March 3, 2024

O ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΄΄Ζ΄΄ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ!

Πέμπτη 3 Φλεβάρη του 2022 και τη θλιβερή είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας… ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ, μου μετέφερε το πρωί εκείνης της ημέρας ,ο Σπύρος!

Γεννημένος στις 6 Απρίλη του 1929, στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας  ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ, έγινε γνωστός στο πλανήτη Γη και κέρδισε τη παγκόσμια καταξίωση με την παραδειγματική και γενναία του στάση, όταν ήταν ανακριτής στην υπόθεση δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς, ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ.

Τότε ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ,  διεξήγαμε την ανάκριση της υπόθεσης, χωρίς να υποκύψει στις πιέσεις που είχε δεχτεί, από την πολιτική αλλά και τη δικαστική εξουσία!

Η γενναία στάση του τότε Ανακριτή ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ, στην αναζήτηση των ενόχων για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, οδήγησε τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, το 1969 να δημιουργήσει τη ταινία ΄΄Ζ΄΄, ένα πολιτικό θρίλερ που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και που αναφέρεται στην δολοφονία του Βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς !

Εκείνη λοιπόν την ημέρα, 3 Φλεβάρη του 2022, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ, που πλέον κατοικεί στη  Γειτονιά των Αγγέλων, έφερε αμέσως στη μνήμη μου, κάποιες   εικόνες, από τις στιγμές που είχα ζήσει μαζί του!

Έφηβος τότε στις αρχές της δεκαετίας του 70, θυμάμαι να τον συνοδεύω από το σπίτι του, που έμενε στην οδό Ιπποκράτους, μέχρι και τα Χαυτεία, εκεί που ήταν τότε το γραφείο του, την εποχή δηλαδή που μετά από γενική και παγκόσμια κατακραυγή, η Χούντα τον είχε απολύσει από τις φυλακές!

Τον θυμάμαι παρόντα, να στέκετε διακριτικά ανάμεσα στο κόσμο, στη κηδεία του πατέρα μου, τιμώντας εκείνον που ποτέ δεν τον είχε ξεχάσει, ακόμα και τότε στα δύσκολα χρόνια της δίωξης του από τη Χούντα και δεν ξεχνώ τη βοήθεια που μου είχε προσφέρει τις επόμενες ημέρες, σχετικά με όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του πατέρα μου, που δεν είχε προλάβει να τις τακτοποιήσει λόγω του ΄΄ταξιδιού΄΄ του προς στην αιωνιότητα!

Εκείνη την εποχή τα μεταξύ μας τετ α τετ, ήταν κάτι παραπάνω από συχνά, εγώ έφηβος και με τα μυαλά στα κάγκελα της Ροκ με το συγκρότημα μου και εκείνος να έχει αρκετές ενστάσεις γύρω από τον τρόπο που είχα επιλέξει για να περνώ τα εφηβικά μου χρόνια!

Θυμάμαι τότε να με κοιτά μέσα από τα χοντρά του ματογυάλια και μιλώντας μου με την αυστηρότητα του δικαστή, να μου τονίζει με νόημα…

 ΄΄Θόδωρε , πρέπει να στρωθείς στο διάβασμα  και να αφήσεις τις διασκεδάσεις και τα συγκροτήματα, μόνο με το διάβασμα θα πετύχεις στη ζωή σου΄΄. 

Τα χρόνια πέρασαν και οι δρόμοι μου με τον Πρόεδρο είχαν χωρίσει, βλέπετε δεν άντεχα την αυστηρότητά του και έτσι απομακρύνθηκα από εκείνον… πλέον ενήλικος , να φανταστείτε ότι, ούτε ένα τηλέφωνο δεν τον είχα πάρει!

Τα χρόνια περνούσαν και εγώ φαντάρος τότε στον Έβρο ΄΄συνάντησα΄΄ και πάλι το Πρόεδρο, αυτή τη φορά σε ένα κινηματογράφο της Αλεξανδρούπολης, εκεί στη μεγάλη οθόνη!

Ήμουν εξοδούχος και με το φίλο μου το Χαρισούλη από τη Λάρισα, είχαμε πάρει πριν κάποιες μέρες την απόφαση, ότι με την πρώτη μας έξοδο από το Τάγμα θα  πηγαίναμε για να δούμε την ταινία του Κώστα Γαβρά ΄΄Ζ΄΄!

Εκεί λοιπόν, η μεγάλη οθόνη έφερε πάλι στη μνήμη μου το Πρόεδρο, δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν, που ερμήνευε το ρόλο του γενναίου Ανακριτή στην υπόθεση Λαμπράκη, δηλαδή τον ΧΡΗΣΤΟ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ στη ταινία ΄΄Ζ΄΄ !

Την επόμενη ημέρα… εγώ και ο Χαρισούλης ΄΄βγήκαμε στη σέντρα΄΄ και φάγαμε 10 ημέρες στέρησης εξόδου! Είχαμε πάει καρφωτοί από Φανταρορουφιάνους, που μας είχαν δει να μπαίνουμε στο σινεμά για να δούμε τη ταινία!

Βλέπετε αν και μεταπολίτευση, για τους φαντάρους τότε, ήτανε απαγορευτικό να βλέπουν ταινίες πολιτικού περιεχομένου και να διαβάζουν πολιτικές εφημερίδες!

10 ημέρες στέρησης εξόδου λοιπόν, για το Χαρισούλη (άραγε που να είναι τώρα?) αλλά και για εμένα…  Έ!… και τι έγινε, εγώ το είχα ευχαριστηθεί πάρα πολύ γιατί είχα συναντήσει και πάλι μετά από κάποια χρόνια, τον αδέκαστο Ανακριτή της υπόθεσης Λαμπράκη, έστω και στο πρόσωπο του Ζαν Λουί Τρεντινιάν !

Κάποτε ως νομάς της λεγόμενης ελεύθερης ραδιοφωνίας και κάνοντας εκπομπές σε κάποιον από τους ΄΄ελεύθερους΄΄ ραδιοφωνικούς σταθμούς, μεταξύ σοβαρού και αστείου με είχε ζυγώσει μια γνωστή δημοσιογράφος…δεξιού περιτυλίγματος, όταν δηλαδή έμαθε ότι ήξερα το Πρόεδρο και μου είχε ζητήσει να τις πω μερικά πράγματα , που ήθελε να τα γράψει στην εφημερίδα της,… για Εκείνον!

Τότε της απάντησα ότι πλέον είχα καιρό να τον δω, αλλά να σας πω την αλήθεια και να τον έβλεπα … δεν θα της έλεγα τίποτα απολύτως… αυτό το δεξιό της … με μπλε κορδέλα περιτύλιγμα, μου έδινε στα νεύρα και δεν ΄΄τσίμπησα΄΄!

Τι να πρωτοθυμηθώ από τον Πρόεδρο, γιατί έστω και εάν είχα να δω πάρα πολλά χρόνια, από τα χρόνια της εφηβείας μου δηλαδή και μετά και να μιλήσω μαζί του έστω και από το τηλέφωνο, κάτι συνέβαινε πάντα και τον έβρισκα μπροστά μου!

Να φανταστείτε, ότι ακόμη και στη γέννα των δύο αγοριών μας… τον είχα ΄΄συναντήσει΄΄… με την εντελώς τυχαία μου γνωριμία μέσω του μαιευτήρα ιατρού  της γυναίκας μου, που ήταν συγγενής του βουλευτή της ΕΔΑ του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου το  ΄΄Ζ΄΄ και ο Ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης έλαμψε πάλι με τη παρουσία του μπροστά μου, σε όλες τις συζητήσεις μου με τον Θανάση, τον Μαιευτήρα Ιατρό μας, αλήθεια για σκεφτείτε το… πόσο μικρός είναι ο κόσμος!

Πέμπτη 3 Φλεβάρη του 2022 και η θλιβερή είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας… ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ, έφερε στη μνήμη μου πολλές εικόνες και αρκετές ακόμη ιστορίες, από τις μεταξύ μας συναντήσεις… ιστορίες που δεν έχουν τέλος και θα μου επιτρέψετε να μείνουν μόνο στη μνήμη μου!

Καλό σου Ταξίδι Πρόεδρε… !

Υ.Γ  Είχαν περάσει 3 ημέρες από την είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ και εγώ περίμενα κάποια στιγμή, ως φόρο τιμής στη μνήμη του, να ξαναδώ από κάποιο Κανάλι, τη προβολή εκείνης της ταινίας του Κώστα Γαβρά ΄΄ Ζ ΄΄, για να μάθουν οι νεώτεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι, τα όσα είχαν συμβεί τότε!…

…Τότε που ο Ανακριτής ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ, διεξήγαμε την ανάκριση στη υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, χωρίς να υποκύψει στις πιέσεις που είχε δεχτεί, από την πολιτική αλλά και τη δικαστική εξουσία!

Και περιμένω ακόμα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back