July 14, 2024

JO NESBO – ΜΑΧΑΙΡΙ

Η 12η Εντολή του Harry Hole

Καλοκαίρι 2019 και στις 6 Ιούνιου στη χώρα μας κυκλοφορεί με 680 σελίδες από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ … η 12η εντολή του αντισυμβατικού ντετέκτιβ Hary Hole με το τίτλο ΄΄ΜΑΧΑΙΡΙ΄΄, πρόκειται για ένα συγγραφικό αστυνομικό δημιούργημα του ενός και μοναδικού στο είδος του σήμερα … Νορβηγού συγγραφέα Jo Nesbo!
Διαβάζοντας τις αστυνομικές περιπέτειες του Hary Hole συμμετέχεις στην ιστορία παίρνοντας κάποιο ρόλο! Έτσι τουλάχιστον έχουν αισθανθεί όσοι ακολουθούν τις αστυνομικές δημιουργίες του Jo Nesbo!
H 12η εντολή … με το τίτλο ΄΄ΜΑΧΑΙΡΙ΄΄ που δίνει ο συγγραφέας στον αντισυμβατικό ντεντέκτιβ, είναι ίσως από τις πιο παράξενες και ίσως πιο σκοτεινές υποθέσεις που έχει αναλάβει μέχρι τώρα!
Στο ΄΄ΜΑΧΑΙΡΙ΄΄ ο Jo Nesbo δεν χαρίζεται στον ήρωα του και τον οδηγεί στα πιο δύσκολα ,μέχρι σήμερα, μονοπάτια των υποθέσεων που είχε αναλάβει κατά το παρελθόν… εξάλλου δεν είναι και λίγο όταν ο Harry Hole ξεκινάει από το μηδέν μη ξέροντας αν ο Nesbo του επιτρέψει να φτάσει έστω και … μέχρι το πέντε !
Σκεφτείτε εσείς ένα ωραίο πρωινό να ξυπνήσετε … με τα χέρια βουτηγμένα στο αίμα… όπως ο Harry Hole!
Βέβαια θα πείτε, ότι αυτό είναι αδύνατο!… Kαι όμως όλα μπορούν να συμβούν μια που όπως έχετε δηλώσει συμμετέχετε και εσείς, σε κάθε υπόθεση του Harry Hole!
JO NESBO… o δημιουργός!
Ο Jo Nesbo λοιπόν κατ΄αρχήν έπαιξε ποδόσφαιρο για την πρώην πρωταθλήτρια της Νορβηγίας, Molde, όνειρό του ήταν να παίξει επαγγελματικά όμως αυτό δεν έγινε λόγω τραυματισμού του,στο γόνατό, στα 18 του! Σπούδασε οικονομικά και επίσης εργάστηκε ως χρηματιστής και ώς δημοσιογράφος. Πρώτο του μυθιστόρημα (1997) The Bat ,με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Τα βιβλία του ξεπερνούν τα 33.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία, όπως τα Riverton Prize (1997), Glass Key (1998), Booksellers’ Prize (2000 και 2007). Ζει μόνιμα στο Όσλο και είναι δημιουργός του συγκροτήματος Di Derre. Το συγγραφικό του έργο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

HARRY HOLE… ένας αντισυμβατικός ήρωας!
Για κάποιες γενιές, χάρτινοι ήρωες όπως, ο Σέρλοκ Χόλμς, η Μις Μάρπλ και φυσικά ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ , που τους απολαύσαμε τόσο στο χαρτί όσο και στη μεγάλη αλλά και την μικρή οθόνη, αποτελούσαν και αποτελούν στο χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος, το Α και το Ω !
Αυτές λοιπόν οι γενιές, δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι, συναντούν σήμερα τις νεώτερες, έχοντας μια ακόμη αφορμή ένα τύπο που θα τον χαρακτηρίζαμε ως ένα αντισυμβατικό σταρ του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος, γιατί είναι σταρ και ο λόγος για τον ντεντέκτιβ Harry Hole ο οποίος έχει ήδη τοποθετηθεί στο πάνθεον των προτιμήσεων τους , με τους προαναφερόμενους χάρτινους ήρωες δηλαδή, τον Σέρλοκ Χόλμς , την Μις Μάρπλ και τον Ζυλ Μαιγκρε!
Ο ντετέκτιβ Ηarry Hole είναι ο ήρωας του Nesbo και εμφανισιακά συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου ειδώλου, είναι ψηλός ,με καλογυμνασμένο σώμα κοντοκουρεμένος, και φυσικά έχει γαλάζια μάτια ,όπως όλοι σχεδόν οι Βόρειοι !
Ο Harry Hole, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχει και αυτός κάποια πάθη, που εάν τα συνδυάσεις με τα όσα ενδιαφέροντα έχει, σίγουρα σου δημιουργεί ποικιλόμορφες και αντιφατικές εικόνες, αυτή έξαλλου είναι και η μαγεία της εικόνας του ! Έτσι μπορεί να τον συναντήσεις ,να πίνει αλκοόλ σε κάποιο μπαρ ακούγοντας Duke Ellington! Σε άλλη περίπτωση να τον βρίσκεις να περπατά στους δρόμους σιγοψιθυρίζοντας ένα τραγούδι του Νeil Young ! Tέλος να τα κάνει όλα λίμπα αντιμετωπίζοντας τους εχθρούς του , ενώ από το διπλανό διαμέρισμα, ακούγονται οι αγαπημένοι του Sex Pistols!

ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ … η μεταφράστρια !
Μεταφράστρια του βιβλίου ΄΄ΜΑΧΑΙΡΙ΄΄ του Jo Nesbo,η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη με την οποία συνομιλήσαμε μαζί της για τον Συγγραφέα αλλά και τον ήρωα του !
Athens Calling: Αλήθεια πώς είναι να μεταφράζεις τις δημιουργίες του Nesbo με ήρωα του τον Harry Hole. Βρίσκεσαι ανάμεσα σε δύο ΄΄πυρά΄΄ ανάμεσα δηλαδή στο συγγραφέα και στον ήρωα του Harry Hole ?
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη : Για να βρεθεί κανείς μεταξύ δύο πυρών πρέπει να βρίσκεται μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Ο Γιου Νέσμπο και ο Χάρι Χόλε δεν αντιμάχονται ο ένας τον άλλον. Πιθανόν να αλληλοσυμπληρώνονται. Η μετάφραση των μυθιστορημάτων του Νέσμπο είναι μια πολύ στρωτή υπόθεση , η γλώσσα είναι ξεκάθαρη χωρίς να είναι απλοϊκή, πράγμα που ευνοεί το μεταφραστή!
Athens Calling: Γνωρίζοντας το J.Nesbo … τι έχεις να μας πεις ? τι τύπος είναι ? και ποιές είναι οι σχέσεις του με τον ήρωα του ?
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη : Έχω την εντύπωση ότι ο Χάρι Χόλε είναι η σκοτεινή πλευρά του πνευματικού του πατέρα. Ο Νέσμπο, όπως πολλοί Νορβηγοί, είναι ένας «μαζεμένος», προσεκτικός συνομιλητής που κρατάει αποστάσεις και ισορροπίες, αφήνοντας πού και πού να διαφανεί το κοφτερό μυαλό και το ακονισμένο χιούμορ του. Είναι ολιγομίλητος και καθόλου δεν παρασύρεται από τον τυχόντα ενθουσιασμό του συνομιλητή ή των θαυμαστών του – αυτό, για μένα, δείχνει μια θαυμαστή αυτοπεποίθηση, μια ήρεμη δύναμη, χαρακτηριστική πολλών συμπατριωτών του. Υπό αυτήν την έννοια μοιάζει πολύ στον Χάρι Χόλε. Δεν μπορώ να ξέρω αν κατά το παρελθόν έκανε τις καταχρήσεις τις οποίες αποδίδει στον πρωταγωνιστή του · το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι, ως δεινός αναρριχητής και ταξιδιώτης, προσέχει τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική του υγεία, ώστε να μπορεί ν’ απολαύσει τις δύο, αυτές αγαπημένες του ασχολίες. Έχει την αξιοθαύμαστη ικανότητα να παραμένει διακριτικός και μετρημένος και να προστατεύει την ιδιωτική του ζωή παρόλη την τεράστια αναγνωρισιμότητά του. Πάνω απ’ όλα είναι ένας πραγματικά εύστροφος άνθρωπος, διανοητικά και συναισθηματικά.
Athens Calling: Πως χαρακτηρίζεις το συγγραφικό έργο του Νesbo ?
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη : Ο Νέσμπο είναι πρωτίστως ένας συγγραφέας με έξυπνη πλοκή και καλά αναπτυγμένους χαρακτήρες. Το αστυνομικό μυθιστόρημα γίνεται πολλές φορές βορά στα σαγόνια διαφόρων διανοουμένων που θεωρούν ότι δεν έχει ούτε τις γλωσσικές ακροβασίες ούτε τα νοηματικά βάθη της «πραγματικής» λογοτεχνίας, ξεχνώντας ότι η λιτότητα και η σφιχτοδεμένη πλοκή είναι λογοτεχνικά κριτήρια εξίσου σημαντικά. Μπορεί ο Νέσμπο να μην έχει την πρόζα ενός Ελρόι ή την ψυχαναλυτική ενσυναίσθηση του Καπότε στο «Εν ψυχρώ», έχει όμως την ικανότητα να σε παρασύρει αναγνωστικά, να σε εκπλήσσει πολλάκις και να σε μεταφέρει νοητικά στους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα του Όσλο. Κάθε φορά που τον διαβάζω μού λείπει η Νορβηγία. Είναι ένας αξιοπρεπέστατος συγγραφέας που – πάνω απ’ όλα, ίσως – έχει δημιουργήσει έναν χαρακτήρα που θα μείνει χαραγμένος στις μνήμες των αναγνωστών του όσο ο Τόμας Ρίπλεϊ στους οπαδούς της Πατρίσια Χάισμιθ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back