Ο Μικρός Ήρως – Οι Νέες Περιπέτειες #1: Ο Τρελός Εκδικητής ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Γ.ΒΛΑΧΟ & ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟ Κ.ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ
Πριν κάποιες μέρες, η έκπληξή μας ήταν μεγάλη, όταν από βιβλιοπωλείο της Αθήνας πήραμε στα χέρια μας και φυσικά διαβάσαμε, το 1ο τεύχος του περιοδικού …
ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ Ο Μικρός ΗΡΩΣ τίτλος της ιστορίας ”Ο Τρελός Εκδικητής” .
Πρωταγωνιστές κάποιοι παλαιοί μας γνώριμοι, που δεν ήταν άλλοι από τους Τρείς Χάρτινους Ήρωες των καλύτερων μας χρόνων, που σίγουρα δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ… εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία… αλλά και πολλά θα έχουν να πουν οι νεότεροι σε ηλικία αναγνώστες!
Ο λόγος λοιπόν για το Γιώργο Θαλάσση, τη Κατερίνα και φυσικά το Σπίθα τους Χάρτινους Ήρωες που είχε δημιουργήσει με την πέννα του ο συγγραφέας Στέλιος Ανεμοδουράς γράφοντας ιστορίες με τα θρυλικά τους κατορθώματα… και που τους έδωσε ”σάρκα και οστά” με το πενάκι του ο σκιτσογράφος Βύρων Απτόσογλου!
Οκτώβρης του 2024 και από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως του Λεωκράτη Ανεμοδουρά, αυτή η νέα ας το πούμε ως νέα αρχή, μια που ήδη έχουμε γνωρίσει τους συνεχιστές των ιστοριών του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ , δηλαδή το συγγραφέα Γιώργο Βλάχο και τον εικονογράφο Κώστα Φραγκιαδάκη, που μας έχουν ήδη ”χαρίσει” στο πρόσφατο παρελθόν και άλλες ιστορίες !
Ξεχωριστό λοιπόν κεφάλαιο και μια νέα αρχή… με το εξώφυλλο της ιστορίας να σημειώνει τον αριθμό 1 στην πραγματικά εντυπωσιακή περιπέτεια με τον τίτλο ”Ο Τρελός Εκδικητής”, που φέρει τις υπογραφές δύο αξιόλογων δημιουργών του συγγραφέα Γιώργου Βλάχου και του σκιτσογράφου Κώστα Φραγκιαδάκη… με την θρυλική τριάδα να είναι και πάλι κοντά μας !
Νέες ιστορίες των θρυλικών παιδιών, με νέα δεδομένα όσον αφορά τη γραφή των ιστοριών και φυσικά την εικονογράφηση… που πιστεύομε ότι θα έχουν και σήμερα την επιτυχία του τότε και ότι θα διαβαστούν και θα αγαπηθούν και από τους νεώτερους στην ηλικία…
Όσο για τους άλλους, εκείνους δηλαδή που ”ταξίδεψαν” τότε, διαβάζοντας τις ιστορίες του περιοδικού Ο Μικρός ΗΡΩΣ με 2 δραχμές, θα έχουν πολλά να πουν, με δεδομένη την αγάπη τους και ακόμη περισσότερα να σημειώσουν !
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ … ΓΙΩΡΓΟ ΒΛΑΧΟ.
Athenscalling.gr: Νέες ιστορίες λοιπόν του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, εδώ και κάποιες μέρες στα βιβλιοπωλεία και στα χέρια μας το 1ο τεύχος με τον τίτλο ”Ο Τρελός Εκδικητής” και εμείς δικαιολογημένα να εκφράσουμε το θαυμασμό μας για τη γραφή του και να καλώς ορίσουμε στο Athenscalling gr. το δημιουργό συγγραφέα, των νέων ιστοριών του θρυλικού ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ … Γιώργο Βλάχο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ για την προσφώνησή σας και για την πρόσκληση.
Athenscalling.gr: Έτσι ως εισαγωγή θα θέλαμε να ταξιδέψουμε για λίγο στο παρελθόν και να σας συναντήσουμε, αλήθεια … που και πότε εσείς να αγοράζετε με 2 δραχμές για πρώτη φορά το περιοδικό Ο Μικρός ΗΡΩΣ?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, εννοείτε να ξεκινήσουμε με την προϊστορία της σχέσης μου με τον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ;…
Ε, λοιπόν, για να ακριβολογούμε πρωταγόρασα το φυλλαδιάκι, του οποίου ίσαμε εκείνη τη στιγμή την ύπαρξη αγνοούσα, πληρώνοντας για αυτό όχι δύο, μα μόλις μια δραχμή!
Συνολικά, με πέντε δραχμές, μού αγόρασε η μητέρα μου ισάριθμα μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση τεύχη ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ και πού να ‘ξερε η καημένη τι κεφάλαιο άνοιγε εκείνη τη στιγμή στη ζωή του οκτάχρονου γιού της!
Πηγή προμήθειας των τευχών ένα πλούσιο σε τέτοιους θησαυρούς παραλιμανήσιο περίπτερο στη Ραφήνα, πριν επιβιβαστούμε στο πλοίο για μερικές μέρες διακοπών στα Κυκλαδονήσια.
Ήταν ο ζεστός μήνας Αύγουστος του 1956. Το διάβασμα περιοδικών και βιβλίων ήταν ήδη σημαντικό μέρος της ψυχαγωγίας μου από ένα χρόνο πριν, οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα ανάγνωσης “σεντονιών” κειμένου..
Επιστρέφοντας από τις διακοπές ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ είχε ήδη καταχωριστεί ως πρωτεύον ανάγνωσμα στις αναγνωστικές προτιμήσεις μου, αν και όχι με την εβδομαδιαία συχνότητα της κυκλοφορίας του, γιατί από τη μια μεριά δεν ήταν πάντοτε διαθέσιμο το σχετικό δίφραγκο και από την άλλη, γιατί η επένδυση του δίφραγκου στον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ συνήθως δεν ήταν συμφέρουσα, καθώς δεν μπορούσα να στεριώσω συλλογή με ικανό αριθμό τευχών.
Φαίνεται πως ο Λουκιανός τη δική μου περίπτωση είχε υπόψη του, όταν τραγουδούσε στην μπαλάντα του για την οργή του πατέρα «…που ξέσκιζε τα τεύχη τα κρυμμένα…»
Φτάνουν τα ως εδώ για εισαγωγή;. Φτάνουν!
Athenscalling.gr: Νέες ιστορίες λοιπόν κατά το εξώφυλλο του τεύχους μια που υπάρχουν και ακόμη 13 ακόμη γραμμένες από εσένα… με ποια αιτία και αφορμή η δημιουργία τους?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ερώτηση στην οποία θα πρέπει να απαντήσει μάλλον ο εκδότης, τι ακριβώς εννοεί με το “νέες”, αφού πράγματι έχουν ήδη προηγηθεί δώδεκα ιστορίες (από τις οποίες οι δύο με μορφή κόμικ) γραμμένες από μένα.
Αν αφορά το φορμά που είναι λίγο πιο μικρό, αν αφορά το γεγονός ότι δεν θα συνοδεύει πλέον ως ένθετο κάποια εφημερίδα, ή αφορά κάποιον άλλον στρατηγικό σχεδιασμό είναι κάτι που μάλλον ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς θα πρέπει να διευκρινίσει.
Όπως επίσης ούτε και για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης περί αιτιών και αφορμών, είμαι ο πιο αρμόδιος για μια σαφή απάντηση.
Όσο αφορά σε μένα, η αιτία που υπογράφω τις «νέες» αυτές ιστορίες του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, πάει πολύ πίσω.
Πολύ πιο πίσω και από τότε που δημοσιεύτηκε η πρώτη από αυτές το 2015. Εντοπίζεται στα χρόνια που όντας ακόμα στις τάξεις του δημοτικού… φαντασιωνόμουν να γράψω κι εγώ κάνα-δυο κανονικές και δημοσιεύσιμες περιπέτειες του Γιώργου Θαλάσση και της παρέας του!
Έγραψα, τότε αλλά για προσωπική χρήση και μόνο! Κάτι σαν πρωτόλεια σενάρια για τις ανάγκες να έχει εκ των προτέρων υπόθεση ο ρόλος μου ως Γιώργος Θαλάσσης στο καθημερινό παιχνίδι μας στην αλάνα «Το Παιδί-Φάντασμα και οι κακοί Γερμανοί!» Ιστορίες που ούτε εγώ τις θεωρούσα κατάλληλες να συμπεριληφθούν σε κάποιο τεύχος του αγαπημένου μου αναγνώσματος.
Οπότε, είχα μείνει με τον ανεκπλήρωτο πόθο, ο οποίος πολλά-πολλά χρόνια αργότερα βρήκε μια κάποια διέξοδο γράφοντας το δίτομο Λεξικό του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ.Αυτή ήταν η αιτία για μένα.
Η αφορμή προέκυψε από την ευκαιρία που μού έδωσε ο Λεωκράτης, όταν μού πρότεινε να προσθέσω και μια δική μου περιπέτεια μικροηρωική στο βιβλίο αναφοράς με τους ήρωες του Στέλιο Ανεμοδουρά!
«Η Κατερίνα κινδυνεύει» η πρώτη από αυτές που μέχρι τώρα έχω γράψει υπήρξε και η πιο κοντινή στο ύφος των παλιών περιπετειών του περιοδικού.
Athenscalling.gr: Κοινή διαπίστωσή από τους αναγνώστες των σημερινών περιπετειών του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, η άλλη γραφή που μας προσφέρετε από εσάς σε σχέση με αυτή που είχαμε συνηθίσει από τη πένα του Στέλιου Ανεμοδουρά …”πατέρα” του Γιώργου Θαλάσση… συμφωνείτε?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Θα πρέπει να συμφωνήσω, αν και ουσιαστικά οι περιπέτειες που έχω υπογράψει ως συγγραφέας τους, ακολουθούν, γενικά, τους κανόνες γραφής που είχε ορίσει ο δημιουργός, ο “πατέρας”, όπως τον αποκαλείτε, ο Στέλιος Ανεμοδουράς.
Ισχύει από τα τεχνικά χαρακτηριστικά δομής έως εκφράσεις, ήθος και ύφος γραφής (ιδεολογία, μηνύματα κλπ).
Να επισημάνω εδώ, ότι οι κάποιες αναφορές μου σε ήρωες και καταστάσεις από τα κείμενα του Ανεμοδουρά στον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ ίσως να περνάνε “ντούκου” από νεαρής ηλικίας νέους αναγνώστες., που δεν έχουν διαβάσει παλιές ιστορίες.
Ας προσπαθήσω. ωστόσο, να διατυπώσω μια δικαιολογία για την οπωσδήποτε συνειδητή διαφοροποίησή μου, την «άλλη γραφή» που επισημαίνετε… Άλλη εποχή εκείνη πριν από 70 χρόνια από τη σημερινή και όχι μόνο στο ύφος γραφής, μα και στις συνθήκες της καθημερινότητας.
Πιστεύω, μετά πάσης ιερόσυλης σκέψης, ότι και ο ίδιος ο Ανεμοδουράς, αν το έγραφε σήμερα, έτσι θα το έγραφε!
Τέλος, ας μην ξεχνάμε, ότι -συνειδητά- οι σημερινές ιστορίες απευθύνονται σε ενήλικες, μιας κάποιας ηλικίας, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είχαν υπάρξει αναγνώστες του αναγνώσματος στα παιδικά τους χρόνια.
Αντίθετα, οι αυθεντικές ιστορίες του Ανεμοδουρά, κατά κύριο λόγο απευθύνονταν. τότε, σε παιδιά μιας εποχής πολύ κοντά στα χρόνια που εξιστορεί το ανάγνωσμα και “ζούσαν” την περιπέτεια αναζητώντας μέσα από αδρές αφηγηματικές τεχνικές μια κάποια λύτρωση, μια κάποια δικαίωση του ήρωα, χωρίς να αναζητούν λεπτομέρειες πίσω από τις γραμμές.
Τώρα, οι διαδικασίες προσλαμβανουσών εντυπώσεων ίσως να είναι πιο σύνθετες και πιο αποστασιοποιημένες από τα περιγραφόμενα.
Athenscalling.gr: Περνάμε λοιπόν σε ένα καινούργιο κεφάλαιο, με νέες ιστορίες από την κατοχή, όπου στα σίγουρα θα γίνουν αγαπητές στους μεγαλύτερους σε ηλικία, με τους νεώτερους όμως τι γίνεται, πως βλέπετε να τις υποδεχθούν?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Θα δείξει. Η αισιοδοξία, ωστόσο, είναι μονόδρομος.
Athenscalling.gr: Θαυμάζοντας θα ξαναπούμε, το τρόπο της γραφής σας, στις συγκεκριμένες ιστορίες, μια που τις έχουμε διαβάσει κατά καιρούς από τις εκδόσεις του Μικρού Ήρωα… και εδώ το ερώτημα … περί εμπνεύσεως δηλαδή το πότε και ποιες είναι οι στιγμές της, που λέτε …
” Γιώργο τώρα γράφεις ”…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Σας ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια και για την επιείκεια με την οποία κρίνετε τα κείμενά μου.
Ας πούμε την αλήθεια: σε τέτοιου είδους κείμενα, που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει απαξιωτικά (κακώς) ως παραλογοτεχνία, η έμπνευση δεν έχει κυρίαρχο ρόλο.
Υπάρχουν κώδικες δομής, κανόνες γραφής και επαγγελματική πείρα, που καθορίζουν το είδος και το μέγεθος ενός λαϊκού αναγνώσματος (pulp fiction).
Οι παλαιότεροι συγγραφείς των λαϊκών αναγνωσμάτων (πελπατζήδες) είναι άξιοι θαυμασμού για το πώς ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις τους όντας αναγκασμένοι να γράφουν δεκάδες σελίδες κάθε βδομάδα και να είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Ο Στέλιος Ανεμοδουράς πχ όταν συνεργαζόταν με τη «Μάσκα» στη δεκαετία του ’40, υπήρχαν βδομάδες που παρέδιδε και 100 σελίδες χειρόγραφα, ενώ ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ του έφτασε τα, παρά δύο, 800 τεύχη σε ισάριθμες συνεχείς εβδομάδες. κυκλοφορίας. Σίγουρα, δεν περιμένεις την έμπνευση με τέτοιους ρυθμούς εργασιακών συνθηκών.
Μπροστά τους, ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά δεν είμαι παρά ερασιτέχνης με… ύφος επαγγελματία! Το άλλοθί μου για την απουσία έμπνευσης. Άλλωστε και σε κανονικές συνθήκες δεν βιοπορίστηκα ποτέ επικαλούμενος την ομηρική Μούσα της έμπνευσης.
Athenscalling.gr: Με μια λέξη, θα θέλατε να χαρακτηρίσετε το Γιώργο, τη Κατερίνα και το Σπίθα?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ:… Ο ήρωας, Το κορίτσι και ο Αστείος…Κλασικά!
Το απαραίτητο πρωταγωνιστικό τρίο που -κακά τα ψέματα- ο Ανεμοδουράς ήταν αυτός ο οποίος καθιέρωσε στα παιδικά λαϊκά φυλλάδια ελληνικής γραφής.
Athenscalling.gr: Εκεί λοιπόν που δημιουργείτε κάποια ιστορία με πρωταγωνιστές τα θρυλικά παιδιά, έχετε ποτέ συνομιλήσει μαζί τους και εάν ναι… πιο από τα τρία εσείς επιλέγετε για συνομιλητή σας … και γιατί?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Τώρα, που το λέτε σκέφτομαι πως ποτέ δεν έχω ζητήσει τη γνώμη τους για τις περιπέτειες στις οποίες τα ρίχνω μικρά παιδιά! Ο λόγος είναι ότι όταν στήνω στο χαρτί (στην οθόνη του pc μου για την ακρίβεια) τη δομή μιας ιστορίας -και όχι μόνο γράφοντας ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ- αυτό που εμφανίζεται θυμίζει περισσότερο κινηματογραφικό πλάνο, παρά παράγραφος αναγνώσματος.
Κοντολογίς, λειτουργώ σαν σκηνοθέτης και ως εκ τούτου δεν αφήνω περιθώρια διαλόγου με τους “χάρτινους” χαρακτήρες μου στο ανάγνωσμα. Απλώς, τους ζητάω να κάνουν αυτό επιβάλλει η πλοκή στην οποία τους ρίχνω.
Αν, ωστόσο, θα έπρεπε να επιλέξω κάποιο από τα τρία παιδιά για να μιλήσω, θα διάλεγα τον Σπίθα!
Για τον απλούστατο λόγο ότι έχει… ξεφύγει από την πραγματική διάσταση του χαρακτήρα του.
Στην πραγματικότητα ο Σπίθας δεν είναι ο φύσει και θέσει αστείος της παρέας!
Είναι ο τραγικός χαρακτήρας που εκφράζει την αδυσώπητη πείνα ενός λαού, που απλώς για την ελαφρύνει κάπως και για λόγους δοσολογίας στην συνταγή συγκρότησης του πρωταγωνιστικού καστ, ανέλαβε και τον ρόλο το αστείου.
Κανονικά, ως σκηνοθέτης του, θα έπρεπε να τον επαναφέρω στις διαστάσεις του, αλλά όλο μου ξεφεύγει!
Athenscalling.gr: Το εντυπωσιακό σημείο στο 1ο τεύχος της νέας σειράς, όπως και στα τόσα που μας έχετε παρουσιάσει στο παρελθόν πραγματικά… είναι τα ιστορικά στοιχεία που γράφετε, οι φωτογραφίες … βιβλιογραφίες … που τότε στα τεύχη του 2φραγκου δεν υπήρχαν, πρωτόγνωρα θα πούμε στοιχεία για τους παλαιότερους αναγνώστες του Μικρού Ήρωα, περασμένων χρόνων δηλαδή, να πούμε ότι αποτελούν τα σημεία των καιρών, την άλλη άποψη του συγγραφέα… τι ακριβώς?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Δεν θα έλεγα ότι είναι πρωτόγνωρα στο ανάγνωσμα οι αναφορές σε πραγματικά γεγονότα από τα χρόνια της Κατοχής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Από το γεγονός και μόνο που το ανάγνωσμα αυτό καθεαυτό αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής και στο ποιοι ήταν οι κατακτητές δίνει από την αρχή το στίγμα της ιστορικής αναφοράς.
Να σας επισημάνω μια φράση από το δοκίμιο «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ» του ποιητή και λογοτέχνη Ηλία Λάγιου,(του πρώτου που ταυτοποίησε επίσημα τον Θάνο Αστρίτη με τον Στέλιο Ανεμοδουρά), ο οποίος αναφέρεται στην παρουσία της Ιστορίας στο ανάγνωσμα καταλήγοντας…
«…Και τότε εννοήσαμε πως όλα αυτά χρόνια διαβάζοντας με απόλαυση ένα παιδικό περιοδικό, θητεύσαμε στην σπουδή της Ιστορίας…»
(Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, εκδόσεις ΚΑΤΆΡΤΙ , 2001).
Διαβάζοντας, λοιπόν, τον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ μαθαίναμε ταυτόχρονα και ιστορία χωρίς να το ξέρουμε!.
Μέσα από τη μυθοπλασία περνούσαν κάποια πραγματικά γεγονότα, που πολλά χρόνια αργότερα, σαν ενήλικες πια, επιχειρώντας ένα ξαναδιάβασμα των ιστοριών εντοπίσαμε και τα πίσω από τις γραμμές αναφερόμενα γεγονότα.
Πάνω σε αυτή τη γραμμή, λοιπόν, ακούμπησαν και οι νέες ιστορίες απλώς δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ακρίβεια περιγραφής των ιστορικών γεγονότων, γιατί μπορούμε πιο εύκολα να το κάνουμε τώρα και γιατί η ιστορική αναφορά είναι ένα αποδεκτό άλλοθι λόγου ύπαρξης των νέων ιστοριών.
Στα 13 αυτά τεύχη, οι περιπέτειες τριών ιστοριών βασίζονται πάνω σε κάποιο σημαντικό ιστορικό συμβάν (Ο ήρως του Νερέτβα, Το ταμπούρι της λευτεριάς και Ο τρελός εκδικητής), ενώ σε άλλα τρία ή τέσσερα ακόμα υπάρχει η αναφορά σε κάποια άλλα γεγονότα που έγραψαν ιστορία. Στα όσα τεύχη ακολουθήσουν θα κρατηθεί από εδώ και στο εξής αυτό το concept.έχοντας πάντα έναν αναλυτικό ιστορικό πρόλογο (το βίτσιο μου!),
Athenscalling.gr: 1ο τεύχος με νέες ιστορίες κατά το εξώφυλλο και η συνέχεια… υπάρχουν και άλλες ιστορίες γραμμένες από εσάς, στο συρτάρι του συγγραφέα για τη συγκεκριμένη νέα σειρά ?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ιστορίες. όχι.. Σχέδια, ίσως…
Athenscalling.gr: Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγούνε τα όποια πρώτα συμπεράσματα, για το 1ο τεύχος, επειδή όμως υπάρχουν και άλλες δικές σας ιστορίες δημοσιευμένες με το ίδιο είδος γραφής …Ρωτάμε τον ”ποιητή”, ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνει από τους αναγνώστες ?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ο “ποιητής” δεν έχει λάβει μηνύματα ούτε θετικά, ούτε αρνητικά!
Η διάθεση του εκδότη να συνεχίσει την έκδοση και μάλιστα με τον ίδιο “ποιητή” είναι μια θετική ένδειξη κατά τεκμήριο.
Οι ανεξαιρέτως θετικές δε γνώμες φίλων δεν θα πρέπει να προσμετρηθούν σε ένα κάποιο ισοζύγιο, γιατί εκ προοιμίου είναι γνώμες καλοπροαίρετων φίλων!
Athenscalling.gr: Σε μια εποχή που το διαδίκτυο είναι κυρίαρχο στη ζωή όλων μας ένα έντυπο, σαν το ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ και τις νέες του ιστορίες, τωρινές και παλαιότερες γραμμένες από εσάς… είναι δυνατόν να κερδίσει το χαμένο έδαφος στο χώρο των περιοδικών αυτού του είδους …
Εύκολο ή δύσκολο για το συγγραφέα… δηλαδή για εσάς?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Λένε ότι ο απαισιόδοξος είναι ένας καλά ενημερωμένος αισιόδοξος!
Στο προκείμενο υπαρξιακό ερώτημα και όσο έχει να κάνει με το σύνολο σχετικών εντύπων, προσάπτω στον εαυτό μου τον χαρακτηρισμό του απαισιόδοξου, λόγω του ότι εντρυφώ στον χώρο παιδιόθεν και συνεπώς είμαι το δυνατόν ενημερωμένος για τις τάσεις.
Στον βαθμό, λοιπόν, που ως συγγραφέας είμαι επιφορτισμένος να συμβάλλω στην ανάκτηση χαμένου εδάφους για τα περιοδικά αυτού του είδους, νοιώθω κάπως σαν τον αυτοκράτορα Ιουλιανό μετά το μαντάτο της Πυθίας…
«Είπατε τώ βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και το λάλον ύδωρ»
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται η απόδοση στα νεοελληνικά…
Athenscalling.gr: Έτσι λίγο πριν σας αποχαιρετήσουμε θα θέλαμε με μια, ή και με περισσότερες λέξεις να μας χαρακτηρίσετε τον συνεργάτη σας και δημιουργό των εικονογραφήσεων στις σελίδες του Μικρού Ήρωα, τον Κώστα Φραγκιαδάκη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Με τον Κώστα, πιστεύω, έχουν συντονιστεί στον ίδιο ρυθμό οι εργοστασιακές μας ρυθμίσεις και δεν ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα (τα μη σοβαρά αν προκύψουν) αναλαμβάνει ο Λεωκράτης και τα επιλύει με συνοπτικές διαδικασίες.
Είναι και ο Κώστας που είναι καλόβολος και δεν γκρινιάζει με τις απαιτήσεις μου, όπως πχ όταν με μια άκοπη συγγραφικός δικιά μου αράδα του ζητάω να εικονοποιήσει τις άγριες διαθέσεις χιλίων το λιγότερο Γερμανών στρατιωτών μέσα σε ένα πάνελ!
Με μια φράση και μόνο τον θεωρώ κυριολεκτικά σαν συνδημιουργό της περιπέτειας που τρέχουμε μαζί, οπότε δεδηλωμένα επαφίεμαι στην επαγγελματική του επάρκεια.
Athenscalling.gr: Και το μήνυμα σας, στους αναγνώστες …
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Χίλια συγγνώμη, που σας κούρασα, αλλά ήταν δική σας επιλογή να φτάσετε έως εδώ. Στο τέλος! Γεια και χαρά!
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ …
Athenscalling.gr: Πέρασαν κάποια χρόνια από την πρώτη μας συνάντηση, με αφορμή την εικονογράφηση που δημιούργησες σε τεύχη του περιοδικού ΝΕΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΥ.
Έτος 2024 και νάμαστε πάλι ο ένας απέναντι από τον άλλον… με αιτία και αφορμή τις εικονογραφήσεις σου, στις περιπέτειες του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, με συγγραφέα το Γιώργο Βλάχο!
Κώστα Φραγκιαδάκη καλώς όρισες και πάλι στη παρέα μας!
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Καλώς σας βρήκα και πάλι λοιπόν, και ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την φιλοξενία.
Athenscalling.gr: Χάρτινοι ήρωες λοιπόν, αυτούς δημιουργείς και μέσα σε όλους που μας παρουσιάζεις, εδώ και κάποια χρόνια, με το πενάκι σου, θα έλεγα ότι κάποιους τουλάχιστον τους μεγαλύτερους στην ηλικία τους συγκινείς, ιδιαίτερα όταν βλέπουν πάνω σε κάποιες σελίδες… να δημιουργείς εικόνες με τον Γιώργο Θαλάσση, τη Κατερίνα και το Σπίθα!. Έχεις κάτι να πείς σε αυτούς τους … ”Πιτσιρικάδες”, με τα άσπρα μαλλιά ?
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Ναι, έχω να πω μερικά πράγματα…
Καταρχήν είναι μεγάλη μου τιμή να έχω το προνόμιο (γιατί περί προνομίου πρόκειται), να σχεδιάζω τους ήρωες με τους οποίους κι εγώ μεγάλωσα, ειδικά αφού δουλεύω επάνω στα συναρπαστικά σενάρια του Γιώργου του Βλάχου, που παρότι κρατούν ακέραιο το συγγραφικό «στυλ» και πνεύμα του Στέλιου Ανεμοδουρά, είναι γεμάτα ρεαλισμό και έχουν μια δική τους «αυθεντικότητα».
Επίσης ελπίζω οι εικονογραφήσεις μου και στις ιστορίες με το παλιό φορμάτ, αλλά και σε αυτές που είναι ολόκληρες κόμικς, να αρέσουν και σε αυτούς τους «πιτσιρικάδες» με τα άσπρα μαλλιά, αλλά και σε νεότερους αναγνώστες.
Τέλος τους ευχαριστώ όλους, παλιότερους και νεότερους για την αγάπη τους και την στήριξή τους εδώ και τόσα χρόνια!
Athenscalling.gr: Αλήθεια τι είναι εκείνο που σε οδηγεί να δημιουργείς, εδώ και κάποια χρόνια συνεργαζόμενος με τον συγγραφέα τον Γιώργο Βλάχο, εκτός των όσων άλλων χάρτινων ηρώων, η εικονογράφηση των θρυλικών παιδιών?
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Κοίταξε, το κίνητρο για μένα τουλάχιστον, είναι πάντα το ίδιο, είτε σχεδιάζω τις περιπέτειες του Μικρού Ήρωα, είτε οποιοδήποτε άλλο project!
H ικανοποίηση της δημιουργίας, όσο πεζό και αν ακούγεται, το να ξεκινάς από μια κενή σελίδα Α4 και να καταλήγεις μετά από κάποιες ώρες ή συχνά ημέρες, σε μια εικόνα, (ή ένα σύνολο από καρέ), εμένα με γεμίζει, με κάνει και νιώθω ευτυχισμένος.
Από κει και πέρα, στην περίπτωση του Μικρού Ήρωα , ο Γιώργος ο Βλάχος φροντίζει με τις ιστορίες του να μου βάζει συνεχώς νέες « σχεδιαστικές δοκιμασίες» που ενώ απαιτούν κόπο και χρόνο, είναι ταυτόχρονα απόλυτα ικανοποιητικές όταν τις ολοκληρώνω.
Athenscalling.gr: Είσαι… ένας εικονογράφος θα μας επιτρέψεις να πούμε ”Παντώς Καιρού”, μια που εσύ εδώ και 20 χρόνια, αν δεν κάνουμε λάθος έχεις σχεδιάσει σχεδόν κάθε είδους κόμικς, από… επικής φαντασίας, μυθολογίας, παραμύθια, περιπέτειες, sci-fi, ερωτικά, γουέστερν κ.ά. που έχουν εκδοθεί από διάφορους Ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.
Προηγουμένως μιλήσαμε για τη δημιουργία που αφορά την εικονογράφηση του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ … και με το χέρι στη καρδιά τώρα και εάν θέλεις απαντάς …
Ποια απεικόνιση από όλους αυτούς τους χάρτινους ήρωες αγαπάς περισσότερο?
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σου απαντήσω, γιατί η απάντηση μου είναι και θα είναι πάντα η ίδια!
H απεικόνιση που αγαπάω περισσότερο είναι μόνιμα η πιο πρόσφατη, γιατί την θεωρώ πάντα καλύτερη και πιο ώριμη από όλες τις προηγούμενες. Πραγματικά έχοντας σχεδιάσει σχεδόν κάθε είδους σενάρια τόσα χρόνια, πάντα πέφτω με τα μούτρα τόσο βαθιά μέσα σε αυτό που κάνω, σχεδόν ζω μαζί με τους ήρωες τις περιπέτειες τους, και εκείνη την περίοδο νομίζω ότι είναι η καλύτερη μου δουλειά!
Μετά έρχεται η επόμενη και πάει λέγοντας.
Athenscalling.gr: Επιστροφή στο ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ… Αλήθεια πως ξεκίνησε η ιστορία της επαφής σου με το συγγραφέα Γιώργο Βλάχο και πως είναι εύκολο ή δύσκολο η σχέση μεταξύ του συγγραφέα και του εικονογράφου,με τη δική σας … να κρατάει τόσα χρόνια αυτή η ”Κολόνια”.
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Συνάντησα τον Γιώργο για πρώτη φορά κάπου το 2003 με 2004 νομίζω, όπου μας σύστησε ο Νίκος Ζώης ένας ακόμη φανατικός αναγνώστης του Μικρού Ήρωα και τότε κάναμε σε μορφή κόμικ, ένα «ριμέικ» της πρώτης ιστορίας που είχε γράψει ο Στέλιος Ανεμοδουράς, με τον εκδοτικό των παιδιών του… του Γιώργου και της Κατερίνας.
Βέβαια αν και η έκδοση αυτή πήγε καλά εμπορικά για τα δεδομένα της εποχής, τότε και το σχέδιο μου αλλά και οι ικανότητες μου στο story telling είχαν πολλές ατέλειες και δεν είχε συνέχεια.
Έπειτα ξαναβρεθήκαμε σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, όταν ο τωρινός εκδότης του Μικρού Ήρωα ο Λεοκράτης Ανεμοδουράς, μας έβαλε να συνεργαστούμε για να ξεκινήσουν σιγά σιγά οι πρώτες ιστορίες με τις νέες περιπέτειες.
Τώρα η απάντηση στο αν είναι εύκολο ή δύσκολο να συνεργάζομαι με τον Γιώργο, είναι…και τα δύο. Κάποιες φορές πολύ εύκολη, και κάποιες αρκετά πιο δύσκολη. Όμως νομίζω κάθε φορά αυτή η συνεργασία γίνεται ευκολότερη, και το σημαντικότερο το αποτέλεσμα γίνεται καλύτερο!
Athenscalling.gr: ”ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ Ο Μικρός ΗΡΩΣ”, έτσι αναφέρετε στο εξώφυλλο της ιστορίας ”Ο ΤΡΕΛΟΣ ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ” που κυκλοφόρησε πρόσφατα… και η οποία φέρει τον αριθμό #1.
2024 και ο Γιώργος Θαλάσσης με την παρέα του παραμένουν ζωντανοί μέχρι σήμερα, αρκετά χρόνια μετά τα τεύχη που δημιούργησαν οι Στέλιος Ανεμοδουράς και Βύρων Απτόσογλου!
Τελικά τι συμβαίνει? Εσύ τι πιστεύεις, τι είναι εκείνο που κρατά τη θρυλική τριάδα ζωντανή μέχρι σήμερα?
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Αν εξαιρέσεις τους «φανατικούς» αναγνώστες που στηρίζουν κάθε φορά και φυσικά τον εκδότη, νομίζω ότι βασικό ρόλο παίζει η απλότητα και η ακεραιότητα των ηρώων αλλά και του στυλ των ιστοριών του Στέλιου Ανεμοδουρά, την οποία ακολουθεί πιστά και ο Γιώργος ο Βλάχος.
Ο Γιώργος Θαλάσσης και η παρέα του, οι σύμμαχοι του, ακόμη και οι εκάστοτε «εχθροί» του, είναι κρυστάλλινοι, ξεκάθαροι.
Αυτό, στην εποχή μας είναι «εκτός μόδας» γιατί θεωρείται παλιό και ξεπερασμένο, αλλά για κάποιους,περισσότερους παλιούς και λιγότερους νέους, φαίνεται πως έχει την αξία του!
Athenscalling.gr: ”Ο ΤΡΕΛΟΣ ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ” και εντυπωσιάζομαι όπως την διαβάζω … κείμενο και κάποιες εικόνες… σκέπτομαι, ότι σε μια εποχή που επικρατούν οι εικόνες, το κόμικ δηλαδή, υπάρχει άραγε ”στο βάθος του κήπου” των δημιουργών, οι ιστορίες αυτές να γίνουν κόμικ, όπως είχατε κάνει στο παρελθόν, όπου πρωτεργάτες ήταν…οι Στέλιος Ανεμοδουράς και Βύρων Απτόσογλου, με τη τότε έκδοση του εικονογραφημένου ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ?
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Έχουν γίνει ήδη τρεις ιστορίες σε μορφή κόμικ από εμένα και τον Γιώργο και παλιότερα και πρόσφατα, καθώς και 10-12 άλλες από διάφορους Έλληνες κομίστες στους δύο επετειακούς τόμους για τα 70 χρόνια του ήρωα.
Athenscalling.gr: Ταξιδεύοντας στο χθες…. θυμάσαι τη πρώτη φορά που διάβασες ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ?
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Ακριβώς όχι. Είμαι πολύ μεγάλος πια και δεν θυμάμαι τόσο πίσω. Θυμάμαι όμως ξεκάθαρα, ότι έκρυβα συχνά τα μικρά εκείνα τεύχη μέσα στα βιβλία του Δημοτικού κάπου εκεί πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 80.
Athenscalling.gr: Γιώργος Θαλάσσης, Κατερίνα και Σπίθας, αλήθεια με ποιο από τα τρία θρυλικά παιδιά θα ήθελες να κάνεις παρέα?
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Με τον Γιώργο ξεκάθαρα. Τι να συζητάμε τώρα;
O τύπος ήταν ένας « Μικρός Batman ». Οδηγούσε αεροπλάνα, αυτοκίνητα και μηχανές, ήξερε 3-4 πολεμικές τέχνες, μιλούσε 5-6 γλώσσες, ήταν ντετέκτιβ, μεταμφιεζόταν σε ότι ήθελε, έβλεπε μέσα στο απόλυτο σκοτάδι κτλ κτλ. Μιλάμε ουσιαστικά για τον πρώτο Έλληνα super hero!.
Athenscalling.gr: Έτσι λίγο πριν σε αποχαιρετήσουμε θα θέλαμε με μιά ή και με περισσότερες λέξεις να μας χαρακτηρίσεις τον συγγραφέα και συνεργάτη σου, δημιουργό των νέων ιστοριών του Μικρού Ήρωα, τον Γιώργο Βλάχο.
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Ο Γιώργος είναι δημιουργικά πληθωρικός και ανεξάντλητος.
Athenscalling.gr: Και κάτι τελευταίο… ένα μήνυμα προς παντός ηλικίας και καιρού αναγνώστες …..
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ. Εσείς μας δίνετε κίνητρο και διάθεση να συνεχίζουμε αλλά και να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε.