May 28, 2024

JOHN PASCHE! Συνέντευξη με τον σχεδιαστής του logo,Των Rolling Stones…

(Α). JOHN PASCHE…Ο ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ LOGO!

Ο John Pasche, γεννημένος στις 24 Απριλίου 1945, είναι ο Μεγάλος και Διάσημος Βρετανός Σχεδιαστής Τέχνης, πιο γνωστός για το σχεδιασμό του πιο διάσημου λογότυπου στο rock ’n’ roll, το λογότυπο Tong and Lips των Rolling Stones.

Ο J.Pasche ολοκλήρωσε το B.A. πτυχίο γραφιστικής από το Brighton College of Art μεταξύ 1963 και 1967 και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Royal College of Art στο Λονδίνο από το 1967 έως το 1970.

Το 1981 έγινε Creative Director Chrysalis Records έως το 1991 και έγινε Creative Director στο South Bank Center από το 1994 έως το 2005. Το 2008, το Μουσείο Βικτώριας και Άλμπερτ στην Αγγλία απέκτησε το αρχικό του έργο τέχνης έναντι 92.500 δολαρίων. Σημειώστε ότι το Ταμείο Τέχνης, το οποίο χρηματοδότησε εν μέρει την προσφορά, την αποκάλεσε «ένα από τα πιο δυναμικά οπτικά λογότυπα όλων των εποχών». Ο Pache σήμερα, ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(Β). O John Pasche… και το Tongue and Lips logo των Rolling Stones!

Η ιστορία του λογότυπου ξεκίνησε το 1970 όταν τα κεντρικά γραφεία των Rolling Stones επικοινώνησαν με το Royal College of Art , για να παραγγείλουν μια αφίσα για το Rolling Stones European Tour 1970,τότε το κολέγιο χωρίς να έχει κανέναν ενδοιασμό,  τους συνέστησε τον σπουδαστή  J.Pasche!

Ο J.Pasche σχεδίασε το λογότυπο “Tongue and Lips” το 1970, για το οποίο τότε πληρώθηκε μόλις 50 λίρες και άλλες 200 λίρες το 1972. Αργότερα ο J. Pasche πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα του λογότυπου στους Rolling Stones μέσω του εμπορικού συνδέσμου Musidor BV, για 26.000 λίρες, το 1984.

Το 2008 το πρωτότυπο έργο τέχνης του λογότυπου πωλήθηκε στις ΗΠΑ στο Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ για 92.500 $!

Αργότερα το σχέδιο αυτό αναθεωρήθηκε από τον Craig Braun ενώ σχεδίαζε το πακέτο του άλμπουμ και αναπαράχθηκε αρχικά στο εσωτερικό των ΗΠΑ μανίκι και εξώφυλλο του άλμπουμ Sticky Fingers που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1971.

Τον Αύγουστο του 2008, το σχέδιο ψηφίστηκε ως το μεγαλύτερο λογότυπο μπάντας, όλων των εποχών σε μια διαδικτυακή δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Gigwise.

Ο Pasche εργάστηκε με τους Rolling Stones από το 1970 έως το 1974, ενώ ήταν Junior Art Director στο διαφημιστικό γραφείο Benton & Bowles και έλαβε ένα μερίδιο από τα εμπορικά δικαιώματα και στη συνέχεια πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα στο συγκρότημα για 24.000 λίρες.

Βέβαια για το λογότυπο και την πατρότητα του λέγονται πολλά και τα οποία μέχρι και σήμερα, αλλά και στο μέλλον πιστεύω, τροφοδοτούν τα social media και φυσικά τις tabloid φυλλάδες.

Οι σχεδιαστές Craig Braun και Ernie Cefalu, είναι προς το παρόν, από εκείνους όπου διεκδικούν ένα είδος για την γέννηση του logo ένα είδος αμφισβητούμενης   πατρότητας!

Όμως όποιος και αν είναι ο μετέπειτα σχηματισμός και χρωματισμός του logo, όσο και εάν εμπορικά πουλιέται σε διάφορους τύπους και χωρίς να θέλουμε να πάρουμε το μέρος του John Pasche, ο αρχικός σχεδιασμός και η παρουσίαση του logo στο χαρτί, ανήκουν στο δημιουργό τους στο Διάσημο Βρετανό Σχεδιαστή τον  John Pasche!

(Γ). JOHN PASCHE… POSTERS & ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ!

Ο John Pasche στη καλλιτεχνική του πορεία έχει σχεδιάσει πολλά εξώφυλλα σε άλμπουμ, αφίσες και άλλα έργα κατά τη διάρκεια της ζωής του και έλαβε πολλά βραβεία!

Μεταξύ 1974 & 1977 ίδρυσε και διαχειρίστηκε το Gull Graphics . Αργότερα είχε συνεργασίες με τους Paul McCartney, The Who, The Stranglers και Dr. Feelgood. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο United Artists Music Division από το 1978 έως το 1981.

Το 1981 έγινε Creative Director Chrysalis Records έως το 1991 και έγινε Creative Director στο South Bank Center από το 1994 έως το 2005.

Παρόλο το βαρύ Καλλιτεχνικό Βιογραφικό του ο John Pasche παραμένει και εξακολουθεί να είναι περισσότερο γνωστός ως ο σχεδιαστής του αρχικού λογότυπου των Rolling Stones  όπου είχε συνεργαστεί μαζί τους μόνο τέσσερα χρόνια… από το 1970-1974!

(Δ). JOHN PASCHE… ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ!

Άξιο αναφοράς στην πορεία του Μεγάλου και Διάσημου Βρετανού Σχεδιαστή Τέχνης John Pasche, είναι οι διακρίσεις που έλαβε στο πέρασμα του χρόνου και που διαβάζοντας της … θα διαπιστώσετε το μέγεθος της Καλλιτεχνικής του φύσης!

1970 – IPA Award Best RCA Graphic Design Student. 1974 – Music Week- Highly Commended Albums Sleeve.

D&AD Awards Annual, in 1970,1971,1973,1975,1977,1980,1981,1983,1985,1988.

D&AD Silver Award 1976. Music Week-Top classical album.

Three Awards in 1980 NME Top Album Sleeve, Music Week- Top Point of Sale Design and Top TV Commercial.

1982 & 1983 Top Classical Sleeve from Music Week.

1987 Top Album and Single Sleeve and in 1996 Communication Arts- Award of Excellence.

(Ε). ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΜΕ ΤΟΝ  JOHN PASCHE!

Ήταν μια βροχερή μέρα του Οκτωβρίου και ήμουν στο γραφείο μου, με τους συνεργάτες μου.

Εκείνη τη μέρα το στερεοφωνικό των γραφείων του Athenscalling.gr, έπαιζε μόνο τραγούδια των Rolling Stones!

Όλοι στο γραφείο είμαστε fan των Rolling Stones, ανεξάρτητα ηλικίας και εγώ το δηλώνω από πιτσιρικάς!

Εκείνη λοιπόν τη βροχερή ημέρα του Οκτώβρη, ακούγοντας τα τραγούδια των Stones, η μνήμη μου ταξίδεψε στο χθες…

Θυμήθηκα ότι στα 16 μου χρόνια, είχα αγοράσει από την Πλατεία Κάνιγγος, μέσα στη Στοά Φέξη, που ήταν τα δισκάδικα της εποχής, με 120 δραχμές, το 16ο album της δισκοθήκης μου, ήταν τα Χριστούγεννα του 1969, Δεκέμβρης μήνας και αυτό  το 33αρι το σε σχήμα οκταγώνου ΄΄Through The Past Darkly (Big Hits Vol.2) ΄΄!

Από εκεί είχα ακούσει για πρώτη φορά τα τραγούδια τους!

Μέχρι σήμερα να το ξαναπώ είμαι οπαδός του συγκροτήματος και επίσης fan του… Tong and Lips… του λογότυπου των Rolling Stones, σχεδιασμένο από τον Άγγλο σχεδιαστή… John Pasche!

Από το χθες στη βροχερή ημέρα του Οκτώβρη, στο σήμερα δηλαδή, όπου όπως σας έλεγα στο γραφείο εκείνη την ημέρα ακούγαμε μόνο Stones!

Ήταν μια μεγάλη μέρα για μένα, γιατί με τους ήχους των τραγουδιών της μπάντας που αγαπούσα, παρέα με αυτούς τους ήχους, σε λίγο θα συνομιλούσα στο διαδίκτυο με τον Mister  John Pasche, τον αρχικό σχεδιαστή του λογότυπου των Rolling Stones… Tong and Lips!

Athenscalling.gr: Καλημέρα από μια βροχερή μέρα στην Αθήνα! Είμαι χαρούμενος που θα κουβεντιάσουμε, έστω και μέσω διαδικτύου… John Pasche, καλώς ήλθατε στο Athenscalling.gr! Πού βρίσκεστε τώρα και πώς περνάτε όλες αυτές τις τρελές ημέρες πανδημίας του COVID-19;

JOHN PASCHE: Ζω στη Νοτιοανατολική Αγγλία, σε ένα σπίτι όπου είναι και το στούντιο μου. Εργάζομαι σε χρωματικά σκίτσα του λογότυπου των Stones τα οποία πωλώ μέσω της ιστοσελίδας μου https://www.rollingstoneslogo.com/

Athenscalling.gr: Μια που είναι το θέμα των ημερών και της εποχής που ζούμε, για τα εμβόλια ποια είναι η άποψη σας;

JOHN PASCHE: Πιστεύω ότι τα εμβόλια που αφορούν την Πανδημία του Covid είναι καλό και όλοι πρέπει να τα κάνουν!

Athenscalling.gr: Από τα εμβόλια και τη Πανδημία ας μιλήσουμε για εσάς και την τέχνη σας. Με ποια αφορμή ξεκίνησαν τα όνειρά σας για την τέχνη σας;

JOHN PASCHE: Όταν και έγινα δεκτός σε ένα μάθημα τέχνης σε ένα μικρό κολέγιο τέχνης στο Eastbourne, στη νότια ακτή, όπου μεγάλωσα.

Athenscalling.gr: Θυμάστε την πρώτη σας εικονογράφηση;

JOHN PASCHE: Ήμουν μεγάλος θαυμαστής του Γάλλου ζωγράφου Cezanne και ο πρώτος μου πίνακας ήταν μια νεκρή φύση, στο στυλ του!

Athenscalling.gr: Έχετε πάρα πολλές διακρίσεις και βραβεία… Νομίζω 22, στα χρόνια που πέρασαν! Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

JOHN PASCHE: Ήμουνα αρκετά αγωνιστικός ως σχεδιαστής και συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς σχεδίασης, είχα την ευκαιρία, να τα κερδίσω όλα αυτά.

Athenscalling.gr: Πολλά τα βραβεία για εσάς και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για έναν σχεδιαστή! Όμως το λογότυπο “Tongue and Lips” είναι αυτό που σας έκανε διάσημο σε όλο το κόσμο και εδώ θα σας ρωτήσω, αυτό είναι καλό για εσάς και τη καριέρα σας;

JOHN PASCHE: Ο σχεδιασμός του λογότυπου και οι αφίσες της περιοδείας για τους Rolling Stones είχαν σίγουρα πολύ θετική επίδραση, στο να αποκτηθούν αρκετές πωλήσεις, όσον αφορά τη Μουσική Βιομηχανία!

Athenscalling.gr: Θυμάστε κάτι ξεχωριστό, από την πρώτη μέρα της συνάντησής σας με τον Mick Jagger;

JOHN PASCHE: Γνώρισα τον Mick για πρώτη φορά όταν ήμουν στο τελευταίο έτος στο Royal College of Art στο Λονδίνο. Ήμουν πολύ νευρικός, όπως μπορείτε να το φανταστείτε, αλλά εκείνος ήταν ένας καλός τύπος και μαζί μοιραστήκαμε όλο το ενδιαφέρον για το σύνολο  των γραφικών, που προέκυψε.

Athenscalling.gr: Και τώρα θα σας ρωτήσω για την εικονογράφηση του logo. Τελικά τα  χείλη και η γλώσσα, είναι από την Ινδική Θεότητα Kali-Hindi Goddess of death ή από τον Mick;

JOHN PASCHE: Ήτανε η σπίθα που μου έδωσε την ιδέα για το λογότυπο, όταν δηλαδή ο Mick μου έδειξε την εικόνα της Ινδικής Θεάς Kali , στην πρώτη συνάντηση που είχαμε , για να συζητήσουμε το νέο λογότυπο. Η ιδέα όμως θα πω ότι αφορούσε πάντα την αντιεξουσιαστική πτυχή της μπάντας!

Athenscalling.gr: Πολλές ιστορίες λέγονται για το λογότυπο που σχεδιάσατε και συνεχίζουν να αποδίδονται σε άλλα πρόσωπα . Ιστορίες έναντι Ιστοριών όπως συμβαίνει κάτι που γίνεται και είναι διάσημο… Τι έχετε να πείτε για αυτό;

JOHN PASCHE: I knew that the logo was originally attributed to Warhol because of his design of the ‘Sticky Fingers’ album where the logo had its first major unveiling. I am happy that I finally have the credit for my design.(*1)

(*1) Το παραθέσαμε όπως ακριβώς το είπε για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης!

Athenscalling.gr: Ποια είναι η γνώμη σας για τους σχεδιαστές… Craig Braun και Ernie Cefalu, όπου διεκδικούν ένα είδος πατρότητας για το logo. Κοιτάξτε αν θέλετε δώστε απάντηση. Αν όχι … απαντήστε με τις λέξεις  … κανένα σχόλιο!

 JOHN PASCHE: Κανένα σχόλιο…!

Athenscalling.gr: Μπορείτε να μας πείτε κάποια άλλη σας καλύτερη στιγμή στη ζωή σας, στη καριέρα σας, εκτός από αυτή του logo των Stones;

JOHN PASCHE: Η γέννηση των δύο μου γιών!

Athenscalling.gr: Με μία λέξη, παρακαλώ αναφέρετε τα συναισθήματά σας για τους  Rolling Stones και μετά… για τον frontman Mick Jagger!

JOHN PASCHE: Είμαι και παραμένω πάντα ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ όταν τους βλέπω στις live τους εμφανίσεις, τώρα για τον MICK θα πω ότι εντυπωσιάζομαι για όλη του την  την καθαρή επί της σκηνής ενέργεια!

Athenscalling.gr: Αρκετά όμως τα όσα είπαμε για το λογότυπο. Αυτή την εποχή ετοιμάζετε κάτι καινούργιο; … ή περνάτε χαλαρά τις ημέρες σας;

JOHN PASCHE: Εξακολουθώ να εργάζομαι ως ανεξάρτητος σχεδιαστής, αλλά θα έλεγα ότι  περισσότερο χαλαρώνω με κλασική μουσική παρά με ροκ. Παράγω επίσης αυτά τα σκίτσα λογότυπων, όπως και ανέφερα προηγουμένως.

Athenscalling.gr: Εκτός από τους Rolling Stones, έχετε συνεργαστεί με πολλούς άλλους καλλιτέχνες της ροκ, τον Paul McCartney, τους Who, τους Stranglers, τον Dr. Feelgood, τον Fischer-Z και πολλούς άλλους … ποιά από αυτές θεωρείτε ότι ήταν η πιο σημαντική συνεργασία;

JOHN PASCHE: Πάντα μου άρεσε να δουλεύω με τους Stranglers επειδή είχαν μια τόσο σκοτεινή εικόνα και μου έδωσαν την ευκαιρία να εκφραστώ!

Athenscalling.gr: Και ποιο από όλα τα έργα τέχνης σας, σας χαρακτηρίζει … είστε εσείς δηλαδή;

JOHN PASCHE: Πρέπει να είναι το λογότυπο… φυσικά!

Athenscalling.gr: Ταξιδεύοντας στο παρελθόν, θυμάστε τον πρώτο σας δάσκαλο για την τέχνη σας, ως σχεδιαστής;

JOHN PASCHE: Είχα έναν Αμερικανό δάσκαλο στο Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης, τον Bob Gill, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή σε εμένα, εκείνη την εποχή και μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ σε μερικά από τα δικά του εμπορικά έργα.

Athenscalling.gr: Και το πρώτο σας δίσκο  που αγοράσατε;

JOHN PASCHE: Ο πρώτος μου μήνας στη δουλειά, μετά την αποφοίτηση μου από το κολέγιο, σήμαινε ότι μπορούσα τελικά να αγοράσω ένα καλό ηχοσύστημα και νομίζω ότι το ‘Band on the Run’! Αυτό ήταν το πρώτο άλμπουμ που αγόρασα για να το παίξω σε αυτό το ηχοσύστημα.

Athenscalling.gr: Η Αγγλία είναι η χώρα εξαγωγής της μουσικής αλλά και του ποδοσφαίρου. Εσείς τι μουσική αγαπάτε να ακούτε περισσότερο και ποια είναι η ποδοσφαιρική ομάδα που σας αρέσει;

JOHN PASCHE: Είμαι υποστηρικτής της Chelsea,  καθώς κάποτε ως φοιτητής ζούσα σε ένα μικρό διαμέρισμα δίπλα στο γήπεδο τους! Όσο για τη μουσική που ακούω θα σας πω ότι απολαμβάνω ένα ευρύ φάσμα μουσικής δηλαδή, από κλασική έως και τη ροκ!

Athenscalling.gr: The Beatles και The Rolling Stones! Παρακαλώ δώστε την ψήφο σας…

JOHN PASCHE: Πάντα τους αγαπούσα και τους δύο! Όμως τους Stones για τις live   τους εμφανίσεις… καθώς δεν είδα ποτέ τους Beatles σε live εμφάνιση!

Athenscalling.gr: Κάτι τώρα για τη χώρα μου, τι γνωρίζετε για την Ελλάδα;

JOHN PASCHE: Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και αγαπώ τους ανθρώπους της χώρας σας και τον τρόπο της ζωής σας! Πέρασα πολλές βραδιές σε ένα από τα νησιά σας, πίνοντας ούζο και βλέποντας τον ήλιο να δύει.

Athenscalling.gr: … Και λίγο πριν αποχαιρετιστούμε, να αναφερθώ και πάλι στο πλούσιο καλλιτεχνικό σας χαρτοφυλάκιο και εδώ είναι ο ιστότοπος, για όσους θέλουν να το δουν https://www.johnpasche.com/musicindustry.html , πιο λοιπόν από όλα όσα αυτό αναφέρει, θεωρείτε το πιο σημαντικό;

JOHN PASCHE: Το πιο σημαντικό είναι το έργο που έκανα για τους Stones καθώς ήταν πραγματικά το σημείο εκκίνησης για τη σχεδιαστική μου καριέρα που μου άρεσε κάθε λεπτό!

Athenscalling.gr: Ευχαριστώ John για τα όσα μας είπες θα ήθελα να ξέρεις ότι είστε ένας από τους ήρωες, στο βιβλίο της ζωής μου… Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι τα καλύτερα για τους φίλους σας και την οικογένειά σας!

JOHN PASCHE: Σας ευχαριστώ πολύ, για το ενδιαφέρον σας για εμένα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back