March 28, 2024

Συνέντευξη με τη Asha Puthli ένας ζωντανος θρύλος της Μουσικής!

Η Asha Puthli είναι μία από τους πιο επιτυχημένους τραγουδιστές που έχουν βγει από την Ινδία. Ίσως πιο γνωστή στο ευρύ κοινό για τα συναρπαστικά φωνητικά της, στο free jazz legend ORNETTE COLEMAN’S Science Fiction album, είναι ο ζωντανός θρύλος της Μουσικής και όχι μόνο!

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βομβάη αλλά γιά να πραγματοποιήσει τα όνειρά της μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ακολουθήσει τους δρόμους της τζαζ. Όδηγός της στα πρώτα της βήματα ο ιμπρεσάριος της Columbia  Records JOHN HAMMOND, ο οποίος είχε σφυρηλατήσει μια λαμπρή καριέρα ανακαλύπτοντας τους Billie Holiday, Bob Dylan και Bruce Springsteen.

Ο Hammond αναγνωρίζοντας το ταλέντο της Asha,  την έστειλε να ηχογραφήσει με τον πρωτοπόρο ORNETTE COLEMAN και οι ερμηνείες της στο άλμπουμ Science Fiction στα tracks 1 & 6 κέρδισαν το Downbeat Critics ‘Poll βραβείο για την «καλύτερη γυναίκα τραγουδίστρια τζαζ», μαζί με την Ella Fitzgerald και την Dee Dee Bridgewater.

Η Asha θεωρήται ως η μοναδική cosmopolitan pioneer της jazz, funk, soul και electronic dance music που έχει ηχογραφήσει δέκα σόλο άλμπουμ για την EMI και τη CBS / Sony.

Μεγάλη είναι η λίστα της θρυλικής Asha, όσον αφορά τη συνεργασία της με τα ονόματα των καλλιτεχνών από τη διεθνή μουσική σκηνή με τους οποίους έχει ηχογραφήσει, τραγουδήσει ή μοιραστεί τη σκηνή με αυτούς, ονόματα όπως είναι αυτά των : ALICE COLTRANE, ROY AYERS, HENRY THREADGILL, GRACE JONES, MIRIELLE MATTHIEW, SONNY ROLLINS, CHARLIE HADEN, RENATO ZERO, BARRY WHITE, BILL LASWELL, PATTI SMITH, NINA HAGEN, DON CHERRY, FREDDIE HUBBARD και DJANGO REINHARDT.

Εκπαιδευμένη στο Ινδικό κλασικό τραγούδι και σε έναν αυτοσχεδιασμό φυσικής τζαζ, η Asha Puthli δημιούργησε τον δικό της μοναδικό ήχο τη δεκαετία του΄70  με κλασικές ηχογραφήσεις όπως το “Space Talk” αλλά και το “Say Yes” και είναι η αφορμή γιά να την αντιγράψουν στη συνέχεια ουκ ολίγοι καλλιτέχνες από τη διεθνή μουσική σκηνή !

Η μαγική της παρουσία εκτός από το τραγούδι θα της ανοίξει τους δρόμους προς την 7η τέχνη, πρωταγωνιστόντας σε ρόλους ταινιών του Γάλλου LOUIS MALLE της εταιρείας των MERCHANT-IVORY και του Ιταλού BRUNO CORBUCCI.

Η κοσμοπολίτικη αίσθηση της γοητείας της, δεν άφησε ασυγκίνητους και τους μέντορες στο είδους τους,BOB MACKIE, MANOLO BLAHNIK και ακόμη  τους RICHARD AVEDON, ANDY WARHOL, FRANCHESCO SCAVULLO!

Σήμερα, καθώς η θρυλική Asha Puthli ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέο υλικό τα τραγούδια της ανακαλύπτονται ξανά από λεγεώνες της χιπ χοπ,της nu-jazz και της electronica disco, ας ξεχνάμε εξ’ άλλου ότι είναι αυτή που παρείχε το ηχητικό πρότυπο για αρκετές μελλοντικές ηλεκτρονικές μουσικές επιτυχίες των BLONDIE, KATE BUSH, OFRA HAZA, KYLIE MINOGUE και άλλων!

Αυτή λοιπόν την Ιέρεια της Ερμηνείας κάποιων τργουδιών , συναντήσαμε ένα κρύο πρωινό του Δεκέμβρη μέσω διαδυκτίου … και συνομιλόντας μαζί της δεν μας ήτανε δύσκολο να διαπιστώσουμε την μεγαλοσύνη της απλότητας που είναι δυνατόν να έχει μιά τόσο μεγάλη ερμηνεύτρια !

https://www.youtube.com/watch?v=KwtDsZpeiLk

Athenscalling.gr: Καλημέρα Ashafree Spirit of Music!Καλώς ήλθατε στο Athenscalling.gr και σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνομιλία που θα έχουμε μαζί σου!

ASHA PUTHLI: Καλημέρα Athenscalling.gr και σε όλους τους φίλους σας!

Athenscalling.gr: Να ξεκινήσω με μιά κλασική για την εποχή ερώτηση λόγω της πανδημίας του Covid –19! Πού σε συναντάμε Asha ?

ASHA PUTHLI: Στην ηλιόλουστη Florida είμαι τώρα!

Athenscalling.gr: Από που να αρχίσω λοιπόν είσαι τα πάντα όλα, μια εικόνα της  τέχνης… ερμηνεύτρια μεγάλων επιτυχιών,τραγουδοποιός, παραγωγός,ηθοποιός. Στα αλήθεια τι είναι εκείνο που σας αρέσει περισσότερο?

ASHA PUTHLI: Το Τραγούδι γιατί είναι το πιο φυσικό πράγμα για όλους τους ανθρώπους και όλοι μπορούν να τραγουδούν! Αυτό αγγίζει την ψυχή!

Athenscalling.gr: Μοντέλο γιά τους διάσημους σχεδιαστές Michael Vollbracht & Manolo Blahnik και πιστεύω ότι οι αναμνήσεις σου για αυτές τις στιγμές της ζωής σας με αυτά τα ονόματα, θα είναι αξέχαστες, είναι έτσι?

ASHA PUTHLI: Ο Michael Vollbracht ήταν ένα μεγάλο ταλέντο, ιδιαίτερος και  πρωτότυπος, τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη, σχεδίασε πολλά από τα ρούχα για τα Shows μου, μου άρεσαν τα κασκόλ του και μπορούσες να τα στρίψεις και να τα φορέσεις και να τα φορέσεις όποτε θέλεις, έτσι αυτό μου έδωσε μιά αίσθηση ελευθερίας και δημιουργικότητας.Έχω κρατήσει ακόμα τα κασκόλ του γιατί μοιάζουν με πίνακες. Είναι αιώνια και μπορείτε να δείτε το μαύρο και το άσπρο μαντήλι φοίνικα στη τελευταία σκηνή του film“SQUADRA ANTIGANGSTER”. Επίσης το κασκόλ στο εξώφυλλο άλμπουμ «GOBLIN»!Τόσο ο Micael όσο και ο Manolo είχαν υπέροχη αίσθηση του χιούμορ. Τώρα γιά το Manolo θα σας πω οτι συναντήθηκα στο Λονδίνο, όπως ξεκινούσαν οι καριέρες μας,είναι φανταχτερός και διασκεδαστικός, όταν συναντηθήκαμε αυτός έγραφε επίσης μια στήλη για το περιοδικό Vogue και ήταν το πρώτο άτομο που έγραψε για μένα στο Vogue. Ευτυχώς έχω ταινία και βίντεο που δείχνουν αυτές τις διασκεδαστικές υπέροχες προσωπικότητές τους, που εκτιμώ τόσο πολύ!

Athenscalling.gr: Κάτι άλλο που αφορά τους εσας και τους fashion and portrait photographer, δηλαδή τον Richard Avedon και τον Andy Warhol…?

ASHA PUTHLI: Ο Andy ήταν ένας καλός φίλος και συναντιόμασταν συχνά. Ναι αυτός με φωτογράφισε πολλές φορές με την Polaroid του και συμπεριέλαβε επίσης τη φωτογραφία μου, στο βιβλίο του EXPOSURES‘! Επίσης μερικές από τις φωτογραφίες που έβγαλε στο σπίτι μου, βρίσκονται τώρα στη βιβλιοθήκη του STANFORD UNIVERSITY. Αλήθεια δεν κατάλαβα ποτέ, πόσο άρεσε στον Andy η μουσική μου παρόλο που ήταν ο πρώτος που με τηλεφώνησε στο ότι είχε αυτός ακούσει τα τραγούδια μου,στο ραδιόφωνο!Το συνειδητοποίησα αυτό όμως, μόλις πρόσφατα, όταν δηλαδή στο Μουσείο Whitney παρουσιάστηκε το σημαντικό RETROSPECTIVE OF ANDY WARHOL’S WORK και στα εκθέματά του, εκεί με συμπεριέλαβε ο Andy σε αυτά που αγαπούσε  και ανάμεσα σε αυτά ήτανε το   πρώτο μου άλμπουμ “ASHA PUTHLI” μαζί με τα … The Marcel Ducharcel  Duchamp’s Book, WILLIAM BURROUGHS BOOK, LOU REED’S ALBUM και LYRIC BOOK OF THE BEATLES! Όσο γιά τον Richard Avedon αυτός με φωτογράφισε στο στούντιο του και μια φωτογραφία από αυτή τη φωτογράφηση  χρησιμοποιήθηκε για το οπισθώφυλλο του 2ου σόλο άλμπουμ μου του1974 που έγεινε στη CBS με τον τίτλο ΄΄SHE LOVES TO HEAR THE MUSIC ΄΄. Με τον Richard Avedon όμως, δεν διατηρήσαμε επαφή μετά από αυτό, αλλά έχω κάποια ταινία από αυτή τη φωτογράφηση … έτσι για να τη θυμάμαι!

Athenscalling.gr: Αλήθεια και με το χέρι στη καρδιά, πήτε μας τι σας αρέσει περισσότερο στο τραγούδι, Τζαζ, funk, soul ή electro disco?

ASHA PUTHLI: Love all of its all music!

Athenscalling.gr: Αναμνήσεις από το εκπληκτικό ντεμπούτο σας άλμπουμ?

ASHA PUTHLI: Ήταν υπέροχο να δουλεύω με τον παραγωγό Del Newman, αυτό που ήταν σημαντικό είναι ότι έμαθα να είμαι πιο πειθαρχημένη στη δουλειά. Αν και μπορεί να με βρήκε λίγο εκκεντρική. Συνήθιζα λοιπόν να κάνω γαργάρες με την Crystal Champagne και αυτό ακούγετε ξεκάθαρα στην αρχή του τραγουδιού μου “I DIG LOVE” που δεν είναι ο ήχος ενός Bubble Hookah. Ο Del Newman  είχε συνεργαστεί με μερικούς σπουδαίους μουσικούς, οπότε ήμουν θα πώ λίγο εκφοβισμένος όταν μουσικοί όπως ο RINGO STARR και ο BERNIE TAUPIN που έγραψαν μαζί με τον ELTON JOHN dropped by on our sessions !

 Athenscalling.gr:… Και το καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ;

ASHA PUTHLI:…Αυτό που πιστεύω ότι είναι καλύτερο είναι το “Love” το τραγούδι JOHN LENNON, το λατρεύω για την απλότητά του και επειδή έλαβα πολλά σχόλια από γυναίκες που λένε ότι συγκλονίστηκαν από αυτή την ερμηνεία!

Athenscalling.gr: Πείτε μας για τις προτιμήσεις σας στη μουσική και πιό ήταν το πρώτο άλμπουμ που αγόρασες?

ASHA PUTHLI:Οι προτιμήσεις μου στις μπάντες είναι από τους PINK FLOYD έως τους  DEPECHE MODE. Το πρώτο άλμπουμ που αγόρασα ήταν εκείνο με τον ELVIS PRESLEY!
Athenscalling.gr: Θέλω να σας ρωτήσω τώρα για τη χώρα μου, για την Ελλάδα ξέρετε κάτι για τη μουσική μας ή γιά κάτι άλλο?

ASHA PUTHLI: Πάντα αγαπούσα την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ και εγώ έχω επισκεφτεί την Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια, τη λατρεύω τη χώρα σας και από τοτε περιμένω πότε να επιστρέψω εκεί! Αγαπώ την παραδοσιακή μουσική σας … αγαπώ και το Μπουζούκι, λατρεύω τα στενά δρομάκια και τα κατάλευκα σπίτια της ΥΔΡΑΣ, τις παραλίες , τις βόλτες μου εκεί με τα ποδήλατα , το νερό σας και το φαγητό σας, αυτές είναι οι αναμνήσεις μου και ελπίζω να μπορώ σίγουρα να επιστρέψω κάποια μέρα, για να δώσω μια συναυλία… ίσως σε ένα Μοναστήρι ή σε κάποιο από τα μαγευτικά χωριά σας!

Athenscalling.gr: Σχετικά με τα σχέδια σας?

ASHA PUTHLI: Είναι Ναι κάτι καινούργιο !… Είναι το νέο μου βίντεο του Γαλλικού ντουέτου που ηχογράφησα με τον GABRIEL GRILLOTTI, αυτό κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου του 2020 και η κυκλοφορία του cd στις 28 του ίδιου μήνα και φυσικά ελπίζω να απολαύσετε το τραγούδι, είναι καλό για την εποχή της καλής θέλησης και της αγάπης!

Athenscalling.gr: Σας ευχαριστώ πολύ Asha για τα όσα μας είπες και το επιθυμείς στείλε το δικό σου μύνημα σε όλο τον κόσμο.

ASHA PUTHLI: Διαδώστε την αγάπη, το φως, το γέλιο και τη μουσική σε όλο τον κόσμο … Yassou!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back