July 17, 2024

ERIC BURDON… and The Animals ΄΄It’s my life. Live at the Acropolis Παρασκευή 27/09/2019 Ηρώδειο (Αποκλειστική συνέντευξη)

ERIC BURDON and The Animals, ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός το Σεπτέμβρη
στην Αθήνα !
Ο Θρύλος της ροκ, τραγουδιστής, συνθέτης ,στιχουργός ,ζωγράφος, συγγραφέας αλλά και για κάποιες στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας ακόμη και ηθοποιός έρχεται στη χώρα μας!

ERIC BURDON and The Animals λοιπόν, την Παρασκευή στις 27 Σεπτέμβρη 2019 στο Ηρώδειο, όπου ο ERIC μας προσκαλεί εκείνο το βράδυ να ζήσουμε μαζί του αξέχαστες στιγμές λέγοντας μας με νόημα … ‘’It’s my life’’!

Αυτή η συναυλία χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο πάρτι αναμνήσεων και όχι μόνο γιατί εδώ είναι δυνατό να συναντηθούν εκείνο το βράδυ κάτω από την Ακρόπολη τρείς γενιές όπου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μαγικές στιγμές ακούγοντας το Θρύλο της ροκ ERIC BURDON να ερμηνεύει τα διαχρονικά του τραγούδια!

Ο ERIC BURDON γεννήθηκε στη βιομηχανική πόλη Newcastle και το άστρο του έλαμψε με ένα ξεχωριστό και διαφορετικό φως στον ουρανό της ροκ κίνησης μέσα στη δεκαετία του ΄60, ήταν ένα άστρο που έλαμπε σε όλα τα γεγονότα τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως … σταθμός για τους ήχους της ροκ, ένα άστρο που εξακολουθεί με την παρουσία του να φωτίζει και σήμερα με αυτόν το ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο τους δρόμους της ροκ και όχι μόνο!

Δεν θα ήτανε υπερβολή εάν λέγαμε για μία ακόμη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, ότι ο ERIC BURDON είναι ένας από τους αξιολογότερους καλλιτέχνες του πλανήτη μας!

Πως είναι δυνατόν να ξεχάσω εκείνη τη παραμονή των Χριστουγέννων του 1966 όταν βρέθηκα στη πλατεία Κάνιγγος και πιο συγκεκριμένα στη στοά Φέξη όπου ήτανε όλα τα δισκάδικα εκεί ! Τότε που μαζεύοντας δραχμή δραχμή αγόρασα το δικό μου Χριστουγεννιάτικο δώρο … το άλμπουμ Animalisms των ANIMALS και που αργότερα επιστρέφοντας στο σπίτι και τοποθετώντας το στο πικ-απ το είχα στη κυριολεξία … ΄΄λειώσει΄΄ ακούγοντας τον ERIC να ερμηνεύει στις 33 στροφές μεταξύ των άλλων τραγουδιών, το αγαπημένο μου από αυτό το βινύλιο τραγούδι Με άλλα λόγια την ιστορία της … Maudie !


Ότι και να πούμε ,ότι και αν γράψουμε, το μεγαλείο της καλλιτεχνικής ύπαρξης που ακούει στο όνομα ERIC BURDON … ήταν και θα είναι πάντα επίκαιρο!

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να φτάσουμε και στη δική μας ιστορία, η οποία αφορά τη συνάντηση μας με τον ERIC BURDON!…Αφετηρία ήτανε ο Σεπτέμβρης του 2017 δηλαδή ακριβώς δυο έτη πριν από τη προσεχή εμφάνισή του Θρύλου της ροκ στις 27/09/2019 στο Ηρώδειο και ενώ ο Eric βρισκότανε στη Καλιφόρνια ,εμείς από το Athens Calling GR , έχοντας αφορμή και αιτία ,το πιο προσωπικό του άλμπουμ, με τον τίτλο “Til Your River Runs Dry” ήρθαμε σε επαφή μαζί του… via email!

Αν και έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια από τότε, που συνομιλήσαμε μαζί του αναδημοσιεύουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί διαβάζοντας την θα διαπιστώσετε και εσείς, το πόσο διαχρονική αλλά και άφθαρτη παραμένει στο χρόνο, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να ευχηθούμε στον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη να παραμείνει πάντα έτσι ακριβώς όπως είναι ,με άλλα λόγια αιώνια νέος… δηλαδή ERIC BURDON !

Συνέντευξη με τον Eric Burdon


ATHENS CALLING: Αγαπητέ Eric, καλώς όρισες στο Athens Calling GR. αισθάνομαι εξαιρετικά χαρούμενος, μιλώντας σε έναν από τους σπουδαιότερους ήρωες των νεανικών μου χρόνων, που παραμένει ακόμα στη πρώτη θέση των μουσικών μου προτιμήσεων, μια που μέχρι και σήμερα μας χαρίζεις αξέχαστες μουσικές στιγμές όπως το εκπληκτικό σου album με τον τίτλο “Til Your River Runs Dry”!

ERIC BURDON: Γεια σου  Αθήνα! Σου αποστέλλω τους χαιρετισμούς μου από την Καλιφόρνια και σας ευχαριστώ για τα όσα αναφέρατε στην εισαγωγή σας.

ATHENS CALLING: Μελέτησα πολλές φορές το album “Til Your River Runs Dry” και ακούγοντας συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό μουσικό έργο !

ERIC BURDON: Αυτό είναι το πιο προσωπικό μου άλμπουμ μέχρι σήμερα. Ήρθε κατευθείαν από τα σημειωματάρια μου. Δεν μπορώ να εντοπίσω μια αρχή ή ένα τέλος, αλλά εγώ άρχισα να γράφω σημειώσεις και να γράφω τραγούδια για το “Til Your River Run Dry” το 2005, πριν ολοκληρώσω το “Soul of a Man” το 2006.
Απλώς εκφράζω τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που είχα συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό θα έλεγα αγγίζει πολλά θέματα ,όπως η αγάπη, ο θάνατος, ο αγώνας ανάμεσα στη σάρκα και το πνεύμα.
Αλλά  και τα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος και το νερό. Δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία γιατί θα έπρεπε να περάσω από πάρα πολλά συναισθήματα. Υπήρχαν πολλά συναισθήματα που αιωρούνται στο μυαλό μου και τελικά βρήκα έναν τρόπο να τα εκφράσω. Ο πραγματικός χρόνος που πέρασε στο στούντιο δεν ήταν τόσο μακρύς. Σε γενικές γραμμές, μου αρέσει να καταγράφω τα πάντα ‘ζωντανά’ και να συλλάβω το vibe της μπάντας παίζοντας πάντα μαζί στο ίδιο δωμάτιο.

ATHENS CALLING: Μην το βρείτε περίεργο, αλλά όταν περπατώ στους δρόμους της Αθήνας, με πιάνω να σιγοψιθυρίζω σφυρίζοντας το πρώτο τραγούδι από αυτό το άλμπουμ σας… το “Water” και εδώ επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, ποια ήτανε η αφορμή της δημιουργίας του;

ERIC BURDON: Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στη ξηρασία της Καλιφόρνιας, όπου το νερό είναι πάντα μια επιτακτική ανάγκη, γνώριζα πολύ καλά το πόσο πολύτιμο είναι…  το νερό ! Η  Καλιφόρνια είχε χτυπηθεί σκληρά από την ξηρασία, ενώ παράλληλα «ο ποταμός ανέβαινε» στη Νέα Ορλεάνη και ο τυφώνας Κατρίνα έφερε μεγάλη καταστροφή και σχεδόν εξαφάνισε ολόκληρη την πόλη. Εκείνη την εποχή είχα τη χαρά να είμαι σε δείπνο με τον Mikhail Gorbachev . Κάποια στιγμή λοιπόν τον ρώτησα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του για το μέλλον αυτού του κόσμου και η απάντησή του, χωρίς κανένα δισταγμό, ήταν το «Νερό». Από εκείνο το βράδυ λοιπόν έμεινε στο μυαλό μου – «Νερό, Νερό, Νερό» και αυτή ήταν η αρχή για την έμπνευση. ΄Ετσι  άρχισα να παρατηρώ ότι παντού , υπάρχει είτε πάρα πολύ – είτε όχι – το  νερό. Το καθαρό νερό λοιπόν είναι η πηγή της ύπαρξής μας, επομένως, χωρίς νερό, είμαστε  χωρίς ζωή. Τόσο απλό! Στη συνέχεια , αμέσως μετά τη κυκλοφορία του άλμπουμ  είχαμε τις πλημμύρες στην Ευρώπη, κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Όλα αυτά τα γεγονότα λοιπόν σταθεροποίησαν το γεγονός ότι το νερό ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το κυρίαρχο θέμα της εποχής μας!

ATHENS CALLING: Η αλήθεια είναι ότι όλα τα τραγούδια του άλμπουμ σας, μας οδηγούν σε μια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση! Ένα βαρύ σκηνικό, τα φώτα και οι προβολείς και Εσείς… πρωταγωνιστής στη μέση της σκηνής, ερμηνεύοντας το ρόλο σας, σε ένα  θεατρικό έργο αφιερωμένο στη ζωή! Αλήθεια τι θα λέγατε εάν όλα αυτά που μας παρουσιάζεται στο album σας, τα βλέπαμε να εξελίσσονται σε μια θεατρική σκηνή ,ή ακόμη ως σκηνές κάποιας ταινίας , το έχετε σκεφτεί;

ERIC BURDON: Εκτιμώ το όραμά σας. Ξέρετε είμαι ένας μεγάλος οπαδός του κινηματογράφου και τείνω να σκέφτομαι οπτικά, οπότε αν και ποτέ δεν σκέφτηκα το άλμπουμ ως θεατρικό γεγονός, υποθέτω ότι πολλά τραγούδια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο. Χαίρομαι όμως που ακούω ότι η μουσική μου διεγείρει τη φαντασία σας.

ATHENS CALLING: Το “Old Habits Die Hard” είναι επίσης ένα τραγούδι εκπληκτικό σε μουσική και στίχους, απίστευτο τραγούδι! Περιγράφεις κάποιες προσωπικές στιγμές ή γενικά το αφιερώνεις σε παλιές συνήθειες του καθενός από εμάς;

ERIC BURDON: Όλοι έχουμε συνήθειες που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν και καθώς κάποιος γερνάει οι προσωπικές συνήθειες είναι ακόμη πιο δύσκολο να αλλάξουν! Το τραγούδι αυτό γράφτηκε κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, αλλά θα μπορούσε να ήταν Standing Rock. Πρόκειται για τον συνεχιζόμενο αγώνα για την ελευθερία  σε όλο τον κόσμο!
ATHENS CALLING: Περί του προσωπικού λοιπόν ο λόγος και αν φυσικά θέλετε γυρνώντας από το σήμερα στο χθες, πείτε μας τη χειρότερη αλλά και τη καλύτερη στιγμή στη καριέρας σας!

ERIC BURDON: Έχω ζήσει μια πολύ μεγάλη ζωή. Κάποιοι μπορεί να πουν, ότι έζησα πολλές ζωές ταυτόχρονα. Έχω αγαπήσει και μου άρεσε! Σε μια καριέρα που εκτείνεται πάνω από 50 χρόνια, υπήρξαν πολλές καλές και χειρότερες στιγμές και πολλά σκαμπανεβάσματα. Συνολικά, είχα την μεγάλη τύχη να ανακαλύψω το πάθος μου σε νεαρή ηλικία … and pursue it . Ταξίδευσα στον κόσμο, συνάντησα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και μοιράστηκα stages με μερικούς από τους ήρωες μου, όπως ο Sonny Boy Williamson, ο Otis Redding, ο Jimmy Witherspoon, για να αναφέρουμε μερικούς ! … ΄΄Knocking΄΄ The Beatles , από την κορυφή των charts και παίρνοντας τη πρώτη θέση αυτό ήταν… pretty cool θα έλεγα !… Έπειτα συνειδητοποιείς ότι όλα είναι μόνο μια φούσκα και σε κάποιο σημείο πρέπει να ξυπνήσεις στην πραγματικότητα! Αφού οι οπαδοί έχουν πάει στο σπίτι και ο προβολέας πέφτει κάτω, μπορεί να είναι και είναι ,ένα μοναχικό συναίσθημα. Τότε αισθάνεστε τον πόνο, τις προδοσίες, την απώλεια της εμπιστοσύνης. Είναι σημαντικό να έχετε ισχυρούς ανθρώπους γύρω σας που πιστεύουν σε σας και σας αγαπούν, πραγματικά!

ATHENS CALLING: Επιστρέφοντας στο παρόν και με αφορμή το τραγούδι σας, “Invitation To White The House”, ερωτώ αν είχατε σήμερα μια πρόσκληση από το σημερινό Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών (D.Trump), πως θα αντιδρούσατε;

ERIC BURDON: Θα ήμουν σοκαρισμένος, για να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Δεν έχω ιδέα τι ,ο σημερινός Πρόεδρος, ακούει, εκτός από το Fox News, αν όχι τίποτα. Είχα πραγματικά αυτό το όνειρο και έγραψα αυτό το τραγούδι όταν εξελέγη πρόεδρος ο Obama. Θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε ώρες και να μιλάμε για το Μπλουζ και τη τζαζ μουσική με τον Obama. Βλέπετε,ο Obama είναι ένας εραστής της μουσικής που έρχεται από το Σικάγο και το Σικάγο γνωρίζει καλά τα πράγματα του, από τον Miles Davis και τον Coltrane έως την Aretha Franklin. Ήταν πιο πιθανό να  λάβω μια πρόσκληση από αυτόν αλλά ποτέ δεν συνέβη πραγματικά. Ήταν απλά ένα όνειρο.

ATHENS CALLING:  Σήμερα, εμφανίζεστε με μια νέα μπάντα, υπάρχουν σχέδια για το μέλλον, συναυλίες, νέο άλμπουμ ή ένα ταξίδι στην Ελλάδα για μια συναυλία;

ERIC BURDON: Η νέα μπάντα βρίσκεται μαζί μου εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Έβγαλαν ξεχασμένο υλικό από τον κατάλογό μου και μου επέτρεψαν να δοκιμάσω πράγματα που πάντα ήθελα να κάνω. Είναι μια νέα, ενεργητική μπάντα και θα ήθελα πολύ να την παρουσιάσω σε ένα Ελληνικό ακροατήριο (Εσείς θα τους αγαπήσετε) αλλά δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για περιοδεία. Θα περάσω κάποιες Καλοκαιρινές διακοπές σε ένα Ελληνικό νησί λίγο πριν την εμφάνισή μου στην Ελβετία τον Σεπτέμβριο. Ανυπομονώ να απολαύσω τη θάλασσα και την εξαιρετική κουζίνα σας.

ATHENS CALLING: Ελλάδα λοιπόν και εσείς είστε παντρεμένος με Ελληνίδα! Ποια λοιπόν είναι η γνώμη σας για την Ελληνίδα σύζυγο;

ERIC BURDON: Η γνώμη μου είναι ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να παντρευτεί μια Ελληνίδα!

ATHENS CALLING: Παραμένοντας στην Ελλάδα, θα ήθελα τη γνώμη σας γύρω από την οικονομική κρίση, ποιος τελικά πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνος, για αυτήν τη κατάσταση στη χώρα μας;

ERIC BURDON: Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω αρκετά για όλα αυτά τα οικονομικά θέματα ,για να αναθέσω ευθύνες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Οι Έλληνες θέλουν να έχουν καλές στιγμές και ξέρουν πώς να διασκεδάζουν ,αλλά ταυτόχρονα είναι και σκληρά εργαζόμενοι! Οι μηχανικοί του ήχου μου προέρχονται από την Ελλάδα και είναι οι καλύτεροι, που είχα έως σήμερα! Οι Έλληνες είναι γρήγοροι στο τομέα επίλυσης προβλημάτων, γι ‘αυτό είμαι βέβαιος ότι θα βρουν τη λύση, εάν φυσικά το θέσουν πραγματικά στο μυαλό τους!

ATHENS CALLING: Επιστρέφοντας ξανά στη μουσική σας, και στα τραγούδια του album σας,“Til Your River Runs Dry”, μου έρχεται στο μυαλό ένα άλλο εκπληκτικό τραγούδι “Devil and Jesus” . Ας δημιουργήσουμε λοιπόν ένα σκηνικό μεταξύ του Παραδείσου και της Κόλασης… και ενώ εσείς τραγουδάτε, επί σκηνής ξαφνικά εμφανίζονται μπροστά σας , από τον Παράδεισο ο Ιησούς  και από την Κόλαση ο Διάβολος… Αλήθεια τι θα τους λέγατε;

ERIC BURDON: Θα έπρεπε να ρωτήσω τον Ιησού γιατί επιτρέπει στον Διάβολο να κυβερνά τον κόσμο!

ATHENS CALLING:  Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα όσα μας είπατε και να σας μεταφέρουμε την αγάπη όλων των Ελλήνων, που σίγουρα ανυπομονούν να σας ξαναδούν… πάλι επί της σκηνής!

ERIC BURDON: Όπως προανέφερα, θα είμαι στην Ελλάδα αυτό το Καλοκαίρι αλλά όχι επί σκηνής !Πιθανότατα, θα επιστρέψουμε για να παίξουμε για εσάς το 2018 με κάτι νέο. Αποστέλλω αγάπη και ειρήνη στους Έλληνες οπαδούς μου και στους φίλους…   Σας  αγαπώ όλους! …….

Αυτά λοιπόν είχαμε συζητήσει τότε ,το Σεπτέμβρη του 2017 με τον ERIC BURDON και επειδή η ζωή συνεχίζεται… Τι θα λέγατε εάν σας προτείναμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μαζί του , για να τον απολαύσουμε εκ νέου επί της σκηνής , αυτή τη φορά ,την Παρασκευή στις 27 Σεπτέμβρη 2019 στο Ηρώδειο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back