May 14, 2024

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ ΄΄ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ΄΄…

Καλοκαίρι του 2020, ημέρες και ώρες μιας εντελώς διαφορετικής σαιζόν, από όσες τουλάχιστον ζήσαμε, τα αρκετά τελευταία χρόνια!

Καλοκαίρι της Πανδημίας του COVID-19 και κρατώντας τις αποστάσεις είχα πέσει στη κυριολεξία με τα μούτρα, διαβάζοντας το ένα βιβλίο πάνω στο άλλο, εδώ με το χέρι στη καρδιά θα πω … Να και ένα καλό της πανδημίας να μείνουμε σπίτι να κρατήσουμε τις αποστάσεις … και να διαβάσουμε και κάποια βιβλία αφού πρώτα κλείσουμε τη τηλεόραση!

Μεταξύ των όσων άλλων βιβλίων που διάβασα ήταν και η ΄΄Παραπλάνηση΄΄ του Γρηγόρη Αζαριάδη, μια περιπέτεια της Αστυνόμου Τρύπη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ!

Καταρχήν εκείνο που με εντυπωσιάζει σε κάθε βιβλίο είναι το εξώφυλλο και εδώ το εξώφυλλο του βιβλίου, είναι εντυπωσιακό, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Αρχίζοντας το διάβασμα διαπιστώνεις ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βάλεις σελιδοδείκτη για να πεις … ΄΄Αστο για αύριο΄΄, ο συγγραφέας βρίσκει τον τρόπο να σε κάνει να μην εγκαταλείψεις το διάβασμα, να θέλεις να το τελειώσεις!

Έτσι λοιπόν ζεις, γιατί το θέλεις, μαζί με τους ήρωες του βιβλίου ξεχωριστές στιγμές και συμμετέχεις στην όλη πλοκή, ως ένα αόρατο πρόσωπο της ιστορίας!

Ιωάννης Πατρίκιος, Αστυνόμος  Τρύπη, Βάλενταλ η Ψυχολόγος, Ηλιάνα Πετράκη αυτοί και εμείς και τόσοι άλλοι ζούμε  στην Αθήνα περίπου πριν από 4 χρόνια  και εκεί συναντάς τον  Serial Killer,τρόπαιο των δολοφονιών του… η καρδιά, φρικτό έ!

Ο συγγραφέας λοιπόν Γρηγόρης Αζαριάδης , αγαπά τη Γαλλική σχολή, ιδιαίτερα  το polar και το κλασσικό noir, έχοντας αγαπημένους συγγραφείς τους Ρ.Τσάντλερ Ζαν Πατρίκ Μανσέτ και φυσικά τους Σουηδούς Σγιεβάλ-Βαλέε με τη συνέχεια τους.

Εαν έχετε διαβάσει το βιβλίο του ΄΄Σκοτεινός Λαβύρινθος ΄΄ τότε να διαβάσετε και τη ΄΄Παραπλάνηση΄΄ μια ακόμη περιπέτεια της Αστυνόμου Τρύπη, με σκληρή και ωμή γραφή, όπου εδώ ο συγγραφέας μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι θα πρέπει να αναζητήσει σκηνοθέτη, έτσι  ώστε οι σελίδες του βιβλίου, να πάρουν σάρκα και οστά στη Μεγάλη ή τη Μικρή οθόνη!

Η ΄΄Παραπλάνηση΄΄ το βιβλίο του Γρηγόρη Αζαριάδη, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, αφορμή για να ζήσουμε  μαζί του μια ακόμη Παραπλάνηση… μέσω διαδικτύου!

Athenscalling. gr: Ξεκινώντας τη κουβέντα μας, λόγω του ότι αγαπώ προσωπικά τη Γαλλική σχολή και το Γαλλικό Αστυνομικό ,θα σε ρωτήσω αν στις προτιμήσεις σου συμπεριλαμβάνεις τον Ζωρζ Σιμενόν , ασχολείται επίσης  με serial Killers, με ήρωα του τον επιθεωρητή…  Μαιγκρέ !

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ:  Η μεγάλη μου αδυναμία από τη γαλλική σχολή έχει ονοματεπώνυμο …Neopolar … Στρατευμένο, σκληρό κοινωνικοαστυνομικό μυθιστόρημα που ευαγγελίζεται την κατά Μανσέττ «βίαιη παρέμβαση στην κοινωνία» μέχρι να φτάσει στις ακραίες θέσεις του με τον Φαζαρντί. Και πάντα σε σκοτεινή, νουάρ ατμόσφαιρα. Ο Σιμενόν αντιπροσωπεύει αυτό που αποκαλώ all time classic, το παραδοσιακό γαλλικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μεγαλοφυές και μοναδικό μέσα από μια απλή, λιτή κι ωστόσο απόλυτα λογοτεχνική περιγραφή, δημιουργώντας παράλληλα ένα αρχετυπικό ήρωα, τον Μαιγκρέ, που έδωσε τροφή για αντιγραφή σε πολλούς νεότερους συγγραφείς.

Athenscalling.gr: Πάμε τώρα στα δικά μας … ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ… γιατί η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου?

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Η «ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ» σχεδιάστηκε και γράφτηκε σαν ένα πολυεπίπεδο mind game, ένα διαστροφικό παιχνίδι με το μυαλό του αναγνώστη. Ένα ταξίδι στα σύνορα της Χώρας της Πραγματικότητας και της Χώρας της Φαντασίας. Εκεί όπου τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται στην αρχή και το αληθινό με το φανταστικό κονταροχτυπιούνται ανελέητα. Η παραπλάνηση αποτελεί κυριαρχικό στοιχείο ανάμεσα στον συγγραφέα Ιωάννη Πατρίκιο και την ψυχολόγο Άρτεμι Βάλενταλ, ή στον συγγραφέα και την αστυνόμο Τρύπη και τελικά αντανακλά την επιθυμία του (πραγματικού) συγγραφέα Γρηγόρη Αζαριάδη να παραπλανήσει τον αναγνώστη.

Athenscalling.gr: Θα σταθώ στο εξώφυλλο, πιστεύω ότι το εξώφυλλο παίζει μεγάλο ρόλο … στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου!

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Το εξώφυλλο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με το εξαιρετικό δημιουργικό τμήμα του ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΥ. Εγώ αρχικά ζήτησα ένα συνδυασμό μαύρου και κόκκινου χρώματος. Αίμα και σκοτάδι. Σκοτεινή ατμόσφαιρα και αιματοβαμμένο περιβάλλον. Το δημιουργικό πρόσθεσε την επιβλητική πινελιά με την γυναικεία μορφή, μιά μορφή που επιτείνει την ατμόσφαιρα μυστηρίου, καθώς επιδέχεται πολλών ερμηνειών.  Επί πλέον, θεωρώ ότι συνδυάζει το «κλασικό» με το «απόλυτα μοντέρνο» στην σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία.

Athenscalling.gr: Τώρα μου ήρθε στο μυαλό, τώρα στο ρωτάω, για  να μην το χάσω! Γιατί επιλέγει ο Serial Killer, την καρδιά των θυμάτων του,ως ΄΄ τρόπαιο΄΄

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Χα ! Μπήκαμε στις δύσκολες ερωτήσεις … Σύμφωνα με τους πατέρες του profiling Ρέσσλερ και Ντάγκλας, κάθε serial killer που έχει ελάχιστο αυτοσεβασμό παίρνει trophies, τρόπαια από τα θύματα του. Κι αυτή είναι μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση του διαταραγμένου εγκεφάλου του. Συνήθως τα τρόπαια είναι αντικείμενα, για παράδειγμα ένα δαχτυλίδι, ένα μενταγιόν κλπ. Τώρα γιατί ο δικός μας αφαιρεί την καρδιά ; Είναι το πιο εντυπωσιακό και πιο αποτρόπαιο δείγμα, που από την μία πλευρά δείχνει την διαταραχή του Πατρίκιου και από την άλλη δείχνει την διάθεση του να γράψει «ένα έξω από κάθε πραγματική διάσταση τρομακτικό, εφιαλτικό έργο», που θα συγκλονίσει τους αναγνώστες.

Athenscalling.gr:…Τον βάφεις , εννοώ τον Serial Killer, ως  Ινδιάνο πολεμιστή γιατί αυτή η επιλογή και όχι με μια μάσκα ή κουκουλοφόρο, ή κάτι άλλο?

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Το βαμμένο πρόσωπο με χρώματα νεκρού, άσπρα και μαύρα, και η κόκκινη διαγώνια γραμμή στο πρόσωπο παραπέμπουν στην Λίζμπετ Σαλάντερ, ηρωίδα στην τριλογία του Στιγκ Λάρσσον. Η επιλογή έχει διπλή έννοια. Από τη μία η Σαλάντερ είναι μία σύγχρονη θεά της εκδίκησης και από την άλλη αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο Σουηδό συγγραφέα.

Athenscalling.gr: Έχουμε λοιπόν, ένα βιβλίο, έτοιμο και κομμένο ραμμένο για την Μεγάλη ή τη Μικρή Οθόνη. Το έχεις σκεφτεί αυτό? Να βρεις ένα σκηνοθέτη, ποιόν άραγε επιθυμείς… και να του πεις … Πάρτο!

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Εδώ χτυπάμε ευαίσθητες χορδές. Η «ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ», όπως και ο «ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ» είναι αποτέλεσμα της επιλογής μου να γράψω πλέον ελληνικό ευρωπαϊκό μυθιστόρημα. Κι αυτό συνεπάγεται μια «τηλεοπτική οπτική». Τουτέστιν, πολύπλοκη πλοκή, μικρές σκηνές (κεφάλαια) με γρήγορες εναλλαγές, πολλούς χαρακτήρες και παράπλευρες ιστορίες και συνεχείς ανατροπές. Με δύο λόγια, καταιγιστικό ρυθμό, που εντείνεται όσο η ιστορία εξελίσσεται. Με αυτή τη έννοια, αμφότερα τα μυθιστορήματα είναι κατάλληλα για μεταφορά στη μικρή, ή και στη μεγάλη οθόνη. Εγώ, θα περιμένω κάποιο τηλέφωνο από τον Κλιντ Ίστγουντ, ή έστω τον Μπράιαν Φίντσερ ! Εννοείται, ότι υπάρχουν κι άλλοι αξιόλογοι Έλληνες συνάδελφοι, που τα έργα τους αξίζουν ανάλογης τύχης!

Athenscalling.gr: Γίνεται λοιπόν σήριαλ στη TV και ο Σκηνοθέτης αδυνατώντας να   βρει τα πρόσωπα που θα ενσαρκώσουν τους ρόλους στη ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ, σου αναθέτει, το πραγματικά δύσκολο έργο της επιλογής… η επιλογή λοιπόν δική σου και άνευ … Audision !

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Άλλη δύσκολη ερώτηση. Όντας όμως μελετημένος, εγώ θα προσπαθήσω να σας εκπλήξω! Αστυνόμος Τρύπη θα είναι η Βίκυ Μακ Κλουρ (από τη σειρά Line of Duty), Ιωάννης Πατρίκιος ο Σεμπάστιαν Κοχ (από την σειρά Dogs of Berlin και την ταινία «Οι ζωές των άλλων»), Άρτεμις Βάλενταλ η Πίχλα Βατάλα (από τις σειρές Μαύρες χήρες και Deadwind), Ηλιάνα Πετράκη, η Νούμι Ραπάς (ταινίες «Το κορίτσι με το τατουάζ» κλπ), Βεργίνης, αντε ο Αλ Πατσίνο και η έκπληξη Μόραλης, ο Λι Μιν  Κι (σειρά The lies within) !

Athenscalling.gr: … Και για μουσική επένδυση ποιόν συνθέτη/τραγουδοποιό?

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Μουσική υπόκρουση υπάρχει διάχυτη σε όλο σχεδόν το μυθιστόρημα. Θα έδινα έμφαση σε κλασικό ροκ των Νεκρών Ηρώων από Pink Floyd και Doors μέχρι Cure, με αρκετές τζαζ πινελιές στις νύχτες του Ιωάννη Πατρίκιου.

Athenscalling.gr: Διακρίνεις,  εσύ να έχεις κάποια κοινά χαρακτηριστικά με κάποιον από τους ήρωες της ΄΄Παραπλάνησης΄΄?

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Ο συγγραφέας τοποθετεί τεχνηέντως προσωπικά στοιχεία σε αρκετούς χαρακτήρες των μυθιστορημάτων που γράφει. Με αυτή την έννοια σε όλα μου τα έργα υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά τόσο με την αστυνόμο Τρύπη, όσο και με τον μέντορα της, τον ταξίαρχο Βεργίνη. Εδώ, στην άκρως διαστροφική «ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ», υπάρχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία με τον διαταραγμένο συγγραφέα Ιωάννη Πατρίκιο!

Athenscalling. gr: Και με ποιόν, από όσους αναφέρεις, θα ήθελες να κάνεις παρέα?

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Με την αστυνόμο Τρύπη, τον Βεργίνη, τον Πατρίκιο θα είχα πολλά κοινά πράγματα να μοιραστώ. Αλλά, θα ήταν εξόχως γοητευτικό, όσο και επικίνδυνο, να απομονωθώ σε ένα μικρό νησί με την Άρτεμι Βάλενταλ και την Ηλιάνα Πετράκη. Και με τις δύο μαζί. Όσοι διαβάσουν το βιβλίο, ελπίζω ότι θα με δικαιώσουν.

Athenscalling.gr:  Αλήθεια γιατί επιλέγεις θηλυκού γένους Αστυνόμο?

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Τεράστιο ερώτημα, που καλούμαι συχνά να απαντήσω. Πιστεύω ότι ο γυναικείος χαρακτήρας είναι αρκετά πιο πολυσύνθετος, πιο πολύπλοκος από τον αντίστοιχο αντρικό. Μυστηριώδης, γοητευτικός, συνδυάζει ευαισθησία και αδυναμία, αλλά όταν χρειαστεί μπορεί να «βγάλει τα δόντια και να δαγκώσει», ειδικά όταν αγαπημένα της πρόσωπα κινδυνεύουν. Δίνει σκληρό αγώνα να επιβιώσει και να διακριθεί σ’ένα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό περβάλλον και πρέπει να παλεύει συνεχώς γιά να διατηρήσει τις ισορροπίες, παραμένοντας πάντα θηλυκό.  Γιά ένα άντρα συγγραφέα, η σκιαγράφηση τελικά του γυνακείου χαρακτήρα, και μάλιστα πρωταγωνιστικού, αποτελεί ακραία πρόκληση.

Athenscalling.gr: Για να πάμε τώρα σε κάτι άλλο που αφορά εσένα και τον ελεύθερο χρόνο σου… περί χόμπυ… και άλλων προτιμήσεων?

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου αναλώνεται στην παρέα του πρωινού καφέ, εκεί όπου κοινωνική κριτική, και ιδιαίτερα ποδοσφαιρική ανάλυση, κυριαρχούν σε καθημερινή βάση. Μεγάλο μέρος του χρόνου αφιερώνω στην ανάγνωση αποκλειστικά αστυνομικών μυθιστορημάτων, λόγω των κριτικών που δημοσιεύω σε μεγάλες εφημερίδες, καθώς και στην ανάγνωση μυθιστορημάτων που μου στέλνουν συγγραφείς, παλιοί και κυρίως νεότεροι που φιλοδοξούν να εκδώσουν το πρώτο βιβλίο τους. Όποτε όμως καταφέρνω να ξεκλέψω λίγο χρόνο, αυτός ανήκει στη μοναδική Μελίνα, την υπέροχη μικρή εγγονή μου.

Athenscalling.gr: Μάλιστα… και αγαπητέ Γρηγόρη, η Αστυνόμος Τρύπη θα έχει και άλλες περιπέτειες, ή μέχρι εδώ?

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ: Ένας συγγραφέας δένεται με τους ήρωες του σε μεγάλο βαθμό. Αν δεν μιλάμε για γάμο, μιλάμε για μια ελεύθερη συμβίωση με απόλυτα σύγχρονους όρους. Ο ένας μπορεί να κάνει μια  απιστία, ο άλλος το ίδιο, αλλά τελικά ξαναγυρνούν στο ίδιο κρεβάτι. Με αυτή την έννοια, η Τρύπη  θα επιστρέψει για  νέες περιπέτειες, έστω κι αν από το μυαλό του συγγραφέα περνάνε σκοτεινές ιδέες, που θα την κάνουν να περάσει από σαράντα τόσα κύματα ! Να υποφέρει και να μας κάνει να υποφέρουμε κι εμείς μαζί της …

Athenscalling.gr: Πάντως να σου πω και κάτι … αυτό το… στο φινάλε του βιβλίου σου …΄΄Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη ΄΄… Είναι το κάτι άλλο, με εντυπωσίασε και όχι μόνο εμένα αλλά και άλλους… που τους περιπλάνησε η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ σου! Να είσαι καλά αγαπητέ Γρηγόρη Αζαριάδη!

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ:  Εγώ να σας ευχαριστώ για τα όσα είπαμε και επιτρέψετε μου λίγο πριν το τέλος να προσθέσω και μια  συμβουλή προς τους αναγνώστες… …Ο συγγραφέας, ως εραστής του «ανοιχτού τέλους» προειδοποιεί να δώσετε μεγάλη προσοχή στο ακόλουθο…Ο Ιωάννης Πατρίκιος γράφει ένα μυθιστόρημα. Ο Γρηγόρης Αζαριάδης ένα άλλο. Έχει μεγάλη σημασία να αποφασίσετε εσείς οι ίδιοι, που γράφει ο Πατρίκιος και που γράφει ο Αζαριάδης ! Αυτά …

Εδώ και ενώ αποχαιρετήσαμε διαδικτυακά τον Συγγραφέα Γρηγόρη Αζαριάδη θα πούμε για μια ακόμη φορά ότι μας εντυπωσίασε η σκληρή και ωμή γραφή του! Πραγματικά μην χάσετε αυτό το βιβλίο, διαβάστε το και ζήστε τη δική σας παραπλάνηση, με τους ήρωες αυτής της Αστυνομικής Ιστορίας!

Παραπλάνηση- Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ – Συγγραφέας: Γρηγόρης Αζαριάδης

ISBN: 978-618-03-2176-0 – Σελίδες: 480- Ημερομηνία Έκδοσης: 02/07/2020

Η νέα περιπέτεια της αστυνόμου Τρύπη και της ομάδας της , που αποτελεί την  συνέχεια της σειράς… μετά τον ΄΄ Σκοτεινό λαβύρινθο΄΄, του Συγγραφέα .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back