THE LOUBOGG… ΠΟΠ & ΡΟΚ στην Ελλάδα των ‘60s!
THE LOUBOGG … Η ΠΡΩΤΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ GARAGE BAND!
΄΄Στα χρόνια περίπου των LOUBOGG 1963-1968 δεν υπήρχε γειτονιά που να μην είχε 2 ή και 3 συγκροτήματα΄΄, όπως λέει σήμερα το ιδρυτικό τους μέλος, Γιάννης Κιουρκτσόγλου, που αργότερα τη δεκαετία του ’70 θα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ και δημιουργός του διαχρονικού τραγουδιού με τον τίτλο… ‘ ‘ Γαρύφαλλε , Γαρύφαλλε’ ‘ .
Πραγματικά, τότε η κάθε γειτονιά, είχε τους δικούς της… φιλόδοξους νέους που σχημάτιζαν μπάντες, δημιουργώντας και ερμηνεύοντας με αγάπη, κάποια δικά τους ή και άλλα διασκευασμένα τραγούδια από την Διεθνή Μουσική Σκηνή!
Τα τέσσερα νεαρά σε ηλικία μέλη των LOUBOGG, ήταν μαθητές του Λυκείου και έπαιζαν δικά τους τραγούδια αλλά και διασκευές, εμφανιζόμενοι σε χορούς που διοργάνωναν τότε Μαθητές αλλά και Σπουδαστές. Αυτό εξάλλου έδωσε και την αφορμή στο να ακουστεί το τραγούδι ΄΄She’s Cool΄΄ των LOUBOGG, στη βραβευμένη ταινία του Αντώνη Κόκκινου, ΄΄ Τέλος Εποχής΄΄!
Μέλη των LOUBOGG ήταν ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου συνθέτης/ τραγουδιστής και κιθαρίστας, ο ξάδελφος του Νίκος Δαπέρης κιθάρα / τραγούδι, ο αδελφός του Νίκου, Κώστας Δαπέρης στο μπάσο… και στα ντραμς ένας φίλος τους, ο Ρένος Γκόσεβιτς, ήταν πραγματικά τέσσερα ταλαντούχα παιδιά!
Από τη δημιουργία του σχηματισμού των LOUBOGG μέχρι σήμερα έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή και όμως ακόμη θα ακούσεις μια ανεκπλήρωτη επιθυμία κάποιων fans του group αλλά και συλλεκτών βινυλίου, σχετικά με το ότι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να αγοράσουν και να ακούσουν τους LOUBOGG από ένα προσωπικό τους Long Play album, από ένα βινύλιο στις 33΄στροφές!
Βέβαια οι LOUBOGG μας άφησαν τη πενταγραμμική τους σφραγίδα μέσα από κάποια singles, που σήμερα χαρακτηρίζονται, στην αγορά του βινυλίου των 45΄ στροφών ως ένας… Ηχητικός Συλλεκτικός Θησαυρός βινυλίου!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ … Ο ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΤΩΝ LOUBOGG!
Ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου είναι ένα πρόσωπο, από τις σημαντικότερες μορφές της κίνησης POP and ROCK made in Greece ,των ΄60s και όχι μόνο, μια που είχε ενεργό δράση και στις αρχές της 10ετίας του ΄70, αλλά και αργότερα, με αρκετές αξιόλογες προσωπικές του δουλειές, οι οποίες ακούγονται ακόμη και σήμερα από τα Μ.Μ.Ε και οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά, σε βινύλια των 45΄ και των 33΄ στροφών, αλλά και από C.D!
Ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου , είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των LOUBOGG στη δεκαετία του ’60 και αργότερα των ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ και των ΑΝΑΔΕΛΤΑ στη δεκαετία του ’70 και φυσικά ο δημιουργός του ύμνου garage των 60s… στην Ελλάδα ΄΄She’s Cool΄΄ (LOUBOGG), ενός τραγουδιού που ταξίδεψε και εκτός των συνόρων μας, φθάνοντας στην Αμερική, όπου εκεί για μια και μοναδική φορά , το τραγούδι αυτό, ακούστηκε στις 5 Φλεβάρη του 1972, στο THE BACK DOOR RICHMOND, σε διασκευή από τον θρυλικό rocker που ακούει στο όνομα Bruce Springsteen!
Το 15χρονο τότε… Γιάννη Κιουρκτσόγλου , συνθέτη, τραγουδιστή και κιθαρίστα των LOUBOGG, συναντήσαμε , αρκετά χρόνια μετά το σχηματισμό των LOUBOGG, ως έναν ώριμο ΄΄νέο΄΄ πλέον και συνταξιδέψαμε μαζί του στο παρελθόν, με όχημα τις αναμνήσεις του, σε αυτή την αξέχαστη δεκαετία του ΄60 και στους LOUBOGG!
Athenscalling.gr: Γιάννη Κιουρκτσόγλου, να σε καλώς ορίσω στο Athenscalling.gr και να σε ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σου, στη διαδρομή του ταξιδιού μας, στη POP & ROCK made in Greece, της δεκαετίας του ΄60!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Καλώς σας βρήκα και εγώ!
Athenscalling.gr: Πιστεύω ότι στη Μουσική Σκηνή του τόπου μας, με αφετηρία τη δεκαετία του ΄60, μπήκαν από κάποιους πρωτεργάτες, τα πρώτα ΄΄πενταγραμμικά λιθαράκια΄΄ στην POP & ROCK made in Greece! Λόγω του ότι, είσαι και εσύ με τους LOUBOGG, ένας από αυτούς, σε όλη αυτή την ιστορία, θα ήθελα και τη δική σου άποψη στα όσα προανέφερα … όποια και εάν είναι!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Δεν θεωρώ ότι η έκφραση “πρωτεργάτες” ταιριάζει στα (τότε) παιδιά σαν και μένα που την είχαμε ψωνίσει μ’ αυτό που εισέβαλε ως ήχος, όργανα, ρούχα κλπ.Να πούμε λοιπόν από την αρχή ότι στα χρόνια περίπου των Loubogg 1963-1968 δεν υπήρχε γειτονιά που να μην είχε 2-3 συγκροτήματα. Λογικό ήταν κάποιοι από όλους εμάς που πήραμε ένα όργανο και θέλαμε οπωσδήποτε να είμαστε μέρος της αλλαγής που γινόταν να είμαστε λίγο πιο ταλέντα αλλά και λίγο πιο τυχεροί.
Athenscalling.gr: Το τραγούδι σου, ΄΄She is Cool ΄΄, όταν ήσουν με τους LOUBOGG αρκούσε για να περάσετε στην ιστορία! Πως ξεκίνησε η ιδέα της σύνθεσης του?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Κάποιος Έλληνας συνθέτης… (μπορεί και ο Μάνος Χατζηδάκις) είχε πει για τους τραγουδοποιούς ότι…
“Το να αντιγράφεις είναι ξεφτίλα, αλλά το να κλέβεις είναι μεγάλο ταλέντο”.
Εγώ λοιπόν να σου “αποκαλύψω” ότι πάντα έκλεβα. Δηλαδή στοιχεία από αγαπημένα τραγούδια μου κόλαγαν στο μυαλό και σκεφτόμουν “θα θελα και γω να γράψω κάτι τέτοιο”. Με την ευκαιρία όμως και για να κάνουμε και λίγη ιστορία αφού έχουν περάσει τόσα χρόνια θα δώσω ένα παράδειγμα. Ο Eric Clapton έχει πει ότι ήθελε πάντα να γράψει ένα τραγούδι σαν το Summer in the city (John Sebastian) με τους Loving Spoonful και γι αυτό έγραψε το Tales of Brave Ulysses. Εγώ που αγαπάω και τα δύο τραγούδια ποτέ δεν σκέφτηκα ότι το δεύτερο μπορεί να έχει σχέση με το πρώτο.
Όταν όμως το διάβασα αυτό, κάθισα και τα άκουσα με προσοχή και είπα ότι πράγματι έχει πάρει τα ακόρντα κ.ά. από το Summer in the City. Αυτό θα πει “κλέβω”. Το αποτέλεσμα της “κλοπής” είναι ένα ουσιαστικά άλλο υπέροχο τραγούδι.
Για να γυρίσουμε στην ερώτηση το She’s cool έχει κυρίως στην εισαγωγή στοιχεία από το “I want to hold your hand” , επίσης η λέξη cool όπως και πολλές άλλες, που πιτσιρικάδες τότε τις μαθαίναμε από τα τραγούδια και όχι στα ινστιτούτα, μου άρεσε γιατί την πρωτοάκουσα στο “Girl” των Beatles και είπα…
“Άχ θέλω κι εγώ να γράψω ένα τραγούδι που να λέει she’s cool όπως το Girl”.
Athenscalling.gr: Ο ήχος του τραγουδιού garage στο 45αρι που ηχογραφήσατε τότε! Ένα εμπορικό ρίσκο, ανάμεσα στα όσα άλλα pop της εποχής δισκάκια, που κυκλοφορούσαν τα Ελληνικά συγκροτήματα. Εσείς φυσικά κάνατε αυτό που θέλατε, αυτό που σας άρεσε, η δισκογραφική εταιρεία όμως …πως το δέχτηκε?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Εδώ υπάρχει μια μικρή ιστορία. Είπα πριν, ότι πρέπει να είσαι και τυχερός. Λοιπόν στις 31 Ιανουαρίου 1966 ήταν ο χορός της Γερμανικής Σχολής στο ξενοδοχείο ΜΙΝΩΣ (Ομόνοια). Ο πρόεδρος των μαθητών ήταν ο γιός της Ελένης Βλάχου εκδότριας της Καθημερινής και της Μεσημβρινής που τότε εθεωρείτο μοντέρνα εφημερίδα και στην οποία έγραφε και ο Νίκος Μαστοράκης. Τα παιδιά της Γερμανικής μας βρήκαν και μας είπαν να παίξουμε στον χορό, το οποίο και έγινε. Η Βλάχου όμως, είχε πει στον Μαστοράκη να πάει από κει για να κάνει έτσι λίγη αβάντα και να γράψει και δύο λόγια για τον χορό εκείνο.
Έρχεται ο Μαστοράκης και πριν μπει στην αίθουσα που εκείνη τη στιγμή παίζαμε εμείς… λέει στους οργανωτές του χορού…
“Καλά δεν φέρατε ένα συγκρότημα και βάζετε δίσκους ?”
” Όχι, αυτό που ακούς είναι συγκρότημα”… ήταν η απάντηση των μαθητών!
“Δεν είστε καλά, αυτοί είναι ο Beatles “… τους απαντά και μπαίνει μέσα και μας βλέπει και παθαίνει πλάκα!
Η συνέχεια… Επειδή ήμασταν ανήλικοι (εγώ ήμουν 15) βρήκε τους γονείς μας και μας πήρε και μας πήγε στην Music Box!
Athenscalling.gr: Κάτι πολύ σημαντικό που ακούστηκε τότε, για το΄΄She is Cool΄΄ ήταν, όταν ο Νίκος Μαστοράκης, στη ρ/φ του εκπομπή ΄΄ΠΙΚ ΝΙΚ΄΄, ανέφερε ότι… οι Βαγγέλης Παπαθανασίου, Βασίλης Μπακόπουλος των FORMINX και ο Δημήτρης Πολύτιμος των M.G.C., σε συζητήσεις τους, σε ένα ξενυχτάδικο της Αθήνας, είπαν για το ΄΄She is Cool ΄΄, ότι αυτό είναι το ωραιότερο τραγούδι που έγραψε Ελληνικό συγκρότημα, ότι έχει το ωραιότερο solo και ότι το τραγούδι έχει το πιο σωστό φωνητικό από νεανικό συγκρότημα στην Ελλάδα! Τι έχεις να πεις για αυτό?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Αυτό ήταν πολύ συγκινητικό, αν και το θεωρώ… υπερβολή.
Athenscalling.gr: Για το ΄΄She is Cool ΄΄, θα πω ότι το ξανακούσαμε, αρκετά χρόνια μετά, στην ταινία ΄΄ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ΄΄του Αντώνη Κόκκινου, το οποίο υπάρχει και στο O.S.T της ταινίας, δηλαδή άλλη μια διάκριση!… Συμφωνείς?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Όντως, το She’s Cool είναι πολύ αντιπροσωπευτικό και γιατί όχι και αξιόλογο. Επειδή μιλάμε όμως για garage bands ακόμα και σήμερα θέλω να πω ότι αυτός ο όρος κρύβει όλους τους μετρίων επιδόσεων ροκάδες που όμως έγραφαν απλοϊκά τραγούδια που είχαν μεγάλη απήχηση. Για παράδειγμα εγώ σαν κιθαρίστας έχω δύο εποχές, στους Loubogg που αναρωτιόμουν γιατί δεν ακούγομαι σαν τους κιθαρίστες ξένων γκρουπ, χωρίς να καταλαβαίνω ότι έχω δρόμο για να γίνω καλός και στους Πελόμα Μποκιού όπου προηγουμένως έχω περάσει από τους MGC με τον Δημήτρη Πολύτιμο και τον Πουλικάκο και έχω πια γίνει ένας σημαντικός ροκ κιθαρίστας( γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε)!
Athenscalling.gr: Δισκογραφικά λοιπόν τότε, εμφανιστήκατε με τέσσερα 45αρια, με τις ετικέτες… Music Box και Pan Vox, άρα με 8 τραγούδια αν δεν κάνω λάθος, που θα μπορούσαν να συνυπάρχουν σε ένα 33αρι και όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ κάτι παρόλο ότι και οι δύο δισκογραφικές ετικέτες, άνηκαν στον ίδιο όμιλο, αν δεν κάνω λάθος, γιατί?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Το Music Box , Pan Vox αλλά και άλλες ετικέτες ήταν κόλπα των εταιρειών . Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να το συζητήσουμε. Ως προς το γιατί βγήκαν χωριστά 45άρια είναι απλό :
1ον η εποχή ήταν για 45άρια και…
2ον βγάλαμε το She’s Cool, είδε η εταιρεία ότι πουλάει πολύ, σου λέει μπείτε να κάνετε άλλο ένα κλπ. Ειδικα για το δισκάκι με το SOMEBODY LOSES. LOUBOGG & STAN OBERST να πω ότι κακώς πολλοί στο internet το μετράνε για Loubogg!
Η αλήθεια είναι… ήταν ένας Αμερικάνος αξιωματικός στην Βάση του Ελληνικού (για τους νεώτερους τότε υπήρχε Αμερικάνικη βάση εκεί) ο οποίος και ήξερε τον Μαστοράκη και τον παρακάλεσε να κάνουν ένα δισκάκι με τραγουδιστή τον γιό του (Stan Oberst) και επειδή δεν υπήρχε συγκρότημα μας παρακάλεσαν τότε και κάναμε την”αγκαρεία”…. Αρα καλά θα είναι να λέμε ότι οι Loubogg έβγαλαν τρία 45άρια!.
Athenscalling.gr: Πάμε παρακάτω, ένα ακόμη σημαντικό γεγονός στη πορεία σας ήταν όταν ανοίξατε μαζί με τους MGC, Idols, Τάσο Παπασταμάτη, Δάκη και τους We Five… την μετά διακοπής συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα στις 17 Απριλίου του 1967, 4 ημέρες πριν το πραξικόπημα… τι θυμάσαι από τότε?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Θυμάμαι τους αστυνομικούς που μόλις είδαν τον Mick Jagger να κρατάει κόκκινο γαρύφαλλο, όταν τραγούδησε το Lady Jane σκέφτηκαν “αυτός είναι κομμούνι, πιάστε τον”. Παρόλο που ήταν 4 ημέρες πριν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, το κλίμα ήταν ήδη “Ελλάς Ελλήνων Χριστιάνων”.
Athenscalling.gr: Ηλικιακά είσαστε από τους πιο μικρούς, αν το λέω σωστά μεταξύ των άλλων συγκροτημάτων και εδώ θα ρωτήσω εάν από τα σπίτια σας, υπήρχαν αντιδράσεις, από τους γονείς σας…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Εγώ ήμουν 14 όταν φτιάξαμε το γκρουπ και 15 ½ όταν κυκλοφόρησε το She’s Cool. Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, άνθρωπος πολύ συντηρητικός, επιστήμονας κλπ. μου είχε πει…
“Παιδί μου δεν καταλαβαίνω τι είναι όλα αυτά που κάνεις, αλλά είσαι συνεπής σε όλες σου τις υποχρεώσεις και πρώτος μαθητής στο σχολείο, γι αυτό όσο θα είναι έτσι τα πράγματα, είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις ” .
Το θυμάμαι πάντα με πολλή συγκίνηση!
Athenscalling.gr: Και με την αγορά των οργάνων, ρωτώ γιατί τα περισσότερα συγκροτήματα τότε, έπαιζαν ή με δανεικά ή και με αυτοσχέδια όργανα! Εσείς αντιμετωπίσατε κάποιο χρηματικό πρόβλημα, για την αγορά τους?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Κάτι πολύ ρομαντικό από εκείνην την εποχή είναι και “Ο Αλβέρτης”. Στην στοά που μπαίνει από Πανεπιστημίου και βγαίνει Πατησίων υπήρχε ένα μαζί με μουσικά όργανα. Ο κ. Αλβέρτης (και στην πορεία και ο γιός του, που ήταν 2-3 χρόνια μεγαλύτερος από μας ) την είχε ψωνίσει με το ρεύμα των ροκ πιτσιρικάδων που είχε ξεκινήσει και ήταν σε πλήρη συνεργασία μαζί μας. Μέχρι που μας βρήκε μάνικα για μπάσο και μας έστειλε σε ένα μαραγκό για να μας κόψει από νοβοπάν ένα κομμάτι σε σχήμα ηλεκτρικής κιθάρας και να το μοντάρει με τη μάνικα. Αυτό ήταν το πρώτο μας μπάσο και με όμοιο τρόπο φτιάξαμε και μια ηλεκτρική κιθάρα!
Βέβαια να πω ότι οι Loubogg άρχισαν να βγάζουν λεφτά πολύ γρήγορα γιατί τότε ήταν η μόδα των σχολικών χορών. Μετά τον πρώτο χορό της Νομικής Σχολής στο ξενοδοχείο Acropol που παίξαμε (και πήραμε από 300 δραχμές ο καθένας), μετά ακολούθησε ντόμινο… Ο χορός της Γερμανικής που ήδη αναφέραμε, ο χορός του Α.Ο. Κηφισιάς, του Πειραματικού, του Α’ γυμνασίου κλπ. οπότε πολύ γρήγορα πήραμε και καλύτερα όργανα.
Athenscalling.gr: Αλήθεια και παραλίγο να το ξεχάσω! Ποιός σας βάφτισε με το όνομα LOUBOGG ?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Το όνομα των «Loubogg», ήταν έμπνευση ενός Άγγλου φίλου και συμμαθητή μας. Αυτός είχε Ελληνίδα μητέρα και πήγαινε σε Ελληνικό Γυμνάσιο, μαζί μας. Μάλιστα, είχε παίξει για λίγο με εμάς στην αρχή, πριν δηλαδή εμφανιστούμε με το όνομα LOUBOGG, αυτός ήτανε ο νονός μας!
Athenscalling.gr: Θυμήσου τώρα την πιο γλυκιά σου ανάμνηση με τους LOUBOGG αλλά και την πιο πικρή…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Γλυκιά ανάμνηση είναι η παρουσία των γονιών μου και των θείων μου (να πω ότι οι 2 Loubogg ήταν πρώτα ξαδέρφια μου), στον χορό της Νομικής όπου αγόρασαν εισιτήρια για να έρθουν να μας ακούσουν.
Δεν θα σου πω καμία πικρή…αλλά μια δεύτερη γλυκιά, ήταν τότε που παίζαμε στο Blueberry Hill, στις Σπέτσες & εμφανίζεται ως πελάτης ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και μας λέει…
“Παιδιά να ανέβω να παίξω μαζί σας το She’s Cool ? ”
Ήταν μια πανδαισία. Το απογείωσε το κομμάτι !
Athenscalling.gr: Σήμερα που συναντάμε τα μέλη των LOUBOGG και με τι ακριβώς ασχολούνται… βλεπόσαστε καμιά φορά ή χαθήκατε στο βάθος του χρόνου?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Δυστυχώς από τους 4 Loubogg, ζουν οι τρεις. Ο ξάδερφος μου Κώστας και αδερφός του Νίκου, μπασσίστας των Loubogg δεν ζει πια. Με τον ντραμίστα Ρένο Γκόσεβιτς είμαστε σε τακτική επαφή. Ο άλλος ξάδερφος μου (και στην συνέχεια “συμπαίκτης” και τραγουδιστής στους Πελόμα Μποκιού) ο Νίκος Δαπέρης, ζει στην Αγγλία αλλά όταν έρχεται προς τα μέρη μας βλεπόμαστε.
Athenscalling.gr: Εσύ τζαμάρεις… ή τα έχεις παρατήσει?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Εγώ έχω πάρει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο από την μουσική σαν εκτελεστής/συνθέτης, για πολλούς λόγους που κυρίως έχουν να κάνουν με την επαγγελματική μου καριέρα σαν μουσικός στην δεκαετία του ΄70 που παρά τις επιτυχίες μου, περιέχει πολλές αρνητικές αναμνήσεις, αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης!
Athenscalling.gr: Θα σε αποχαιρετήσω λέγοντας σου ότι πέρασαν τόσα χρόνια από τότε μέχρι σήμερα και πραγματικά θα πω μια μεγάλη αλήθεια, ότι αυτό το τραγούδι… ΄΄She is Cool ΄΄, από τις 45΄΄ στροφές , από κάποιες συλλογές C.D αλλά και βινυλίων αφιερωμένα στα Ελληνικά τραγούδια των 60s , ακούγεται μέχρι και σήμερα… μαγικό?
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Να είμαστε καλά και να θυμόμαστε ότι όμορφο από τότε!