May 28, 2024

IMARHAN… Μαγικό Κουιντέτο από το Αλγέρι!

΄΄Από την Ελλάδα θαυμάζουμε τον φιλόσοφο Σωκράτη! Μας αρέσει να συζητάμε για την φιλοσοφία σας! Όταν ήμασταν στο σχολείο, μας άρεσε να μαθαίνουμε για τους Έλληνες φιλοσόφους, λόγω του βάθους των όσων έλεγαν και λόγω της επιχειρηματολογίας και επίσης λόγω των συζητήσεων που παρήγαγαν! ΄΄

Αυτά λοιπόν τα λόγια μεταξύ άλλων, ακούστηκαν να μας λένε, στη συνάντηση που είχαμε, δύο από τα μέλη του Μαγικού Ροκ Κουιντέτου IMARHAN, από την Αλγερία…  ο Iyad Moussa Ben Abderrahmane και ο Haiballah Akhamouk!

Ε! και όπως και να το κάνουμε δεν ήταν και λίγο να σου μιλούν για το Σωκράτη, δύο νέοι άνθρωποι και ταλαντούχοι μουσικοί από τη μακρινή πόλη Tamanrasset, της  Southern Algeria ! 

IMARHAN …είναι το όνομα του που επέλεξαν για το Ροκ Κουιντέτο τους, μια παρέα φίλων από την Αλγερία … που αγαπούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, μέσα από τα τραγούδια τους!

Η μουσική τους αντανακλά το πολιτιστικό και γενεαλογικό τους υπόβαθρο, που περιέχει ξηρά riff κιθάρας, ποπ μελωδίες και παναφρικανικούς ρυθμούς όπου βασίζονται στην παραδοσιακή μουσική των Τουαρέγκ, τις Αφρικανικές μπαλάντες και τη σύγχρονη ποπ και ροκ που άκουγε η μπάντα μεγαλώνοντας!

Οι Imarhan το Αλγερινό κουιντέτο της Ροκ ερήμου Tuareg δημιουργήθηκε το 2006, στο Tamanrasset της Αλγερίας. Τα δύο πρώτα άλμπουμ τους, Imarhan και Temet, κυκλοφόρησαν στη Γερμανική δισκογραφική εταιρεία City Slang.

Το έτος 2022 ο Imarhan κυκλοφόρησαν το νέο άλμπουμ τους, με το τίτλο Aboogi το οποίο περιέχει, 11 φανταστικά τραγούδια, σε ήχο και στίχο!

Ακούγοντας τους Imarhan, από το πρώτο τους άλμπουμ, ανακαλύψαμε ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό σχήμα, με τα περισσότερα από τα τραγούδια τους να κινούνται στα 5/4 και να συγχρονίζονται αρμονικά οι δακτυλισμοί της σόλο  κιθάρας με το μπάσο, τα ακόρντα και τα κρουστά σε πραγματικά εκπληκτικούς συνδυασμούς!

Με την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ Aboogi, πιστεύουμε ότι οι Imarhan είναι ικανοί να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη Διεθνή Μουσική Σκηνή!

Μέλη των Imarhan, οι Iyad Moussa Ben Abderrahmane, Haiballah Akhamouk, Tahar Khaldi, Hicham Bouhasse και Abdelkader Ourzig.

Γενάρης του 2022, ήταν το χρονικό σημείο της επαφής μας, για μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε, με δύο από τα μέλη των IMARHAN τους… Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk!

Athenscalling.gr: Γεια σας φίλοι μας! Αληθινά χαιρόμαστε πάρα πολύ για τη συνάντησή μας!  Καλώς ήρθατε στο webzine του Athenscalling.gr!

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ): Να πούμε και εμείς με τη σειρά μας τώρα, ότι χαιρόμαστε ιδιαίτερα, μια που για πρώτη φορά θα συνομιλήσουμε με Έλληνες!

Athenscalling.gr: Πού σας συναντάμε τώρα και πώς περνάτε όλες αυτές τις τρελές μέρες πανδημίας COVID-19;

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ) : Βρισκόμαστε στο Tamanrasset, στη Νότια Αλγερία, από την αρχή της πανδημίας περάσαμε τις ώρες μας μεταξύ Tamanrasset ή Algiers ή Djanet στην Αλγερία και επίσης στο Νίγηρα και το Μάλι και ανυπομονούμε για το πότε θα επισκεφθούμε  ξανά τον υπόλοιπο κόσμο, πότε θα έρθουμε πάλι κοντά στο κοινό!

Athenscalling.gr: Αλήθεια πόσο καταστροφικές είναι οι μέρες της πανδημίας για εσάς σαν μουσικούς … και όχι μόνο;

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ) : Είναι πολύ δύσκολες ημέρες, εμείς δεν κάνουμε  περιοδείες οι οποίες μας εξασφαλίζουν κάποια λίγα χρήματα και φυσικά μας λείπει η επαφή μας με το κοινό μας. Μας αρέσει  φυσικά να είμαστε στο studio και να ηχογραφούμε μουσική, γιατί είναι τόσο ενδιαφέρον να δημιουργούμε τραγούδια, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να παίζουμε τα τραγούδια μας σε ζωντανές εμφανίσεις! … Κάπως έτσι είναι για όλους!

Athenscalling.gr: Να πούμε τώρα κάποια πράγματα για τα 2 πρώτα σας albums  το ΄΄ IMARHAN΄΄ και το ΄΄TEMET΄΄ και φυσικά για το ΄΄ABOOGI΄΄. Αξιόλογα και τα τρία με κάπως θα πούμε διαφορετικά στοιχεία!

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ) : Κοίτα το Imarhan (2016) ήταν το ντεμπούτο μας άλμπουμ και αποτελείται από τραγούδια που αρχίσαμε να δημιουργούμε 10 χρόνια πριν την κυκλοφορία του!  Το Temet είναι ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά το Imarhan και  που έχει ως αποτέλεσμα τις πολυάριθμες περιοδείες που είχαμε κάνει σε όλο τον κόσμο, πάνω από 200 παραστάσεις και άλλες συναντήσεις και παίζοντας για τόσους πολλούς ανθρώπους. Το νέο μας album Aboogi που ηχογραφήθηκε στο σπίτι μας, εδώ στο Tamanrasset, σε αυτό το album, ίσως για πρώτη φορά, εσείς θα νιώσετε τις πιο ακουστικές δονήσεις της ερήμου, αλλά όχι μόνο, γιατί είναι φτιαγμένο από τα στοιχεία και τα χρώματα της ερήμου, Tam και Hoggar…

Athenscalling.gr: Η μουσική σας είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Αλλά μας είναι πολύ δύσκολο να της δώσουμε ένα όνομα, όσον αφορά το μουσικό είδος. Εσείς πως θα την χαρακτηρίζατε;

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ) : Λέμε τη μουσική μας Assouf, είναι μια άλλη λέξη για να περιγράψουμε τη νοσταλγία, είναι σαν τα μπλουζ ή σαν το fado για τους Πορτογάλους ή το saudade για τους Βραζιλιάνους!

Athenscalling.gr: … Και για τους στίχους των τραγουδιών σας. Πώς φτιάχνετε τους στίχους στα τραγούδια σας;

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ) : Οι στίχοι μας είναι δικές μας δημιουργίες, εμπνευσμένοι τόσο από την ποίηση του Tamasheq, των προγόνων μας, όσο και από τα όσα ζούμε σήμερα, στην έρημο αλλά και στην πόλη! Μιλάνε για τους αγώνες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο σήμερα, για τη ζωή αλλά και την ομορφιά του τόπου μας.

Athenscalling.gr: Σήμερα το πρωί, ακούγοντας στο γραφείο μας από το YouTube το τραγούδι ΄΄Achnkad΄΄ από το νέο άλμπουμ ΄΄ABOOGI΄΄, που κυκλοφόρησε ακριβώς σήμερα 28/01/2022, είμαστε το νούμερο 8 στα views! Πραγματικά ρε παιδιά είναι ένα καταπληκτικό τραγούδι… Μίλησέ μας για τους στίχους του τραγουδιού σας.

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ) : Ωχ!!!!!… Συγχαρητήρια και σας ευχαριστούμε! Να σας πούμε ότι Achinkad σημαίνει γαζέλα, είναι μια αντανάκλαση για τη ζωή και τη σχέση μας με τη φύση. Πρέπει να προσέχουμε και να φροντίζουμε τη φύση γιατί έτσι σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο φροντίζουμε τον άνθρωπο. Τη φύση πρέπει να την προστατεύσουμε και να μην τη σπαταλάμε με διάφορες παρεμβάσεις!

Εδώ είναι η μετάφραση των στίχων….

Η Γαζέλα. Όταν πέφτει η νύχτα, τα αστέρια εξαφανίζονται. Όταν ξημερώνει, αυτοί που την αγαπούν εξαφανίζονται. Αυτή είναι η ιστορία μιας γαζέλας η οποία έτσι  αναγκάζεται να εγκαταλείψει το παιδί της. Ο κίνδυνος έχει έρθει στην πατρίδα της. Η ειρήνη δεν κατοικεί πλέον εκεί. Οι εχθροί της είναι λεγεώνες. Είναι ένας αγώνας, στον οποίο χάθηκε ο έρωτάς της. Η καρδιά μου παραμένει, αναζητώντας την επιθυμία της, αναζητώντας αυτόν που αγαπά!

Athenscalling.gr: Με ποια αφορμή δημιουργήθηκε το άλμπουμ ΄΄ABOOGI΄΄;

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ) : Μετά από τα δύο πρώτα μας  άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν στο Παρίσι, εμείς θέλαμε να ηχογραφήσουμε το τρίτο μας άλμπουμ στο σπίτι μας, έτσι εμείς αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πρώτο επαγγελματικό στούντιο ηχογράφησης της περιοχής μας στην πόλη μας, Tamanrasset. Το στούντιο το λέγαμε Aboogi και Aboogi είναι επίσης το όνομα του άλμπουμ που ηχογραφήθηκε εκεί. Είναι το όνομα των πρώτων σπιτιών που χτίστηκαν στο Tamanrasset και είναι εδώ το πρώτο ΄΄σπίτι΄΄ της μουσικής!

Athenscalling.gr: Υπάρχουν σχέδια, σχετικά με ΄΄ABOOGI΄΄ κάτι σαν μια νέα περιοδεία προώθησης;

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ) : Θα περιοδεύσουμε στην Ευρώπη στις ημερομηνίες Μαρτίου και 28 Απριλίου του 2022 και  ανυπομονούμε για αυτό, μετά από δύο χρόνια διάλειμμα!!!

Athenscalling.gr: Ποια άλλη μουσική σας αρέσει να ακούτε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk (IMARHAN): Ακούμε πολύ παλιά και παραδοσιακή μουσική Τουαρέγκ, το Tinde, που αρχικά είναι αυτό που οι γυναίκες τραγουδούν και παίζουν κρουστά, ακούμε επίσης τον σπουδαίο μοσικό Ali Farka Touré και τον Alla έναν φανταστικό ούτι από την Αλγερία…

Athenscalling.gr: Και τι άλλο … Ο καλύτερος τραγουδιστής και το καλύτερο συγκρότημα;

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ):… Τους Imarhan!

Athenscalling.gr: Ω, αυτή είναι μια εξαιρετική απάντηση και τώρα πριν το τέλος της συνομιλίας μας… Ξέρετε κάτι για την Ελλάδα;

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk (IMARHAN): Από την Ελλάδα θαυμάζουμε τον φιλόσοφο Σωκράτη! Μας αρέσει να συζητάμε για την φιλοσοφία σας! Όταν ήμασταν στο σχολείο, μας άρεσε να μαθαίνουμε για τους Έλληνες φιλοσόφους, λόγω του βάθους των όσων έλεγαν και λόγω της επιχειρηματολογίας και επίσης λόγω των συζητήσεων που παρήγαγαν!

Athenscalling.gr: Ας δώσετε τώρα ένα μήνυμα στον κόσμο… όποιο μήνυμα σας αρέσει!

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk ( IMARHAN ) : Αισθανόμαστε ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με τις χώρες, τους λαούς, τις γενιές, τα πάντα και θα πρέπει να τα σεβόμαστε όλα αυτά!

Athenscalling.gr: Σας ευχαριστώ φίλοι μου και ότι καλύτερο στην καριέρα σας…

Iyad Moussa Ben Abderrahmane και Haiballah Akhamouk (IMARHAN): Εμείς σας ευχαριστούμε πολύ και φυσικά ελπίζουμε να συναντήσουμε το Ελληνικό κοινό…  πολύ σύντομα!!!

Photo credits by  Fehti Sahraoui and Robin Lachenal

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back