April 25, 2024

THE JUNIORS… ΠΟΠ & ΡΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ των ΄60s.

THE JUNIORS … Το Συγκρότημα των Teenagers στην Ελλάδα των ΄60s!

Μια από τις τόσες ετικέτες, που κατά συνήθεια βάζουμε για να χαρακτηρίσουμε κάποιο μουσικό είδος στη χώρα μας, είναι και αυτή που φέρει την ονομασία ΠΟΠ & ΡΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Αυτό λοιπόν, το μουσικό είδος, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη νεολαία και δηλώνει το παρόν του από τη δεκαετία του ΄60 μέχρι και σήμερα!

Ξεκινώντας από τη θρυλική δεκαετία του΄60, θα συναντήσουμε σε κάθε γειτονιά της χώρας μας και από ένα μουσικό συγκρότημα, που σχημάτιζαν παρέες νέων παιδιών, βέβαια στη κίνηση αυτή υπήρχαν και κάποιοι άλλοι που είχαν επιλέξει το μοναχικό δρόμο στη καλλιτεχνική τους πορεία, τη solo δηλαδή καριέρα του τραγουδιστή, με αυτόν τον τρόπο και οι μεν και οι δε έδιναν σάρκα και οστά στα πενταγραμμικά τους όνειρα και αυτό γινότανε πότε με δικά τους τραγούδια και άλλοτε με διασκευές τραγουδιών εκτός των συνόρων μας, ντύνοντας τα με στίχο Ελληνικό!

Μια από εκείνες τις παρέες, που τότε τη δεκαετία του ΄60 είχαν δημιουργήσει συγκροτήματα, ήτανε και οι JUNIORS, οι έξι φίλοι που έδωσαν την έννοια και τις προεκτάσεις του ροκ ήχου στην Ελλάδα!

Οι JUNIORS αγαπήθηκαν από τους teenagers εκείνης της εποχής, όσο κανένα άλλο συγκρότημα, ο ήχος και ο στίχος τους ήταν το κάτι εντελώς καινούργιο στη μέχρι τότε Μουσική Σκηνή στην Ελλάδα, αυτό το κάτι άλλο ήταν που τους έκανε και ξεχώριζαν και το οποίο άρεσε ιδιαίτερα στους teenagers!

Ξεκίνησαν εντελώς ερασιτεχνικά το 1963 & επαγγελματικά πέρασαν το 1964 όπου έπαιζαν μόνο στα μουσικά πρωινά, που γινόντουσαν τότε σε Αθήνα και Πειραιά σε κινηματοθέατρα. Από το 1965 και μετά μπήκαν για τα καλά στην νυχτερινή διασκέδαση, παίζοντας στα καλύτερα clubs της Αθήνας!

Μέλη τους ήταν ο Αλέκος Καρακαντάς στη κιθάρα, στα τύμπανα ο Τζίμης Νταής , ο Λάκης Βλαβιανός στο πιάνο, μπάσο ο Εύρης Παρίτσης, σαξόφωνο ο Πέτρος Πολλάτος, ο Θάνος Σουγιούλ όργανο-βιμπράφωνο, τραγούδι- τούμπες ο Γιώργος Τσίκνης!

Οι JUNIORS σύντομα, με τα τραγούδια τους έγιναν από τις δημοφιλέστερες μπάντες στη χώρα μας, όλοι στην Ελλάδα μίλαγαν για αυτούς!

Οκτώβρης του ΄65 και ενώ το συγκρότημα των JUNIORS, γνώριζε τις καλύτερες μουσικές του στιγμές και είχε γίνει η αγαπημένη συνήθεια της νεολαίας, εκείνος ο μήνας έμελε να χαρακτηρισθεί ως ο μοιραίος, για την ιστορία των JUNIORS με αφορμή ένα τροχαίο θανατηφόρο δυστύχημα!

Εκείνη τη μέρα του Οκτώβρη, ο μάνατζερ της μπάντας Γιάννης Κρασούδης, μαζί με το Θάνο Σουγιούλ και τον Αλέκο Καρακαντά μπήκαν στο Peugeot 404 του Γιάννη, με προορισμό το στέκι τους, το καφέ Ωμπέρζ στη Βαρυμπόμπη, όπου εκεί με συζητήσεις έφτιαχναν τα πλάνα για την πορεία των JUNIORS!

Ο καιρός, βροχερός, ο δρόμος με γλίτσα, λόγω της βροχής και κάποια μοιραία στιγμή, εκεί κοντά στις εργατικές κατοικίες της Νέας Φιλαδέλφειας, μια νταλίκα επί της Αθηνών – Λαμίας ντεραπάρει και περνάει τη διαχωριστική νησίδα, που τότε δεν υπήρχαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας πέφτοντας πάνω στο αυτοκίνητο του Κρασούδη. Ο θάνατος ακαριαίος για τους 4 από τους 5 επιβαίνοντες, με διασωθέντα μόνο, αλλά σοβαρά τραυματία το κιθαρίστα Αλέκο Καρακαντά!…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΚΝΗΣ… Η φωνή των JUNIORS θυμάται !

Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα του 1997, αρκετά χρόνια μετά τη διάλυση των JUNIORS κάπου στη περιοχή του Γκύζη είχαμε συναντήσει τη φωνή του συγκροτήματός το τραγουδιστή ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΙΚΝΗ, που πλέον κατοικεί μαζί με το Θάνο τον Γιάννη και τον Εύρη και κάποιους άλλους φίλους του, στη γειτονιά των Αγγέλων!

Ο Γιώργος τότε μας είχε μιλήσει, για το πώς δημιουργήθηκε το συγκρότημα των JUNIORS, για το μοιραίο δυστύχημα τον Οκτώβρη του΄65 που σημάδεψε την ιστορία του group, για τη συνάντηση τους με τον ERIC CLAPTON, για το ρόλο του Ν. Μαστοράκη στη πορεία τους και ότι άλλο εκείνη τη στιγμή ερχότανε στη θύμηση του!

Όλα αυτά σας τα παρουσιάζουμε αυθεντικά, μετά από απομαγνητοφώνηση της συζήτησης μας με το ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΙΚΝΗ!

«Ξεκινήσαμε εντελώς ερασιτεχνικά το 1963 και αργότερα το 1964 παίζοντας στα μουσικά πρωινά, περάσαμε στο επάγγελμα! Το έτος 1965 μπήκαμε στα νυχτερινά κέντρα, ξεκίνημα μας το club Hobby, μετά πήγαμε στο IGLOO όπου είχαμε μεγάλη επιτυχία και αργότερα στη Quinta, οι JUNIORS τότε θα σου πω ότι είχαν πολλούς φίλους, όλη τη νεολαία, βέβαια υπήρχαν τότε και οι FORMINX, που προϋπήρχαν από εμάς, οι οποίοι όμως ήταν περισσότερο ορχήστρα, ενώ εμείς είμαστε πιο νέοι και ήτανε επόμενο… ότι εμείς δηλαδή αντιπροσωπεύαμε τους teenagers!»…

…« Το πώς βρεθήκαμε τώρα,… Ε! αυτό που λες είναι μια μεγάλη και όμορφη ιστορία! Εγώ θα σου πω, ότι μου άρεσε να τραγουδάω από πιτσιρικάς! Θυμάμαι στο 41ο Δημοτικό Σχολείο Γκύζη, να μου δίνει ο δάσκαλος πάντα, να τραγουδάω στις γιορτές το δημοτικό τραγούδι… ΄΄ 40 Παληκάρια από τη Λειβαδιά΄΄, την εποχή που τότε ήμουνα, ο τραγουδιστής του Σχολείου!

Μια μέρα που λες, με βρίσκει ο ΄Αλκης Παγώνης, ένας ερμηνευτής του Ελαφρού Ελληνικού τραγουδιού, που είχε διαπρέψει στο Μεσοπόλεμο… της εποχής δηλαδή του Νίκου Γούναρη και ο οποίος έμενε και εκείνος στο Γκύζη και μου λέει …

΄΄ Γιωργάκη, έμαθα ότι τραγουδάς, ξέρεις… εγώ έχω ένα ανιψιό που του αρέσει η μουσική και θέλει να μάθει σιγά σιγά να παίζει ντραμς, λέω λοιπόν και εγώ ότι καλό θα ήτανε, να στον συστήσω΄΄… Έτσι και μου σύστησε τον ανιψιό του, το Τζίμη Νταή, που συναντηθήκαμε και τα είπαμε και διαπιστώσαμε ότι είχαμε κοινά ενδιαφέροντα! Μια μέρα μου λέει λοιπόν ο Τζίμης…

΄΄ Εσύ τραγουδάς και εγώ παίζω ντραμς΄΄

΄΄ Έχεις?΄΄… τον ρώτησα!

΄΄ Όχι που να την βρω, όμως έχω φτιάξει μία μόνος μου, με κάτι χαρτοκιβώτια και κατσαρόλια, έ… να βρούμε κάποιο χώρο να κάνουμε και πρόβες ΄΄, μου απάντησε.

΄΄Τι πρόβες να κάνουμε, ρε Τζίμη, με μια ντραμς και αυτή με χαρτοκιβώτια και με κατσαρόλια?΄΄…

Τελικά έπεισα και εγώ τη μητέρα μου τότε και πήρα μια κλασσική κιθάρα, την οποία άρχισα να τη γρατζουνάω, μετά βρήκαμε & ένα συμμαθητή μου από το Γυμνάσιο το Λάκη Βλαβιανό που έπαιζε πιάνο & κάναμε πρόβες στο σπίτι του, ε..γιατί δεν μπορούσαμε να κουβαλάμε το πιάνο, μετά προστέθηκε και ένας άλλος συμμαθητής μας ο Εύρης Παρίτσης που έπαιζε πάρα πολύ ωραία κιθάρα! Σιγά σιγά με τα πολλά μέσα σε ένα εξάμηνο φτιάξαμε το πρώτο μας ρεπερτόριο! »

Η συζήτηση μας κυλούσε, ΄΄γάργαρο νερό΄΄ και εγώ άκουγα με προσοχή και χωρίς να διακόπτω το Γιώργο, να μου διηγείται μια ιστορία που προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα, μια που αφορούσε τους JUNIORS, ένα από τα συγκροτήματα που αγαπούσα τότε και που μέχρι σήμερα απολαμβάνω τα τραγούδια τους!

Κάποια στιγμή ακούγοντάς τον και ενώ σκάλιζα τις σημειώσεις, τα αποκόμματα και τα περιοδικά που αφορούσαν τους JUNIORS και τα οποία είχα κουβαλήσει μαζί μου, ανακάλυψα τον επόμενο κρυμμένο ΄΄ θησαυρό΄΄ , που θα με βοηθούσε για την επόμενη ερώτηση. Έτσι τον πήρα στα χέρια μου και του τον έδειξα!…

Ήταν το τεύχος νούμερο 36 του μουσικού περιοδικού της εποχής με τον τίτλο ΄΄ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ΄΄, στο εξώφυλλο του περιοδικού η φωτογραφία των JUNIORS, με τη λεζάντα, από κάτω να σημειώνει τα εξής …

΄΄ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ: Το προς άνοδον συγκρότημα του δημοψηφίσματος των Μ.Ρ΄΄

Το πρόσωπο του Γιώργου, πήρε μια παράξενη έκφραση και κοιτάζοντας το περιοδικό, συνέχισε τη διήγηση του!

«Ναι το τεύχος, που μου δείχνεις είναι από τον Αύγουστο του΄65, πριν το μοιραίο τροχαίο, όπου είμαστε το 2ο δημοφιλέστερο Ελληνικό συγκρότημα μετά από τους FORMINX και από το περιοδικό, μας είχε απονεμηθεί τότε, το βραβείο τιμητικού επαίνου, λόγω 2ης θέσης, εμείς όπως σου έχω πει, είχαμε πολλούς φίλους, όλη τη νεολαία, αλλά προηγούντο οι FORMINX, ήταν το πρώτο συγκρότημα, γιατί μετά βγήκαμε εμείς, οι CHARMS, οι IDOLS και άλλοι, βλέπεις οι FORMINX είχαν το κοινό τους, σαν πιο παλαιοί και συνεπώς αυτοί ήτανε οι πρωτοεμφανιζόμενοι στο χώρο, μετά όμως τα πράγματα άλλαξαν, όλη η Αθήνα άκουγε τους JUNIORS!»

« Συνεχίζοντας τη κουβέντα μας, θα μου επιτρέψεις να σου πω τώρα , έτσι για την ιστορία, ότι ο Νίκος Μαστοράκης υπήρξε ο πρώτος μάνατζερ των JUNIORS και ο νονός, του ονόματος μας!

Τώρα να πω και κάτι άλλο, ότι μετά το μοιραίο δυστύχημα του Οκτώβρη, με τον θάνατο του Θάνου Σουγιούλ και το σοβαρό τραυματισμό του Αλέκου Καρακαντά, όλη η Ελλάδα άκουγε JUNIORS! Επί μία εβδομάδα θυμάμαι, ότι οι πρώτες σελίδες των πολιτικών εφημερίδων με διάφορους τίτλους, έγραφαν για τα όσα είχαν συμβεί, έχω τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων, των ΝΕΩΝ, της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ …και εγώ σώθηκα τότε από θαύμα και να σου πω το πώς! …Όταν πέρασαν, τα παιδιά να με πάρουν από το σπίτι μου, για να πάμε στην Ωμπέρζ, όπου μαζευόμαστε εκεί και συζητούσαμε τα σχέδια μας για την πορεία και τις κινήσεις του group, εγώ δεν ήμουν έτοιμος ακόμη και δεν πήγα μαζί τους, έφυγα μετά, με το άλλο αυτοκίνητο! Ε… τα παρακάτω τα ξέρουν όλοι… Ο καιρός ήταν βροχερός, με γλίτσα στην άσφαλτο και έγινε η παρεκτροπή του φορτηγού από το αντίθετο ρεύμα… και το μοιραίο αποτέλεσμα!»

Η ατμόσφαιρά με την αναφορά του στο τροχαίο, είχε ΄΄βαρύνει΄΄ και αυτό ήτανε επόμενο. Κοιτάζοντας τον να έχει ΄΄συννεφιάσει΄΄, έκρινα σκόπιμο να αλλάξω ξα κουβέντα και τον ρώτησα να μου πει, από πρώτο χέρι… να ακούσω από το στόμα του, το πώς βρέθηκε και έπαιξε μαζί τους ο ERIC CLAPTON! Ο Γιώργος με κοίταξε χαμογελώντας και ταξιδεύοντας στο παρελθόν άρχισε να μου διηγείται την ιστορία,… με τον ERIC!

« Ax… α α, το θυμάμαι σαν σήμερα! Ήταν η εποχή όπου ο ERIC CLAPTON μόλις είχε εγκαταλείψει τους YARDBIRDS και είχε φτιάξει ένα άλλο συγκρότημα με το όνομα Faces?… και ήρθαν στην Ελλάδα . Ακούγοντας τους μας άρεσαν πολύ όπως έπαιζαν και τους πήραμε μαζί μας για να συνεργαστούμε τότε στο IGLOO!

Έτσι παίζανε το λοιπόν εκεί και αυτοί, ενδιάμεσα από εμάς… κάπου ένα μισάωρο, όμως μετά από κάποιες μέρες είχε λήξει η βίζα τους και έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα!

Εμάς όμως μας άρεσε το παίξιμο της κιθάρας από τα χέρια του CLAPTON, είχε βέβαια προηγηθεί και ο θάνατος του Θάνου, ο Αλέκος βαριά τραυματισμένος και δεν είχαμε κιθαρίστα, έτσι του κάναμε πρόταση να παίξει μαζί μας, εδώ να σου πω κάτι και να μην σου φανεί υπερβολικό… ότι ο CLAPTON, ήτανε τρελαμένος μαζί μας.

Έτσι τα συμφωνήσαμε, εγκατέλειψε τους άλλους της μπάντας του, που έφυγαν από την Ελλάδα και εμείς τότε βάλαμε ένα μέσον στο Υπουργείο των Εξωτερικών, για να ανανεωθεί η βίζα του και να παραμείνει στην Ελλάδα, όπως και έγινε, ανανεώθηκε η βίζα του και έμεινε στην Ελλάδα παίζοντας μαζί μας στο IGLOO!

Κορυφαία στιγμή της συνεργασίας μας μαζί του, ήτανε η συναυλία που είχαμε δώσει στη Τερψιθέα … στον Πειραιά, όπου τότε θυμάμαι αυτό που είχε γίνει με τη συμμετοχή της νεολαίας, είναι έξω από κάθε περιγραφή! …Τι άλλο να σου πω…!

…Οι JUNIORS να ξέρεις έρχονται πάντα στο μυαλό μου… είναι μια ολόκληρη ζωή! Όσο για τη δεκαετία του ΄60 έχω να της πω, ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Αυτά μας είχε πει τότε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΚΝΗΣ, η φωνή των JUNIORS, που τότε τη δεκαετία του ΄60 το συγκρότημα του ήταν το αγαπημένο συγκρότημα όλων των teenagers στη χώρα μας!

Τα τραγούδια των JUNIORS ακούγονται μέχρι και σήμερα, μέσα από συλλογές των 60s σε βινύλια και σε CDs .

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε τα δύο βινύλια τα οποία κυκλοφορούν και σήμερα με τα τραγούδια των JUNIORS.Είναι αυτό που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Standard Μίνως Μάτσας & Υιός το 1979 στις 33 στροφές με τον τίτλο ΄΄Τα Καλύτερα μου Τραγούδια Νο1΄΄, με την Α πλευρά να περιέχει 5 τραγούδια των JUNIORS και τη Β πλευρά 6 τραγούδια των IDOLS. Αργότερα το 2007 με την ετικέτα της Parlophone, έχουμε το LP με τον τίτλο ΄΄ THE JUNIORS΄΄ !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back