April 25, 2024

1793…Τότε που βασίλευε η βία Ένα Μοναδικό, Συναρπαστικό, Ιστορικό θρίλερ Του Σουηδού συγγραφέα Niklas Natt och Dag

Πριν λίγες μέρες έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο που με την πρώτη ματιά με  εντυπωσίασαν ,αφενός ο τίτλος του ‘’ 1793…Τότε που βασίλευε η βία ‘’ και αφετέρου το εξώφυλλό του !

Συγγραφέας του βιβλίου ο Σουηδός Niklas Natt och Dag  και η δημιουργία της σχεδίασης του εξωφύλλου από την  Ελένη Κυριακίδου. Η μετάφραση από τα Σουηδικά έγινε από τον Γρηγόρη Κονδύλη και η έκδοση του το Φλεβάρη του 2019 από το Μεταίχμιο.

Το  ‘’ 1793…Τότε που βασίλευε η βία ‘’ είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Σουηδού Niklas  Natt  och  Dag , το οποίο πήρε το 2018 το Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς στη Σουηδία.

Η υπόθεση του βιβλίου του Niklas  Natt  och  Dag , εξελίσσεται στη Σουηδία το έτος  1793,τότε που έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από το θάνατο του βασιλιά Γουσταύου του Γ΄. Στον απόηχο λοιπόν του θανάτου του βασιλιά Γουσταύου του Γ΄ οι επίγονοι του αλληλοσπαράσσονται με σκοπό τη διαδοχή, και έντονο τον φόβο πως η Γαλλική Επανάσταση θα εξαπλωθεί  στη Σουηδία, η εμπιστοσύνη πλέον σπανίζει! Είναι μια εποχή που η παράνοια και οι συνωμοσίες ευδοκιμούν σε κάθε σκοτεινή γωνιά.

Ένα ακρωτηριασμένο πτώμα που ανακαλύπτεται στα βρομερά νερά μιας λίμνης στο νησί Σέντερμαλμ,είναι τόσο φρικτά παραμορφωμένο και σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε    είναι αδύνατον να  αναγνωριστεί.Τη ζοφερή αυτή υπόθεση αναλαμβάνει ο φθισικός αστυνόμος με το όνομα Σέσιλ Βίνγκε, ο οποίος δεν θα αργήσει να βυθιστεί  σ’ έναν λαβύρινθο σκοτεινών μυστικών και ανείπωτου φόβου, ένα λαβύρινθο στον οποίο όσο προχωρά τόσο κυκλώνει την υψηλή κοινωνία της Στοκχόλμης.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, δεν θα ήτανε υπερβολικό εάν λέγαμε ότι από τις πρώτες του σελίδες, έχεις ήδη μεταφερθεί στη Σουηδία, του έτους 1793 ζώντας ως μέλος μιας κοινωνίας αντιθέσεων. Κάποιοι μάλιστα που διάβασαν αυτό το βιβλίο, μου είπαν ότι συνάντησαν εκεί, τον αστυνόμο Σέσιλ Βίνγκε και του πρότειναν να του   προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και να τον συνοδεύσουν στις έρευνες του.

Αλήθεια ή ψέματα?… Θα αναρωτηθείτε και εάν περιμένετε μια απάντηση, θα την έχετε, γιατί σίγουρα μέσα σε αυτούς τους εθελοντές-συμπαραστάτες στις έρευνες του αστυνόμου Σέσιλ Βίνγκε, μπορεί να είστε και εσείς, αρκεί φυσικά να επιλέξετε το ρόλο του αναγνώστη, σε αυτό το βιβλίο, γιατί μόνο έτσι  είναι δυνατόν να ζήσετε από κοντά τα όσα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν  στη κοινωνία των αντιθέσεων, στη Στοκχόλμη του 1793… ως εθελοντές ή και παρατηρητές ακόμη στις έρευνες του  Σεσίλ Βίνγκε.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το Alienist του 18ου αιώνα στη Στοκχόλμη: στιβαρό, αιματοβαμμένο, αινιγματικό, συναρπαστικό – το καλύτερο ιστορικό θρίλερ των τελευταίων είκοσι χρόνων.
Α. J. Finn, συγγραφέας

Συναρπαστικό, ατμοσφαιρικό, καθηλωτικό! Σε βάζει στη συγκεκριμένη εποχή με τόση μαεστρία που τη νιώθεις στο πετσί σου.
Kate Hamer, συγγραφέας

Ο Natt och Dag περιγράφει τη ζωή και τον θάνατο των φτωχών κατοίκων της Στοκχόλμης με τρόπο που προκαλεί τις αισθήσεις και τα αισθήματα του αναγνώστη. Παράλληλα, οι χαρακτήρες του είναι τόσο ανθρώπινοι και τόσο πλήρως σκιαγραφημένοι, που μοιάζουν να αναδύονται μέσα από τις σελίδες του. Ο Natt och Dag δεν απολογείται για την ανθρώπινη φύση ούτε δικαιολογεί εγκλήματα και ποταπές βαναυσότητες, ωστόσο η κατάδυσή του στις σκοτεινές γωνιές της ψυχής μας, αλλά και σε αυτή τη σκληρή ιστορική εποχή είναι ανατριχιαστική αλλά και αφυπνιστική για τη σκέψη. Ένα ανελέητο, καλογραμμένο μυθιστόρημα, που είναι σχεδόν αδύνατο να το αφήσεις από τα χέρια σου.
Kirkus Reviews

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Niklas Natt och Dag γεννήθηκε το 1979 στη Σουηδία και κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της Σουηδίας. Το 1793 είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία και μεταφράζεται σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ζει στη Στοκχόλμη με τη γυναίκα του και τους δυο γιους τους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back