May 28, 2024

AthensGaming: Η ιστορία των video games! Neo Geo pocket color!!!

Στα τέλη του 1998 δημιουργήθηκε το Neo Geo Pocket μια μονόχρωμη φορητή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών η οποία κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία από την SNK. Δεν είχε μεγάλη επιτυχία και αντικαταστάθηκε σύντομα από το Neo Geo Pocket Color το 1999. Μαζί με το Neo Geo Pocket Color, το Neo Geo Pocket έχει πωλήσει συνολικά 2.000.000 μονάδες. Το ασπρόμαυρο Neo Geo Pocket αρχικά κυκλοφόρησε συνολικά μόλις 10 τίτλους βιντεοπαιχνιδιών.

 Μετά από το Neo Geo Pocket, η SNK επανακυκλοφόρησε, τίτλους όπως τα King of Fighters R-1, Melon-chan’s Growth Diary, Samurai Shodown και το Neo Geo Cup 98 σε νέες  ένχρωμες εκδόσεις για το Neo Geo Pocket Color. Όλα τα παιχνίδια του μονόχρωμου μοντέλου είχαν συμβατότητα με το Neo Geo Pocket Color!!

Ήταν μια έγχρωμη φορητή κονσόλα παιχνιδιών στα 16-bit που σχεδιάστηκε από την SNK, τους κατασκευαστές της οικιακής κονσόλας Neo Geo και των arcade μηχανημάτων. Η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 1998 στην Ιαπωνία, ενώ κυκλοφόρησε σε Ευρώπη και στις ΗΠΑ το 1999.

 Το 2000, μετά την αγορά της SNK από τον Ιάπωνα κατασκευαστή Pachinko Aruze, το Neo Geo Pocket Color αποσύρθηκε τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τις ευρωπαϊκές αγορές, υποτίθεται λόγω της εμπορικής του αποτυχίας. Το υπόλοιπο απόθεμα αγοράστηκε από την SNK για επανασυσκευασία στην Ασία. Πριν εξαγοραστεί η SNK, το Neo Geo Pocket Color διαφημιζόταν στην τηλεόραση των ΗΠΑ και οι μονάδες πωλούνταν σε εθνικό επίπεδο στη Wal-Mart, την Toys R Us και άλλες μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Τον Ιούνιο του 2000, η ​​SNK της Αμερικής και της Ευρώπης προσπάθησε να ανακαλέσει το μεγαλύτερο μέρος του backstock συστημάτων και παιχνιδιών που θα ανανεωθούν και θα επαναπωληθούν στην Ασία, όπου το σύστημα θα συνεχίσει να πωλείται και να υποστηρίζεται. Μερικό από το backstock σε λογισμικό και κονσόλες του NGPC των ΗΠΑ άρχισαν να εμφανίζονται ξανά στην αγορά των ΗΠΑ και της Ασίας το 2003. Το σύστημα φαινόταν ότι ήταν σε καλό δρόμο για να πετύχει στις ΗΠΑ. Πράγματι, γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία από οποιονδήποτε ανταγωνιστή του Game Boy μετά βέβαια από το επιτυχημένο Game Gear της Sega .

Το επιθετικό marketing του με τη συνθηματική φράση, στην Ιαπωνία “I’m not BOY. Υπονοούσε ότι είχε έρθει η στιγμή που κάποιος αφήνει το BOY δηλαδή το game boy..” Δεν φάνηκε ικανή να πληγώσει τη μακροβιότερη κονσόλα μέχρι εκείνη την εποχή..

 Ωστόσο, πληγώθηκε από αρκετούς παράγοντες, όπως η έλλειψη επικοινωνίας του, οι ελλείπεις συνεργασίες με τρίτους προγραμματιστές και η αναμονή του τρομερού Game Boy Advance . Τέλος η απόφαση για αποστολή αμερικανικών παιχνιδιών σε κουτιά από χαρτόνι σε μια κίνηση μείωσης του κόστους αντί για τις πολύ αγαπημένες σκληρές πλαστικές θήκες στις οποίες αποστέλλονταν οι ιαπωνικές και ευρωπαϊκές εκδόσεις έβλαψε επίσης τις αμερικανικές πωλήσεις!! Είναι το μοναδικό σύστημα στο οποίο η γλώσσα που έχει ρυθμιστεί στη συσκευή έτρεχε αυτόματα αντίστοιχα και στα παιχνίδια υπό την προϋπόθεση ότι η κασέτα υποστηρίζει αυτήν τη γλώσσα. Άλλες δυνατότητες είχε στο αρχικό μενού του όπως ξυπνητήρι, ρολόι και ημερομηνία, και το σύστημα μπορεί να παρέχει προσαρμοσμένα ωροσκόπια όταν εισάγεται η ημερομηνία γέννησης κάποιου. Στα αξεσουάρ ήταν διαθέσιμα καλώδια για τη σύνδεση πολλαπλών συστημάτων, για υποστήριξη διπλού! Ακόμα υπήρχε δυνατότητα μέσω καλωδίου για τη σύνδεση του NGPC με το Sega Dreamcast για ορισμένα παιχνίδια. Υπήρχε και μια συσκευή που παρείχε ασύρματη σύνδεση, που θα επέτρεπε σε πολλούς παίκτες σε κοντινή απόσταση να παίξουν μαζί.

 Τέλος αναπτύχθηκε ένα πρόσθετο σύστημα αναπαραγωγής ήχου MP3, αλλά δεν κυκλοφόρησε λόγω του κλεισίματος του SNK. Για τη Sega ήταν η πρώτη κονσόλα που υποστήριξε μετά τα δικά της συστήματα! Σε μια εποχή που κυκλοφορούσε παράλληλα τη τελευταία της κονσόλα το SEGA DREAMCAST! Με παιχνίδια για την κονσόλα της SNK όπως το Sonic the Hedgehog Pocket Adventure . Η το αειθαλές Puyo Puyo Tsuu! Μόνο στην Ιαπωνία η Sega Toys κυκλοφόρησε ένα τρίτο παιχνίδι, το Bikkuriman 2000 Viva! Συνολικά η κονσόλα κυκλοφόρησε μόλις 80 τίτλους στους λίγους μήνες κυκλοφορίας της!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά¨

CPU: Toshiba TLCS900H core (16-bit), 6.144 MHz, Z80 στα 3.072 MHz για ήχο. RAM : 12 k για 900H, 4k για Z80 ROM : 64 kbit boot ROM Ανάλυση : 160×152 Χρώματα: 146 χρώματα έως 4096 χρώματα. Ήχος: Στερεοφωνικός ήχος. Κασέτες : Μέγιστο 2 MB (16 Mbit) με μνήμη flash 4-16 Mbit. Μπαταρία: 40 ώρες με 2 μπαταρίες ΑΑ. Η μπαταρία λιθίου δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας της μνήμης και του ρολογιού!

Τώρα αν θέλετε να παίξετε τα παιχνίδια του NEO GEO pocket color, κυκλοφόρησε συλλογή για το Nintendo Switch!  Η συλλογή περιλαμβάνει μόλις 10 τίτλους οι οποίοι δείχνουν κάπως ξεπερασμένοι για την εποχή.. Βέβαια για συλλεκτικούς λόγους αξίζει να το αποκτήσετε.. Οι τίτλοι που περιλαμβάνονται είναι οι παρακάτω.

  • SNK GALS’ FIGHTERS
  • SAMURAI SHODOWN! 2
  • KING OF FIGHTERS R-2
  • THE LAST BLADE: Beyond the Destiny
  • FATAL FURY FIRST CONTACT
  • SNK VS. CAPCOM: THE MATCH OF THE MILLENNIUM
  • METAL SLUG 1ST MISSION
  • METAL SLUG 2ND MISSION
  • DARK ARMS: Beast Buster 1999
  • BIG TOURNAMENT GOLF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back