπικές ερωτήσεις…Θυμάστε τον πρώτο σας δάσκαλο στη μουσική; Το πρώτο σας άλμπουμ που αγοράσατε; Και το αγαπημένο σου συγκρότημα;

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Για μένα, όπως και για  όλα τα μέλη του συγκροτήματος, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τη μουσική στο σχολείο ή να έχουμε δάσκαλο, γιατί δεν έχουμε τέτοιο σχολείο στην έρημο , έτσι έπρεπε να μάθουμε μόνοι μας για τη μουσική ακούγοντας τη μουσική και βλέποντας μουσικά βίντεο, το πρώτο μου άλμπουμ που είχα είναι το άλμπουμ των Tassili του αγαπημένου μου συγκροτήματος Tinariwen, ήταν δώρο από φίλο.

 Athenscalling.gr: Α… καλά που το θυμήθηκα … Συγχαρητήρια για τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας. Είναι καλλιτεχνικά πολύ εντυπωσιακή!

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Ευχαριστούμε πολύ! Την ιστοσελίδα  σχεδίασε η Britt Hanssen, μια φανταστική μάνατζερ από τη Νορβηγία που είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί της για 4 χρόνια.

Athenscalling.gr: Επίσης θα σας δώσουμε ολόψυχα τα πιο θερμά συγχαρητήρια για τον ‘ΣΥΛΛΟΓΟ TARWA NTINIRI‘. Πείτε μας για αυτό;

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Ο Σύλλογος  Of Tarwa N-Tiniri έγινε το  2018 για να βοηθήσουμε τις νομαδικές οικογένειες που ζουν στην έρημο και τα βουνά και επίσης για να διαδώσουμε τη μουσική στην περιοχή μας, θα πω ότι   ανακοινώθηκε  πρόσφατα από το Σύλλογο η έναρξη του πρώτου στούντιο στην έρημο της Μερζούγκα με το όνομα – Sahara Records – για την ανάπτυξη της μουσικής και για να δώσει τη βοήθεια στους αρχάριους μουσικούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στούντιο για να ηχογραφήσουν τη μουσική τους. Αυτό το στούντιο θα είναι μια ευκαιρία να διατηρήσουμε ζωντανές τις μουσικές μας ρίζες  την παλιά παραδοσιακή μουσική της περιοχής. Αυτό  το έργο που μόλις το ξεκινήσαμε και ελπίζουμε ότι ο κόσμος μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερο εξοπλισμό για το στούντιο.

Athenscalling.gr: Αλήθεια , τι ξέρεις για τη χώρα μας την Ελλάδα; Έχεις κάποια γνώση για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας … για το λαό μας ίσως;

 Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, θα πω ότι πριν από μερικές μέρες είχα την ευκαιρία να γνωρίσω για πρώτη φορά ένα  πρόσωπο από την Ελλάδα… το όνομά της Lydia, αυτή  ζει τώρα στο Βερολίνο, εδώ και λίγο καιρό, αλλά ήταν ωραίο να την γνωρίσω και να την ακούσω να μιλά για μια όμορφη χώρα όπως η Ελλάδα… τώρα έχω τουλάχιστον μια φίλη από την χώρα σας την Ελλάδα! Ελπίζω ότι όλοι οι άνθρωποι από την Ελλάδα να είναι πολύ καλοί  σαν αυτήν, και ελπίζω επίσης μια μέρα να έχω την ευκαιρία για κάποια συναυλία στην Ελλάδα!  

Athenscalling.gr: Πριν αποχαιρετιστούμε, θα θέλαμε να στείλεις το μήνυμα σου  σε όλο τον κόσμο…

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Ήθελα να σας ευχαριστήσω καταρχήν για την ευκαιρία που μου δώσατε να είμαι φιλοξενούμενός σας, στο πραγματικά  καταπληκτικό σας webzine review of culture και από εδώ θα ήθελα εκ μέρους όλων μας, να ευχαριστήσω επίσης όλους όσους ακούνε και υποστηρίζουν τη μπάντα μας από όλο τον κόσμο! Ακόμη θα ήθελα να πω μείνετε σε επαφή με τις κοινωνικές μας πλατφόρμες σύντομα θα επιστρέψουμε σε περιοδεία και θα έχουμε ζωντανή μουσική στη σκηνή και θα ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους ανθρώπους και τους φίλους μας στην έρημο Merzouga που ήταν η μεγάλη μας υποστήριξή!

Athenscalling.gr: Να είσαι καλά φίλε μου ότι καλύτερο σε σένα, στη μπάντα σου,  και σε όλα όσα αγαπάς… !

Mohamed El-Mobaraky (TARWA N-TINIRI): Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα και εσείς είστε ευπρόσδεκτοι στη Merzouga… ανά πάσα στιγμή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back