May 15, 2024

΄Ενας φτωχός και μόνος Καουμπόι … ταξιδεύει στην Αιωνιότητα!

Τα ξημερώματα της Τρίτης 7 του Φλεβάρη η είδηση ότι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης  ταξιδεύει προς την αιωνιότητα, δεν θα ήτανε υπερβολή εάν λέγαμε ότι μας γέμισε θλίψη, αυτό εξάλλου συμβαίνει πάντα όταν αποχωρίζεσαι κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο!

Ο Λουκιανός λοιπόν …ένας  ακόμη, μεγάλος πραγματικά καλλιτέχνης  ευχαρίστησε όλους εκείνους που τον αγάπησαν και θα τον αγαπάνε για πάντα και επιβιβάστηκε στο όχημα του αποχωρισμού από τη ζωή… ήδη ταξιδεύει προς την αιωνιότητα !

‘’ O Λουκιανός είχε την αγνότητα αλλά και την αριστοκρατικότητα να τραγουδήσει μόνο για πράγματα που τον συγκινούσαν βαθιά, τα σινεμά του, τις κατασκηνώσεις  τους φίλους του, τα πάρτυ τους, τα τεύχη του Μικρού Ήρωα, τη Βουλιαγμένη, την Φωκίωνος Νέγρη’’. Αυτά μεταξύ των άλλων γράφει στο facebook ο Δ.Σαββόπουλος για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Είναι αλήθεια ότι όλα τα τραγούδια του Λουκιανού με τις χαρακτηριστικές μουσικές τους φόρμες είχαν κάτι να μας πουν, έτσι απλά μα τόσο καθαρά ,τόσο αληθινά για το χθες αλλά και το σήμερα, τόσο δικά μας ,θα λέγαμε!

(1976)

Στη θεατρική παράσταση το ‘’Το τραμ το τελευταίο ‘’του Ελεύθερου θεάτρου ο Λουκιανός έφερε στη μνήμη μας το δημιούργημα των Στ.Ανεμοδουρά(Θ.Αστρίτης) και Β.Απτόσογλου τον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ… το Γιώργο Θαλάσση το θρυλικό Ελληνόπουλο και τη παρέα του ,τη Κατερίνα και το Σπίθα!

………Πού είσαι τώρα και σ’ έχω χάσει,
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση.
Πού είσαι τώρα και σ’ έχω χάσει,
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση……

(1978)

Ο Λούκυ Λουκ είναι ένα κόμικ,το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 1946 από τον Morris  στην συνέχεια γνώρισε μεγάλη επιτυχία με την συνεργασία Morris και R.Goscinny. Στη χώρα μας ο Λούκυ Λουκ  παρουσιάστηκε το 1968 από τις εκδόσεις Στρατίκη και 10 έτη μετά κατέχοντας την πρώτη ίσως θέση στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων στην Ελλάδα ο Λουκιανός συνθέτει ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια μας …

(1979)

…’’ Ψυχραιμία παιδιά’’ είναι ο τίτλος του άλμπουμ που κυκλοφορεί η εταιρεία Lyra το 1979 ,δημιουργός του ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και από εκεί λοιπόν το τραγούδι ΄΄Αρχίζει το Ματς ΄΄ που ίσως είναι εκείνο που φέρνει μπροστά μας ολοζώντανη την αθεράπευτη  ποδοσφαιρολαγνία, των οπαδών και φιλάθλων… όταν αρχίζει το μάτς!

 

1983 Το Πάρτι στη Βουλιαγμένη

΄Ηταν  Δευτέρα 25 Ιουλίου του 1983. Από το πρωί στο γραφείο συζητούσαν όλοι   χαμηλόφωνα για εκείνο το πάρτι και συνεχώς κοίταζαν τα ρολόγια τους ,για το πότε δηλαδή οι δείκτες θα έδειχναν την ώρα λήξης του ωραρίου εργασίας τους! Περασμένες 3μ.μ και η διαδρομή από το Ελληνικό δια μέσου της παραλιακής προς τη πλαζ της Βουλιαγμένης, γνώριζε ένα ασυνήθιστο  μποτιλιάρισμα !

Πλαζ  Βουλιαγμένης και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν ο διοργανωτής ενός πάρτι που έμελλε να μείνει ιστορικό Το πάρτι στη Βουλιαγμένη, ήταν το πρώτο ζωντανό μουσικό  συναυλιακό γεγονός που έγινε σε ανοιχτό χώρο μακριά από θέατρα και γήπεδα !Όλοι φθάσαμε εκεί με κάθε μεταφορικό μέσο σε εκείνο το αξέχαστο πάρτι πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή,που χαρακτηρίστηκε ως το Ελληνικό Woodstock!

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς ,η αμμουδιά της πλαζ είχε γεμίσει με νέους και νέες από 15 μέχρι 65 χρονών, από τα μεγάφωνα ακουγόντουσαν τα πιο προχώ τραγούδια της εποχής, η κατανάλωση σάντουιτς ,αναψυκτικών και μπύρας στο υψηλότερο για την εποχή επίπεδο πώλησης ,το ‘’καμάκι’’σε πλήρη εξέλιξη και φυσικά το απογευματινό  και το βραδινό μπάνιο με μαγιό ή ακόμη και με πλήρη ενδυμασία ,συμπλήρωναν το όλο  σκηνικό!

Τα 25.000 εισιτήρια των 300 δρχ. είχαν εξαντληθεί και διά θαλάσσης εμφανίστηκαν από τη μεριά της γειτονικής πλαζ ‘’Αλκυόνης’’ οι πρώτοι τζαμπατζήδες, έτσι λοιπόν γίναμε περίπου 100.000 !

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι μαζί με εμάς σε εκείνο το πάρτι ανέλαβαν να μας  διασκεδάσουν με τα τραγούδια τους οι  Νέλλη Σεμιτέκολο ,Μαν. Μικέλης Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγ. Γερμανός, Γιώρ.Νταλάρας Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ, αποβιβαζόμενοι πολλοί από αυτούς με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα.

Καλό σου ταξίδι λοιπόν, Λουκιανέ Κηλαηδόνη από όλους που σε αγάπησαν και που θα σε αγαπάνε για πάντα! Καλό σου ταξίδι στην αιωνιότητα ενός άλλου Κόσμου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back