April 25, 2024

NESBOMANIA…o Jo Nesbo ,ο Harry Hole και οι άλλοι συγγενείς !

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Αστυνομικού μυθιστορήματος σήμερα, είναι χωρίς καμιά  αμφιβολία, ο Jo Nesbo, που είναι ο δημιουργός του  ντετέκτιβ Harry Hole και τους οποίους γνωρίσαμε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!
JO NESBOo δημιουργός!
Ο Jo Nesbo λοιπόν κατ΄αρχήν έπαιξε ποδόσφαιρο για την πρώην πρωταθλήτρια της Νορβηγίας, Molde, αλλά το όνειρό του να παίζει επαγγελματικά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ,αιτία ο τραυματισμός του στο γόνατό του σε ηλικία μόλις δεκαοχτώ ετών. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως χρηματιστής αλλά και ώς δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο The Bat (Η νυχτερίδα), το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 33.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες.Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει τιμηθεί  με τα σημαντικότερα βραβεία, όπως τα Riverton Prize (1997), Glass Key (1998), Booksellers’ Prize (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Ζει μόνιμα στο Όσλο.
Το συγγραφικό του έργο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

HARRY HOLE… ένας αντισυμβατικός ήρωας!
Για κάποιες γενιές, χάρτινοι ήρωες όπως, ο Σέρλοκ Χόλμς, η Μις Μάρπλ και φυσικά ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ , που τους απολαύσαμε τόσο στο χαρτί όσο και στη μεγάλη αλλά και την μικρή οθόνη, αποτελούσαν και αποτελούν στο χώρο  του αστυνομικού μυθιστορήματος, το Α και το Ω ! Αυτές λοιπόν οι γενιές, δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι, συναντούν σήμερα τις νεώτερες, με αφορμή ένα τύπο που θα τον χαρακτηρίζαμε ως αντισυμβατικό σταρ του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος,πρόκειται για τον Harry Hole  τον οποίον τοποθετούν και αυτόν στο πάνθεον τον προτιμήσεων τους , με τους προαναφερόμενους … !Ο ντετέκτιβ Ηarry Hole είναι ο ήρωας του Nesbo και εμφανισιακά συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου ειδώλου, είναι ψηλός ,με καλογυμνασμένο σώμα  κοντοκουρεμένος, και φυσικά έχει γαλάζια μάτια ,όπως όλοι σχεδόν οι Βόρειοι !  Ο Harry Hole, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχει και αυτός κάποια πάθη, που εάν τα συνδυάσεις  με τα όσα ενδιαφέροντα έχει,σίγουρα σου δημιουργεί ποικιλόμορφες και αντιφατικές εικόνες, αυτή έξαλλου είναι και η μαγεία της εικόνας του  ! Έτσι μπορεί να τον συναντήσεις ,να πίνει αλκοόλ σε κάποιο μπαρ ακούγοντας Duke Ellington! Σε άλλη περίπτωση να τον βρίσκεις να περπατά στους δρόμους σιγοψιθυρίζοντας ένα τραγούδι του Νeil Young ! Tέλος να τα κάνει όλα λίμπα αντιμετωπίζοντας τους εχθρούς του ,ενώ από το διπλανό διαμέρισμα, ακούγονται οι αγαπημένοι του Sex Pistols!

ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ  ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ … η μεταφράστρια !
Μεταφράστρια των έργων του Jo Nesbo,είναι η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη με την οποία συνομιλήσαμε μαζί της για τον Συγγραφέα αλλά και τον ήρωα του !

Athens Calling: Αλήθεια πώς μπορεί να αισθανθεί  κάποιος μεταφράζοντας τα μυθιστορήματα του Nesbo, ευρισκόμενος μεταξύ δύο ”πυρών”, ανάμεσα δηλαδή  στο συγγραφέα και στον ήρωα του Harry Hole ? 

Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη : Για να βρεθεί κανείς μεταξύ δύο πυρών πρέπει να βρίσκεται μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Ο Γιου Νέσμπο και ο Χάρι Χόλε δεν αντιμάχονται ο ένας τον άλλον. Πιθανόν να αλληλοσυμπληρώνονται. Η μετάφραση των μυθιστορημάτων του Νέσμπο είναι μια πολύ στρωτή υπόθεση, αν αυτό με ρωτάτε: η γλώσσα είναι ξεκάθαρη χωρίς να είναι απλοϊκή – πράγμα που ευνοεί το μεταφραστή, δεν του βάζει, δηλαδή, ιδιαίτερα νοηματικά εμπόδια. Το «ατού» του Νέσμπο είναι η πλοκή των ιστοριών του – και μ’ αυτήν την έννοια είναι ένας συγγραφέας που μεταφράζεται ευχάριστα διότι έχει παλμό, σασπένς και χιούμορ. Όταν μεταφράζω Νέσμπο νιώθω εξίσου ευχάριστα μ’ έναν αναγνώστη που τον διαβάζει, ακόμα κι όταν πρέπει να ψάξω να βρω την ορολογία περίεργων ιατρικών συνθηκών ή στρατιωτικών μονάδων ή γεωλογικών μορφωμάτων, λ.χ.

Athens Calling: Αν δεν κάνουμε λάθος έχεις γνωρίσει το J.Nesbo … τι τύπος είναι ? και ποιές είναι οι σχέσεις του με τον ηρωά του ? 

Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη : Έχω την εντύπωση ότι ο Χάρι Χόλε είναι η σκοτεινή πλευρά του πνευματικού του πατέρα. Ο Νέσμπο, όπως πολλοί Νορβηγοί, είναι ένας «μαζεμένος», προσεκτικός συνομιλητής που κρατάει αποστάσεις και ισορροπίες, αφήνοντας πού και πού να διαφανεί το κοφτερό μυαλό και το ακονισμένο χιούμορ του. Είναι ολιγομίλητος και καθόλου δεν παρασύρεται από τον τυχόντα ενθουσιασμό του συνομιλητή ή των θαυμαστών του – αυτό, για μένα, δείχνει μια θαυμαστή αυτοπεποίθηση, μια ήρεμη δύναμη, χαρακτηριστική πολλών συμπατριωτών του. Υπό αυτήν την έννοια μοιάζει πολύ στον Χάρι Χόλε. Δεν μπορώ να ξέρω αν κατά το παρελθόν έκανε τις καταχρήσεις τις οποίες αποδίδει στον πρωταγωνιστή του · το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι, ως δεινός αναρριχητής και ταξιδιώτης, προσέχει τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική του υγεία, ώστε να μπορεί ν’ απολαύσει τις δύο, αυτές αγαπημένες του ασχολίες. Έχει την αξιοθαύμαστη ικανότητα να παραμένει διακριτικός και μετρημένος και να προστατεύει την ιδιωτική του ζωή παρόλη την τεράστια αναγνωρισιμότητά του. Πάνω απ’ όλα είναι ένας πραγματικά εύστροφος άνθρωπος, διανοητικά και συναισθηματικά.

 Athens Calling: Πως θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις το συγγραφικό έργο του Νesbo ? 

Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη : Ο Νέσμπο είναι πρωτίστως ένας συγγραφέας με έξυπνη πλοκή και καλά αναπτυγμένους χαρακτήρες. Το αστυνομικό μυθιστόρημα γίνεται πολλές φορές βορά στα σαγόνια διαφόρων διανοουμένων που θεωρούν ότι δεν έχει ούτε τις γλωσσικές ακροβασίες ούτε τα νοηματικά βάθη της «πραγματικής» λογοτεχνίας, ξεχνώντας ότι η λιτότητα και η σφιχτοδεμένη πλοκή είναι λογοτεχνικά κριτήρια εξίσου σημαντικά. Μπορεί ο Νέσμπο να μην έχει την πρόζα ενός Ελρόι ή την ψυχαναλυτική ενσυναίσθηση του Καπότε στο «Εν ψυχρώ», έχει όμως την ικανότητα να σε παρασύρει αναγνωστικά, να σε εκπλήσσει πολλάκις και να σε μεταφέρει νοητικά στους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα του Όσλο. Κάθε φορά που τον διαβάζω μού λείπει η Νορβηγία. Είναι ένας αξιοπρεπέστατος συγγραφέας που – πάνω απ’ όλα, ίσως – έχει δημιουργήσει έναν χαρακτήρα που θα μείνει χαραγμένος στις μνήμες των αναγνωστών του όσο ο Τόμας Ρίπλεϊ στους οπαδούς της Πατρίσια Χάισμιθ.

Athens Calling: Αυτές τις ημέρες , κάνοντας μια βόλτα σε Αθήνα και Περιφέρεια διαπιστώσαμε , μιά πραγματικά NESBOMANIA να διακατέχει τους φίλους του Βιβλίου ! Τελικά ακολουθεί το  αναγνωστικό κοινό  στην Ελλάδα μόδα και στην ανάγνωση κάποιου βιβλίου ή τελικά είναι φίλος του Αστυνομικού μυθιστορήματος και πιο συγκεκριμένα του JO NESBO ? 

Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη : Σαφώς και την ακολουθεί. Αυτό δε φαίνεται μόνο από τα βιβλία του Νέσμπο, αλλά από όλους τους ξένους τίτλους που πρώτα έγιναν επιτυχία στο εξωτερικό και μετά απογειώθηκαν και στην Ελλάδα (Έλενα Φεράντε, Κριστίν Χάνα κ.λ.π.) Κανένα, βέβαια, βιβλίο δε γίνεται τεράστια επιτυχία αν δεν αγγίζει τους αναγνώστες του, αν δεν τους παρέχει κάτι που το έχουν ανάγκη. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Νέσμπο  χαρίζει κατ’ εξακολούθηση κάτι στους Έλληνες αναγνώστες, που τόσο τον αγαπούν: πιθανόν μια αίσθηση εξωτισμού για τον παγωμένο βορρά, μια αφήγηση ικανή να τους κάνει να ξεχάσουν την καθημερινότητά τους και –κάτι που εύκολα παραβλέπεται και υποτιμάται – μια συνέπεια απέναντι στο αναγνωστικό του κοινό (χρονική, ποιοτική). Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναγνώστες του ανυπομονούν να διαβάσουν κάθε φορά το επόμενο βιβλίο του:  ο Νέσμπο ξέρει πολύ καλά την ευθύνη του «προϊόντος» του απέναντι στους «καταναλωτές» του· και, αντιθέτως με πολλούς συγγραφείς – που είναι εσωστρεφείς καλλιτέχνες – είναι αρκετά πειθαρχημένος ώστε να παράγει αυτό που το κοινό του αποζητά, κάθε φορά και καλύτερο. Αυτή η ικανότητα μπορεί να φαίνεται ειδεχθής στους ρομαντικούς εραστές της λογοτεχνίας, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αυτονόητη ή συνηθισμένη.

 Athens Calling: Λίγο πριν σε αποχαιρετήσουμε και φυσικά σε ευχαριστήσουμε για τα όσα μας είπες ,παρακαλούμε να επιλέξεις με ποιόν ή με ποιούς και γιά πιό λόγο θα μπορούσες να κάνεις παρέα,από τους παρακάτω αναφερόμενους τέσσερεις ήρωες  Αστυνομικών Μυθιστορημάτων με τον Sherlock Holmes ,την Miss Μarple  τον Inspector Maigret  και φυσικά με τον Harry Hole!

Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη :  Μετά λύπης μου θα παραδεχθώ ότι έχω διαβάσει μόνο ένα βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Μαιγκρέ (τον «Κίτρινο Σκύλο») κι άρα δεν είμαι σε θέση να τον κρίνω σωστά. Εξάλλου, αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι η υποβλητική ατμόσφαιρα του βιβλίου (όπως σ’ όλα τα βιβλία του Σιμενόν) και όχι ο ίδιος ο επιθεωρητής. Η Μις Μάρπλ, από την άλλη, ποτέ δεν ήταν του γούστου μου, παρά το λεπτό της χιούμορ και την εμφανή ευστροφία της. Δεν υποτιμώ το πόσο πρωτοποριακή φιγούρα μπορεί να ήταν για την εποχή της, αλλά – παρόλη τη γενναιότητά της – παραμένει «εντός κοινωνικού πλαισίου», κάτι που εμένα δε με ελκύει. Εν αντιθέσει, δηλαδή, με τον Σέρλοκ Χόλμς, τις περιπέτειες του οποίου έχω διαβάσει πολλές φορές, από μικρή. Ο Σέρλοκ παραμένει για μένα ο ιδανικός ντετέκτιβ οι φοβεροί επαγωγικοί του συλλογισμοί, η Λονδρέζικη, εργένικη ταυτότητά του, το εξαιρετικό, φλεγματικό χιούμορ του, οι γνώσεις του (εντυπωσιακές για την εποχή, αν κι ολίγον ξεπερασμένες πια) και, πάνω απ’ όλα, η παντελής αδιαφορία για το τι θα πουν οι άλλοι, τον καθιστούν έναν γοητευτικότατο πρωταγωνιστή. Είναι φυσικά ένας καθόλα ιδανικός χαρακτήρας: δύσκολα υπάρχουν τέτοιοι «απάνθρωποι» άνθρωποι στην πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν παύει να τον κάνει εξαιρετικά συναρπαστικό. Όσο για τον Χάρι Χόλε, αυτός είναι ένας πολύ δύσκολος άνθρωπος  που χρειάζεται (σαν τον Σέρλοκ)  ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά – εν αντιθέσει με τον πρωταγωνιστή του Κόναν Ντόιλ – και συνεχές baby sitting, πράγμα που δε θα ήμουν διόλου διατεθειμένη να του προσφέρω.
Εν ολίγοις, και για να τελειώνω, από τους τέσσερις πρωταγωνιστές θα διάλεγα τον Σέρλοκ. Και θα έκανα τ’ αδύνατα δυνατά να του φανώ ενδιαφέρουσα συνομιλητής, πράγμα καθόλου σίγουρο.
O HARRY HOLE … στην μεγάλη οθόνη !
Ο Harry Hole λοιπόν ,το δημιούργημα του συγγραφέα Jo Nesbo , οποίος αναλαμβάνει  να εξιχνιάσει πολύπλοκες υποθέσεις και που παγκοσμίως έχει κερδίσει φανατικούς φίλους τον Οκτώβρη του 2017 έρχεται στη μεγάλη οθόνη ,με τη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Nesbo‘’Ο Χιονάνθρωπος’’! Το φίλμ σκηνοθετεί ο Thomas Alfredsson και πρωταγωνιστεί ο Michael Fassbender που ενσαρκώνει τον ντετέκτιβ Hole μαζί του η Rebecca Ferguson!

https://www.youtube.com/watch?v=A50jI96hFJY

H ΔΙΨΑ…Η 11η περιπέτεια του H.Hole κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Μεταίχμιο
Η ΄΄Δίψα΄΄είναι η συνέχεια του best seller΄΄Η Αστυνομία΄΄του 10ουβιβλίου στη σειρά Harry Hole , στο οποίο ο επιθεωρητής παλεύει να προστατέψει τους συναδέλφους του από έναν δολοφόνο που επιζητά εκδίκηση από την αστυνομία. Εδώ ο επιθεωρητής θα ενταχθεί και πάλι στις τάξεις της αστυνομίας του Όσλο για να εντοπίσει έναν σίριαλ κίλερ  ο οποίος σκοτώνει χρήστες του κοινωνικού δικτύου γνωριμιών Tinder. Εδώ ο τρόπος αλλά και η μέθοδος του δολοφόνου θα οδηγήσουν τον επιθεωρητή στο κυνήγι μιας νέμεσής του από το παρελθόν!…… Άλλωστε ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης στοιχειώνει τον ύπνο του, φωνές κατακλύζουν κάθε τόσο το μυαλό του: υπάρχει ένας δολοφόνος που ο Χάρι δεν κατάφερε να συλλάβει. Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν για μία νέα αναμέτρηση ;
Υ.Γ Λίγο πριν το τέλος ας μην ξεχνάμε,ότι ο ντετέκτιβ που ακούει στο όνομα H.Hole είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί μαζί σας εάν φυσικά βρεθείτε και εσείς, σε κάποια συναυλία των SLIPKNOT,οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στις μουσικές του προτιμήσεις !    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back