March 28, 2024

ΚΑΠΠΑ 7ος όροφος- PLUS ( + ) REC

Ήταν μια μέρα του Μάη, όταν και έλαβα στα χέρια μου ένα φάκελο από την Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας τον είδα ότι υπήρχε μέσα ένα c.d που πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει από την PLUS(+)REC, με το τίτλο΄΄7ος ΟΡΟΦΟΣ΄΄ και με  δημιουργό του τον ΚΑΠΠΑ (ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟ)!

Ακούγοντας τα 11 τραγούδια του album, διαπίστωσα ότι τελικά υπάρχουν και κάποιοι δημιουργοί στην Ελληνική Μουσική Σκηνή, που ασχολούνται σοβαρά   και δημιουργούν τραγούδια με αξιόλογο στίχο και ήχο, σε μια εποχή όπου στη χώρα μας και όχι μόνο, κυκλοφορούν μουσικά ακούσματα αμφιβόλου ποιότητας, με στόχο το ένα και μοναδικό hit και αν θέλετε με κάποια άλλα λόγια, με την αρπαχτή των τραγουδιών της μίας και μοναδικής χρήσης!

Στο συγκεκριμένο album ΄΄7ος ΟΡΟΦΟΣ΄΄, που δημιούργησε ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ δηλαδή ο ΚΑΠΠΑ, ακούς 11 πραγματικά μουσικά διαμάντια, τόσο στο στίχο, όσο και στον ήχο, σπάνιο αν και όχι το μοναδικό για την εποχή μας φαινόμενο, γιατί υπάρχουν φυσικά και κάποια άλλα ακούσματα που τιμούν το Ελληνικό Τραγούδι.

Οι στίχοι του ΚΑΠΠΑ, είναι εντυπωσιακοί, με μια σύγχρονη ποιητική άποψη αντίληψη και αποτύπωση γύρω από τα όσα συμβαίνουν γύρω του… και γιατί όχι και γύρω μας!   

Η μουσική που επενδύει τους στίχους και στα 11 τραγούδια του album του… ο ΚΑΠΠΑ, είναι ένα πρωτοποριακό κράμα ήχων, που πραγματικά είναι δύσκολο να την εντάξεις σε κάποιο μουσικό είδος, μια που κινείται με αξιοζήλευτη και μεγάλη  ευκολία, σε όλα τα πενταγραμμικά μήκη και πλάτη!

Τελικά θα πω με το χέρι στη καρδιά, ότι το album του ΚΑΠΠΑ– 7ος ΟΡΟΦΟΣ, αξίζει να μπει σε κάθε… δισκοθήκη!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΠΑ.

Ακούγοντας λοιπόν αρκετές φορές τον ΚΑΠΠΑ στο album του 7ος ΟΡΟΦΟΣ και εντυπωσιασμένοι από το στιχουργικό ηχητικό αποτέλεσμα της δημιουργίας του, δεν ήτανε δυνατόν να μην μπούμε στην διαδικασία της αναζήτησης του!

Έτσι κάποια μέρα του Μάη, βρεθήκαμε στους δρόμους της πόλης, με μοναδικό μας προορισμό, εκείνο το πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της, όπου στον 7ο όροφο του, είχαμε  κανονίσει να συναντηθούμε… με τον ΚΑΠΠΑ!

Athenscalling.gr: 7ος όροφος, λοιπόν ο ευρηματικός και παράξενος τίτλος της προσωπικής σου δισκογραφικής δημιουργίας και αυτό το album ήταν η αιτία να σε αναζητήσουμε για να πούμε κάποια πράγματα μαζί σου! Με το καλώς όρισες στο Athenscalling.gr, να ρωτήσω… γιατί τόσο ψηλά? Γιατί η συγκεκριμένη επιλογή του 7ου Ορόφου? Στέλνεις ίσως κάποιο μήνυμα?…

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): Λόγω κάποιων συγκυριών στην ζωή μου μετακόμισα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το 2017 και έμεινα σε διαμέρισμα που βρισκόταν στον 7ο όροφο. Εκεί μέσα λοιπόν, αποφάσισα μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης μου με την μουσική, να αποτυπώσω κάποιους στίχους και κάποιες μουσικές που είχα στο μυαλό μου σε κάποιες ηχογραφήσεις. Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα του τίτλου του άλμπουμ. Επίσης στιχουργικά, έβαλα τον εαυτό μου να δει εμένα και τον κόσμο από ψηλά, ώστε να έχω μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια θέματα ήθελα να μιλήσω.

Athenscalling.gr: Έφτιαξες κατά τη γνώμη μας ένα ποιοτικό άλμπουμ με στίχους και ήχους που σπάνια ακούγονται σήμερα, στην εποχή του ενός και μίας χρήσεως σουξέ! Χρονικά πόσο καιρό το ετοίμαζες,σαν ιδέα αλλά και αργότερα στο studio

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): Η ιδέα για αυτό το άλμπουμ υπάρχει απ’ το 2017, μιας και πάντα έγραφα τραγούδια, αλλά για πρώτη φόρα μετά από πολλά χρόνια, αποφάσισα να συγκεντρώσω κάποια από αυτά σε ένα άλμπουμ. Σταδιακά και χωρίς να υπάρξει κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός, ηχογραφήθηκε απ’ την άνοιξη του 2020 μέχρι το τέλος του 2021, παρέα με φίλους σε ωραίες δημιουργικές συναντήσεις.

Athenscalling.gr: Μάλιστα και περνώντας στο στίχο, θα σε ρωτήσω, εάν γράφεις ποιήματα, γιατί πραγματικά οι στίχοι του album, είναι μία ποιητική συλλογή …      

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ(ΚΑΠΠΑ): Έχω ανέκαθεν μια σχέση με το γράψιμο. Πάντα αποτύπωνα στο χαρτί ιδέες μου. Είτε στίχους, είτε ελεύθερα κείμενα. Έμπνευση αποτελούν τα πάντα για μένα. Οι άνθρωποι γύρω μου, εγώ σε σχέση με τους ανθρώπους γύρω μου, μια συζήτηση μ’ έναν κάλο φίλο, οι ανθρώπινες σχέσεις.

Athenscalling.gr: Όσο για τη μουσική του album θα σου πω ότι… πραγματικά δυσκολεύομαι να το εντάξω σε κάποιο μουσικό είδος, βοήθησε μας αν θέλεις. 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): Το στοίχημα για μένα ηχογραφώντας τα τραγούδια ήταν να μην υπάρξει μουσική φόρμα, ούτε να ακολουθήσω κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος. Ήθελα να αποτυπώσω το μουσικό κράμα που υπάρχει στο μυαλό μου, και να ανακαλύψω κι εγώ ο ίδιος το που θα με πάει η μουσική.

Athenscalling.gr: Θα μου πεις και να υποθέσω ότι το γνωρίζω εκ των προτέρων, ότι όλα και τα 11 τραγούδια σου, είναι παιδιά σου και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο ως το ποιο αγαπημένο… και όμως θα επιμείνω και ότι βγει. Έλα λοιπόν με το χέρι στη καρδιά πες μου, ποιο από τα 11 ξεχωρίζεις, αφενός για τη μουσική του και αφετέρου για το στίχο του, ε…δε μπορεί κάποιο ή κάποια θα υπάρχουν…  

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): Θα διαλέξω δύο. Την “Συνήθεια της λύπης” και το “Θα περιμένω” που ήταν και τα πρώτα που γράφτηκαν γι’ αυτό το άλμπουμ. Και για μένα προσωπικά ήταν η στιγμή που είπα ότι θα γράψω μια σειρά από τραγούδια, ακούγοντας τα μετά την γέννηση τους.

Athenscalling.gr: Προσωπικό το album σου, αλλά για τη δημιουργία του φυσικά υπάρχουν και κάποιοι συνεργάτες… για τους συνεργάτες σου, τι έχεις να μας πεις?

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ(ΚΑΠΠΑ): Οι συνεργάτες σ’ αυτό το άλμπουμ είναι πρώτα απ’ όλα φίλοι με τους οποίους περάσαμε ωραίες δημιουργικές στιγμές στο studio και με βοήθησαν να ολοκληρώσω τα τραγούδια μου βάζοντας όλοι τους την προσωπική τους πινελιά και αγάπη στην προσπάθεια μου. Η Σοφία Στάικου μου χάρισε, πέρα απ’ το μαγικό της παίξιμο στις βιόλες, και την φωνή της σε 2 απ’ τα τραγούδια. Ο Σταύρος Τσολάκης των “Ρουμπαγιάτ” επίσης μου χάρισε την φωνή του στον “Κόμπο”. Ο Νίκος Δημούδης που συμμετέχει και συνθετικά σε 2 από τα τραγούδια του άλμπουμ και έπαιξε και κιθάρα. Ο Νίκος Μαγνήσαλης που έπαιξε τύμπανα-κλαρίνο-νέυ-φλογέρα, η Έρση Μειτανίδου που έπαιξε φλάουτο, ο Σπύρος Κακάλης και ο Λεωνίδας Αναγνώστου στις κιθάρες, ο Δημήτρης Κάκος στο μπάσο, ο Γιάννης Μπουζούκης στο σαξόφωνο, ο Κώστας Κατσαρός στην τρομπέτα. Έχω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους.

Athenscalling.gr: Να σταθώ και πάλι στους στίχους σου και με αφορμή τα όσα γράφεις, να σε ρωτήσω αγαπητέ ΚΑΠΠΑ… ποια είναι η σχέση σου με τους ανθρώπους, με τη κοινωνία? Τι είναι αυτό που σε εντυπωσιάζει και τι αυτό που σε τρομάζει, σήμερα?    

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): Είμαι αρκετά κοινωνικός άνθρωπος. Μου αρέσει να συζητάω, να ανταλλάσσω απόψεις, ακόμα και αν διαφωνώ. Η κοινωνία για μένα σε γενικότερα πλαίσιο έχει προβλήματα λόγω συγκεκριμένων προτύπων που έχουν μπερδέψει τον άνθρωπο και την ελευθερία της έκφρασης. Με εντυπωσιάζει που υπάρχουν, μέσα σ’ αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών, ακόμα “ρομαντικοί τύποι” που λέμε, που παλεύουν για τα θέλω τους και βάζουν στόχους και τους υλοποιούν. Όποιος και να’ ναι ο στόχος. Με τρομάζει και μάλιστα πολύ η αποξένωση των ανθρώπων γενικότερα, και η στοιχειώδης έλλειψη παιδείας και συμπεριφοράς με σεβασμό.

Athenscalling.gr: Ωραία… και στη Μουσική σου, τι ακριβώς, έχει επηρεάσει τις πενταγραμμικές σου δημιουργίες, υπάρχει κάποιο πρότυπο?

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): Έκτος από μουσικός είμαι και φανατικός ακροατής. Οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο πρότυπο μιας και ακούω τα πάντα και μέσα μου υπάρχει σίγουρα μεγάλη ποικιλία από ηχοχρώματα και ρυθμούς.

Athenscalling.gr: Και μια που μιλάμε για μουσική παραμένοντας στα εντός, αλλά και ταξιδεύοντας στα εκτός… τι μουσική τι ακούς?

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): Ειλικρινά τα πάντα! Δεν έχω κανένα στερεότυπο σχετικά με είδη και υποκατηγορίες της μουσικής. Στα εντός παρακολουθώ κυρίως οτιδήποτε κυκλοφορεί στην εναλλακτική σκηνή, αλλά και γενικότερα οτιδήποτε νέο. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στο ελληνικό hiphop. Στα εκτός τώρα η ποικιλία είναι τεράστια. Απο trip hop σε Steven Wilson. Και απο electronica ως Keith Jarrett. Δεν μπορώ να αναφερθώ συγκεκριμένα.

Athenscalling.gr: Αν δεν έχεις αντίρρηση τώρα, ταξιδεύοντας στο παρελθόν, σε καλώ να φέρεις στη μνήμη σου τον πρώτο σου δάσκαλο στη μουσική και ακόμη να θυμηθείς το ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασες?   

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): Ήμουν τυχερός, γιατί είχα μια εκπληκτική δασκάλα στα παιδικά μου χρόνια που μ’ έμαθε να αγαπώ την μουσική. Αλλά και αργότερα έναν καταπληκτικό δάσκαλο και φίλο, που με βοήθησε πολύ να αναπτύξω την αντίληψη μου γενικότερα, στην μουσική και τα είδη της. Στο σπίτι μου υπήρχε πάντα μια δισκοθήκη, αλλά ο πρώτος δίσκος που αγόρασα εγώ από δισκάδικο ήταν το Live After Death των Iron Maiden.

Athenscalling.gr: Πάμε τώρα σε κάτι προσωπικό, αλλά όχι αδιάκριτο, έτσι θα ρωτήσω… Εάν η μοναδική σου ασχολία είναι η μουσική (Βιοπορισμός) και ποια τα χόμπι σου, στον ελεύθερο σου χρόνο?

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): Είχα την τύχη να βιοπορίζομαι για αρκετά χρόνια από την μουσική, μιας και ασχολούμαι γενικότερα με την μουσική, σε πολλούς τομείς της. Παίζω, διδάσκω, έχω υπάρξει ηχολήπτης, αναλαμβάνω διάφορες παραγωγές στο studio. Τα τελευταία χρόνια βέβαια όλα αυτά έχουν αλλάξει για τους γνωστούς λόγους. Το μεγαλύτερο μου χόμπι έχει να κάνει και πάλι με την μουσική. Συλλέγω και ακούω βινύλια απ’ την εφηβεία μου μέχρι και σήμερα.

Athenscalling.gr: Ας κάνουμε τώρα ένα παιχνίδι λέξεων που δίνουν την εικόνα σου! Χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα του ονόματος σου, παρακαλώ να συμπληρώσεις τα κενά με τις όποιες λέξεις που πιστεύεις ότι σε χαρακτηρίζουν… (Κ)… (Α)… (Π)…(Π)…(Α), αυτά και εσύ συμπληρώνεις τα κενά, ο λόγος της γραφίδας … σε εσένα! 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): (Κ)αλλιτεχνικά  (Α)νήσυχος  (Π)αθιασμένος  (Π)ολυάσχολος  (Α)προσάρμοστος   

Athenscalling.gr: Λίγο πριν σε αποχαιρετήσω και σε ευχαριστήσω για τα όσα μας είπες και θα ήθελα, εάν δεν έχεις αντίρρηση, να στείλεις το δικό σου μήνυμα εκεί και όπου εσύ θέλεις .   

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ (ΚΑΠΠΑ): Να είμαστε ο εαυτός μας, να χαμογελάμε, να δημιουργούμε, και να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας και το σπίτι μας την Γη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back