May 28, 2024

DEATH DISCO MINIFEST2K19, Στον απόηχο μιας κρύας νύχτας του Φλεβάρη

Την αφορμή την είχαν δώσει τα δελτία καιρού και φυσικά η κρύα εκείνη ημέρα του Φλεβάρη ! Έτσι προαναγγελθείσης κακοκαιρίας το σκεπτόμαστε, σχετικά δηλαδή με το εάν θα πάμε ή όχι στο DEATH DISCO MINI FEST 2K19, το βραδάκι του Σαββάτου στις 23 του Φλεβάρη στο Fuzz Live Music Club, όπου εκείνη τη βραδιά θα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα χειμερινό Μουσικό Φεστιβάλ στη καρδιά της Αθήνας, το DEATH DISCO MINI FEST 2K19, όπως προείπαμε,ένα MINI FESTIVAL όπως αυτό …μας είχε προαναγγελθεί!

MINI FEST…? Αναρωτηθήκαμε και τούτο γατί μόνο στο τίτλο θα λέγαμε ήτανε mini και αυτό γιατί, χωρίς υπερβολές, στη λήξη του DEATH DISCO MINI FEST 2Κ19 είχαμε διαπιστώσει, ότι ήτανε μεγαλειώδες, it was  an amazing fest, κατά τα διεθνή εις την Αγγλική λεγόμενα και φυσικά εφάμιλλο κάποιων αντίστοιχων, τα οποία γίνονται σε κλειστούς χώρους, σε άλλες πόλεις της  Ευρώπης, όλα ήταν στην ώρα τους!

Είχε προηγηθεί συνέντευξη με το διοργανωτή του DEATH DISCO MINI FEST 2Κ19 το  Λεωνίδα Σκιαδά όπου μεταξύ των άλλων όσων μας είπε, είχε εκφράσει την σκέψη του για την εν λόγω προετοιμασία της διοργάνωσης του, λέγοντας μας …

΄΄Η σκέψη της διοργάνωσης ενός φεστιβάλ σε έναν μεγαλύτερο χώρο από αυτόν του death disco υπήρχε ανέκαθεν στο μυαλό μου. Άλλωστε αρκετά χρόνια πριν από την δημιουργία του Death Disco είχα κάνει ανάλογα εγχειρήματα σε χώρους όπως το Ρόδον και το Gagarin με την μορφή των elfentanz festivals.

Φεστιβάλς τα οποία έγιναν στα 00”s και στα οποία είχαν συμμετάσχει συγκροτήματα όπως Deine Lakaien, Wolfsheim, And Also The Trees, And One, Mesh κτλ κτλ. Όμως ένιωσα ότι έφτασε η ώρα να ξανακάνω κάτι αντίστοιχο όταν οι VNV Nation, το ίσως μεγαλύτερο όνομα της σκηνής, εξέφρασε την επιθυμία να ξαναέρθει στην Αθήνα. Από την τελευταία τους εμφάνιση που είχε γίνει στην Αθήνα και που όλα τα χρήματα από τα εισιτήρια είχαν πάει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς – προσοχή, όχι τα έσοδα της συναυλίας αλλά όλα τα χρήματα των εισιτηρίων.

Ακόμα και τα αεροπορικά τους τα είχαν πληρώσει οι ίδιοι από τη τσέπη τους – ένιωσα ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να τους  ανταποδώσω την αγάπη που μας έδωσαν απλόχερα σε μια δύσκολη περίοδο. Και αποφάσισα τη δημιουργία του φεστιβάλ με αυτούς να είναι όπως και δήποτε οι headliners΄΄.

Έτσι λοιπόν, εκείνο το κρύο και γεμάτο με μποφόρια βράδυ του Σαββάτου, αφού ήδη το είχαμε αποφασίσει, φθάσαμε στο Fuzz Live Music Club κατά τις 8 παρά για να παρακολουθήσουμε το DEATH DISCO MINI FEST 2Κ19 και δεν το μετανιώσαμε!

Την είσοδο μας στο Fuzz, υποδέχτηκαν οι επιβλητικοί ήχοι της post punk band των Βέλγων  WHISPERING SONS, οι οποίοι είχαν ήδη , ανοίξει τη βραδιά. Αξιοσημείωτη ήτανε η επί της σκηνής παρουσία ,της τραγουδίστριας τους Fenne Kuppens η οποία είχε το δικό της μοναδικό ερμηνευτικό τρόπο, έτσι ώστε το κοινό να συμμετέχει από πολύ νωρίς σε αυτή τη ξεχωριστή ηχητική γιορτή!

Για τη μουσική ,τους στίχους των τραγουδιών τους αλλά και τις live τους εμφανίσεις  οι WHISPERING SONS, είχαν δηλώσει, αποκλειστικά στο Athens Calling GR , ότι…  

΄΄Η συγγραφή της μουσικής μας ,είναι ένας τρόπος ώστε εμείς να διοχετεύσουμε τα συναισθήματα και τις απογοητεύσεις μας, κάτι που λειτουργεί καλύτερα στις  live εμφανίσεις μας ! Όταν γράφουμε μουσική, ξεκινάμε πάντα με τα οργανικά μέρη των τραγουδιών. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη φωνητική μελωδία και τους στίχους. Δοκιμάζουμε το τραγούδι μερικές φορές στο χώρο της πρόβας μας και στη συνέχεια το παίρνουμε στις ζωντανές μας εμφανίσεις!

Περασμένες 8.30 και το Fuzz σιγά σιγά ,άρχιζε να γεμίζει όταν επί της σκηνής του εμφανίστηκαν ο Diego Merletto  και η Froxeanne δηλαδή οι THE FROZEN AUTUMN από την Ιταλία, ένα από τα πιο αξιόλογα σχήματα  της ατμοσφαιρικής GothicWave με ηχητικές πινελιές Electro pop. Στο ενεργητικό τους, καταγράφονται από το 1995 μέχρι σήμερα 10 άλμπουμ με το δικό τους ήχο!

Η μουσική τους μας παραπέμψε κατευθείαν στα 80’ς και η σκηνική τους παρουσία   μας θύμισε αξέχαστες εποχές, γιορτάζοντας μαζί τους 25 έτη, από το ξεκίνημα τους

Τους THE FROZEN AUTUMN, συναντήσαμε μετά το τέλος της εμφάνισης τους, back stage και στην ερώτηση μας , σχετικά με το σε ποιο μουσικό είδος ανήκει η μουσική τους ο Diego Merletto  μας είπε …

‘’Εμείς πολλές φορές έχουμε ορίσει τη μουσική μας ως “Electro cold wave”, και αυτός είναι σίγουρα ,ένας πολύ καλός ορισμός, αλλά ….. θέλουμε επίσης να την λέμε και Frozen Wave!

Για δε τη δημιουργία του άλμπουμ τους ,‘’The Fellow Traveller’’  η  Froxeanne  πήρε τη σκυτάλη της συζήτησης, λέγοντας μας …

‘’The Fellow Traveller’’ είναι το album που κυκλοφορήσαμε το 2017 και σημαίνει   ότι αντιπροσωπεύει το τελευταίο στάδιο της μουσικής μας εξέλιξης! Πάντα μέσα από τη γνήσια αλλά και αναγνωρίσιμη στιλιστική μας πορεία , του frozen wave. Προτιμώ να προσκαλώ τους ανθρώπους να ακούσουν πρώτα αυτό το άλμπουμ έτσι ώστε να πάρουν τις δικές τους εντυπώσεις, από το να προσπαθήσεις να το σχολιάσεις ή και να το περιγράψεις με άλλο τρόπο.

Μόλις κάποια μουσική κυκλοφορήσει προς τα έξω και δοθεί στο κοινό εναπόκειται στο κοινό, να δημιουργήσουν την δική τους σχέση με αυτό και να δουν τι σημαίνει γι ‘αυτούς!

Αποχαιρετώντας τον Diego  και την Froxeanne  τους αναφέραμε το κλασσικό τσιτάτο, το οποίο αναφέρεται για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών …’’Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα΄΄ Το ήξεραν και χαμογέλασαν και οι δύο λέγοντας μας … ΄΄Αγαπάμε την Ελλάδα ΄΄!

Λίγο μετά τις 9.30 και ενώ βρισκόμαστε στον εξώστη του Fuzz με το δεύτερο ποτήρι μπύρας στο χέρι, υποδεχθήκαμε τους Βρετανούς IN THE NURSERY οι οποίοι είχανε ανέβει επί σκηνής, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους  ΤΗΕ FROZEN AUTUMN.

Η εμφάνιση των IN THE NURSERY από την Αγγλία, ήταν πραγματικά συγκλονιστική. Τη μπάντα αυτή που είχαμε τη τύχη να την απολαύσουμε και στο εξωτερικό, για μια ακόμη φορά μας απέδειξε, ότι είναι γνήσιοι εκπρόσωποι στη μετεξέλιξη των ήχων της industrial/dark wave, μουσικής σκηνής.

Το Fuzz ήδη είχε γεμίσει και το κοινό απολαύανε τη παρουσία των IN THE NURSERY. Η χρησιμοποίηση των κρουστών από τους IN THE NURSERY, είχε φέρει μπροστά μας εικόνες επικού μεγαλείου!

Η εμφάνιση τους ήτανε μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας, που σίγουρα θέλεις να την ξαναζήσεις!

Το ρολόι έδειχνε 11 και κάτι, όταν στη σκηνή εμφανίστηκε ο Mister Ronan Harris και η παρέα του, στο Fuzz δεν έπεφτε καρφίτσα και οι VNV Nation ήταν ήδη έτοιμοι για να μας οδηγήσουν στο δικό τους ηχητικό κόσμο!

Όταν λοιπόν οι VNV Nation κυκλοφόρησαν  τον Οκτώβρη του 2018 το album με τον τίτλο ΄΄Noir΄΄, μας είχε εντυπωσιάσει και η μουσική αλλά και οι στίχοι του, εκείνο τώρα που έμενε, ήτανε να το δούμε και να το απολαύσουμε σε ζωντανή εκτέλεση!

Το alternative electronic project του χαρισματικού Mister… Ronan Harris , ήταν το κάτι άλλο και κατά γενική ομολογία των παρευρισκομένων μας χάρισε αξέχαστες στιγμές, ειδικά όταν ακούστηκε το ΄΄When is the Future΄΄ … έγινε σεισμός!

Ότι και να γράψουμε όμως, ότι και να πούμε, το μεγαλείο των VNV Nation είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατον να οριοθετηθεί στο σήμερα, ο χαρισματικός τους ηγέτης Ronan Harris μας οδηγεί στο μέλλον και ακόμα παραπέρα!

https://youtu.be/094cY-6sfUA

Έτσι  λοιπόν με αυτά και με αυτά, ένα κατά το όνομα μόνο Mini, μεγάλο Φεστιβάλ εμείς θα λέγαμε, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Ήταν μια διοργάνωση καθ όλα άψογη, εφάμιλλη αντίστοιχων του εξωτερικού, όπως προαναφέραμε και ήταν τυχεροί όσοι βρέθηκαν στο DEATH DISCO MINI FEST 2Κ19 στο Fuzz, εκείνη την κρύα ημέρα, το βράδυ του Σαββάτου στις 23 του Φλεβάρη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back