June 18, 2024

TERI GENDER BENDER … Μια αντισυμβατική καλλιτέχνης, από το Μέξικο! (αποκλειστική συνέντευξή)

ATHENS CALLING:  Γεια σου Teri … από την Αθήνα! Πρέπει να σου πω ότι είμαστε ευτυχείς που θα συνομιλήσουμε , εξάλλου θα πρέπει να σου γνωρίσουμε την άποψη μας ,το ότι δηλαδή  είστε σίγουρα, μία σπουδαία μουσικός !

TERI GENDER BENDER: Σας ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν είμαι πραγματικά μουσικός γιατί δεν μπορώ να διαβάσω μουσική ή να παίξω τεχνικά καλά. Εγώ κάνω  ότι  μπορώ με τους περιορισμούς μου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι πραγματικός μουσικός , αν και ένα κλάσμα του εγώ μου είναι πολύ ευχαριστημένο με το να ονομάζεται μουσικός από εσάς, με βοηθά να νιώθω σαν να ανήκω εκεί που έχω, ότι έχω “Ένα πράγμα.” Κανείς δεν θέλει να είναι κάτι λιγότερο στον κόσμο, εκτός κι αν είσαι μπερδεμένος. Τα άλλα κλάσματα του εγώ μου αισθάνονται προσβεβλημένα περιορίζοντας σε μια μόνο ετικέτα, αλλά στη συνέχεια λέω αυτές τις φωνές, εκείνους τους θλιμμένους μικρούς στοχαστές να κλείσουν και να αισθάνονται ευγνώμονες ότι κανείς τους νοιάζεται.

ATHENS CALLING:  Πότε και γιατί άρχισες να παίζεις και ποια όργανα παίζεις;

 TERI GENDER BENDER: Άρχισα να παίζω σε πολύ μικρή ηλικία, από όταν ήμουν 4 ετών  – αλλά δεν είναι καθόλου λίγο σε σύγκριση με τα άσωτα παιδιά που ξεκινούν από τη σύλληψη τους ,τα ενδιαφέροντά μου ήταν πάντα έντονα στο πληκτρολόγιο και αργότερα στην ακουστική κιθάρα γιατί χρειαζόμουν κάτι που με βοήθησε να δημιουργήσω τις δεξιότητες γραφής του τραγουδιού μου, ήθελα η ποίησή μου να έρθει  και να ζήσει σε μια διαφορετική διάσταση.
 
ATHENS CALLING: Αλήθεια θυμάσαι το πρώτο σου δάσκαλο στη ζωή αλλά και στη μουσική ;

TERI GENDER BENDER: Ο πρώτος δάσκαλός μου ήταν η Misses K- στο νηπιαγωγείο. Ήταν η πρώτη γυναίκα εκτός της μητέρας μου, για να με ξεσκατήσει.  Είχα μεγαλώσει και η μητέρα μου σταμάτησε να με  καθαρίζει , μέχρι τα 9 μου χρόνια . Ωστόσο, ο πρώτος μου δάσκαλος στη ζωή ήταν η μητέρα μου συνολικά. Έκανε κινήσεις με αρκετό  θάρρος, όπως η μετακίνηση στις ΗΠΑ από το Μεξικό όπου δεν γνώριζε καν τη γλώσσα και την έμαθε  από το μηδέν παρά το ριζωμένο ρατσισμό που έζησε εκείνη και ο πατέρας μου . Όσον αφορά τη μουσική δεν θα έλεγα ότι θυμάμαι ποτέ, να έχω κάποιο δάσκαλο μουσικής. Ο πατέρας μου βέβαια αγαπούσε την κλασική μουσική. Ο Μπετόβεν ήταν ο δάσκαλος μου ακούσια. Ακόμα πολλοί δάσκαλοι γύρω μου, είμαι όμως  ένας άπειρος μαθητής. Σε μια σοβαρή σημείωση σας λέω ότι, θα ήθελα ειλικρινά να πω ότι ο Θεός ήταν και θα παραμείνει πάντα για να είναι ο πρώτος δάσκαλός μου στην πλευρά του Διάβολου.
 

ATHENS CALLING: Αλήθεια υπάρχει κάτι που θα λέγαμε ότι έχεις επηρεαστεί μουσικά . Εννοώ δηλαδή κάποια παλαιά μουσικά αρχεία ,όπως δίσκους ή ακόμη και κάποιες ηχογραφημένες κασέτες; Ποιά από όλα?

TERI GENDER BENDER:  Ήμουν ερωτευμένη με τα αρχεία του πατέρα μου. Είχε τους Beatles, Cream, Janis Joplin, Mozart, Bach, κτλ. Μου άρεσαν οι Beatles. Μεγάλωσα εντελώς φοβισμένη και έκπληκτη ακούγοντας το The White Album – των Beatles ! Η μητέρα μου αγαπά τη μεσανατολική μουσική, ο καλύτερος φίλος της (Dima) ήταν από τη Συρία και ανταλλάσσουν πολλές πολιτιστικές γνώσεις ενώ βρισκόμουν στο πάτωμα με τα παιδιά του Dima να προσποιούνται ότι είναι η Christina Aguilera. Είμαι πολύ επηρεασμένη  από την ουσία του βινυλίου γενικά. Μου αρέσει η αίσθηση, η υφή και η μυρωδιά του … να μπορείς να βουτήξεις στο λυρικό φύλλο αυτό ήταν πάντα μια διαφυγή Είμαι περήφανη  που λέω ότι τα αρχεία της Cher (έχει ένα κατάλογο ποικιλομορφίας) είχαν άμεση επιρροή στη ζωή μου.
 
ATHENS CALLING : Κάτι τώρα για τις μουσικές σου αναμνήσεις.Ποιες είναι οι καλύτερες μουσικές αναμνήσεις σας; Στο σπίτι σου,στη γειτονιά ή στην πόλη σου.

TERI GENDER BENDER: Όταν πήγα στο Ιράν, η μουσική που έπαιζε στους πολυσύχναστους δρόμους με έριξε σε σπασμούς από ανυπότακτα δάκρυα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ATHENS CALLING :  Ποιο είδος μουσικής αγαπάς περισσότερο και γιατί;

 TERI GENDER BENDER: Μέχρι αργά το αγαπημένο μου είδος είναι το ιρανικό Pschycodelic Rock- όπως ο Kourosh Yaghmael. Λατρεύω τη στρωματοποίηση των ήχων και πώς μπορείτε να μυρίσετε σχεδόν το ίδιο το ξύλο με τα αναλογικά συνθέματα που λένε μια ιστορία για την ιστορική ταλαιπωρία ενός ανθρώπου σε όλη την ατελείωτη επανάληψη.

ATHENS CALLING : Ποιά είναι η αφορμή για τη στιχουργική σου δημιουργία 
 
TERI GENDER BENDER: Ο λόγος που γράφω τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών μου είναι γιατί μου δίνουν λόγο, ένα βήμα έκφρασης . Οι παρορμήσεις μου μπορεί να διαφέρουν, αλλά ο κύριος λόγος μου, είναι ότι μου δίνετε  έναν βήμα έκφρασης ,στο  να συνεχίσω την αναπνοή της ύπαρξής μου.

ATHENS CALLING : Είσαι πολύ νέα ,παρόλο το νεαρό της ηλικίας σου  έχεις μια αξιόλογη μουσική πορεία παίζοντας με τους , Omar Rodriguez-Lopez, τους Bosnian  Rainbows,  Kimono Kult και με την Crystal Fairy ποια από αυτές τις συνεργασίες είναι καλύτερη για εσάς;

TERI GENDER BENDER: Σας ευχαριστώ που είπατε ότι είμαι πολύ μικρή, στο μυαλό  μου όμως  αισθάνομαι σαν να είμαι πολύ πίσω από αυτό που πραγματικά είμαι.
 
ATHENS CALLING : Για τους Le Butcherettes; Έχετε κάτι να πείτε για αυτή την  μπάντα. Επειδή νομίζω ότι οι  Le Butcherettes , βρίσκονται στο κέντρο της καρδιάς σας.

TERI GENDER BENDER: … Le Butcherettes ήταν η κεντρική σύγκρουση στο μυαλό μου (το οποίο παραδέχομαι ότι έδωσε πραγματικά δωροδοκία στη ζωή για να είναι καλό σε μένα),αλλά να ξέρετε ότι  αυτό που είναι το κέντρο στην καρδιά μου είναι η οικογένειά μου !
ATHENS CALLING :  Σήμερα έχουμε πολλά ονόματα στη μουσική σκηνή και πρέπει να σας ρωτήσω ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας μουσικοί; Ομάδες; CD;

TERI GENDER BENDER: Δεν είμαι μεγάλος οπαδός της μουσικής σκηνής, και τούτο γιατί έχει κλείσει πόρτες σε καλλιτέχνες που προσφέρουν όραμα. Αλλά οι καλλιτέχνες που θαυμάζω σήμερα είναι οι Santiago Arriaga, Awol Erizku, Solange Knowles, Deantoni Parks, Paul Anthony Smith, Jorge Michel Grau, Mariana Arriaga, Mon Laferte, Francisca Valenzuela, Lindsey Byrnes, Bex Sheers και Selda

ATHENS CALLING : Θα ήθελες να μας πεις τώρα αν γνωρίζεις κάποιον Έλληνα τραγουδοποιό ή έναν τραγουδιστή ή κάποιο τραγούδι;

TERI GENDER BENDER: Ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες/ συνθέτες /  παραγωγός . Υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την εκπληκτική   May Roosevelt. Είναι πολύ παθιασμένη και πολύ αυθεντική, όταν τη συνάντησα σκέφτηκα ότι υπήρχε μια πολύ γαλήνια θλίψη στα μάτια της, έτσι  άρχισα να αμφισβητώ τη δική μου σεξουαλικότητα.

ATHENS CALLING : O.K για εσένα τώρα,τι μέλλει γενέσθαι ,κάποιες συναυλίες  κάποιο νέο cd;

TERI GENDER BENDER: Εγώ και η μπάντα (Rikardo, Alejandra & Marfred) συνεργάζομαι στενά με έναν παραγωγό που αγαπάμε και θαυμάζουμε. Ένας δάσκαλος από τον οποίο έχουμε μάθει πολλά από αυτόν . Η νέα μας δουλειά βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας  και πρόκειται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος. Νιώθω λίγο περίεργα γιατί είναι το καλύτερο έργο που έχω κάνει ποτέ προσωπικά και αν μου αρέσει πολύ αυτό θα σημαίνει ότι ο Διάβολος θα  γελάει. Αλλά ο Θεός με συγκρατεί στην αγκαλιά του. Έχουμε επίσης μια επερχόμενη περιοδεία στη δυτική ακτή των ΗΠΑ με ένα πολύ θρυλικό συγκρότημα που ονομάζεται Hot Snakes. Όλοι μας είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι.
 
ATHENS CALLING :  Θα ήθελα να σου εκφράσω τις ευχαριστίες μας για τα όσα μας είπες ,με την ευχή και επιθυμία μας  να σε δούμε και να σε ακούσουμε σε μια συναυλία και στην Ελλάδα.

TERI GENDER BENDER: Σας ευχαριστώ πολύ που έφερα μαζί μου και υποστήριξα αυτό το όνειρό μας. Ας ελπίσουμε ότι μια μέρα, προσεύχομαι, να επισκεφτούμε τουλάχιστον κάποια πόλη στην Ελλάδα και αν το αξίζουμε αρκετά ελπίζω τόσο πολύ με όλη μου τη βούληση να φτάσω στην Ελλάδα αποκλειστικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back