March 28, 2024

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!

Σεπτέμβρης του 2021, ημέρα Πέμπτη και στις 2 του μήνα, με την τηλεόραση ανοικτή και τα τρέχοντα ρεπορτάζ να ασχολούνται πότε με τα όσα συμβαίνουν στο μακρινό  Αφγανιστάν και άλλοτε με τους ανεμβολίαστους πολίτες,το θλιβερό νέο γιά το θάνατο του ΜΙΚΗ, επεσκίασε όλα τα άλλα, παίρνοντας τη σκυτάλη του σχολιασμού, με αφιερωμάτα γιά τον ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ τον ΕΛΛΗΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ –ΣΤΙΧΟΥΡΓΟ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ- ΠΟΛΙΚΟ τον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.

Τα ΜΜΕ πήραν ΄΄φωτιά΄΄, η έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση γέμισε από πληροφορίες γιά τη ζωή και τα έργα του ΄΄γνωστού΄΄ ή ΄΄άγνωστου΄΄ όπως και ανέφεραν… ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ!

Η απώλεια ήταν μεγάλη, ίσως μεγαλύτερη από όσο μπορεί να την χωρέσει ο νούς του ανθρώπου,τι να πείς λοιπόν και τι να γράψεις γιά τον ΜΙΚΗ  ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ πόσες πραγματικά σελίδες γιά το έργο ενός ανθρώπου, το όνομα του οποίου είναι συνώνυμο με τις λέξεις … Ειρήνη- Αγάπη- Αδελφοσύνη- Αγώνας- Ελλάδα!

Ημέρα Πέμπτη 2 του Σεπτέμβρη του 2021 και ο ΜΙΚΗΣ ταξίδευε προς την αιωνιότητα με προορισμό τη Γειτονιά  Των Αγγέλων και ενώ συνέβαινε αυτό,  κάποιοι από εμάς,σίγουρα θα τον θυμούνται και δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ, μέσα από κάποια δική τους ιστορία… με πρωταγωνιστή το ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ!


Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ    

Ημέρα Πέμπτη, το ημερολόγιο στη κουζίνα, της παληάς πέτρινης μονοκατοικίας   στη Δραπετσώνα, καρφωμένο στον ασπρισμένο τοίχο της, έδειχνε 2 του μήνα Σεπτέμβρη…του 2021!

Κάτοικος της πέτρινης μονοκατοικίας, από το καιρό που γεννήθηκε μέχρι και σήμερα ήταν ο μπάρμπα Αρίστος, ένας κοτσονάτος 94χρονός και συμπαθέστατος Δραπετσονιώτης!

Καθισμένος στη ψάθινη καρέκλα, δίπλα στο ξύλινο τραπέζι της κουζίνας, έπινε όπως πάντα εκείνη την ώρα το καφεδάκι του, διαβάζοντας τη δική του πρωινή εφημερίδα,  που εδώ και τόσα χρόνια του κράταγε μιά ξεχωριστή,…Αγωνιστική συντροφιά, όπως έλεγε πολλές φορές στα παιδιά, στα εγγόνια και στους γειτονές του!

Ξαφνικά, η εφημερίδα έπεσε από τα χέρια του όταν από το ανοικτό ραδιόφωνο άκουσε εκείνη την είδηση του θανάτου, που αφορούσε τον παλαιό του φίλο και συναγωνιστή από την εποχή των Λαμπράκηδων … το Μίκη Θεοδωράκη!

Ο Μίκης λοιπόν, ο φίλος των εφηβικών του χρόνων και όχι μόνο, εκείνος ο φίλος του…  είχε ξεκινήσει το ταξίδι του, με πορεία προς τη Γειτονιά Των Αγγέλων και η αλήθεια της είδησης ήταν πικρή, ο μπαρμπα Αρίστος δεν θα ξανάβλεπε πιά τον Μίκη,δεν θα τον καλούσε κάποιες στιγμές στο τηλεφωνό,γιά να τον ρωτήσει πως    τα πήγαινε με την υγεία του,ή και ακόμα γιά να του θυμήσει και να σχολιάσουν αμφότεροι, εκείνες τις αξέχαστες κόντρες που είχαν τότε, εκείνα τα χρόνια,γιά τη λειτουργία και τα μανιφέστα του Κόμματος, αλλά και τα περί συνεργασίας του Μίκη, ως ανεξάρτητος βουλευτής, με τη Νέα Δημοκρατία τον Οκτώβρη του 1989.

Όλα αυτά θα ήτανε πλέον παρελθόν, μα ο Μίκης θα ήτανε πάντα στη μνήμη του! Από τα μάτια του μπαρμπά Αρίστου κύλησαν κάποια δάκρυα, οι στιγμές που είχε ζήσει με τον Μίκη,ήρθαν με μιας στο μιαλό του, ήταν τόσες πολλές, αμέτρητες  όπως αμέτρητο ήταν και θα είναι το μέγεθος της ανθρωπιάς του φίλου του, του Μίκη!

Ο μπαρμπά Αρίστος άναψε ένα τσιγάρο, ήπιε μιά ακόμα γουλιά από το καφέ του  και το βλέμα του χάθηκε στον ορίζοντα, με την έλπίδα να συναντήσει το βλέμα ή και ακόμη τον ίδιο τον φίλο του τον Μίκη!…

΄Ενα ακόμη δάκρυ κύλησε από τα μάτια του 96 χρονου από τη Δραπετσώνα και αυτό το δάκρυ σταμάτησε στο σημείο που υπήρχε η καρδία του,εκεί λοιπόν στην καρδιά του θα είχε φυλαγμένες όλες τις μνήμες του γιά το φίλο του το Μίκη, εκεί  στην καρδιά του, που χτυπούσε πάντα…αριστερά!

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ 

Τον παιδικό του φίλο το Δημήτρη, τον έβρισκες πριν λίγα χρόνια, πάντα αραχτό  καθισμένο στη καρέκλα του Floral του ζαχαροπλαστείου στα Εξάρχεια, εκεί στη γωνία Αραχώβης και Θεμιστοκλέους, με κάποια χρόνια στη πλάτη του πλέον να κοιτάζει αόριστα στο βάθος της Θεμιστοκλέους, ανακαλύπτοντας το σήμερα και αναπολόντας κάποιες εικόνες, της ζωής του από το χθές!

΄Εκει λοιπόν ο Ντίνος είχε γνωρίσει τότε, πιτσιρικά το Δημήτρη, τη δεκαετία του ΄60, εκεί μέσα στο Floral , να αγοράζει σε ένα πλαστικό κεσεδάκι, το εκπληκτικό  προφιτερόλ του ζαχαροπλαστείου, γιά να το φάει αργότερα στα όρθια, μπροστά από το πάγκο του περιπτέρου του κυρ Γιώργου, ψαχουλεύντας ενώ το έτρωγε, κάποια μεταχειρισμένα τεύχη του περιοδικού Μικρός Ήρως!

Γέννημα θρέμα Εξαρχείων, κάτοικος της΄΄Μπλέ Πολυκατοικίας΄΄ο Δημήτρης  και γόνος αστικής οικογενείας επιστημόνων και αριστερών φρονημάτων, όπως τουλάχιστον έλεγε χαμηλόφωνα, σε κάθε του πελάτη, κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος ή κουρέματος… ο κυρ Παντελής ο κουρέας!

Η φιλία του Ντίνου με το Δημήτρη είχε ξεκινήσει από όταν ήταν πιτσιρικάδες, με αφορμές ούκ ολίγες… όπως τα προφιτερόλ του Floral, τα εβδομαδιαία τεύχη του περιοδικού ΄΄Μικρος Ήρως΄΄ που ανταλάσανε και ακόμη με τα 45αρια δισκάκια που έδινε ο Δημήτρης στο Ντίνο, γιά να ακούσει τις επιτυχίες των Beatles των Stones και των Animals αλά και άλλων επιφανών της παγκόσμιας  μουσικής σκηνής!

Μαζί με αυτά τα 45αρια δισκάκια, ο Δημήτρης έδινε στο Ντίνο και μερικά long play βινύλια 33 στροφών, από τη συλλογή του πατέρα του!

Τότε λοιπόν, ανάμεσα σε εκείνα τα δανεικά long play, του Δημήτρη προς τον Ντίνο, ήτανε και ένα με τη μουσική από μιά ταινία, με τη μουσική που είχε γράψει ένας Έλληνας συνθέτης, άγνωστος μέχρι τότε στο Ντίνο!

Το βινύλιο είχε τον τίτλο΄΄Αλέξης Ζορμπάς΄΄, τότε γιά πρώτη φορά ακούγοντας τα τραγούδια εκείνου του δίσκου, γνώρισε ο Ντίνος,το έργο του συνθέτη ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, όπου είχε γράψει τη μουσική της ταινίας!

Ο πασίγνωστος “Ζορμπάς” αυτό το ορχηστρικό κομμάτι, είχε μαγέψει τότε το Ντίνο, όπου άκουγε μόνο ξένα τραγούδια!

Εκείνο το ορχηστρικό κομμάτι λοιπόν, έμμελε μέσα σε λίγα χρόνια να ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, πατέρας του, ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ!

Έτσι γιά τη συνέχεια της ιστορίας να πούμε ότι τo κομμάτι αυτό, κυκλοφορήσε αργότερα και σε single, σε 45αρι δηλαδή, μαζί με το “Στρώσε το στρώμα σου”, από την RCA Victor και το οποίο ο Ντίνος είχε αγοράσει κάποια Χριστούγεννα, με 25 δραχμές από τα δισκάδικα, που στέγαζε τη δεκαετία του ΄60 η Στοά Φέξη, στη Πλ. Κάνιγγος.

Τα χρόνια πέρασαν και φοιτητές πιά ο Ντίνος και ο Δημήτρης, είχαν συναντηθεί λίγες φορές… κάποιες στιγμές δηλαδή, ανταλλάσοντας μόνο μιά καθαρά τυπική χαιρετούρα, αιτία ο φοιτητικός κομματικός τους βίος και φανατισμός, ο οποίος είχε χωρήσει τους δρόμους τους, ο Δημήτρης στη ΚΝΕ και ο Ντίνος στο ΡΗΓΑ!

Τον Δημήτρη ο Ντίνος είχε να τον συναντήσει εδώ και κάμποσα χρόνια, το ίδιο φυσικά συνέβαινε και με το Δημήτρη που είχε χάσει τα ίχνη του Ντίνου… !

Όμως να είστε σίγουροι ότι ο ένας θα θυμόταν τον άλλον όταν άκουγαν εκείνο το ορχηστρικό κομμάτι … Το συρτάκι του Ζορμπά, του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ!

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ..,Ο ΘΕΙΟΣ ΜΑΚΗΣ, ΄΄ΤΟ ΧΡΕΟΣ΄΄ & Η ΤΑΙΝΙΑ ΄΄Ζ΄΄!

Δεκαετία του ΄60 και δεν ήταν και λίγες οι φορές, όπου ο δεκάχρονος Στέλιος  γεννημένος στα Χανιά και κάτοικος Αθηνών πλέον, βρισκότανε κάποια από τα Σαββατοκύριακα στα Πατήσια, φιλοξενούμενος στο σπίτι του Θείου Μάκη!

Πρωινό Κυριακής και ο Θείος Μάκης καθισμένος στη πολυθρόνα του σαλονιού του, όπως πάντα εκείνη την ώρα, έπινε το καφέ του, ακούγοντας τα αγαπημένα του τραγούδια!

Ο Στέλιος ξαπλωμένος στο καναπέ του σαλονιού και αγουροξυπνημένος όπως ήταν, κοίταζε με θαυμασμό το γιαλυστερό έπιπλο με το ενσωματομένο πικ απ που έπαιζε τους δίσκους, αυτούς που ήδη ο Θείος Μάκης, είχε επιλέξει γιά να ακούσει, εκείνο το Κυριακάτικο πρωινό !

Λίγα σπίτια τότε είχανε τέτοιο έπιπλο- με ενσωματομένο το πικ απ και δίσκους των 33 στροφών, ο Θείος  Μάκης όμως είχε και δίσκους και έπιπλο με πικ απ και μουσικές γνώσεις!

Τότε λοιπόν ο 10χρονος Στέλιος γιά πρώτη φορά είχε ακούσει τα τραγούδια του ΜΙΚΗ, γιατί ο θείος Μάκης, λάτρευε εκείνα τα τραγούδια και το συνθέτη τους, που πάντα είχαν μιά ξεχωριστή θέση στη καρδιά του!

Αυτά σκεπτότανε ο Στέλιος στις 2 του Σεπτέμβρη, ακούγοντας εκείνη τη θλιβερή είδηση του θανάτου του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ!

Όμως οι σκέψεις του Στέλιου, δεν έμειναν μόνο εκεί, προχώρησαν αρκετά χρόνια μετά όταν τη δεκαετία του ΄70, διεκοψε την αναβολή στράτευσης λόγω σπουδών, γιά να πάει φαντάρος. Τότε λοιπόν εκείνο το καιρό είχε ξεκινήσει να αγοράζει το ΄΄ΤΟ ΧΡΕΟΣ΄΄το συγγραφικό έργο του ΜΙΚΗ, που κυκλοφορούσε σε τεύχη από τις εκδόσεις ΄΄Πλειάς΄΄!

Το Σεπτέμβρη λοιπόν εκείνης της χρονιάς ο Στέλιος παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης στη Καλαμάτα και μετά στο ΚΕΒΟΠ γιά να ακολουθήσει το ταξίδι η ΄΄στούκα΄΄ αν προτιμάτε καλύτερα, προς τον Έβρο, με συνέπεια ο Στέλιος να σταματήσει να αγοράζει ΄΄ΤΟ ΧΡΕΟΣ΄΄… λόγω της στρατευσής του!

Φαντάρος λοιπόν ο Στέλιος,εποχή μεταπολίτευσης και τα πράγματα κάπως είχαν  ισιώσει!Τώρα να είσαι φαντάρος και με θητεία στον Εβρο και σε μονάδα κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και να κατεβαίνεις από το χωριό Λουτρός εξωδούχος   προς Αλεξανδρούπολη γιά να αγοράσεις ΄΄ Το Χρέος΄΄… έ! αυτό ήτανε κάπως έξω από κάθε όνειρο…

Εποχή μεταπολίτευσης, αλλά φαντάρος και να διαβάζεις ΜΙΚΗ?… είπαμε ότι τα πράγματα είχανε κάπως ισιώσει, όχι εντελώς όμως, εξάλου και η μονάδα όπου υπηρετούσε τότε ο Στέλιος, είχε και το  χαρακτηρισμό,ως μονάδα ανεπιθυμήτων!

Έτσι το πρόβλημα γιά το Στέλιο ήταν μεγάλο, διψούσε γιά να διαβάσει ΜΙΚΗ και ΄΄ΤΟ ΧΡΕΟΣ΄΄, αλλά και φοβότανε να μην φάη και καμιά φυλακή, γιατί τότε  οι φαντάροι επιτρεπότανε να διαβάζουν, μόνο Αθλητικές εφημερίδες!

Το προβλημα όμως λύθηκε όταν κάποια μέρα εξωδούχος ο Στέλιος, τηλεφώνησε στην Αθήνα στο θείο του το Πέτρο, κομμουνιστής το΄΄Θρήσκευμα΄΄ και ως  απομηχανής  Θεός λοιπόν ο Μπάρμπα Πέτρος, όπως συνήθειζε να τον αποκαλεί ο Στέλιος, θα του αγόραζε εκείνος από την Αθήνα ΄΄ ΤΟ ΧΡΕΟΣ΄΄, γιά να το διαβάζει, όταν θα βρισκότανε στην Αθήνα με άδεια, από το στράτευμα!

Αυτά και άλλα πολλά σκεπτότανε ο Στέλιος στις 2 του Σεπτέμβρη, ακούγοντας εκείνη τη θλιβερή είδηση του θανάτου του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ με τη σκέψη του να επιστρέφει και πάλι στη στρατιωτική του θητεία και στον Έβρο!

Φαντάρος ο Στέλιος και εξωδούχος,επάνω στο΄΄ ρέο΄΄ μαζί με άλλους φαντάρους και με κατέυθηνση από το χωρίον Λουτρός… προς την Αλεξανδρούπολη και από εκεί η αποβίβασή εις το κέντρον της πόλης!

Εκεί λοιπόν στην όμορφη Αλεξανδρούπολη, οι εξωδούχοι φαντάροι ΄΄ξόδευαν΄΄ την 2ωρη αδειά τους και τις λιγοστές τους δραχμές, σε ταβερνάκια, στο Ναυτικό ΄Ομιλο να πίνουν καφέ αλλά και στη κεντρική λεωφόρο της πόλης χαζεύοντας τις βιτρίνες και τις όμορφες κοπέλλες της Αλεξανδρούπολης!

Ο Στέλιος με τη παρέα του, το Χαρισούλη από τη Λάρισα είχαν επιλέξει να πάνε σινεμά, που έπαιζε την ταινία ΄΄Ζ΄΄ του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ με μουσική του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ… τι το ήθελαν όμως?

Την επόμενη μέρα ο Στέλιος και ο Χαρισούλης είχαν βγεί στη ΄΄σέντρα΄΄ του τάγματος, με αναφορά, αιτία ήταν η ταινία … ΄΄Ζ΄΄ που είχαν απολαύσει την προηγουμένη ημέρα στην εξοδό τους και που είχαν πάει καρφωτοί στο Λοχαγό, από κάποιους Ρουφιανοφαντάρους, που τους είχανε δεί όταν μπαίνανε μέσα στο κινηματογράφο  !

Ως υπηρετούντες στο στράτευμα απαγορευότανε εκείνη την εποχή που είχανε ισιώσει λίγο τα πράγματα περί των ελευθεριών του ατόμου, η παρακολούθηση ταινιών πολιτικού περιεχομένου! Το αποτέλεσμα… λείαν επιεικώς με 15 ημέρες στέρηση εξόδου γιά το Στέλιο και το φίλο του, από τη Λάρισα!

Ε!… και τι έγινε μικρό το κακό, μιά στέρηση εξόδου…! Σκέφτηκαν οι 2 φαντάροι της 112ης  σειράς, γιατί το κέρδος από αυτή την έξοδο, ήτανε μεγαλύτερο, αφενός γιατί είχαν δει μιά αξέχαστη ιστορική ταινία και αφετέρου ήταν…η μουσική της!

Όπου, γιά μια ακόμη φορά ο Στέλιος άκουσε ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ανακαλύπτοντας όμως αυτή τη φορά, μέσα από τη μουσική της ταινίας… το Rock Πρόσωπο του Συνθέτη !

ΤΕΤΑΡΤΗ 8/9 και  ΠΕΜΠΤΗ 9/9/2021… ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ!

Κάποιες μέρες μετά το θάνατο του ΜΙΚΗ και ο επίλογος στο ΄Υστατο Χαίρε, γιά τον  Έλληνα Μουσικοσυνθέτη, Συγγραφέα και Πολιτικό, ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ γράφτηκε σε δύο πράξεις, η μία στην Αθήνα και η άλλη στα Χανιά της Κρήτης!

Η λαοθάλασσα που αποχαιρέτησε τον ΜΙΚΗ στις Ιερές Μητροπόλεις σε Αθήνα και Χανιά μέχρι την ταφή του στα πατρογονικά του χώματα,στο Γαλατά Χανίων έχει πολλά να θυμηθεί γιά τον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ!

Όλοι εμείς οι κάτοικοι αυτής της χώρας έχουμε κάποια ιστορία από τη ζωή μας με πρωταγωνιστή το ΜΙΚΗ και το έργο του!

Ο μπάρμπα Αρίστος από τη Δραπετσώνα,ο Ντίνος από τα Εξάρχεια και το 33αρι βινύλιο ΄΄ΖΟΡΜΠΑΣ΄΄ του Δημήτρη και ακόμα ο Στέλιος με τις αναμνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια και τη στρατιωτική του θητεία , είναι ίσως κάποιοι ανάμεσα σε όλους αυτούς, που αποχαιρέτησαν το ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ στις 8 και στις 9 του Σεπτέμβρη… είναι σίγουρα κάποιοι από όλους εμάς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back