April 25, 2024

Αλέξης Πανσέληνος… ΛΑΔΙ ΣΕ ΚΑΜΒΑ – Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ…

Καλοκαίρι του 2018, Κωλέττη και Σουλτάνη γωνία και καθισμένος στη καρέκλα του μη παραδοσιακού καφενείου, απολάμβανα το καφέ μου, διαβάζοντας τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου… ΄΄Ελαφρά Ελληνικά Τραγούδια ΄΄ δημιούργημα του Αλέξη Πανσέληνου, διαβάζοντας το, κάποιες στιγμές με έπιανα να κοιτάζω στο ακριβώς απέναντι κτίριο επί της οδού Θεμιστοκλέους, εκεί που κάποτε στο ισόγειο του, ήταν το καφενείο του Φίλιππα και που για πρώτη φορά είχα γευτεί πάνω σε ένα κουτάλι, τη μαγεία ενός ΄΄υποβρυχίου΄΄, που ήταν βυθισμένο σε ένα ποτήρι γεμάτο νερό!

Αυτό μου συνέβαινε τις περισσότερες φορές διαβάζοντας τα βιβλία του Αλέξη Πανσέληνου, να ταξιδεύω δηλαδή στο χθες, στα έτη που τα χαρακτηρίζω σαν… ΄΄Τα Καλύτερά μου Χρόνια΄΄… και στη συνέχεια να προσγειώνουμε ανώμαλα στο σήμερα!…

… Πέρασαν 4 χρόνια από τότε και το Νοέμβρη του 2022, καθισμένος αυτή τη φορά σε ένα παγκάκι εκεί στο λόφο του Στρέφη και απολαμβάνοντας εκείνη την ηλιόλουστη ημέρα, άρχισα να διαβάζω το με άκρως ποιητικό και καλλιτεχνικό τίτλο βιβλίο… ΄΄Λάδι σε Καμβά΄΄, του συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνου, που είχε κυκλοφορήσει πριν ένα μήνα περίπου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το ΄΄Λάδι σε Καμβά΄΄, είναι ένα πεζογράφημα που μιλάει κατευθείαν στη καρδιά του αναγνώστη, μια ιστορία που στους μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες θα θυμίσει πολλά, χωρίς φυσικά να αποκλείει και τους νεώτερους σε ηλικία αναγνώστες του, που και εκείνοι διαβάζοντάς το, θα αναρωτηθούν τι τελικά μαγικό μπορεί να είχε μια δεκαετία , που έζησε στο πετσί της για επτά ολόκληρα χρόνια τη χούντα των συνταγματαρχών !

Πολλά είναι τα σημεία εκείνα από τις σελίδες του βιβλίου που θα εντυπωσιάσουν τον αναγνώστη , καλή ώρα όπως και αυτό το απόσπασμα που επιλέξαμε από την 153η σελίδα του βιβλίου… και το οποίο περιέχει ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ, σε κάτι που είχε συμβεί λίγο πριν μπει η Ελλάδα στο ΄΄γύψο΄΄.

΄΄ Είδαμε τους αστυνομικούς που προχωρούσαν πλησιάζοντας από πίσω και από τα πλάγια το πλήθος των παιδιών που ήταν μαζεμένα μπροστά στο πάλκο , αλλά δεν πιστέψαμε πως θα βλέπαμε όσα είδαμε. Κάποια στιγμή, ξεκινώντας το ΄΄Satisfaction΄΄, ο Τζάγκερ άρχισε να πετά στο κόσμο τα κόκκινα γαρίφαλα που κάποιος του είχε φέρει και τότε δόθηκε το σύνθημα στην Αστυνομία για επίθεση. Τα γαρίφαλα αυτά ήταν το σύμβολο του ΚΚΕ, μνήμες Μπελογιάννη, κόκκινο πανί για τους αστυνομικούς που όρμησαν αφρίζοντας, ανέβηκαν ακόμα και στη σκηνή και άρχισαν να φωνάζουν στον Τζάγκερ να το βουλώσει΄΄.


The Rolling Stones – (I Can’t Get No) Satisfaction (Official Lyric Video)
\”(I Can’t Get No) Satisfaction\” by the Rolling Stones Composers: Mick Jagger, Keith Richards Lyrics: I can’t get no satisfaction I can’t get no satisfaction ‘Cause I try and I try and I try and I try I can’t get no, I can’t get no When I’m drivin’ in my car And that man comes on the radio And he’s tellin’ me more and more About some useless …
www.youtube.com

Πρωταγωνιστής στο καινούργιο πεζογράφημα του Αλέξη Πανσέληνου, ΄΄Λάδι σε Καμβά΄΄, είναι ένας μαθητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, ο Σπύρος, που ίσως εκείνο το Καλοκαίρι του 1966, να τον είχατε συναντήσει και εσείς, κάπου στο κέντρο της Αθήνας ή & στο ταξίδι των διακοπών σας, συνεπιβάτες του με το πλοίο της γραμμής, με πλώρη προς εκείνο το ονειρεμένο νησί του Αιγαίου!

Εκεί λοιπόν σε εκείνο το νησί, ο Σπύρος περνά τις διακοπές του, φιλοξενούμενος από την οικογένεια ενός ζωγράφου , κάποιες διακοπές που δεν θα τις ξεχάσει ποτέ, γιατί το συγκεκριμένο καλοκαίρι είναι ένα σημαδιακό καλοκαίρι, όχι µόνο για εκείνον αλλά και για την οικογένεια που τον φιλοξενεί…

… Με την αλλαγή της χρονιάς τον Απρίλη του ’67 αλλάζουν τα πάντα στη ζωή του Σπύρου, αλλά και στη ζωή πολλών άλλων της γενιάς του, θα το θυμάστε άλλωστε και εσείς οι κάποιας ηλικίας, αλλά και οι νεώτεροι ακούγοντας τους μεγαλύτερους να τους διηγούνται ουκ ολίγες … ΄΄Ιστορίες για θεριά΄΄.

Πραγματικά δεν θα ήταν υπερβολή, εάν λέγαμε ότι με τον τρόπο που είναι γραμμένη αυτή η ιστορία από τον Αλέξη Πανσέληνο, δεν υπάρχει κάποιο σημείο , που να σε κάνει να σφυρίζεις αδιάφορα, γυρίζοντας τις σελίδες του βιβλίου και σκεπτόμενος, άντε και πότε να τελειώσει!

Η συμμετοχή μας σαν αναγνώστες γύρω από τα όσα ζει ο πρωταγωνιστής είναι δεδομένη, γιατί μπορεί να μην ήταν το όνειρο του καθενός από εμάς, να γίνει ζωγράφος, όμως κάποιο όνειρο στα σίγουρα θα είχαμε, που όμως δεν έγινε πραγματικότητα… για πολλούς και άλλους λόγους!

Έτσι λοιπόν κάνοντας αυτές τις σκέψεις αναρωτήθηκα εάν τελικά ο Σπύρος πρόδωσε το όνειρο του, αυτό που αργότερα με … ΄΄Λάδι σε Καμβά΄΄, θα τον έκανε διάσημο, όπως τους τότε συμμαθητές του στη Σχολή, τη Κλεοπάτρα, το Κυριάκο, το Χρόνη, το Γιάννη και τη Χρύσα, που φέρουν την ετικέτα των πρωταγωνιστών στην εικαστική ζωή του σήμερα ως «νέοι ρεαλιστές».

… Μεσημέρι Νοέμβρη του 2022, κάποια πιτσιρίκια έτρεχαν ανέμελα εκεί στο ξέφωτο στο λόφο του Στρέφη, περασμένες 3 και μόλις είχα ολοκληρώσει το διάβασμα του καινούργιου βιβλίου του Αλέξη Πανσέληνου, ένα βιβλίο που θα πω χωρίς να υπερβάλλω ότι ανταποκρίνεται πλήρως στο τίτλο του, γιατί είναι μια ιστορία ζωγραφισμένη … με Λάδι πάνω στο Καμβά της ζωής!

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και δικηγόρησε ως το 1997. Πρώτο του βιβλίο, το 1982, η συλλογή Ιστορίες με σκύλους.

Ακολούθησαν η βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Μεγάλη Πομπή (1985, επανέκδοση από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2013), τα μυθιστορήματα Βραδιές μπαλέτου (1991, επανέκδοση από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2016), Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια (1996, επανέκδοση από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2010), Ο Κουτσός Άγγελος (2002), Σκοτεινές επιγραφές (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2011) που τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω 2012, Η κρυφή πόρτα (2016) και Ελαφρά ελληνικά τραγούδια (2018) για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Ένας τόμος με δοκίμια (Δοκιμαστικές πτήσεις) το 1993, η συλλογή διηγημάτων Τέσσερις ελληνικοί φόνοι (2004), μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας όπως Ο Βλακοχορτοφάγος του John Barth (1999) και το αυτοβιογραφικό Μια λέξη χίλιες εικόνες (2004).

Απέσπασε το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο του Αναγνώστη 2020 για το σύνολο του έργου του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back