June 18, 2024

20 χρόνια… EXIT FESTIVAL 2019 Συνέντευξη με τη Pr. Manager, Bojana Kozomora.

Ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Μουσικά Φεστιβάλ ,το οποίο συγκεντρώνει fans από όλο τον κόσμο ,ικανοποιώντας όλες τις μουσικές προτιμήσεις είναι κι το  EXIT FESTIVAL ,το οποίο μετά τις  γενικές εκλογές στη γειτονική Γιουγκοσλαβία το 2000, μετακόμισε στο φρούριο Petrovaradin το 2001. Παρ ‘όλα αυτά, η κοινωνική ευθύνη εξακολουθεί να αποτελεί βασική πτυχή των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ.

Από τις 4 έως και 7 Ιουλίου του 2019 λοιπόν μας καλεί και φέτος να απολαύσουμε ότι ακριβώς συμβαίνει στη Παγκόσμια Μουσική σκηνή !

Το Athens Calling G.R , στα πλαίσια  του αφιερώματος του  που αφορά τα Μουσικά Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ  του Καλοκαιριού είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μέσω  του διαδικτύου με την PR.Manager του EXIT FESTIVAL  Bojana  Kozomora !

ATHENS CALLING: Γεια σας από την Αθήνα ! Αγαπητή Bojana ομολογώ ότι με μεγάλη μας χαρά ,καλωσορίζουμε την εκπρόσωπο του EXIT FESTIVAL ,που θα γίνει για μια ακόμη φορά στο Novi Sad της Σερβίας, από 4 έως και 7 Ιουλίου του 2019 .

BOJANA KOZOMORA: Γεια σας παιδιά! Τα χαιρετίσματα μας από το Novi Sad!

ATHENS CALLING: 20 χρόνια λοιπόν EXIT FESTIVAL! Αλήθεια ποια ήταν η αφορμή της απόφασης  για τη δημιουργία ενός ακόμη Ευρωπαϊκού Μουσικού Φεστιβάλ  στη χώρα σας?

BOJANA KOZOMORA: Το EXIT FESTIVAL , είναι το μοναδικό θα έλεγα στον κόσμο των Φεστιβάλ ,καθώς αυτό ξεκίνησε ως φοιτητικό κίνημα στοχεύοντας την ειρήνη και τη δημοκρατία στη Σερβία και τα Βαλκάνια. Με αφετηρία το έτος 2000 ,αυτό περιελάμβανε ,συναυλίες, θεατρικά έργα, ταινίες, εκθέσεις. Ήταν ένα κίνημα που πραγματικά έκανε αλλαγές εκείνη την εποχή, έτσι θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια για να κάνουμε κάτι μεγάλο, αυτό λοιπόν έκανε τη διαφορά! Έτσι  ξεκίνησε το EXIT FESTIVAL στο φρούριο Petrovaradin το 2001.

ATHENS CALLING: Πόσο δύσκολο είναι διοργάνωση ενός φεστιβάλ σήμερα με όλη αυτή την οικονομική κρίση…?

BOJANA KOZOMORA: Η διοργάνωση ενός φεστιβάλ, γνωρίζετε,  είναι πάντα δύσκολη . Ανατρέχοντας στο παρελθόν διαπιστώνετε ότι ήμασταν το πρώτο φεστιβάλ μουσικής σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, οπότε έπρεπε να μάθουμε τα πάντα για τη βιομηχανία των φεστιβάλ και τη διοργάνωση εκδηλώσεων από το μηδέν. Καθ ‘όλη τη διάρκεια των ετών, αντιμετωπίσαμε την πολιτική καταπίεση, την οικονομική κρίση, καθώς και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό  που είχαμε με τα άλλα φεστιβάλ, όμως κατορθώσαμε να επιβιώσουμε και να παραμείνουμε μέχρι και σήμερα δυνατοί !

ATHENS CALLING: Όσον αφορά τη μουσική. Με ποια κριτήρια γίνονται οι επιλογές? Με βάση την περίσταση- δημοτικότητα , την εμπορικότητα ή τελικά με το ποιοτικό μουσικό αποτέλεσμα των εμφανιζομένων καλλιτεχνών?

BOJANA KOZOMORA: Είμαστε ένα φεστιβάλ πολλαπλών μουσικών ακουσμάτων  έτσι λοιπόν προσπαθούμε να φέρουμε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών, ανάλογα με τη σκηνή. Η main stage προορίζεται για hitmakers, iconic bands και καλλιτέχνες με σημαντική πορεία στη Μουσική Ιστορία  αλλά και αυτούς που έχουν μεγάλη ζήτηση!

ATHENS CALLING: …Και στις άλλες σκηνές του φεστιβάλ ? 

BOJANA KOZOMORA: Η Dance  Arena  παρουσιάζει τους καλύτερους DJs  στον κόσμο, ενώ η  No Sleep Novi Sad  stage είναι για την avant-guard και ηλεκτρονική επιλογή. Ακόμη το Fusion συνδυάζει top regional acts με world music και επίσης  newcomers! Η Explosive stage παρουσιάζει hardcore, punk, metal and rock bands. Στη new stage παρουσιάζετε trap/hiphop και φυσικά υπάρχουν και άλλες σκηνές μέσα στο φρούριο! Τώρα όσον αφορά την επιλογή των καλλιτεχνών αυτή γίνεται, με βάση τις έρευνες που κάνουμε με τους fans του EXIT FESTIVAL,φυσικά  και όσον αφορά το κόστος, αλλά και  τη διαθεσιμότητα των καλλιτεχνών, ακόμη λαμβάνουμε υπόψη τη βάση των fans στη Σερβία αλλά και τις  γειτονικές χώρες και  τις άλλες αγορές. Είναι σημαντικό ότι ικανοποιούμε τους πάντες !

ATHENS CALLING: Πόσοι άνθρωποι εργάζονται για το EXIT FESTIVAL?

BOJANA KOZOMORA: Δεδομένου ότι διοργανώνουμε συνολικά έξι φεστιβάλ σε πέντε διαφορετικές χώρες κατά τη διάρκεια του έτους, με πολυάριθμα πλευρικά έργα, έργα εξωτερικής ανάθεσης, εκστρατείες που συνδέονται με τον κοινωνικό ακτιβισμό, είμαστε ένας πολυάσχολος οργανισμός! Έχουμε μια ομάδα περίπου 60 ατόμων και όσο φτάνουμε στις ημερομηνίες  του φεστιβάλ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσέρχονται μέχρι να φτάσουμε περίπου  στα 2.000 άτομα τα οποία  εργάζονται στο φεστιβάλ όταν ανοίγει τις πύλες του.

ATHENS CALLING: Πείτε μου για τον αριθμό των επισκεπτών και για το μέσο όρο των ηλικιών του EXIT FESTIVAL?

BOJANA KOZOMORA: Έχουμε κατά μέσο όρο 40-50.000 επισκέπτες καθημερινά. Πιο πολλοί από αυτούς είναι φοιτητές και η μέση ηλικία των επισκεπτών του EXIT  είναι τα 25 χρόνια. Επίσης μια  τεράστια βάση διεθνών επισκεπτών, πάνω από 70 χώρες και το 10% των επισκεπτών μας προέρχονται από μη Ευρωπαϊκές χώρες, όπως  τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία,την Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Μεξικό, Χιλή κλπ.

ATHENS CALLING: Εκτός των The  Cure Dimitri Vegas & Like MikeSoffi Tukker   εκεί έχω παραμείνει ,τι άλλο έχετε να μας πείτε γύρω από το line up του 2019?

BOJANA KOZOMORA: Πρόσφατα ανακοινώσαμε ,μία από τις πιο εντυπωσιακές rock band  της νέας γενιάς τους Greta Van Fleet , το θρυλικό frontman των Pantera  Phil Anselmo, τη Tarja Turunen, τους Arcuturus, τους Σουηδούς Entombed AD ακόμη  τους Ska Kings  Τhe  Selecter, τους Βρετανούς  punk  Peter and the Test Tube Babies , τους Total Chaos και θα υπάρξουν πολλές ακόμα εκπλήξεις, με , hot new artists , γνωστών hitmakers, αστέρες DJ στο κόσμο και τους καλύτερους τοπικούς και περιφερειακούς καλλιτέχνες  .

ATHENS CALLING: Αλήθεια εσένα ποιές είναι οι μουσικές σου προτιμήσεις ?

BOJANA KOZOMORA: Indiepop και Indierock μουσική, lofi, λίγο twee, punk, αλλά αγαπώ και μερικούς καλλιτέχνες rap, trap, hiphop. Ένα κομμάτι από όλα βασικά, το οποίο νομίζω είναι φυσικό όταν εργάζεστε στη μουσική βιομηχανία!

ATHENS CALLING: Και οι αγαπημένοι σου από την Παγκόσμια Μουσική Σκηνή ?

BOJANA KOZOMORA: Υπάρχουν τόσα πολλά μεγάλα συγκροτήματα στον κόσμο! Από Iconic artists αγαπώ, Belle & Sebastian, Gang of Four , Newtown Neurotics, Buzzcocks ,ακούω επίσης  LCD Soundsystem, Arctic Monkeys, αλλά και τους πιο νέους όπως ,The Vaccines, The Idles, Priests, The National. Αλλά μου αρέσουν επίσης οι δημοφιλείς καλλιτέχνες ,ο Kendrick Lamar, η Rihanna,  The Weeknd και μερικές  smaller acts όπως η Mallrat και οι  Alvvays …

ATHENS CALLING: Ποια άλλα φεστιβάλ στην Ευρώπη είναι πιο κοντά στις προτιμήσεις σου και μια που μιλάμε για φεστιβάλ ,γνωρίζεις κάποιο στην Ελλάδα?

BOJANA KOZOMORA: Έχω αγαπήσει πάντα το Sziget στην Ουγγαρία , καθώς και το Finnish Flow festival.Θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ επίσης, το Primavera  αλλά είμαι πάντα απασχολημένη  τον Ιούνιο, οπότε δεν έχω ποτέ την ευκαιρία. Στην Ελλάδα δεν έχω πάει ποτέ σε κάποιο φεστιβάλ … πρέπει να με καλέσετε!

ATHENS CALLING: Ασχολείσαι  με μια πραγματικά πολύ δύσκολη εργασία, στην περίπτωση αυτή, πώς ισορροπείς τη δουλειά σου, με τις άλλες υποχρεώσεις;

BOJANA KOZOMORA: Είναι δύσκολο, χωρίς ωράριο εργασίας ,ξενύχτι, αλλά  και με πολλά Σαββατοκύριακα δουλειάς , προσπαθώ όμως να εξισορροπώ με το να περάσω ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου, όποτε είμαστε μαζί. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μην ξοδεύεις  το χρόνο σου στο smartphone ή ακόμη στον υπολογιστή σου όταν είμαι μαζί με τα παιδιά μου ή το σύζυγό μου και προσπαθώ  να μην μιλάω για δουλειά. Είναι επίσης σημαντικό να έχεις διακοπές, και επίσης διαλείμματα στην πόλη και να απομακρύνεσαι από τα πάντα.

ATHENS CALLING : Τι κάνεις όταν έχεις ελεύθερο χρόνο. Εννοώ έχεις κάποια χόμπι?

BOJANA KOZOMORA: Διαβάζω και παίζω  με επιτραπέζια παιχνίδια επίσης ηρεμώ κάνοντας παρέα με φίλους !

 ATHENS CALLING: Ας επιστρέψουμε όμως πάλι στο δια ταύτα, για να μιλήσουμε για το EXIT FESTIVAL 2019, τι άλλο έχεις να προσθέσεις?

BOJANA KOZOMORA: Ναι, το EXIT είναι πραγματικά ,χωρίς υπερβολές θα έλεγα ένα ολόκληρο Σύμπαν Μουσικής και πολύ ιδιαίτερο! Το EXIT FESTIVAL το οποίο γίνεται σε ένα Μεσαιωνικό  φρούριο είναι μια εμπειρία πολύ διαφορετική από ότι άλλο έχετε δει στη ζωή σας. Έχει μόνο ψυχή!Έχει τόσα πολλά διαφορετικά stages και τόσα πολλά διαφορετικά είδη μουσικής  και είναι ζωντανό μέχρι το πρωί στις 9 και ακόμη περισσότερο για τους σκληρούς πυρήνες των ravers. Φέτος το EXIT  FESTIVAL θα παρουσιάσει μερικούς μεγάλους hitmakers καθώς και  πολλά γνωστά συγκροτήματα και DJs, οπότε πρέπει αυτό να το παρακολουθήσετε  στο διαδίκτυο  τους επόμενους μήνες. Παρακαλώ θα ήθελα να το σημειώστε όπως σας το λέω … Novi Sad, where the festival is held, has been awarded The European Capital of Culture 2021, οπότε η πόλη αλλάζει γρήγορα και είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη για τους νέους και τους τουρίστες. Πρόκειται για ένα μεγάλο μείγμα Ανατολικών και Αυστριακών επιρροών και αυτό το μείγμα της ιστορίας , του δίνει ένα ιδιαίτερο vibe!

ATHENS CALLING :  Έχετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους  Έλληνες fans, γιατί από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν είναι και λίγοι εκείνοι,από τη χώρα μου, οι οποίοι σας επισκέπτονται κάθε χρόνο !

BOJANA KOZOMORA: Ναι, αποφύγετε το συνωστισμό και προσπαθήστε να βρείτε  ‘’κρυμμένα πετράδια ‘’ στο φρούριο, είναι ‘’κρυμμένα ‘’παντού. Τα καλύτερα μέρη κατά τη γνώμη μου είναι, στη Cockta Beats & Bass stage, μια ζώνη που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Επιλέξτε την Explosive stage, που είναι από τις αγαπημένες μου stage ,η οποία περιλαμβάνει punk, hard core και metal ήχους . Επίσης, πρέπει να ζήσετε την ανατολή του ηλίου στο mts Dance Arena, είναι το εμπορικό σήμα του φεστιβάλ και είναι πραγματικά κάτι εξωπραγματικό!

ATHENS CALLING : Πολλές ευχαριστίες για τη συνομιλία μας Bojana και ελπίζω ότι το Athens Calling team θα σας επισκεφτεί αυτό το καλοκαίρι στο EXIT FESTIVAL!

BOJANA KOZOMORA: Ευχαριστώ παιδιά, σας περιμένουμε !

*Σ.σ  Όλα τα νεώτερα για το EXIT FESTIVAL 2019  https://www.exitfest.org/en/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back