June 18, 2024

EDWARD SNOWDENΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ …
Ταξίδευα στην Εθνική οδό, όταν για πρώτη φορά άκουσα από το ραδιόφωνο στα f.m, τα σχόλια ενός δημοσιογράφου για ΄΄ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ΄΄ το βιβλίο του EDWARD SNOWDEN που είχε κυκλοφορήσει αυτό το Σεπτέμβρη στη χώρα μας από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
΄΄ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ΄΄, λοιπόν ήτανε ένα βιβλίο, που ήθελα πάρα πολύ να το διαβάσω, να το μελετήσω αν προτιμάτε καλύτερα και τούτο γιατί… για να γράψεις ένα τέτοιο βιβλίο, με το συγκεκριμένο αποκαλυπτικότατο περιεχόμενο πρέπει να έχεις τα ΄΄κότσια΄΄ όπως λένε και εδώ ο συγγραφέας Edward Snowden είχε και κάτι παραπάνω, κάτι που αν είχαμε οι περισσότεροι εξ υμών, ίσως τα όσα΄΄παράξενα΄΄ συμβαίνουν γύρω μας …! Θα συνέβαιναν κάπως διαφορετικά ή και μπορεί να μην συνέβαιναν καθόλου!
Τρεις ημέρες ανάγνωσης-μελέτης για τις 376 σελίδες του αποκαλυπτικού βιβλίου του Snowden, δεν μου ήταν αρκετές, για το συγκεκριμένο βιβλίο, γιατί σίγουρα θα χρειαστούν και κάποιες άλλες μέρες ακόμη, σε κάποια άλλη χρονική στιγμή έτσι ώστε να ξαναδιαβάσω μερικά κεφάλαια που έχω σημειώσει και με αυτόν το τρόπο , να επανεξετάσω με μια δεύτερη ματιά τα όσα γράφει ή αν θέλετε μας εξομολογείτε ο συγγραφέας!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ…
«Καθώς προχωρούσα στη Στοά, το συνειδητοποίησα: μπροστά μου απλωνόταν το μέλλον μου. Δε λέω ότι πήρα την απόφασή μου εκείνη τη στιγμή. Οι πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή δε λαμβάνονται ποτέ έτσι. Λαμβάνονται υποσυνείδητα και εκφράζονται μόνον όταν έχουν παγιωθεί: όταν είσαι επιτέλους αρκετά δυνατός για να παραδεχτείς ότι αυτή είναι η πορεία που θα ακολουθήσουν οι πεποιθήσεις σου. Αυτό ήταν το δώρο μου στον εαυτό μου για τα εικοστά ένατα γενέθλιά μου: η επίγνωση ότι είχα μπει σε μία στοά που θα περιόριζε τη ζωή μου σε μια και μόνο πράξη που ακόμη ήταν αδιευκρίνιστη».

Το 2013 ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε ολόκληρο τον κόσμο να παγώσει όταν αποκάλυψε τις διαδικασίες που ακολουθούσε η αμερικανική κυβέρνηση για να υποκλέπτει και να συγκεντρώνει ακόμη και το παραμικρό τηλεφώνημα, sms και e-mail.Είχε δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου σύστημα μαζικής επιτήρησης που μπορούσε να εισχωρήσει στην ιδιωτική ζωή οποιουδήποτε στη Γη.

Το 2019 αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς βοήθησε να φτιαχτεί το σύστημα και τι τον οδήγησε τελικά στο να το αποκαλύψει στο παγκόσμιο κοινό. Μέσω αυτής της αποκάλυψης επιδιώκει να ενημερώσει τον κόσμο για τις πληροφορίες που μοιράζεται εν αγνοία του κάθε φορά που μπαίνει στο διαδίκτυο ή μέσω του τηλεφώνου του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται αυτά τα δεδομένα.
Από τα βουκολικά προάστια της παιδικής του ηλικίας μέχρι τα κέντρα επιχειρήσεων της CIA και της NSA της ενήλικης ζωής του, το βιβλίο αυτό είναι η συναρπαστική αφήγηση ενός ευφυούς νεαρού άνδρα που μεγάλωσε μέσα στο διαδίκτυο: ενός άνδρα που έγινε κατάσκοπος, πληροφοριοδότης και, εξόριστος πλέον, η συνείδηση του Ίντερνετ. Γραμμένο με πάθος, χάρη και αδιαμφισβήτητη ειλικρίνεια, το ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ είναι μια καίριας σημασίας μαρτυρία για την ψηφιακή εποχή μας, προορισμένη να γίνει κλασική.

EDWARD SNOWDEN
Ο Edward Snowden γεννήθηκε στο Ελίζαμπεθ Σίτι της Β. Καρολίνας και μεγάλωσε στο Φορν Μιντ του Μέριλαντ.
Εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός συστημάτων και εργάστηκε ως αξιωματούχος στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και ως εργολάβος για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.
Τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία για τις δημόσιες υπηρεσίες του, όπως το Right Livelihood Award, το German Whistleblower Prize, το Ridenhour Prize for Truth Telling και το Carl von Ossietzky Medal από τη Διεθνή Λίγκα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Freedom of the Press Foundation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back