June 18, 2024

Legendary Band, the Guess Who! Συνέντευξη με το θρυλικό ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Guess Who, Garry Peterson!

LEGENDARY BAND… THE GUESS WHO !
The Guess Who είναι το Καναδέζικο θρυλικό ροκ συγκρότημα, που δημιουργήθηκε στο  Winnipeg το 1965. Αρχικά το συγκρότημα κέρδισε την αναγνώριση στον τόπο του,τον Καναδά και τη διεθνή επιτυχία από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Το ‘’ShakinAll Over’’ ήταν ο τίτλος του πρώτου τους ,studio album,με το κορυφαίο  τραγούδι ‘’ShakinAll Over’’ του Johnny Kidd.

Οι  Guess Who είναι ένα θρυλικό συγκρότημα με πολλά επιτυχημένα τραγούδια, όπως τα: ‘’No Time’’, “Laughing“,”American Woman“,”These Eyes“,”Undun“,και ακόμη τα “No Sugar Tonight”, “Share the Land” και πολλά άλλα.
Το συγκρότημα συνεχίζει να εμφανίζεται σε συναυλίες μέχρι σήμερα και φυσικά να ετοιμάζει νέα δισκογραφική παρουσία, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά διαστήματα έπαιξαν σ’ αυτό πολλοί γνωστοί και καταξιωμένοι μουσικοί, όπως οι B.Cummings  Randy Bachman ( Β.Τ.Ο.)και άλλοι. Οι  Guess Who έπαιζαν στην αρχή θα λέγαμε,ένα είδος garage rock  και το μουσικό τους στυλ συμπεριλάμβανε  ακόμη pop rock αλλά και psychedelic ήχους !
Μέσα λοιπόν στις τόσες επιστροφές Θρυλικών συγκροτημάτων των περασμένων δεκαετιών είναι και αυτή των Guess Who,που ουσιαστικά έχουν μια συνεχή πορεία μέχρι σήμερα ,δηλαδή από το 1965 έως και το 1975,με ένα μόνο μικρό διάλειμμα  δύο ετών και με επιστροφή στα μουσικά δρώμενα από το 1977 έως τώρα!
Έτσι οι  Guess Who με αρκετές φυσικά ανακατατάξεις και αλλαγές στη σύνθεσή τους και με κινητήριους μοχλούς της ιστορίας τους ,δύο από τα ιδρυτικά μέλη  του συγκροτήματος δηλαδή τους Jim Kale (bass guitar) και Garry Peterson (drums) συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν πραγματοποιώντας ζωντανές εμφανίσεις.
Εμείς τους αναζητήσαμε και μέσω του διαδικτύου επικοινωνήσαμε με το θρυλικό ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Guess Who τον αειθαλή… Garry Peterson!

 

Interview with Garry Peterson of The Guess Who!
ATHENS CALLING: Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να πούμε ,το πόσο ευχάριστο είναι να μιλάμε με τον Garry Peterson το θρυλικό ντράμερ και ένα από τα  ιδρυτικά μέλη των Guess Who. Σ’ ευχαριστούμε λοιπόν που ανταποκρίθηκες στο κάλεσμα του website Athens Calling.GR. και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είστε ένα από τα πιο θρυλικά συγκροτήματα στον κόσμο και ότι στην Ελλάδα έχετε πολλούς φίλους!
Garry Peterson: Ευχαριστώ που μας βρήκατε!  
ATHENS CALLING: Οι Guess Who λοιπόν , επιβιώνουν μέχρι σήμερα με μια νέα φοβερή σύνθεση! Πως αισθάνεσαι με τα νέα μέλη του γκρουπ  χωρίς να έχετε τα παλαιότερα μέλη του συγκροτήματος ;
Garry Peterson: Μας αρέσει που παίζουμε με τα παιδιά που είναι τώρα στο γκρουπ  αυτά τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή και ερμηνεύουν τα κομμάτια ευχάριστα ακόμα μια φορά. Η χημεία μεταξύ των διαφόρων μελών (τόσο στη σκηνή όσο και εκτός αυτής) είναι σπουδαία και αυτό μεταφράζεται ίσως στο καλύτερο ζωντανό σόου που έχει κάνει ποτέ το συγκρότημα εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Να μην αναφέρουμε ότι το συγκρότημα τώρα έχει την αυτοπεποίθηση να αναλάβει μερικά φιλόδοξα μελλοντικά σχέδια. Όσο για τα παλιά μέλη, πάντα θα υπάρχει μια νοσταλγία (ειδικά για τα μέλη που έχουν πεθάνει) , οι σχέσεις όμως τελειώνουν, οι άνθρωποι φεύγουν και το συγκρότημα συνεχίζει να υπάρχει όπως έχει κάνει τα τελευταία πλέον 50 χρόνια.
ATHENS CALLING: Δύο μέλη του θρυλικού παρελθόντος παίζουν με τα νέα μέλη του συγκροτήματος. Υπάρχει κάποια αλλαγή στο παίξιμο σας ;
Garry Peterson: Ναι απόλυτα! Είμαστε τυχεροί που έχουμε μερικά ταλαντούχα άτομα στο συγκρότημα που φέρνουν καινούργιες ιδέες σ’ αυτό και μας οδηγούν μπροστά. Εγώ παίζοντας στα ντραμς πάνω από 65 χρόνια, μπορώ να πω ότι αυτά τα παιδιά είναι μια έμπνευση για να αποδώσω στη σκηνή κι ένα κίνητρο να συνεχίσω να εργάζομαι για να τελειοποιήσω την επιδεξιότητά μου.
ATHENS CALLING: Σερφάροντας στο ίντερνετ είδα την επίσημη ιστοσελίδα σας. Παραδέχομαι ότι είναι φανταστική….με εκπληκτικά γραφικά. Θα θέλαμε να μάθουμε παρακαλώ για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
Garry Peterson: Νομίζω ότι η ιστοσελίδα πρωταρχικά δημιουργήθηκε από μια εταιρεία με την ονομασία Hub Design στον Καναδά. Αλλά η ιστοσελίδα είναι επίσης ηλικίας δέκα χρονών και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαμε άλλους ανθρώπους που αναβάθμισαν τα  μέρη αυτής, έτσι είναι τώρα ένα μείγμα από δημιουργικούς ανθρώπους που συνεισέφεραν σ’ αυτήν. Επίσης έχουμε σχέδια για πλήρη αναβάθμιση της ιστοσελίδας με την έκδοση του νέου άλμπουμ αργότερα αυτή τη χρονιά.
 The Guess Who
ATHENS CALLING: Το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος το 2009, ήταν ένα live άλμπουμ με 16 τραγούδια και με την ονομασία ‘’The Guess WhoIn Concert’’, έχετε σχέδια να βγάλετε νέο studio album ;
Garry Peterson: Ναι, τον Οκτώβριο του 2016 μείναμε περίπου μια βδομάδα στη Nashville,  του Tennessee  στο Blackbird Studio ηχογραφώντας τα κομμάτια του επόμενου άλμπουμ μας, που θα αποτελούνται όλα από νέο και αυθεντικό υλικό. Το άλμπουμ αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο του μιξαρίσματος, με αναμενόμενη έκδοση κάπου στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2017.Εάν δεν γνωρίζεις το Blackbird Studio, είναι ένα παγκοσμίως διάσημο στούντιο, όπου καλλιτέχνες όπως, Taylor Swift, Jack White, Garth Brooks, Red Hot Chili Peppers και άλλοι που έχουν ηχογραφήσει εκεί!
ATHENS CALLING: Και τώρα κάτι άλλο, μια ερώτηση για το κορυφαίο τραγούδι σας με τον τίτλο: ‘’American Woman’’. Πες μας  ποια τελικά είναι η αλήθεια με τους στίχους του τραγουδιού, επειδή οι στίχοι έχουν γίνει το θέμα μιας διαμάχης, συχνά ερμηνευμένης  σαν επίθεση στην πολιτική των Η.Π.Α. Είναι τελικά ένα ίσως ‘’αντιπολεμικό τραγούδι διαμαρτυρίας ;
Garry Peterson: Το τραγούδι ποτέ δεν ήταν μια επίθεση στην πολιτική των Η.Π.Α., ούτε ένα ‘’αντιπολεμικό τραγούδι διαμαρτυρίας’’ , αλλά μάλλον ένας σχολιασμός στο συναισθηματικό αποτύπωμα της κοινωνικής αναστάτωσης που παρατηρήσαμε όταν κάναμε περιοδεία στις Η.Π.Α., μεταξύ των ετών 1965 έως 1970 και είχε να κάνει με τη δική μας Καναδέζικη αποδοχή της ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνδυαζόμενη από μια ευγνωμοσύνη για τον τόπο της καταγωγής μας. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι καταγόμαστε από το Winnipeg στον Καναδά, που είναι μια ομολογουμένως συντηρητική κοινωνία,απομονωμένη στην Καναδέζικη επαρχία, τι στιγμή που η πρόσβαση κάποιου για ειδήσεις περιοριζόταν σε εφημερίδες, δύο τηλεοπτικά κανάλια και στο ραδιόφωνο.Δεν έχουμε εδώ το δικαίωμα , αυτή τη στιγμή, ένα εκατομμύριο διαφορετικά ρεύματα από μη επεξεργασμένες πληροφορίες, που φτάνουν σε σένα 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, που προσφέρει το διαδίκτυο σήμερα, να κάνουμε σύγκριση με το τότε.
Αντ΄ αυτού μας έδειχναν μια συγκαταβατική άποψη των κυρίως ειδήσεων, είτε στα βραδινά νέα των τηλεοπτικών ειδήσεων είτε τις διαβάζαμε στις εφημερίδες το επόμενο πρωί. Περιφερειακά ή δευτερεύοντα γεγονότα θάβονταν στις πίσω σελίδες όλων των εφημερίδων και εάν συνέβαινε κάτι περιφερειακό κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής! Εμείς δεν θα το ακούγαμε ποτέ….! Έτσι που λες  μεγαλώνοντας πρωτόγονα τη δεκαετία του ’50, η άποψη μας για τη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μάλλον ειδυλλιακή…. άσπροι ξύλινοι φράκτες, σπίτια με μεγάλες αυλές, 2 ή 3 παιδιά, ο μπαμπάς πήγαινε στη δουλειά με το άψογο κουστούμι του, η μαμά φρόντιζε το σπίτι με το ωραίο της φόρεμα, βραδινό φαγητό με όλη την οικογένεια καθισμένη γύρω από το τραπέζι και όλα αυτά. Μπορούσες να πεις ότι βλέπαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν το πρότυπο του μεγάλου αδελφού Τότε αρχίσαμε τις περιοδείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξαφνικά αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τη αντίληψη μας γι’ αυτές, βλέποντας τα εσωτερικά γκέτο των πόλεων, τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, τους άστεγους, την αντίσταση με την Κίνηση για τα Πολιτικά Δικαιώματα, αυτά τα παιδιά που γύρισαν από τον πόλεμο του Βιετνάμ τραυματισμένα ψυχικά, σωματικά και πνευματικά, τη φτώχεια, τις ρατσιστικές εντάσεις που πάντοτε εξελίσσονταν σε εξεγέρσεις, την υποκινούμενη από ναρκωτικά κουλτούρα των χίπις κλπ.Έτσι αφού βιώσαμε όλα αυτά στην περιοδεία μας ήμασταν ευγνώμονες που γυρίσαμε πίσω στην πατρίδα σε μια πιο χαλαρή και συντηρητική κοινωνία και αυτό ήταν που, κατά τη γνώμη μου, μας ενέπνευσε το τραγούδι.
ATHENS CALLING: Τώρα πριν σε αποχαιρετήσουμε, θα ήθελα να μας πεις για το ‘’The Guess Who Tour Dates’’.
Garry Peterson: Έχουμε ένα ενεργά ισορροπημένο σχέδιο περιοδειών μεταξύ 40 με 50 ημερών το χρόνο, τις πιο πολλές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά. Οι ημέρες μπορεί να τις βρείτε στην ιστοσελίδα μας, στο Facebook, στο Twitter και επίσης υποβάλουμε ημερομηνίες και στην εφαρμογή Bandsintown.
ATHENS CALLING: Ευχαριστώ πολύ για ότι μας είπες και θα πρέπει να ξέρεις ότι σας περιμένουμε να έρθετε στην Ελλάδα για μια συναυλία.
Garry Peterson: Θα θέλαμε πάρα πολύ να κάνουμε μια Ευρωπαϊκή περιοδεία στο μέλλον που θα περιλαμβάνει και μια συναυλιακή στάση στην Ελλάδα !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back