April 29, 2024

Μια Συνάντηση με τον Λεωνίδα Σκιαδά με αφορμή το Death Disco Athens Open Air Festival 2023 στη Τεχνόπολη το Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Ιουλίου

10 ολόκληρα χρόνια παρουσίας συμπλήρωσε φέτος στα δρώμενα των μουσικών σκηνών στην Ελλάδα η DEATH DISCO!

Με αφορμή λοιπόν τη 10ετή της παρουσία, ο κινητήριος πενταγραμμικός μοχλός της DEATH DISCO , Λεωνίδας Σκιαδάς διοργανώνει μια διήμερη μουσική γιορτή, ένα εντυπωσιακό open air festival με headliners τους θρυλικούς The Sisters of Mercy και VNV Nation.

Στη Τεχνόπολη λοιπόν το Σάββατο 22 και τη Κυριακή 23 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε 15 συγκροτήματα σε 2 σκηνές, με άλλα λόγια ένα από τα πιο σημαντικά dark alternative events στην Ευρώπη!

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023! Με τους…
VNV Nation, Sad Lovers and Giants, The Soft Moon, Selofan, Rue Oberkampf, Ploho, Kalte Nacht, Youth Valley.

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023! Με τους…
The Sisters of Mercy, She Past Away, Actors, Absolute Body Control, Mecano Un.Ltd, Mechanimal, Data Fragments.

Μια Συνάντηση με τον ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΚΙΑΔΑ…

Καλοκαίρι 2023 και κάποιες μέρες πριν την διοργάνωση του εντυπωσιακού DEATH DISCO Open Air Festival στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, συναντήσαμε τον εμπνευστή και δημιουργό του, τον Λεωνίδα Σκιαδά!

AthensCalling.gr: 10 χρόνια λοιπόν παρουσίας στα μουσικά δρώμενα στη χώρα μας της DEATH DISCO και ένα πραγματικά εντυπωσιακό Open Air Festival στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στις 22 και 23 του Ιούλη! Αλήθεια πως πήρες αυτήν τη απόφαση της διοργάνωσης, με ποιά αφορμή?

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΚΙΑΔΑΣ: Τα 10 χρόνια βάζουν από μόνα τους ένα ψυχολογικό όριο, σε αναγκάζουν κατα κάποιο τρόπο να κάνεις έναν απολογισμό. Και ο δικός μου απολογισμός λέει πως αν και έγιναν λάθη, το Death Disco σε αυτά τα χρόνια λειτουργίας του τα έχει πάει καλά.

Ο alternative κριτικός του μέλλοντος – αν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο – θα αναγνώριζε πως η προσφορά του στα δρώμενα της πόλης από το 2013 μέχρι το 2023 είναι πολύ σημαντική.

Πάρα πολλά συγκροτήματα και της εγχώριας αλλά και της διεθνούς εναλλακτικής σκηνής έχουν περάσει από το stage του αλλά και πάρα πολλά πάρτι έχουν λάβει χώρα εντός των τοιχών του.

Ανάμεσά τους κάποια καλά night out (ποτέ μην υποτιμάς την αξία ενός καλού, τίμιου night out) και κάποια άλλα που έχουν μείνει αξέχαστα.

Θα μπορούσε κάπου εδώ το Death Disco να ολοκληρώσει τον κύκλο του και να νοιώθω απόλυτα ικανοποιημένος με αυτά που έχει πετύχει.

Παρόλα αυτά, σε αυτή τη χρονική καμπή, ήθελα να κάνω κάτι που να μπορούσε να είναι το επιστέγασμα αυτής της δεκαετής πορείας ή και κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιδανική κατακλείδα ή και μια αφετηρία για καινούργια πράγματα.

Και τι καλύτερο από ένα μεγάλο φεστιβάλ που έρχεται να δοκιμάσει τα όριά μας αλλά ταυτόχρονα και τα όρια του κοινού. Κατά κάποιο τρόπο το φεστιβάλ αυτό έρχεται να τεστάρει τις δυνάμεις μας αλλά και να μας κάνει να μετρηθούμε, να δούμε τελικά πόσοι είμαστε και αν πραγματικά υπάρχει νόημα για να γίνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ στην Ελλάδα.

AthensCalling.gr: Άξιο λόγου το line up, με την παρουσία 15 συγκροτημάτων, σημαντικός αριθμός, με δύο σκηνές και ονόματα που τιμούν ιδιαίτερα την dark alternative σκηνή! Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για εσένα να συγκεντρώσεις όλα αυτά τα ονόματα και από πότε ξεκίνησαν οι επαφές με αυτά?

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΚΙΑΔΑΣ: Οι πρώτες επαφές ξεκίνησαν στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς κλείνοντας τις ημερομηνίες στη Τεχνόπολη (που για πολλούς λόγους είναι στο μυαλό μου ο ιδανικός χώρος διεξαγωγής ενός τέτοιου φεστιβάλ) και κατόπιν χτυπώντας την πόρτα κάποιων μεγάλων συγκροτημάτων.
Όταν ήρθε η θετική απάντηση από τους The Sisters of Mercy, το ένα από τα 5 σημαντικότερα συγκροτήματα αυτού του είδους της μουσικής, τότε συνειδητοποίησα πως έχουμε φεστιβάλ.

Η συνέχεια ήταν σχετικά εύκολη. Όταν λες σε οποιοδήποτε συγκρότημα της σκηνής πως έχεις confirmed τους Sisters, που να σημειώσω πως το μοναδικό τέτοιου είδους φεστιβάλ που παίζουν φέτος στην Ευρώπη είναι το δικό μας, και όταν όλα αυτά τα χρόνια το Death Disco έχει ήδη χτίσει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, είναι εύκολο να αντιληφθούν πως πάει να γίνει μια καλή προσπάθεια και πρόκειται να συμβεί κάτι καλό που θα ήθελαν να είναι μέρος του.

Κατά συνέπεια, το να στηθεί το υπόλοιπο line up, που σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ειναι το ιδανικό για μένα line up, δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο.

Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα πραγματικά σπουδαία groups που από μόνα τους, αφού είχαν γίνει οι αρχικές ανακοινώσεις, επικοινώνησαν και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν αλλά επειδή είχα στο μυαλό μου την ακριβή μορφή που θα ήθελα να έχει το φεστιβάλ προχώρησα στις αρχικές μου επιλογές.

AthensCalling.gr: 10 χρόνια παρουσίας η DEATH DISCO, στα εντός των συνόρων μας, μουσικά δρώμενα και σίγουρα με θετικές αλλά και αρνητικές στιγμές. Αλήθεια ποια ήταν σε αυτά τα 10 χρόνια η καλύτερη στιγμή που έζησες και που δεν θα ξεχάσεις ποτέ ;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΚΙΑΔΑΣ: Κάποιες βραδιές είναι πολύ καλές, κάποιες καλές, κάποιες μέτριες και κάποιες χάλια αλλά η γενική αίσθηση που έχω αποκομίσει είναι πάρα πολύ ευχάριστη. Χωρίς να μπορώ όμως να ξεχωρίσω μόνο μια καλύτερη στιγμή.

AthensCalling.gr:… Και η χειρότερη στιγμή που θα ήθελες να μην θυμάσαι… αλλά έρχεται συχνά πυκνά στη μνήμη σου?

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΚΙΑΔΑΣ: Η αλήθεια είναι πως είναι ουκ ολίγες οι άβολες στιγμές. Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε τεχνικά θέματα, κάθε φορά που τα έχουμε κάνει θάλασσα οργανωτικά, κάθε φορά που δεν είμαι σε καλή κατάσταση (από πλευράς υγείας ή ψυχολογίας) και πρέπει να υπερβάλω εαυτόν στα decks μέχρι το τέλος της βραδιάς, κάθε φορά που φιλοξενούμε κάποια μπάντα από το εξωτερικό και δεν έχει αρκετό κόσμο, όλες αυτές είναι άβολες στιγμές.

Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ένα highlight of awkwardness, εκείνο το πάρτι της Taylor Swift με τα σχεδόν χίλια άτομα που περίμεναν εναγωνίως να μπουν στο – αδύνατον να τους χωρέσει όλους – μαγαζί, ήταν ομολογουμένως μια πολύ πολύ άβολη στιγμή.

AthensCalling.gr: Πάμε τώρα να παίξουμε ένα παιχνίδι λέξεων και εσύ χρησιμοποιώντας τα πρώτα γράμματα της πρότασης DEATH DISCO, καλείσαι να σχηματίσεις 10 προτάσεις!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΚΙΑΔΑΣ:

1- (D) arkwave – ένας από τους βασικούς μουσικούς πυλώνες του Death Disco.

2- (E) lectro – ένα συστατικό που σπανίως λείπει από τη σύγχρονη σκοτεινή μουσική και θα είναι έντονη η παρουσία του και στο φεστιβάλ μας με μπάντες όπως οι VNV Nation, Absolute Body Control, Rue Oberkampf κ.α.

3- (A) ctors – μια από τις πολύ αγαπημένες μου σχετικά καινούργιες μπάντες που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο φεστιβάλ μας.

4- (T) hanks – για τη στήριξη του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για την μέχρι τώρα ανταπόκρισή του στο φεστιβάλ.

5- (H) armony – για να δουλέψει σωστά ένα club πρέπει να υπάρχει απόλυτη αρμονία μεταξύ προσωπικού, καλλιτεχνών και θαμώνων, τις πιο πολλές φορές νομίζω πως το πετυχαίνουμε στο Death Disco. Και νοιώθω πως θα το πετύχουμε και στη Τεχνόπολη.

1- (D) ance – ένα πάρτι χωρίς χορό δεν είναι ένα καλό πάρτι.

2- (I) ndie – θα θελα να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο του playlist μας αλλά οι συνθήκες δεν έχουν ευνοήσει.

3 – (S) isters – οι αδιαμφισβήτητοι headliners του φεστιβάλ.

4 – ( C ) ure – οι αδιαμφισβήτητοι headliners της καρδιάς μου.

5- (O) ptimism – με το καλό και στα επόμενα 10…

AthensCalling.gr: Και το μήνυμα σου προς τους φίλους της μουσικής που θα επιλέξουν να ζήσουν αυτό το 2ημερό, με τη παρουσία τους?

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΚΙΑΔΑΣ: Δουλεύουμε πάρα πολλούς μήνες – μην σου πω χρόνια μια και σκέψεις για κάτι τέτοιο με απασχολούν εδώ και πολύ καιρό – για να ετοιμάσουμε κάτι που θα είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό. Τα συγκροτήματα είναι πολύ προσεκτικά διαλεγμένα και το line up θεωρείται σαν ένα από τα top 5 της Ευρώπης για το φετινό καλοκαίρι. Πολύς κόσμος από το εξωτερικό έχει ήδη αγοράσει εισιτήριο και μαζί με όλους τους φίλους από την επαρχία και την πρωτεύουσα, θα δώσουν το παρόν σε μια γιορτή προς τιμήν της αγαπημένης μας μουσικής που δεν έχει ξανασυμβεί στην Αθήνα. Πίστεψε με, δεν θες να το χάσεις. Ραντεβού στη Τεχνόπολη στις 22 και 23 Ιουλίου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back