ΤΗΕ SOUNDS … ΠΟΠ & ΡΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ των ΄60s.
Δεν είναι και λίγες οι φορές που θα έχετε αναρωτηθεί …
” Άραγε ποια μπορεί να είναι η μαγική συνταγή, που έστω αν και έχουν περάσει τόσες δεκαετίες, η Ποπ & Ροκ στην Ελλάδα των ‘60s, να ακούγετε μέχρι και σήμερα?
Οι απαντήσεις ποικίλουν, μα μία είναι ίσως εκείνη, που ξεχωρίζει, αιτιολογώντας τα πάντα!
Είναι αυτή, που υποστηρίζουν οι ευρισκόμενοι στην ηλικία των περασμένων ήντα και βάλε κάποια έτη ακόμα, αυτοί που επιμένουν και φυσικά παραμένουν αιωνίως νεανίες! Αυτοί που λένε, ότι η μαγική συνταγή είναι εκείνη που συνθέτη την απλότητα και την αθωότητα … των καλύτερων τους χρόνων!
Χρόνια που πέρασαν έτσι, με λίγα και όχι πολλά, συντροφιά με κάποια περιοδικά με το μικρό τρανζιστοράκι ,τα αξέχαστα Μουσικά Πρωϊνά,τα Πάρτι με το ολίγον Βερμούτ και τα άπειρα παγάκια,το παιχνίδι στις αλάνες,άντε και το Σάββατο απογευματινή σε κάποιο σινεμά της περιοχής!
Όλα αυτά χωρίς να έχουν την ανάγκη των κινητών, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και φυσικά την καθημερινή τηλεοπτική “συντροφιά”.
Μουσική των ‘60s στην Ελλάδα με ποικιλία ακουσμάτων και φυσικά με την παρουσία πολλών νεανικών συγκροτημάτων, μια που εκείνη την εποχή κάθε γειτονιά είχε και τη δική της μπάντα, που σχημάτιζαν με κάθε τρόπο οι νεολαίοι που είχαν κάποιες, όχι και λίγες πενταγραμμικές ανησυχίες και οι οποίοι ήθελαν να τις εκφράσουν μέσα από τα τραγούδια τους.
Ένα από αυτά τα συγκροτήματα, ήταν και οι SOUNDS, ίσως το πιο ολοκληρωμένο σχήμα με το νόημα της ορχήστρας, μέλη τους μερικοί, από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς εκείνων των χρόνων!
Αρχικά μέλη των SOUNDS, οι Τάκης Αντωνιάδης τραγούδι, Γιώργος Λεγάκης κιθάρα, Ανδρέας Δανάκαλης μπάσο, Τάκης Σφακιανόπουλος πλήκτρα, Μίμης Τρικουράκης ντραμς.
Αργότερα λόγω κάποιων αναγκαίων αποχωρήσεων- Στρατιωτική θητεία – Γάμοι και Διαφωνίες, πέρασαν από τους SOUNDS αρκετοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο μουσικό ρεύμα της εποχής, όπως οι Θωμάς Γεωργίου σαξόφωνο, Λεωνίδας Μαρκέας πλήκτρα, Παναγιώτης Καρμπουλώνης κιθάρα, Νίκος Καραγιάννης μπάσο, Μιχάλης Νικολούλης κιθάρα, Σπύρος Μεταξάς κιθάρα, Δημήτρης Μαρούδας ντραμς και Σωτήρης Νάτρας σαξόφωνο!
Στο τραγούδι κάποιες στιγμές, η Τάμμυ, η Χριστίνα και ο Πέτρος Μήλας.
Το 1970 από την δισκογραφική Music Box με την ετικέτα της Pan Vox κυκλοφορούν το album THE SOUNDS, που περιέχει το Oh! Dirlada Dirladada και άλλα 11 διασκευασμένα τραγούδια με Ελληνικούς στίχους και συμμετέχοντες τους…
Θωμά Γεωργίου σαξόφωνο, Λεωνίδα Μαρκέα πλήκτρα, Μίμη Τρικουράκη ντραμς, Νίκο Καραγιάννη μπάσο,Παναγιώτη Καρμπουλώνη κιθάρα και Τάκη Αντωνιάδη στο τραγούδι.
Ένα χρόνο μετά το 1971 κυκλοφορεί και ο δεύτερος μεγάλος δίσκος του γκρουπ με μεγάλη εμπορική επιτυχία, στον οποίο ο Θανάσης Τσόγκας – εκδότης των ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΡΥΘΜΩΝ- αναφέρει στο σημείωμα του οπισθόφυλλου μεταξύ των άλλων, τα εξής …
” Μιά προσφορά στον κόσμο των θαυμαστών τους αποτελεί και ο παρόν δίσκος των SOUNDS Νο2, είναι ο νέος μεγάλος δίσκος του δημοφιλούς συγκροτήματος που περιέχει τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση και μοναδικές σε απόδοση διασκευές κάποιων γνωστών τραγουδιών ”.
Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του δίσκου είναι δημιουργία του μάνατζερ των SOUNDS, Άλκη Έξαρχου, το album αυτό σε ειδική έκδοση επανακυκλοφορεί και το 1991 με την επιμέλεια του Άκη Λαδικού και του Θοδωρή Κριθάρη.
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ … H ΦΩΝΗ ΤΩΝ SOUNDS!
Αναφορά στη ΠΟΠ & ΡΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ των 60s και χωρίς καμιά αμφιβολία οι Sounds με τη φωνή του Τάκη Αντωνιάδη, είχαν συνοδέψει τις καλύτερες στιγμές μας στα πάρτι της εποχής και όχι μόνο!
Τον Τάκη Αντωνιάδη που από τον Απρίλη του 2015, είναι πλέον κάτοικος στη Γειτονιά των Αγγέλων, είχα συναντήσει στο παρελθόν πάρα πολλές φορές, συζητώντας μαζί του για το Ελληνικό τραγούδι της ΠΟΠ δεκαετίας του΄60, αλλά και για την σόλο καριέρα του και τις διακρίσεις που είχε λάβει, σαν τραγουδιστής!
Η συγκεκριμένη συνάντηση μας, με τον Τάκη Αντωνιάδη, από την οποία έγινε και η απομαγνητοφώνηση των όσων είχαμε συζητήσει από μια 60άρα κασέτα, είχε γίνει ένα βράδυ … τον Οκτώβρη του 1998.
Τα όσα μας είχε πει τότε ο Τάκης θα μας μείνουν αξέχαστα, ήταν ο άνθρωπος που ζούσε για αυτό που αγαπούσε και μόνο για αυτό… και που δεν ήταν άλλο από τη μουσική και ότι προερχόταν από αυτήν!
Τότε ο Τάκης μας είχε μιλήσει αποκλειστικά για την Ποπ & Ροκ στην Ελλάδα των΄60s, για εκείνον και φυσικά για τους SOUNDS… το συγκρότημα της καρδιάς του!
ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ…
Athenscalling.gr: Σήμερα λοιπόν φίλε θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν και εσύ θα φέρεις στη μνήμη σου κάποιες από τις αξέχαστες στιγμές που έζησες τότε με τους SOUNDS…
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ναι αξέχαστες μνήμες, όμορφη εποχή…
Τους SOUNDS εγώ τους ξεκίνησα μαζί με άλλα 4 παιδιά, εκεί στη Πλατεία Υμηττού, σε ένα σπίτι μέσα σε ένα δωμάτιο, που εκτός από τα τύμπανα όλοι οι υπόλοιποι που ήταν δύο κιθάρες μια σόλο και μια ακόρντα, το μπάσο και εγώ με τη φωνή μου! Φαντάσου ότι όλα τα όργανα έβγαιναν από ένα ενισχυτή των 40 watt !
Athenscalling.gr: Ενισχυτή fender να υποθέσω?
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Μπάαα… όχι! ΄Ενας ECO ήτανε 40αρης, που σήμερα οι 40αρηδες είναι στα ηχητικά συστήματα των αυτοκινήτων και εμείς παίζαμε τότε με 40 watt και κάναμε και ρεσιτάλ το ’63 που ξεκινήσαμε!
Athenscalling.gr: Μάλιστα… και τότε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά?
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Το ’64 επαγγελματικά πλέον δουλεύοντας σε νυχτερινά κέντρα, βέβαια όχι κάθε μέρα αλλά 4ημερα και 5ημερα… όμως επαγγελματικά πιά!
Athenscalling.gr: Αυτά λοιπόν με τη νύχτα και με τα Μουσικά Πρωινά?
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Να πω εδώ ότι σαν ορχήστρα όταν παίζαμε το πρωί σε χώρο για 80 άτομα μαζεύαμε 200 άτομα, το αδιαχώρητο γινότανε και τα αγόρια μπαινοβγαίνανε για να μην λιποθυμήσουν οι κοπέλες τους, τέτοιου είδους ήταν τα Πρωινά στο “Μπάμπη Μουτσάτσο”,το”IGLOO”,το”BLUEBERRY HILL”,το “VIP’S” στη Κεφαλληνίας,το”ARIEL” στην Λ.Αλεξάνδρας, παντού και πάντα γεμάτα!
Athenscalling.gr: Εκείνη την εποχή, παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα Τάκη γινότανε ο “χαμός” με τα συγκροτήματα ποπ και ροκ! Ποια η αιτία αυτής της…”έκρηξης?”.
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Εκείνο που έκανε να γίνει αυτή, που εσύ την χαρακτηρίζεις ως ¨έκρηξη¨, σε όλο το κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα, πρώτα όμως στην Ευρώπη και μετά στην Αμερική, ήτανε η γέννηση των BEATLES, κυρίως των BEATLES, γιατί μετά εμφανίστηκαν οι ROLLING STONES, SWINGING BLUE JEANS, DAVE CLARK FIVE και όλα αυτά τα Εγγλέζικα συγκροτήματα.
Αυτά κάνανε όλα τα παιδόπουλα των 16των 17 και των 18 χρονών εκείνο τον καιρό, να θέλουνε να αναπαράγουν αυτό που ακούγανε από τους δίσκους όλων αυτών που σου προανέφερα!
Athenscalling.gr: Και γιά το θέμα της διασκέδασης, τι έχεις να θυμηθείς, από τότε?
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Η μόνη διασκέδαση για εμάς τότε, ήτανε μόνο το ράδιο! Α!.. και ο κινηματογράφος! Ράδιο και Σινεμά, ούτε τηλεόραση, ούτε τίποτα. Ακόμη και τα Μουσικά Πρωινά των Αρέτα, Γιάννη Βέλλα, Τάκη Αθηναίου, στο ΡΕΞ και στη Κυψέλη τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ του περιοδικού ΝΤΟΜΙΝΟ! Σε αυτά τα Μουσικά Πρωινά είδα για πρώτη φορά το Μανώλη Χιώτη & τη Μαίρη Λίντα!
Athenscalling.gr:Τελικά ποια ήταν η αφορμή στο να δημιουργήσετε τότε τους SOUNDS?
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ήταν αυτό που τότε ακούγαμε στους δίσκους, κυρίως των Αγγλικών συγκροτημάτων, αυτό μας έκανε να θέλουμε να τραγουδήσουμε, αυτό που ακούγαμε από τους δίσκους για να δούμε τι φτιάχνουμε και εμείς.
Αυτό ήταν η αφορμή, να κάνουμε αυτό το συγκρότημα στον Υμηττό και έτσι σιγά σιγά εμείς να δημιουργήσουμε τραγούδια!
Athenscalling.gr: Να σε ρωτήσω τώρα για το όνομα σας… Ποιος έδωσε το όνομα στο group… ποιος ήταν ο νονός σας?
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ο νονός του ονόματος SOUNDS, ήτανε ο κιθαρίστας μας, ο Γιώργος Λεγάκης!
Athenscalling.gr: Αναρωτιέμαι πολλές φορές, ενώ εσύ είσαι ακόμη ενεργός οι άλλοι των SOUNDS σήμερα που βρίσκονται και τι κάνουν?
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Δυστυχώς από τους τότε SOUNDS, έχω μείνει μόνο εγώ και τραγουδάω όπως και εσύ ανέφερες.
Στη πορεία του γκρουπ έγιναν και κάποιες αναγκαίες αλλαγές, κάποιοι πήγανε φαντάροι, άλλοι παντρευτήκανε, όλα αυτά από το ’65 και ύστερα δηλαδή!
Όμως τηλεφωνιόμαστε όλοι μεταξύ μας, δεν έχουμε χαθεί!
Όσο για το τι κάνουν σήμερα οι SOUNDS, θα πω ότι ο τελευταίος κιθαρίστας του group, ο Μιχάλης Νικολούλης κάποια στιγμή έγινε υπεύθυνος στην M.B.I – την δισκογραφική MUSIC BOX – . Ο Λεωνίδας Μαρκέας γιός του μεγάλου συνθέτη Λυκούργου Μαρκέα είναι πλέον επιχειρηματίας επίπλων.
Ο ντράμερ μας Δημήτρης Τρικουράκης από το Ηράκλειο φωτογράφος στη Κρήτη και ασχολείται part time job με τα ντραμς, από ότι μου λέει, για το κέφι του και ο μπασίστας μας ο Νίκος Καραγιάννης είναι εισαγωγέας – εξαγωγέας πρώτων υλών σε γυναικεία εσώρουχα.
Να ξέρεις όμως ότι δεν έχουμε χαθεί και προσωπικά πάντα επικοινωνώ με όλους!
Athenscalling.gr: Μάλιστα … τι άλλο για εσάς?
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ότι πολλά χρωστάμε στον Άλκη Έξαρχο που ήτανε ο Ιμπρεσάριος μας, εκείνα τα χρόνια!
Έτσι που λες είμαι ο μόνος που έμεινα στο τραγούδι, ξέρω εγώ γιατί?
Γιατί ίσως η καρδιά μου είναι δοσμένη σε αυτό, να ξέρεις ότι τραγουδάω με την ψυχή μου και ελπίζω να μπορώ να τραγουδήσω για πολλά χρόνια ακόμη, για τον κόσμο και τον εαυτό μου!
Athenscalling.gr: Πες μας για εσένα…Τι άλλο Τάκη?
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Το λοιπόν …Τάκης Αντωνιάδης με ξεκίνημα από το 1963 και όταν είμαι επάνω στη πίστα ερμηνεύοντας κάποιο τραγούδι που αγαπώ και που λατρεύω, βρίσκομαι σε μια σφαίρα εντελώς ατομική μου, όταν τραγουδάω αυτή τη μουσική που αγαπάω λειτουργώ εντελώς ορμέμφυτα και εντελώς πηγαία!
Τα τελευταία χρόνια, στα διάφορα κέντρα που έχω τραγουδήσει, είτε γιατί εγώ το επέβαλα, είτε γιατί το απαιτούσαν οι περιστάσεις, έβαλα μια πινελιά ποπ και ροκ!
Με τραγούδια του PAUL ANKA ή και με των PLATTERS!
Athenscalling.gr: Μια που ανέφερες τον PAUL ANKA και τους PLATTERS, από αυτά τα δύο ονόματα τι έχεις να θυμηθείς?
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Άκου τώρα!
Το 1958… στα 12 μου χρόνια, φεύγω με τρία φιλαράκια μου από το Βύρωνα που έμενα, μπαίνουμε στο λεωφορείο και κατεβαίνουμε στη Γλυφάδα και πήγαμε και ξαπλώσαμε στη παραλία, εκεί δίπλα στα “Αστέρια”, που εκείνη την εποχή τραγουδούσαν ζωντανά οι PLATTERS και άκουσα PLATTERS!
Αυτή την στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ … τι εμπειρία!
Athenscalling.gr: Μάλιστα ωραίες εικόνες και γεμάτες νότες… θα έλεγα ότι όλα αυτά σχηματίζουν ένα ξεχωριστό πενταγραμμικό πίνακα!
ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ναι με αυτή τη μουσική μεγάλωσα, για αυτό και την ερμηνεύω και την λατρεύω και την αγαπώ τόσο πολύ και όταν τραγουδάω αυτά τα τραγούδια που αγαπάω να το πω χίλιες φορές ακόμη, ότι βρίσκομαι σε μια ιδιωτική σφαίρα… δική μου, δεν υπάρχει τίποτε άλλο κανένας, αλλά μόνο εγώ και η μουσική μου!