April 21, 2024

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ,Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, Σπύρος Πετρουλάκης & Η ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ.

 

Πέρασαν περίπου 12 μήνες από τότε που διαβάσαμε το βιβλίο του Συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη, ΄΄ΣΑΣΜόΣ΄΄ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ! ΄Ένα βιβλίο που πραγματικά μας έχει εντυπωσιάσει, για τον απλό και αληθινό τρόπο της γραφής του, όπου διαβάζοντάς το, σε οδηγεί να πάρεις και εσύ κάποιο ρόλο, στη πλοκή της ιστορίας του, ζώντας ανάμεσα στους ήρωες του!

Βέβαια όλα τα βιβλία του Σπύρου Πετρουλάκη, έχουν αυτή την αμεσότητα της αλήθειας στη γραφή τους και αυτό το διαπιστώσαμε, πρίν από αρκετά χρόνια, όταν ένα καλοκαίρι στα Χανιά, σε ένα καφενείο στο Βάμο, έπεσε στα χέρια μας το βιβλίο του,΄΄ Το Παράθυρο της Νεφέλης΄΄, ένα διήγημα εντυπωσιακό και πέρα για πέρα ανθρώπινο, που πραγματικά, το διαβάσαμε … μονορούφι!

Από το 2014 και μετά ΄΄Το Παράθυρο της Νεφέλης΄΄ Σπύρος Πετρουλάκης έφτιαξε και άλλες ιστορίες, που τυπώθηκαν σε βιβλία κερδίζοντας αρκετούς αναγνώστες και σύμφωνα με τη λεζάντα που υπάρχει στα εξώφυλλα των βιβλίων του, χαρακτηρίζεται ως…΄΄ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΩΝ 250.000 ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ΄΄.

Το 2019 ο Σπύρος Πετρουλάκης κυκλοφόρησε το βιβλίο του, ΄΄ΣΑΣΜOΣ΄΄, το οποίο έγινε αφορμή και αιτία, στο να μεταφερθεί 2 χρόνια μετά, στη μικρή οθόνη και να γίνει σίριαλ!Έτσι το βιβλίο ΄΄ΣΑΣΜός΄΄ σίριαλ πλέον και με υψηλές τηλεθεάσεις εκεί γύρω στα 2 εκατομμύρια, σε κάθε μετάδοση των επεισοδίων του, δημιουργούν την αφορμή ώστε πάντα καλοπροαίρετα ,΄΄ο ποιητής΄΄να αναρωτηθεί…

… Άραγε ο ΄΄ΣΑΣΜόΣ΄΄ μετά την μεταφορά του, στη μικρή οθόνη ως σίριαλ, σε ποιόν αριθμό αντιτύπων, μπορεί να φθάσει και ως βιβλίο?…

… Κατά πόσο το τηλεοπτικό κοινό θα εκτιμήσει το δημιούργημα του συγγραφέα και θα σηκωθεί από τον καναπέ την επόμενη ημέρα, για να πάει να αγοράσει το βιβλίο και να το διαβάσει, έστω και από περιέργεια?…

… Η μεταφορά ενός διηγήματος από το χαρτί στο΄΄γυαλί΄΄, αναμφισβήτητα κάνει  το συγγραφέα γνωστό και δημοφιλή στο ευρύ κοινό,αυτό όμως τον ωφελεί ή όχι? Εδώ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα σίριαλ βασισμένο σε κάποιο βιβλίο γιά να μεταφερθεί στο ΄΄γυαλί΄΄, χρειάζεται ένα σενάριο και δυστυχώς τις περισσότερες φορές ο σεναριογράφος προς χάρη της τηλεθέασης και άλλων παρελκόμενων, αλλάζει πολλά από όσα αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου, αλλοιώνοντας έτσι το κείμενο με κάποιες, ουκ ολίγες παρεμβάσεις! Άρα τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το βιβλίο και τον δημιουργό του? Ποια είναι τα συν και ποία τα πλην?

Αυτά εν ολίγοις από την πλευρά του ΄΄ποιητή΄ ΄, που όπως και να έχει το πράγμα, εμείς αν και βλέπουμε το σίριαλ και δεν χάνουμε επεισόδιο, αν και δεν είμαστε  τηλεορασόπληκτοί,  θα σας προτείνουμε, αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, να το διαβάσετε!

Το βιβλίο ΄΄ΣΑΣΜόΣ΄΄, γιά κάποιους λόγους αξίζει το κόπο να διαβαστεί … γιατί η γραφή του είναι απλή και κατανοητή, γιατί βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, γιατί η πέννα του Σπύρου Πετρουλάκη μιλάει πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας, γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε τα βιβλία με τέτοιο περιεχόμενο…και φυσικά γιατί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διαπιστώνεις το μεγαλείο της Κρήτης και του Λαού της!

Βέβαια στο διαδίκτυο θα διαβάσετε σχόλια και κριτικές αναγνωστών, που άλλες επαινούν το βιβλίο και άλλες επαινούν το σίριαλ, οι γνώμες διίστανται και είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό! Όμως εδώ θα πούμε μιά αλήθεια, που μπορεί να μην χαϊδεύει τα αυτιά μας, αλλά ξεκαθαρίζει τα  πράγματα… άλλο η λογοτεχνία και άλλο το σίριαλ, αυτά είναι δύο μεγέθη εντελώς διαφορετικής αξίας και αισθητικής!

Τελικά όταν ένα σιριαλ βασίζεται σε κάποιο βιβλίο και μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, μπορεί να έχει κάποια αρνητικά στοιχεία, που ο περισσότερος κόσμος δεν τα βλέπει, έχει όμως και κάποια θετικά! Στη περίπτωση δε του σίριαλ ΣΑΣΜόΣ, στα θετικά του, μπορούμε να πούμε…

… Ότι γνώρισαν όσοι δεν ήξεραν το συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη, ότι έγιναν γνωστοί κάποιοι ηθοποιοί που πιθανόν δεν τους γνωρίζαμε και ότι ανακαλύψαμε το ταλέντο της υποκριτικής κάποιων άλλων!…

… Ότι ακούστηκαν αξιόλογα τραγούδια από την Ελληνική Μουσική Σκηνή, με κορυφαίο, το ΄΄Χαμένη Αγάπη΄΄ μία σύνθεση του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους Ματθαίου Μουνντέ και ερμηνεία από τον Αθάνατο ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ και ακόμη το τραγούδι ΄΄Τα Αντίθετα΄΄ με ερμηνευτή το θρυλικό ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΛΑ, πάνω σε στίχους του Γιάννη Κότσιρα και μουσική του Νίκου Τερζή…

… Ακόμη ότι βρήκαν με το ΣΑΣΜΟ, ένα θέμα που άξιζε τον κόπο, γιά να ασχοληθούν μέσα στη μιζέρια των καθημερινών τους ρεπορτάζ και θεμάτων, αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές…

… Ότι γράφτηκαν  με αφορμή το σίριαλ ΣΑΣΜΟΣ, αρκετές αράδες σε κάποιες εφημερίδες, σε περιοδικά αλλά και στο διαδύκτιο, όπου θα μας επιτρέψετε να αναφέρουμε, ότι παρατηρήσαμε σε πολλά από όσα γράφτηκαν να υπάρχουν πάρα πολλές ανακρίβειες, ειδικά στην περίπτωση με θέμα τις βεντέτες στη Κρήτη!…

Τελικά… Δεν Κατέω, αν Ούλοι Κατέουν δα, ήντα ναι βεντέτα και ήντα ναι  ΣΑΣΜΟΣ…?

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ.

Ο Συγγραφέας Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα , οι ρίζες του όμως είναι από τη Κρήτη, όπου έζησε και εκεί, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά!

Το πάζλ της εικόνας του, σχηματίζεται από την ιδιότητα τού Συγγραφέα, τού Συνθέτη, τού  Στιχουργού, τού Φωτογράφου, τού Αφηγητή παραμυθιών και τού Προπονητή της Πολεμικής Τέχνης Taekwondo, ως Πανελληνιονίκης στο άθλημα της… κοντολογείς είναι ένα πολυεργαλείο της τέχνης!

Από το 2014 μέχρι και σήμερα παρακολουθώντας τη συγγραφική πορεία, τού Σπύρου Πετρουλάκη, στα ράφια της βιβλιοθήκης μας, λίγο φθαρμένα από το διάβασμα αλλά και το δανεισμό σε φίλους, υπάρχουν τα βιβλία του, Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), Σασμός (2019), Η νύχτα της αλήθειας (2020), Το Ναυάγιο (2021) καθώς και τα βιβλία του για παιδιά, Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016), Η συνταγή της ευτυχίας (2016) και Το αθάνατο νερό (2019).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα βιβλία του, κυκλοφορούν σε πολύ προσεγμένη εμφάνιση και με εντυπωσιακά εξώφυλλα, από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΠΥΡΟ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

Πριν ακόμα βγεί στη μικρή οθόνη το σίριαλ ΄΄ΣΑΣΜΟΣ΄΄, που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, συγκεκριμένα το Μάη του 2021 και αφού είχαμε διαβάσει το βιβλίο του ΄΄ΣΑΣΜόΣ΄΄, αναγνωρίζοντας την αξία της γραφής του, αλλά και το μεγαλείο της Κρήτης και των Ανθρώπων της, ήρθαμε σε επαφή μαζί του και είχαμε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση!

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 10 μήνες και εμείς εκτιμόντας το έργο του Συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη, σας μεταφέρουμε και πάλι την συζητησή μας, όπως ακριβώς είχε αναρτηθεί τότε στο διαδύκτιο από το web zine του www.athenscalling.gr  στις 09/05/2021, πριν ακόμη ασχοληθούν σχετικά, κάποιες   τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, περιοδικά, εφημερίδες και διαδύκτιο …

Athenscalling.gr: …  ΄΄ Τραγούδι κάνω τον καημό και σου τον ταργουδίζω.Κι όλα τα δάκρυα που΄χυσα! Για σένα στα χαρίζω΄΄! 

Έτσι λοιπόν με τους στίχους του τραγουδιού σου, με το τίτλο ΄΄Χαλάλι σου ΄΄, θα σε καλωσορίσουμε στο Athenscalling.gr, αγαπητέ Σπύρο και θα ρωτήσουμε εν αρχή…  με ποιά αιτία και αφορμή έγραψες αυτό το τραγούδι?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Κάθε τραγούδι μπορεί να έχει χίλιους διαφορετικούς λόγους για να γεννηθεί. Άλλες φορές βγαίνει αμέσως κι άλλες φορές όταν η ίδια η στιγμή κρίνει τον χρόνο της γέννησής του. Παραδόξως το τραγούδι αυτό, παρά τη μελαγχολία του, δεν βγήκε μετά από κάποια ερωτική απογοήτευση. Ίσως ήταν κάποια στιγμιαία μοναξιά που το προκάλεσε ή κάποιο καλά κρυμμένο παράπονο.

Athenscalling.gr: Στα της μουσικής θα επανέλθουμε αργότερα. Θα πρέπει τώρα να ξέρεις  ότι σε χαρακτηρίζουμε ως Πολυεργαλείο της Τέχνης, με αφορμή δηλαδή τα ταλέντα σου, αυτά τα οποία και συνθέτουν το πάζλ της εικόνας σου! Έχουμε και λέμε, Συγγραφέας, Συνθέτης, Στιχουργός, Φωτογράφος, αλλά και ο Αφηγητής παραμυθιών! Ποιό τελικά από όλα είναι το αγαπημένο σου και πριν δώσεις την απάντηση, θα πρέπει να συμπληρώσουμε και την ιδιότητά σου στις Πολεμικές Τέχνες… Taekwondo!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το καθετί που γοητεύει την ψυχή του ανθρώπου είναι και η αδυναμία του. Εμένα είναι η μουσική, αν και τελευταία κρατάμε μικρές αποστάσεις. Νιώθω ότι μου βαστά «αμάχη» γιατί είναι κάπως παραμελημένη σε σχέση με το παρελθόν.    

Athenscalling.gr: Να μας επιτρέψεις να ξεκινήσουμε, πρώτα από τον Συγγραφέα, μιά που από εκεί ένα Φθινόπωρο του 2014, σε ένα καφενείο στο Βάμο στα Χανιά, σε ΄΄γνώρισαμε΄΄ διαβάζοντας το βιβλίο σου  ΄΄Το Παράθυρο της Νεφέλης΄΄ που μας εντυπωσίασε η τόσο αληθινή γραφή του, κάπου ζήσαμε από πολύ κοντά την όλη ιστορία, ζήσαμε μαζί με τους ήρωες της και εδώ το ερώτημα που σίγουρα θα γεννηθεί στο μυαλό του κάθε αναγνώστη. Αλήθεια πως ξεκίνησες να γράφεις με ποια αιτία και αφορμή!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Αφορμή για να γράφω γενικά στάθηκε η κεφαλή μου. Από παιδί οι λέξεις και οι έννοιες στριμώχνονταν μέσα μου και έψαχναν δρόμο και τρόπο απόδρασης. Σκάρωνα ρίμες και στιχάκια και μετά πολύ αργότερα ήρθε και η συγγραφή μέσα από τις λέξεις ενός παραμυθιού. Ωστόσο αυτό που με ώθησε προς τη δημιουργία μυθιστορημάτων ήταν το πείσμα της συντρόφου μου. Της Μέμης! Εκείνη διέκρινε κάτι το οποίο δεν το είχε δει κανένας πρωτύτερα. Ούτε εγώ ο ίδιος. Της οφείλω πολλά και την ευγνωμονώ γι’ αυτό.  

Athenscalling.gr: Από το 2014 λοιπόν, μέχρι και σήμερα, με το πρόσφατο έργο της γραφής σου, που κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2021,με τον τίτλο ΄΄Το Ναυάγιο΄΄, αν δεν έχουμε λάθος είναι 8 βιβλία, κάθε έτος και βιβλίο, συν τα 5 για παιδιά και όχι μόνο, μιά που διαβάζονται και από τους μεγάλους, δηλώνοντας αναγνώστες τους! Κάθε χρόνο δηλαδή και βιβλίο, κατά παραγγελία συμβολαίου με τον εκδότη ή από την ανάγκη της έμπνευσης και θέλουμε απάντηση Κρητικιά … με αλήθεια αλλά και κουζουλάδα!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατά απαίτηση δικής μου ανάγκης. Από τη στιγμή που μπήκα στη διαδικασία της συγγραφής δεν έχω πάψει ούτε στιγμή να γράφω ή να σκέφτομαι νέες αφορμές για καινούριες περιπέτειες. Γιατί αυτό ακριβώς είναι για μένα και η συγγραφή. Μια τρελή περιπέτεια που δεν ξέρω για πόσο καιρό θα κρατήσει. Δεν αισθάνομαι ούτε έχω νιώσει ποτέ ότι ήρθα για να μείνω στον χώρο ή να αφήσω το στίγμα μου και άλλα τέτοια βαρύγδουπα. Θέλω να χαίρομαι τη στιγμή και να απολαμβάνω τη γραφή, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και ο εκδότης μου ο οποίος δεν με έχει πιέσει ποτέ. Το αντίθετο θα έλεγα, καθώς μου έχει δηλώσει ότι αν κάποια στιγμή αισθανθώ «κουρασμένος» καλό θα ήταν να αποσυρθώ για λίγο καιρό ώστε να ξεκουραστώ τόσο εγώ όσο και οι αναγνώστες μου.

Athenscalling.gr: Και το άξιο θαυμασμού είναι ότι παραμένεις πιστός σε έναν εκδότη, στις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, όπου όλα τα προαναφερθέντα βιβλία είναι εκεί και είσαι τόσα χρόνια ,χωρίς μεταγραφή! Αλήθεια πόσο εύκολο ή και δύσκολο είναι σήμερα για ένα συγγραφέα, να είναι σε ένα εκδοτικό οίκο τόσα χρόνια!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ευχή Θεού είναι για μένα οι Εκδόσεις Μίνωας αφού, όσο κι αν ακουστεί τετριμμένη η φράση μου, θέλω να δηλώσω ότι για μένα είναι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου, με τους δικούς μου ανθρώπους. Με την οικογένειά μου. Δεν μου άφησαν ποτέ το περιθώριο να νιώσω διαφορετικά. Οπότε όσο τιμητικές και να είναι οι προτάσεις που κατά καιρούς έχουν έρθει, εγώ παραμένω κάτω από τη στέγη ενός από τους πιο ιστορικούς εκδοτικούς οίκους της χώρας μας.    

Athenscalling.gr: Θα πούμε σε αυτό το σημείο ότι εικαστικά τα βιβλία σου, όσον αφορά το εξώφυλλο τους,… εικαστικά δηλαδή και για να μη κατηγορηθούμε ως ΄΄δωροδοκούμενοι΄΄, με άριστα το 10, βαθμολογούνται με 9 και κάτι! Εκπληκτικά εξώφυλλα … Αλήθεια ποιός τα επιλέγει?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει μια ομαδική δουλειά με πρωτοστάτη τον γραφίστα Ιάκωβο Ψαρίδη  και το αποτέλεσμα προκύπτει μετά από ζύμωση και επεξεργασία πολλών ωρών σκέψης και πράξης και έμπνευσης.     

Athenscalling.gr: Συγγραφικής ιδιότητας συνέχεια στη κουβέντα μας και ενώ και τα 8 βιβλία σου, έχουν πλοκή και δράση, είναι ρε παιδί μου ενδιαφέροντα όλα, όσον αφορά την υπόθεση τους, επιλέγουν το βιβλίο ΄΄Σασμός΄΄ από το κανάλι του  ALPHA για να γίνει σήριαλ! Τι ήτανε εκείνο που τράβηξε την προσοχή τους, η 16η χιλιάδα στη κυκλοφορία του , η εμπορικότητα ή το θέμα?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για μένα είναι πολύ τιμητικό που μια τόσο μεγάλη εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών, όπως αυτή του Γιάννη Καραγιάννη, αλλά και ένα τόσο ισχυρό κανάλι σαν τον ALPHA, επέλεξαν το βιβλίο μου μέσα από χιλιάδες άλλα καλά βιβλία που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Δεν γνωρίζω τι μπορεί να είναι τελικά αυτό που γοήτευσε τους υπεύθυνους. Ίσως η πλοκή, το θέμα, ίσως βέβαια και το καλό που αντικατοπτρίζει από μόνη της η λέξη «Σασμός».   

Athenscalling.gr: ΄΄Σασμός΄΄ λοιπόν και εσύ επιλέγεις το φτιάξιμο, το κλείσιμο της βεντέτας, το Σασμό , το δύσκολο δρόμο για τη βεντέτα στη Κρήτη, πως και έτσι?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι είμαι θετικός άνθρωπος και αισιόδοξος. Έτσι δεν θα μπορούσα να πάω προς την πλευρά της «κατάρας», αλλά προς εκείνη της «Ευλογίας» όπως είναι και ο Σασμός.

Athenscalling.gr: … Και οι βεντέτες στη Κρήτη συνεχίζονται και πολλές φορές τις περισσότερες… διά ασήμαντον αφορμή! Πότε θα σταματήσουν άραγε, για τούτο αναρωτιούνται οι πάντες εν Ελλάδι… Πότε?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η βεντέτα είναι ένα εθιμικό δίκαιο που ταλαιπωρεί και στοιχειώνει ολόκληρο το τόξο της Μεσογείου από τα αρχεία χρόνια και χρειάζεται πολύ δουλειά μέσα μας για να αποτινάξουμε αυτό το βάσανο. Εγώ σαν συγγραφέας από την πλευρά μου θεωρώ ότι με το βιβλίο μου έβαλα ένα μικρό λιθαράκι προς τη θετική πλευρά. Γιατί όσο παλιά είναι και η βεντέτα, άλλο τόσο είναι και ο Σασμός. Ας επικρατήσει το καλό…   

Athenscalling.gr: Βεντέτες στη Κρήτη λοιπόν και ποια θεωρείς εσύ, ότι άφησε… ΄΄ ιστορία΄΄?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ονόματα. Όλοι μας γνωρίζουμε λίγο πολύ. Ωστόσο έστω και ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του θεωρώ ότι είναι ένα στίγμα στην ιστορία του νησιού μας.

Athenscalling.gr: Να περάσουμε τώρα για λίγο και στη Μουσική, το Στίχο και την Ερμηνεία των τραγουδιών που φτιάχνεις, πόσο αγαπάς αυτό το κομμάτι του παζλ της γενικής σου εικόνας?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Καθετί είναι ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Αν λείπει κάτι από αυτά, δεν ολοκληρώνεται τίποτα μέσα μου. Μένει μετέωρο, ανούσιο, κενό.  

Athenscalling.gr: Περί της μουσικής ο λόγος και αναρωτιέμαι, ποιος ήτανε ο πρώτος δίσκος που αγόρασες?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Το Roxanne από τους Police όταν ήμουν 15 ετών.

Athenscalling.gr: Σήμερα ποια μουσική επιλέγεις και ακούς?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Έντεχνη Ελληνική μουσική και επιλεγμένα λαϊκά τραγούδια.  

Athenscalling.gr: Ξέρεις θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, λόγω των όσων δημιουργείς, αλλά σε αυτό το σημείο θαρρώ ότι σε ενδιαφέρει και να πεις κάποια πράγματα για το καινούργιο σου βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ και μιλώ για το βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Απρίλη με τον τίτλο ΄΄Το Ναυάγιο΄΄!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το νέο μου βιβλίο έχει ως φόντο το τραγικό γεγονός της Φαλκονέρας, με το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» το 1966. Παράλληλα δε υπάρχει και μια άλλη ιστορία που κυλά στην απέναντι ράγα και οδηγεί τον αναγνώστη σε μια καταιγιστική πορεία αγωνίας και ανατροπών. Το μυθιστόρημά μου κινείται στο χθες και στο σήμερα και εύχομαι το αναγνωστικό κοινό να το αγαπήσει όπως έκανε και με τα προηγούμενα βιβλία μου.    

Athenscalling.gr: Και με τη πολεμική τέχνη με το Taekwondo, πως συνδυάζονται όλα αυτά?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Είναι αυτό που έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Νους υγιής εν σώματι υγιή. Για μένα η άσκηση με το συγκεκριμένο άθλημα άρχισε το 1980 και κράτησε για πάνω από 30 χρόνια, περνώντας από το στάδιο του αθλητή σε εκείνο του προπονητή. Είμαι ευγνώμων στον δάσκαλό μου τον Κώστα Τζιδημόπουλο για τη διδασκαλία του και στους μαθητές μου που χρόνια και χρόνια με δίδασκαν και με μάθαιναν όχι το πως να είμαι δάσκαλος, αλλά το πως να είμαι άνθρωπος.  

Athenscalling.gr: Και έχουμε και τα hobbies σου… την αναρρίχηση αλλά και την κατάδυση!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ε, ναι. Πότε του ύψους και πότε του βάθους…     

Athenscalling.gr: Και ποδοσφαιρική ομάδα … Ο.Φ.Η, ΧΑΝΙΑ, ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, ΗΡΟΔΟΤΟΣ… ή κάτι άλλο?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Με πατέρα Παναθηναϊκό και γεννημένος λίγα χρόνια πριν το έπος του Γουέμπλεϊ δεν θα μπορούσαν να ήμουν άλλη ομάδα. Είμαι περήφανος παρότι η ομάδα μου τα τελευταία χρόνια δεν πρωταγωνιστεί στους τίτλους, παρά μόνο στις καρδιές των γνήσιων φιλάθλων.    

Athenscalling.gr: Σπύρο κάθε άνθρωπος έχει κάποιο όνειρο. Το δικό σου?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν κάνω εξωπραγματικά όνειρα. Απλά σχέδια και μικρά βήματα την κάθε φορά ακόμα κι ας στοχεύω στην κορφή. Έτσι κάνω πάντα και ότι έχω καταφέρει το οφείλω κυρίως στη δουλειά, στην πειθαρχεία αλλά όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο αυτό, και στην κουζουλάδα μου.      

Athenscalling.gr: Και με μιά απότομη προσγείωση στο σήμερα, θα βρεθούμε σε αυτό που ζούμε εδώ και κάποια χρόνια! Βρισκόμαστε λοιπόν σε μιά εποχή των περιορισμών, λόγω Κορωνοϊού… και εσύ στα αλήθεια πως περνάς όλες αυτές τις ημέρες?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όπως όλοι μας. Ανησυχώ, αγωνιώ και προσμένω τη μέρα «μηδέν». Τη μέρα που η επιστήμη με τη δική μας συμμετοχή θα κλείσει αυτόν τον κύκλο και θα πάμε παρακάτω. Αρκεί να είμαστε αν όχι όλοι, οι περισσότεροι εδώ και όσο το δυνατόν αλώβητοι από αυτή τη λαίλαπα.

Athenscalling.gr: Καλό ταξίδι Σπύρο, σε ότι κάνεις και σε ευχαριστούμε από καρδιάς … για τα όσα μας είπες.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ώρα καλή και ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα μας. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back