May 28, 2024

50 χρόνια- THE BEATLES και Αbbey Road Οι Φήμες, η Άγνωστη φιγούρα και το VW!

Αθήνα καλοκαίρι του ΄69 και το ημερολόγιο, κρεμασμένο στο τοίχο του γραφείου έδειχνε 8 Αυγούστου!
Τα μπάνια του λαού σε πλήρη εξέλιξη και η χώρα από άκρη εις άκρη , λόγω των ΄΄πολλαπλών καταγμάτων΄΄ , σε υποχρεωτικό γύψο, με το ρήμα απαγορεύω στη πρώτη θέση του λεξιλογίου, της τότε … ΄΄εξουσίας΄΄! ΄΄ Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών ΄΄ λοιπόν και ενώ η χώρα μας περνάει από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της, εκτός των συνόρων μας, και συγκεκριμένα στην Μεγάλη Βρετανία, έμελε τότε να γίνει μια ιστορική φωτογράφηση από τον freelancer Σκωτσέζο φωτογράφο Ιαν Μακ Μίλαν, αυτή η οποία θα κοσμούσε το 11ο album των Beatles ΄Abbey Road΄, σταθμό στη παγκόσμια Μουσική σκηνή !

Εκείνη την ημέρα λοιπόν ο Ιαν Μακ Μίλαν από τις 6 φωτογραφίες που τράβηξε τελικά επιλέχθηκε μόνο μία, αυτή που κοσμεί το εξώφυλλο του ΄Abbey Road΄ και που τότε συνοδεύτηκε με το εξωφρενικό Fake news της εποχής το οποίο αφορούσε κάποιες φήμες… περί του θανάτου του Paul Mc Cartney !
Εάν παρατηρήσετε το εξώφυλλο του Abbey Road,θα δείτε ότι τα 4΄΄Σκαθάρια΄΄ παρουσιάζονται με ανομοιόμορφη ενδυματολογική εμφάνιση η οποία και έδωσε την αφορμή να έρθει και να δέσει με τη μακάβρια είδηση του θανάτου του Paul!
Ο John φοράει λευκό κοστούμι, που για κάποιες χώρες το λευκό χρώμα αποτελεί ένδειξη πένθους, όπως επίσης για άλλες και το μαύρο χρώμα του κοστουμιού του Ringo … άρα το έβγαλαν το συμπέρασμα … πέθανε ο Paul !
Στην ενδυματολογική εμφάνιση του George Harrison δεν δόθηκε ερμηνεία, όσο για τον Paul που είναι ξυπόλητος και με ένα τσιγάρο στο χέρι, λέγανε ότι χρησιμοποίησαν σωσία … Για δε το τσιγάρο ,κάτι σαν να λέμε η τελευταία του επιθυμία και για το ότι είναι ξυπόλυτος, ο ίδιος ο Paul τους γείωσε όλους όταν είπε …΄΄Εβγαλα τα σανδάλια μου γιατί έκανε ζέστη και έμεινα ξυπόλητος!΄΄
Τελικά όλα αυτά όμως, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και αν όχι εκεί, ίσως θα λέγαμε μίας αρκετά επιλεκτικά δημιουργημένης διαφήμισης, έτσι ώστε λόγος να γίνεται, αλλά και ένας επί πλέον ντόρος γύρω από το όνομα της μπάντας!
Βλέπετε ουσιαστικά, όχι όμως και τυπικά το album ΄΄Abbey Road΄΄ ήταν το τελευταίο ηχογραφημένο δημιούργημα των Beatles και αυτό δημιουργούσε φόβους ότι ίσως σημάνει το τέλος του μουσικού θρύλου της μπάντας!

Ποιά όμως ήτανε η άγνωστη φιγούρα του ανθρώπου που διακρίνεται στο βάθος της εικόνας στο εξώφυλλο του album και βρίσκεται ως στήλη άλατος δίπλα από ένα σταθμευμένο αστυνομικό όχημα, ιδού το ερώτημα περί του οποίου η έρευνα για την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας της άγνωστης φιγούρας έχει και αυτή το δικό της story…μια που οι Βρετανοί δημοσιογράφοι είναι μανούλες στην έρευνα μίας τέτοιου είδους είδησης !
Έτσι με την πάροδο των χρόνων την πατρότητα αυτής της ανθρώπινης φιγούρας πολλοί διεκδίκησαν, αλλά τελικά αυτή κατακυρώθηκε στον Αμερικανό τουρίστα τον Paul Cole,που τότε εντελώς τυχαία βρέθηκε εκεί το 1969 στη λήψη αυτής της πλέον διάσημης φωτογραφίας… περιμένοντας τη σύζυγο του, να ολοκλήρωση την επίσκεψη της, σε κάποιο μουσείο!
Περίπου τέσσερα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή , το 2008 ο Paul Cole ανέφερε σε συνέντευξη του στη Mirror, την εντελώς τυχαία ύπαρξη του στη φωτογραφία και φυσικά τη προτίμηση του, στη κλασσική μουσική και όχι στους Beatles!

50 χρόνια λοιπόν, από τη δημιουργία του album των BEATLES Abbey Road και μια επέτειος ακόμη για το εκπληκτικό αυτό album των σκαθαριών το οποίο έχει ως κάλυμμα του, την σημαντικότερη φωτογράφηση – απεικόνιση στη πορεία του group , ενώ αυτό διασχίζει τη Zebra Crossing!
Δεν τελειώσαμε όμως ακόμη εδώ, γιατί θα ήτανε παράλειψη να μην αναφέρουμε και ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο της φωτογραφίας που είναι το λευκό Volkswagen που είναι σταθμευμένο δίπλα από τη Zebra Crossing με πινακίδα κυκλοφορίας (LMW 281F) , η οποία πινακίδα σημειώστε ,εκλάπη επανειλημμένα από το αυτοκίνητο αυτό, μετά την κυκλοφορία του album.

Το λευκό Beetle της Volkswagen ανήκε σε έναν από τους ανθρώπους που ζούσαν στο συγκρότημα διαμερισμάτων, απέναντι από το στούντιο ηχογράφησης και το οποίο στη συνέχεια πωλήθηκε σε δημοπρασία για $ 23.000 σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη wikipedia. Σήμερα, το περίφημο αυτό Volkswagen Beetle είναι διαθέσιμο στο κοινό και εκτίθεται σε μουσείο στη Γερμανία.

Γιορτάζοντας λοιπόν τα 50 χρόνια από τη γέννηση του Abbey Road των Beatles αξίζει να σημειώσουμε ,ότι εδώ και μισό αιώνα η περίφημη Zebra Crossing κάθε χρόνο στις 8 Αυγούστου φιλοξενεί τους φίλους των Beatles και όχι μόνο για μία ακόμη επετειακή συγκέντρωση … μια συγκέντρωση που έχει αρχή αλλά σίγουρα δεν έχει τέλος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back