May 28, 2024

Village Potemkin

Το Village Potemkin έχοντας κερδίσει το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «κατεβαίνει» στην Αθήνα για δύο προβολές. Η ταινία του Δομήνικου Ιγνατιάδη είναι η ιστορία έξι ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, για την απεξάρτηση τους από την ηρωίνη. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τις ουσίες και τους κατασκευασμένους μύθους που συνοδεύουν την τοξικομανία, μέσα από προσωπικές ιστορίες πρώην χρηστών που έδωσαν νικηφόρες μάχες απέναντι στον εθισμό.

Ο Δομήνικος, πρώην χρήστης ουσιών περιπλανώμενος σε μια Αθήνα που καταρρέει, με ένα ποδήλατο και μια go-pro, συναντά ανθρώπους που κάνουν το ίδιο με εκείνον -μένουν καθαροί από ουσίες-. Η χαρά του πιώματος, η κατάρρευση, η αποδοχή του προβλήματος, η ανάρρωση. «Καθαροί» πια, μαρτυρούν την πορεία τους προς την αυτογνωσία και τον επαναπροσδιορισμό των αξιών και της αντίληψής τους για τη ζωή.

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας, καθώς και ειδικών στην αποτοξίνωση από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Δείτε το τρέιλερ:

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ο κόμπος άρχισε να λύνεται όταν βρέθηκα με μια κάμερα στα χέρια, μια go-pro. Ένιωσα σαν να βρήκα ένα μέλος μου που είχα χάσει χωρίς να το καταλάβω. Αποκατάσταση. Αυτό μου έδωσε η κάμερα. Έναν τρόπο να φιλτράρω την εμπειρία μου για να μπορέσω να την αξιοποιήσω. Αντί να κάνω μανούβρες υπεκφυγής. Μπορούσα να την αντιμετωπίσω μετωπικά. Με αυτό το εργαλείο αυτογνωσίας στα χέρια άρχισα να ξανακάνω τα ίδια ερωτήματα αλλιώς. Για τη χρήση ναρκωτικών. Για τη σχέση μου με τους ανθρώπους. Για τα επώδυνα αντίο και τους παρατεταμένους αποχωρισμούς. Ο κύκλος άρχισε να διευρύνεται, να ανοίγει σε αντίστοιχες αφηγήσεις άλλων. Η αποκλειστικότητα που διεκδικούσα για τον εαυτό μου μαλάκωσε. Σταμάτησα να είμαι η ιστορία μου και άρχισα να γίνομαι ο αφηγητής της. Ορίστε, συστήθηκα. Δομήνικος Ιγνατιάδης

Στα πλαίσια της προβολής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα φιλοξενηθεί μικρό μέρος της έκθεσης «ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ» της Κλεοπάτρας Χαρίτου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ.

Οι προβολές γίνονται σε συνεργασία με το 18 ΑΝΩ και το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.

—————————————————— ΠΡΟΒΟΛΕΣ ——————————————————

ΑΘΗΝΑ

  • Τρίτη 4 Απριλίου, 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, Δομήνικο Ιγνατιάδη, τον Μάριο Ατζέμη, Συντονιστή Δράσεων Μείωσης Βλάβης (Θετική Φωνή) και τον Αχιλλέα Δεσποτάκη, θεραπευτή του 18 ΑΝΩ.

  • Κυριακή 9 Απριλίου, 16.00 στον Κινηματογράφο Δαναό

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και συντελεστές της ταινίας.

 

Η ταινία θα προβληθεί στα ελληνικά.

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

CineDoc | www.cinedoc.gr | 210 7211073 | info@cinedoc.gr

Από το 2009, το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Βόλου. Οι πρoβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Τρέιλερ CineDoc 2016-17:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back