May 28, 2024

Alberto Aleandro Uderzo Καλό σου Ταξίδι!

Άνοιξη του 2020…! Η πανδημία του Covid-19 πρωταγωνιστεί στη ζωή μας και το παγκόσμιο σύνθημα – σλόγκαν είναι δύο λέξεις … ΄΄Μένουμε Σπίτι΄΄, αυτό είναι που ακούγεται από όλα τα στόματα όπου και εαν βρίσκονται, στο πλανήτη Γη!
Εκείνο το πρωινό της Τρίτης 24 του Μάρτη, με βρήκε έξω στη βεράντα, καθισμένο μπροστά από τις ανοικτές πόρτες μιας μεταλλικής ντουλάπας, γεμάτης από κόμικς και άλλα περιοδικά!
Εκεί ήταν όπως έλεγα το αγαπημένο μου αρχείο, σ΄εκείνο το μεταλλικό φωριαμό ΄΄κατοικούσαν΄΄ όλοι οι χάρτινοι ήρωες και οι περιπέτειες τους!
Έτσι αυτές τις ημέρες , λόγω του υποχρεωτικού ΄΄κατ’ οίκον περιορισμού ΄΄ είχα πάρει την απόφαση να βάλλω σε όλα εκείνα τα περιοδικά μια τάξη, παράλληλα με αυτόν το τρόπο της τακτοποίησης και βλέποντας τα εξώφυλλα τους, θα έφερνα στη μνήμη μου αξέχαστες στιγμές από κάποια ανέμελα και ξέγνοιαστα χρόνια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων, αλλά και κάποια νεώτερα του σήμερα μη ξέγνοιαστα χρόνια, μια που τα περιοδικά εκείνα είχαν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ταξιδιωτικής έκδοσης, από το παρελθόν στο παρόν!
Έτσι απορροφημένος όπως ήμουν, ξεφυλλίζοντας ένα από τα περιοδικά άκουσα τη φωνή της Χιόνης, να μου μεταφέρει εκείνη την δυσάρεστη είδηση, όπου είχε ακούσει από το ραδιόφωνο και αφορούσε… το θάνατο του ALBERTO UDERZO!
Ήταν 24 του Μάρτη όταν ο γαμπρός του ALBERTO UDERZO, Bernard de Choisy ανακοίνωσε το θάνατο του UDERZO, πατέρα του ASTERIX, λόγω της καρδιακής προσβολής, τονίζοντας ότι ο θάνατος δεν είχε σχέση με την πανδημία COVID-19
Ο Alberto Aleandro Uderzo, γεννήθηκε στις 25 Απρίλη του 1927 και ήτανε ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς χάρτινων ηρώων συνδημιουργόντας μαζί με τον σεναριογράφο René Goscinny τον ASTERIX (1959), ενώ ήδη είχανε ξεκινήσει από το 1958 τη συνεργασία τους με τις περιπέτειες του πανέξυπνου και συμπαθέστατου Ινδιάνου … OUMPAH-PAH, που κράτησαν μέχρι το 1962!
Στις δημιουργίες του ALBERTO UDERZO αξίζει να αναφερθεί και η συνεργασία του τον Οκτώβρη του 1959 με τον σεναριογράφο Jean-Michel Charlier, όπου εδώ μας περιγράφονται οι περιπέτειες δύο πιλότων , του Tanguy και του Laverdure, ο ένας να είναι σοβαρός ειλικρινής και υπάκουος και ο άλλος αντιθέτως, εκκεντρικός και αμήχανος τύπος! Όμως στις περιπέτειες τους και οι δύο είναι ένα σώμα μια ψυχή στις επικίνδυνες αποστολές που τους αναθέτουν … Αναζητήστε τους λοιπόν και ζήστε μαζί τους… LES AVENTURES DE TANGUY ET LAVERDURE !
Το 1959 ο Alberto Uderzo μαζί με άλλους επιφανείς Γάλλους δημιουργούς κόμικς συγγραφείς και καλλιτέχνες εκδίδουν το Γαλλικό περιοδικό PILOTE, αντίστοιχο με τα Βελγικά TINTIN και SPIROU , που όμως απευθυνόταν με πιο άμεσο τρόπο στους έφηβους αναγνώστες, εκεί στο PILOTE δημοσιεύονται για πρώτη φορά οι περιπέτειες του ΑSTERIX (1959- 1973)και επίσης των δύο πιλότων LES AVENTURES DE TANGUY ET LAVERDURE ( 1959- 1967), από το πενάκι του Uderzo !
Ο Γαλάτης ήρωας και η παρέα του, σχεδιασμένος από τον Alberto Uderzo χωρίς καμιά αμφιβολία είναι από τους δημοφιλέστερους ήρωες κόμικς, αν όχι ο πιο δημοφιλής… και αυτό λόγω ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ!
Οι ιστορίες του ASTERIX παρουσιάζουν πάντα κάτι το διαφορετικό, κάτι που σε κάνει να μη βαριέσαι ποτέ να διαβάσεις τις περιπέτειές του! Έτσι αναγνώστες παρατηρητές και ερευνητές γύρω από το κόσμο των κόμικς, για τις ιστορίες του ατρόμητου Γαλάτη, σημειώνουν αυτή τη μοναδική, στην ιστορία της 9ης Τέχνης μαγική συνύπαρξη μεταξύ του σεναριογράφου και του σκιτσογράφου με λίγα λόγια το μοναδικό αποτέλεσμα που εκπέμπεται από το δίδυμο των κολοσσών René Goscinny και Alberto Uderzo, που πλέον, από εκεί ψηλά , που είναι τώρα και οι δύο τους… θα τα λένε παρέα, σε κάποιο ατελείωτο τσιμπούσι !
Ο ΑSTERIX αγαπήθηκε από τουλάχιστον τρεις γενιές και συνεχίζει να τον αγαπούν μέχρι και σήμερα και γιατί όχι και αιώνια μια που οι περιπέτειες του είναι πλέον κλασσικές! Οι ιστορίες του εμπνέουν σε όλους, αισθήματα απόλυτης και ατομικής ελευθερίας, έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 100 γλώσσες / διαλέκτους και τις έχουν διαβάσει από άκρη σε άκρη στο πλανήτη μας, κάθε είδος κοινωνικής τάξης ανεξάρτητα από το φύλλο και την ηλικία!
Ήδη στο διαδίκτυο και στη επίσημη ιστοσελίδα του ASTERIX αναρτήθηκε το εξής συγκινητικό μήνυμα και το οποίο σας το μεταφέρουμε ως έχει…
Merci Maestro
C’est avec une immense tristesse que nous avons appris le décès d’Albert Uderzo, le co-créateur d’Astérix avec René Goscinny.
Depuis plus de 60 ans, Astérix a suscité chez des millions de lecteurs à travers le monde, page après page, et à chaque relecture, un plaisir et une joie profonde.
Devenu un véritable mythe, le petit Gaulois fait aujourd’hui partie du patrimoine littéraire et artistique universel, et continuera longtemps encore de porter ses valeurs de tolérance et de résistance dans ses aventures.
Au-delà de l’immense artiste qu’il était, nous perdons un homme d’exception, que chérissaient tous ceux qui avaient eu la chance de le rencontrer.
Nous adressons nos plus sincères condoléances à la famille et aux proches d’Albert Uderzo.

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά ο ΑΣΤΕΡΙΞ εμφανίστηκε το 1968 μέσα από τις σελίδες του ομώνυμου περιοδικού των εκδόσεων ΣΠΑΝΟΣ , με τις ιστορίες του να ολοκληρώνονται σε έξι περίπου συνέχειες, στο 5δραχμο περιοδικό το οποίο περιείχε επίσης και ιστορίες των Ιζνογκούντ, Ούμπα Πα, Μπλούμπερυ, Αχιλλέα Ταλόν κ.άλλων, όπως ακριβώς και το Γαλλικό PILOTE !
Αργότερα τα δικαιώματα της έκδοσης απέκτησε η Anglo Hellenic Agency (1978) και τη σκυτάλη το 1989 παρέλαβε η ΜΑΜΟΥΘ COMIX όπου διατηρεί μέχρι τώρα τα δικαιώματα των εκδόσεων και επανεκδόσεων των περιπετειών του θρυλικού Γαλάτη ASTERIX !
Ένα άλλο δημιούργημα συνεργασία του δίδυμου των René Goscinny και Alberto Uderzo είναι και ο OUMPAH-PAH οι περιπέτειες του οποίου κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα το Νοέμβρη του 1979 από τις εκδόσεις Anglo Hellenic Agency σε 5 τεύχη και παρουσιάζει τις περιπέτειες του Ompa-pa ενός Αμερικάνου Ινδιάνου και του Γάλλου φίλου του Hubert Bruxelles Sprout ( Hubert de la Pâte Feuilletée ) όπου ο Ompa-pa τον αποκαλεί Two-scalp, με αιτία την περούκα του ! Αργότερα το 1997 αυτή η σειρά επανεκδόθηκε σε 3 τεύχη από την ΜΑΜΟΥΘ COMIX χωρίς ιδιαίτερη όμως ανταπόκριση !
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί η αρχή της γνωριμίας των δύο κορυφαίων των κόμικς … ο Goscinny και ο Uderzo λοιπόν συναντήθηκαν το 1951 και όπως κάθονταν δίπλα, ο ένας στον άλλο στο γραφείο του Παγκόσμιου Τύπου στο Παρίσι, όπου από εκεί ξεκίνησαν τη συνεργασία τους, εφεύραν τους χαρακτήρες των ιστοριών τους με πρωταγωνιστές τους Ompa-pa και τους λιγότερο γνωστούς Jehan Pistolet και Luc Junior.
Μετά τον τερματισμό των ιστοριών του Ompa-pa που ήταν ο πρώτος ήρωας που που δημιούργησε ο Uderzo και ο Goscinny, αλλά που αρχικά απέτυχε να αυξήσει το ενδιαφέρον κάθε εκδότη, εστίασαν τις ενέργειές τους στον ΑSTERIX!
Στη χώρα μας επίσης έχουν δημοσιευθεί από τις εκδόσεις Σπανός το 1969 στα τεύχη του περιοδικού ΑΣΤΕΡΙΞ , σε συνέχειες μαζί με άλλες ιστορίες μία ακόμη δημιουργία σε σκίτσο του Albert Uderzo και σενάριο του Jean-Michel Charlier είναι … LES AVENTURES DE TANGUY ET LAVERDURE, που όπως προαναφέραμε περιέχουν τις περιπέτειες των 2 φίλων πιλότων με τους αντίθετους χαρακτήρες και στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 οι εκδόσεις Anglo Hellenic Agency εκδίδουν ένα βιβλιαράκι με την περιπέτεια των TANGUY και LAVERDURE στη σειρά 16/22 ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΟΜΙΞ … χωρίς ιδιαίτερης τύχης !
Άλλες δημιουργίες χαρακτήρων του UDERZO εκτός τους προαναφερόμενους είναι και οι λιγότερο γνωστοί στη χώρα μας Clopinard- Flamberge – Arys Buck Belloy- Jehan Pistolet- Poussin et Poussif- Benjamin et Benjamine και Luc Junior

… Ήταν 24 Μαρτίου του 2020 και ο ALBERTO UDERZO είχε ήδη ξεκινήσει εκείνο το μακρινό ταξίδι προς την αιωνιότητα , … Kαλό σου Tαξίδι UDERZO!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back