April 29, 2024

ΜΠΛΕ … ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ! ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ…ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ!

Αυτή τη φορά η ιδιαίτερη παρουσίαση και όλα τα λοιπά βιογραφικά στοιχεία για ένα συγκρότημα που ακούσαμε για πρώτη φορά το 1996 μέσα από το debut album τους ”Ενοχές” θα λέγαμε ότι περιττεύουν… και ο λόγος για τους ΜΠΛΕ!
Γιά την ιστορία όμως θα πρέπει να πούμε ότι δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από δύο φίλους, το Γιώργο Παπαποστόλου και το Γιώργο Παρώδη και ότι μέχρι σήμερα αυτοί οι δύο φίλοι μαζί με τη Νατάσα Αλεξίου στο βιολί και τη Τζώρτζια Κεφαλά να ερμηνεύει τα τραγούδια των ΜΠΛΕ, (Μετά από την αποχώρηση της Θεοδοσίας Τσάτσου που ήταν η πρώτη ερμηνεύτρια του συγκροτήματος και που σε αυτήν ανήκουν τα φωνητικά του album” Ενοχές”)…παραμένουν μαζί και μας χαρίζουν αξέχαστες στιγμές δισκογραφικά και φυσικά με τις εκρηκτικές επί της σκηνής εμφανίσεις τους….

Οι ΜΠΛΕ λοιπόν λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2023, επιστρέφουν εντυπωσιακά και εορταστικά, παρουσιάζοντάς μας το νέο τους digital single με το τίτλο ” Χριστούγεννα Μαζί σου ”, ένα πραγματικά ξεχωριστό τραγούδι σε στίχους, μουσική και οπτικοποίηση, από όσα τραγούδια έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα και που είναι αφιερωμένα στα Χριστούγεννα!

Αυτό λοιπόν το νέο τους δημιούργημα μας έδωσε την αφορμή λίγες μέρες πριν έρθουν τα Χριστούγεννα, να συναντήσουμε το ”κινητήριο μοχλό” των ΜΠΛΕ…τον Γιώργο Παπαποστόλου και να έχουμε μαζί του μία πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση!

ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ… από τους ΜΠΛΕ!

Athenscalling.gr: Πέρασαν 23 ολόκληρα χρόνια από τότε που για πρώτη φορά είχα έρθει σε επαφή με τους ΜΠΛΕ συνομιλώντας με τη Τζώρτζια, τότε το Δεκέμβρη του 2000 με αφορμή τη κυκλοφορία του album σας ” ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ”… και σήμερα μήνα Δεκέμβρη και πάλι…απέναντί μου ο κινητήριος πενταγραμμικός μοχλός των ΜΠΛΕ… Γιώργος Παπαποστόλου!

Αγαπητέ Γιώργο, να σε καλώς ορίσω στο Athenscalling.gr, εκφράζοντας το θαυμασμό μου, για τα όσα μας έχει προσφέρει μέχρι σήμερα το συγκρότημά σας… με τις ευχές μας γιά μια δημιουργική συνέχεια και φυσικά με περισσότερες live εμφανήσεις!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ):Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και γιά τα όσα θα πούμε παρακάτω….

Athenscalling.gr: Με αφορμή λοιπόν τη digital κυκλοφορία του single ” Χριστούγεννα Μαζί σου” των ΜΠΛΕ… και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο ένας βρίσκετε απέναντι από τον άλλο, εγώ με τις ερωτήσεις μου και εσύ με τις απαντήσεις σου! Αρχικά να ρωτήσω το πως προέκυψε αυτό το single… και για να είμαι πιο σκληρός στην ερώτησή μου,θα σε ρωτήσω εάν έγινε λόγω των Χριστουγέννων… ή εάν ήτανε στα σχέδιά σας?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ): Ήταν στα σχέδια μας από την εποχή της πανδημίας! Αλλά όλο μας έλεγαν ότι θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα και λίγο καιρό πριν… πάλι μας κλείνανε μέσα! Οπότε τώρα που σιγουρευτήκαμε ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός κίνδυνος εγκλεισμού,αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε.

Athenscalling.gr: Ωραίο τραγούδι το άκουγα και το ξανάκουγα, με στίχους και μουσική που με εντυπωσίασαν όπως και το όλο στήσιμο του video clip… μιά Χριστουγεννιάτικη Ταινία Μικρού Μήκους θα πω… εσύ τι λες?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ): Χαίρομαι που σου άρεσε! Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα πλέον αποφασίζουμε να κυκλοφορήσουμε ένα τραγούδι μας. Πόσο μάλλον Χριστουγεννιάτικο.Έχουμε γίνει όλοι μας πολύ “δύσκολοι” πλέον και κάνουμε πολλές δοκιμές στην παραγωγή μέχρι να μείνουμε ικανοποιημένοι.Το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε με το video clip είναι πως τα Χριστούγεννα είναι για όλες και για όλους … Μεγάλους,μικρούς,πλούσιους και φτωχούς!

Athenscalling.gr: ΜΠΛΕ λοιπόν από το 1996 μέχρι και σήμερα…. πολλά χρόνια θα έλεγα και πρωτόγνωρο για μία μπάντα να είναι μαζί τόσα χρόνια, με μοναδική αποχώρηση της Θεοδοσίας Τσάτσου,όπου τη θέση της στο τραγούδι πήρε πλέον από το 1998 η Τζώρτζια Κεφαλά. Αλήθεια πως και προκύπτει αυτή η μακροχρόνια συνεργασία… Εσύ , ο Γιώργος Παρώδης, η Νατάσα Αλεξίου και από το 1998 φυσικά η Τζώρτζια, ποια είναι ίσως θα πω η μαγική συνταγή σας κρατάει ενωμένους?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ):Δεν υπάρχει μαγική συνταγή.Είναι πολύ δύσκολο μια ομάδα να μείνει ενωμένη.Χρειάζονται συνεχείς αμοιβαίες υποχωρήσεις,κοινός στόχος , αγάπη και κατανόηση των “θέλω” του άλλου. Όταν μια ομάδα έχει καταφέρει κάτι όμορφο,αυτό που τους κρατάει όλους μαζί είναι κυρίως ότι δεν θέλουν να το χάσουν!

Athenscalling.gr: Αλήθεια πως προέκυψαν στην Ελληνική Μουσική Σκηνή οι ΜΠΛΕ, πως ξεκινήσατε?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ):15 χρονών το 1978, είχα φτιάξει το πρώτο μου συγκρότημα.Ονομαζόταν BREATH.Το δεύτερο 20 χρονών και ονομαζόταν ΤΟΕΕΟΝ με τους οποίους παίζαμε new wave με αγγλικό στίχο και κυκλοφορήσαμε ένα album βινύλιο τo 1983 στην εταιρία music box. Ακολούθησαν πάρα πολλά συγκροτήματα επειδή πάντα είχα την ανάγκη να βρίσκομαι με φίλους και να παίζουμε μουσική.
Το 1995 και ενώ για κάποια χρόνια είχα σχεδόν παρατήσει το “όνειρο”, επειδή έπρεπε να κάνω διάφορες δουλειές για να επιβιώσω,αποφάσισα να “επιχειρήσω” μια τελευταία προσπάθεια.Βρήκα λοιπόν πρώτα την Θεοδοσία την οποία μου συστήσανε σε ένα μπαράκι, επειδή έλεγα σε όλους μου τους φίλους ότι ξανακάνω συγκρότημα και ψάχνω για τραγουδίστρια.
Δώσαμε τα χέρια με την Θεοδοσία άμεσα και στην πρώτη μας πρόβα,μόλις άκουσα την ερμηνεία της στο ρεφρέν ΝΙΩΘΩ ΕΝΟΧΕΣ…λέω στο ρεφρέν επειδή στίχους άλλους δεν είχα, γιατί πάντα ήμουν υπέρμαχος του Αγγλικού στίχου…βάζοντας όμως πλέον ”νερό στο κρασί μου”,γνωρίζοντας από την προηγούμενη εμπειρία μου, πως εάν θέλεις στην Ελλάδα να έχεις μία πορεία με συναυλίες,πρέπει ο κόσμος να καταλαβαίνει άμεσα αυτά που έχεις να του πείς.
Οπότε ζήτησα από τον παιδικό μου φίλο Γιώργο Παρώδη ο οποίος έγραφε μόνον κείμενα στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη να δοκιμάσει να γράψει Ελληνικό στίχο.Ο πρώτος στίχος που μου έφερε ήταν για το ΝΙΩΘΩ ΕΝΟΧΕΣ :

Χρώματα παντού, παραπονεμένα
ξέθωρα γερνούν, στων ματιών το βλέμμα
τόσες ομορφιές, έχω αλλοιώσει
χρώμα μουσικές που δεν έχω νιώσει

Ρίχνω ένα μπλε τόσο δα θλιμμένο
γίνεται ουρλιαχτό, νέγρου ειπωμένο
χρώμα μουσική η ζωή γεμάτη
Απόλλωνα θεέ για κλείσε μου το μάτι

Πάνω σε χορδές στάζουνε οι ήχοι
δάκρυα βιολιού μια φωνή που πείθει
μέσα στην σιωπή, σαξόφωνου βραχνάδα
ύφεση ζωής, μια σβησμένη δάδα

Εεεεε αυτό ήταν… και αμέσως δώσαμε και με τον Γιώργο τα χέρια!
Η Νατάσα πρώτη μου ξαδέλφη μικρούλα τότε,αλλά έπαιζε βιολί και μου άρεσε πολύ ο ήχος του,οπότε συμπληρώθηκε η τετράδα!
Χρησιμοποίησα λοιπόν και ένα ‘τέχνασμα’ για να μας δώσουν σημασία οι δισκογραφικές και να καταφέρουμε να υπογράψουμε.
Διοργάνωσα ένα ολονύκτιο φεστιβάλ στο μικρό νησάκι Αμμουλιανή στην Χαλκιδική με τους ΜΠΛΕ και πολλά άλλα συγκροτήματα σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν σίγουρα απρόσμενο από ένα νέο συγκρότημα στη πρώτη του συναυλία!
Υπογράψαμε αμέσως μετά με την VIRGIN με διευθυντή τότε τον αγαπημένο μου Γιάννη Πετρίδη με τον οποίο αποκτήσαμε μια καταπληκτική σχέση και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Athenscalling.gr: Και ο νονός του ονόματος… γιατί ΜΠΛΕ και όχι κάποιο άλλο χρώμα?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ):Κάθε φορά που φτιάχναμε ένα συγκρότημα το πρώτο πρώτο που εμείς κάναμε ήταν να ψάξουμε να βρούμε όνομα.Για τους ΜΠΛΕ συγκεκριμένα είχα γράψει πολλά ονόματα σε ένα χαρτί όπου μέσα σε όλα υπήρχε και το … ΜΠΛΕ. Η αλήθεια είναι πως γυάλιζε! Θάλασσα ,ουρανός ,Ελλάδα τι άλλο???

Athenscalling.gr: Με 8 albums στο ενεργητικό σας και 12+1 δηλαδή αυτό των Χριστουγέννων singles, θα πω ότι έχετε δώσει το δικό σας πενταγραμμικό τόνο, ύφος αν θέλεις σε αυτό που το ονομάζω Ετικέτα Ελληνικό Ροκ ,ότι δημιουργήσατε δηλαδή τη δική σας μουσική ταυτότητα! Μα όλα αυτά, είναι λόγια δικά μου! Εσύ Γιώργο σε ποιο μουσικό είδος θα τοποθετούσες τους ΜΠΛΕ και για πες μου , υπάρχει κάποιος που σας έχει επηρεάσει στο στίχο και στη μουσική?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ):Ήμουν οπαδός πάντα της Αγγλικής σκηνής… Επηρεασμένος από τα μεγαθήρια της διεθνούς POP-ROCK σκηνής των δεκαετιών 60-70 και 80. Αναγκαστικά λοιπόν η μουσική μας να έχει πολλά στοιχεία από όλους τους προηγούμενους και πλέον σήμερα νομίζω πως πρέπει να καταργήσουμε τις ετικέτες, εφόσον οι μουσικές επαναστάσεις έχουν τελειώσει και μεγαλύτερο ρόλο παίζει η αισθητική και η παραγωγή!
Athenscalling.gr: Πολλοί είναι εκείνοι, που ακούγοντας τα δύο πρόσφατα singles από εσάς, δηλαδή το ” Άκου τη Ζωή ” που κάνατε σε συνεργασία με την Ευρυδίκη αλλά και το ” Χριστούγεννα Μαζί σου ”, αναρωτιούνται, μαζί με αυτούς και εμείς από το team του Athenscalling.gr, εάν αυτά τα δύο… είναι ένας προάγγελος, θα έλεγα ίσως μίας νέας και ολοκληρωμένης δισκογραφικής σας παρουσία… είναι ?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ): Είναι πολύ δύσκολο πλέον να παρουσιάσεις ολοκληρωμένο album, εξαιτίας του μεγάλου κόστους της ηχογράφησης.Έχει πάνω από 10 χρόνια που οι δισκογραφικές εταιρίες σταμάτησαν να χρηματοδοτούν το κόστος της ηχογράφησης,καθώς βέβαια έχουν καταργηθεί οι πωλήσεις φυσικού cd. Κυκλοφορήσαμε το τελευταίο μας ολοκληρωμένο album το 2016 με τίτλο 20 για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του συγκροτήματος,με δικά μας έξοδα.
Έχω αρχίσει να σκέφτομαι μήπως το ξανακάνουμε το 2026 για να γιορτάσουμε τα 30 μας χρόνια!

Athenscalling.gr: Μίλησα προηγουμένως περί δισκογραφίας ειδικά για εσάς και ας πάμε τώρα στα γενικά… Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι σήμερα για μία μπάντα η κυκλοφορία της δημιουργίας της σε βινύλιο ή και σε c.d και ως αθεράπευτα ρομαντικός,δεν μιλώ για τις digital κυκλοφορίες!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ):Υπάρχουν πολλές μπάντες που με δικά τους χρήματα τυπώνουν cd και τα διαθέτουν στις συναυλίες τους, προσπαθώντας έτσι να καλύψουν ένα μέρος του κόστους. Δεν είναι βέβαια καθόλου εύκολο. Δεν έχουν όμως σταματήσει, ούτε ποτέ θα σταματήσουν να υπάρχουν οι ρομαντικοί!

Athenscalling.gr: Μάλιστα, για να πάμε τώρα αρκετά και πολλά χρόνια πριν, όπου εσύ πιτσιρικάς ή έφηβος αγοράζεις τον πρώτο σου δίσκο,ποίος ήταν… θυμάσαι?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ): MILES DAVIS!

Athenscalling.gr: Επί προσωπικού και η επόμενη ερώτηση, αλήθεια Γιώργο τι ακούς σήμερα και πιο συγκεκριμένα ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου, από τη Διεθνή Μουσική Σκηνή?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ): Πάρα πολλοί,αλλά αναγκαστικά θα σου πω μόνο μερικά ονόματα που μου έρχονται άμεσα στο μυαλό σημείωσε λοιπόν… PINK FLOYD-BEATLES-EAGLES-ROLLING STONES-ABBA- QUEEN-ELVIS!

Athenscalling.gr: Και από Ελλάδα?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ): ΤΡΥΠΕΣ-ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ-ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ!

Athenscalling.gr: Θεσσαλονικιός λοιπόν Γιώργο! Έστω και εάν λένε”Κατέβα στην Αθήνα για να γίνεις γνωστός” … βλέπω ότι εδώ και τόσα χρόνια από τη Θεσσαλονίκη υπάρχει η ”τροφοδοσία” των καλλιτεχνών στο χώρο και κυρίως στη Μουσική… Τι συμβαίνει στο Βορρά? Κάποιο μαγικό ποτό, όπως στις ιστορίες του Αστερίξ ?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ):Η αλήθεια είναι πως το 1980 που πρωτοξεκίνησα τις μουσικές μου περιπέτειες,η Θεσσαλονίκη είχε σαν μεγάλο χωριό σε σχέση με την Αθήνα,την ευκολία της επικοινωνίας και γνωριμίας όλων όσων ασχολούμασταν τότε με την μουσική.Υπήρχαν τα κλασσικά στέκια των “ΡΟΚΑΔΩΝ”,καφενεία στη παραλία όπως το ΑΙΓΑΙΟ και το MAGESTIC,όπου οι θαμώνες ” έβραζαν” από ιδέες και διάθεση για δημιουργία.Μαγικό ποτό δεν υπήρχε εκτός από το λεγόμενο φραπεδάκι και την Θάλασσα μπροστά μας…με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Θερμαϊκό, που σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο!

Athenscalling.gr: Θα ήθελα τώρα να μιλήσουμε για όλη σας τη μουσική πορεία μέχρι σήμερα, σχετικά με τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών σας, αλήθεια πως προκύπτουν?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ): Οι στίχοι προκύπτουν από την διεργασία που γίνεται μέσα στον εγκέφαλο και την ψυχή του στιχουργού μας Γιώργου Παρώδη.
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.Προτείνω να είναι ο επόμενος ΜΠΛΕ που θα σας δώσει συνέντευξη,ώστε να μπορέσετε να εξιχνιάσετε το τι ακριβώς γίνεται με τους στίχους.
Η μουσική,μου προκύπτει σε ανύποπτες στιγμές που νιώθω πως είμαι έτοιμος να πιάσω την κιθάρα ή να κάτσω μπροστά στα πλήκτρα για να γράψω.
Βέβαια έχω παρατηρήσει πως οι καλύτερες στιγμές των συνθέσεων μου είναι όταν νιώθω πολύ στεναχωρημένος ή πολύ χαρούμενος.
Μετά έρχονται οι όμορφες στιγμές στο στούντιο.Εκεί αισθάνομαι πάντα,δεν θα έλεγα “σαν το σπίτι μου”αλλά καλύτερα από το σπίτι μου.
Θα μπορούσα να βρίσκομαι κάθε μέρα όλη μέρα στο στούντιο,αρκεί να βρεθεί κάποιος να το πληρώνει!

Athenscalling.gr: Ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή στην πορεία των ΜΠΛΕ?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ):Η πρώτη συναυλία μας στα γενέθλια μου 7/7/1996 στην Αμμουλιανή επειδή ένιωσα πως πραγματικά θα ξεκινήσει μια μουσική πορεία.
Από εκείνη την συναυλία δημιουργήθηκε και το πρώτο μας video clip ΝΙΩΘΩ ΕΝΟΧΕΣ!

Athenscalling.gr: Και εκείνη που δεν θα ήθελές να θυμάσαι?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ): Η αποχώρηση της Θεοδοσίας…

Athenscalling.gr: Πάμε τώρα να μας χαρακτηρίσεις με μια λέξη τα μέλη της μπάντας των ΜΠΛΕ… τον Γιώργο Παρώδη, την Νατάσα Αλεξίου, την Τζώρτζια Κεφαλά και φυσικά τον Γιώργο Παπαποστόλου…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ):
Γιώργος Παρώδης:Ανεκδιήγητος!
Τζώρτζια Κεφαλά: Απίστευτη!
Νατάσα Αλεξίου: Γλυκύτατη!
Γιώργος Παπαποστόλου: Ονειροπόλος!

Athenscalling.gr: Υπάρχει κάποιο τραγούδι των ΜΠΛΕ στα τόσα που έχετε, που εσύ ξεχωρίζεις?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ):…ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΘΕΟ!

Athenscalling.gr: Λίγο πριν το τέλος της συνάντησής μας, έχεις κάτι να πείς που τυχών δεν αναφέραμε…σχετικά με κάτι ιδιαίτερο …κάτι ενδιαφέρον γιά όλους εμάς?

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ): Ναι ότι κάθε Σάββατο παίζουμε στο ” Σταυρό του Νότου”… μαζί με την Ευρυδίκη!

Athenscalling.gr: Σε αυτό το σημείο, να σε αποχαιρετήσω και να σε ευχαριστήσω για τα όσα μας είπες και για τον επίλογο…Παρακαλώ θα ήθελα να στείλεις το δικό σου μήνυμα σε φίλους και εχθρούς, εντός και εκτός των συνόρων μας,παντού δηλαδή στο Πλανήτη Γη!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΜΠΛΕ): Να συντονιστούμε όλοι παγκοσμίως σε κάτι που μπορεί να ακούγεται “ουτοπία”αλλά “YOU NEVER KNOW” …..
Να υπάρξει ένας Παγκόσμιος Νόμος που να θέτει όριο στον προσωπικό πλουτισμό.
Και φυσικά δεν εννοώ να μην μπορεί κάποιος που έχει δυνατότητες να πλουτίσει.
Αλλά ας έχει ένα κότερο,10 Βίλες,100 εκατομμύρια στη τράπεζα κλπ.
Το βρίσκω όμως αδιανόητο 100 άνθρωποι να κατέχουν το μισό πλούτο του πλανήτη.
Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μπαίνουν σε ένα παγκόσμιο ταμείο μπας και σωθούμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back