April 25, 2024

Συνέντευξη με τον LEO SAYER… 50 χρόνια ως Recording Artist.

Ο Leo Sayer είναι ένας θρυλικός καλλιτέχνης, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια στη παγκόσμια μουσική σκηνή!

Ο Gerard Hugh “Leo” Sayer, γεννημένος στις 21 Μαΐου 1948, είναι ένας από τους σπουδαιότερους Αγγλοαυστραλούς καλλιτέχνες, τραγουδοποιός, μουσικός τραγουδιστής και εντερτέηνερ με παγκόσμια αναγνώριση !

Ήταν ένα πρωινό του 1973, όταν για πρώτη φορά ήταν στην τσάντα μου μαζί με πολλά άλλα βινύλια, το πρώτο άλμπουμ Silverbird… του LEO SAYER, ήταν ένα πραγματικά καταπληκτικό άλμπουμ! …Από τότε μέχρι σήμερα ο LEO βρίσκεται πάντα σε κάποιο από τα ράφια της δισκοθήκης μου!

Ο Leo συμπληρώνει φέτος το έτος 2022, 50 χρόνια ως καλλιτέχνης ηχογράφησης και πραγματοποιεί ένα λαμπερό νέο άλμπουμ το ΄΄ Northern Songs: Leo Sayer Sings The Beatles ΄΄ με 19 τραγούδια!

Με το κόσμο να αναδύεται σταδιακά βρίσκοντας τα πατήματα μετά από τη διετή παύση λόγω της πανδημίας του Cov- 19, ο θρυλικός καλλιτέχνης γιορτάζει αυτή τη νέα μετά Cov- 19 εποχή, με ένα πρόγραμμα ζωντανών εμφανίσεων για όλο το 2022, παρουσιάζοντας τραγούδια από το ξεκινημά του μέχρι σήμερα και φυσικά και το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του.

Ο Leo, ο οποίος είχε το #1 σινγκλ παγκοσμίως μέχρι το 2006, καθώς και πολλά βραβεία GRAMMY και BASCA, αυτή τη στιγμή συναγωνίζεται στην κορυφή των Χορευτικών charts ξαναδουλεύοντας το #1 single του 2006, στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Κατά την διάρκεια αυτής της παγκόσμιας περιόδου αδράνειας, λόγω πανδημίας ο Leo ήταν εξαιρετικά δραστήριος, αφιερώνοντας πολύ χρόνο ηχογραφώντας και κυκλοφορώντας τα νέα singles “My City In Lockdown” και “How Did We Get Here”,καθώς και συνεργαζόμενος στο tribute single του φίλου του Al Hodge, ηχογραφώντας το κλασικό κομμάτι του Al … “Tradewinds”.

Ωστόσο, ο Leo βρήκε επίσης τον χρόνο να κάνει και μόνος του, την παραγωγή αυτού του νέου άλμπουμ του και να εκφράσει τη δική του άποψη για τραγούδια που γράφτηκαν,συνέθεσαν και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία από τους John Lennon, Paul McCartney και George Harrison !

Το «NORTHERN SONGS». μια συλλογή 19 κομματιών CD και 2 LP με απλά διαχρονικά τραγούδια και με περιορισμένη υπογεγραμμένη έκδοση βινυλίου που αξίζει το κόπο να το αποχτήσετε!

ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ LEO SAYER!

Athenscalling.gr: Πραγματικά είναι μια υπέροχη στιγμή για εμάς, αυτή η με εσένα συνάντηση αγαπητέ … Gerard Hugh “Leo” Sayer! Καλωσορίσατε στο webzine of culture Athenscalling.gr!

LEO SAYER: Ευχαριστώ!

Athenscalling.gr: 50 χρόνια ως καλλιτέχνης στο χώρο κλείνεις φέτος το έτος 2022… Αλήθεια πώς νιώθεις για αυτό;

LEO SAYER: Είναι καταπληκτικό για μένα. Ο χρόνος πέρασε σε μια στιγμή, φαίνεται. Το καλύτερο είναι ότι η υγεία μου είναι καλή, η ενέργεια και η φωνή μου ακόμα σε κορυφαία φόρμα.

Athenscalling.gr: Πραγματικά πες μας, αν θέλεις, για το νεανικό σου μυστικό αλλά και για το νέο σου άλμπουμ Το NORTHERN SONGS!

LEO SAYER: Υποθέτω ότι αυτό οφείλεται στο ότι μου αρέσει αυτό που κάνω, το να παραμένω πάντα σε νεανική φόρμα! Γιά το NORTHERN SONGS θα πω ότι πέρασα πολύ χρόνο για να σκεφτώ το πώς θα γίνουν αυτά τα τραγούδια, να τα αφήσω να εισβάλουν στη φαντασία μου και να βρω τρόπους να βάλω τη δική μου ιδέα σε αυτά!

Athenscalling.gr: 19 τραγούδια από τις δημιουργίες των Beatles. Γιατί επέλεξες αυτά τα τραγούδια ;

LEO SAYER: Όλο αυτό ξεκίνησε ως μια άσκηση για να μάθω πώς να φτιάχνω δίσκους μόνος μου, στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο μου, κάνοντας έναν δίσκο χωρίς να συμμετέχουν άλλοι μουσικοί. Αυτά τα τραγούδια των Beatles ήταν που λέτε ιδανικά για να προσπαθήσω να τα ξαναεφεύρω με τον δικό μου πρωτότυπο τρόπο. Είχα μόνο τους δικούς μου περιορισμούς να αντιμετωπίσω, καμία άλλη επιρρο, από κανέναν!

Athenscalling.gr:… Και το αγαπημένο σου από τα 19 διασκευασμένα αυτά τραγούδια των Beatles;

LEO SAYER: Ω, είμαι χαρούμενος με όλα! Είναι δύσκολο να διαλέξεις ένα αγαπημένο. Όντας Δίδυμος, στο ζωδιακό κύκλο έχω πολλές διαφορετικές πτυχές, στυλ που συγκλίνουν όλα ταυτόχρονα. Θα μπορούσα λοιπόν να εξερευνήσω όλα τα γούστα μου σε αυτόν τον δίσκο. Νομίζω ότι όλα μου ταιριάζουν πολύ καλά!

Athenscalling.gr: Ζώντας στο παρελθόν… ένα υπέροχο τραγούδι γραμμένο από εσάς και τον David Courtney… Το “Giving It All Away” ήταν το ντεμπούτο σόλο single του Roger Daltrey, του τραγουδιστή των The Who! Πες μας σε παρακαλώ την ιστορία του τραγουδιού.

LEO SAYER: Γράφτηκε το 1971 αμέσως μετά τη συνάντησή μου με τον πρώτο μου μάνατζερ, τον Adam Faith. Έτρεχα ολοταχώς και ένιωθα έτοιμος και ικανός να βγω στη δισκογραφία και να κάνω δίσκους. Με επιβράδυνε, εκείνος γιατί ήταν αποφασισμένος ότι θα έπρεπε να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία. Οι στίχοι του τραγουδιού αφορούσαν την απογοήτευσή μου γι’ αυτό. Είχε δίκιο όμως. Ο Ρότζερ άκουσε το τραγούδι όταν ο Ντέιβιντ, ο συν-σεναριογράφος, ο Άνταμ και εγώ πήγαμε να δουλέψουμε στο στούντιο του. Ήθελε να το ηχογραφήσει αμέσως και έκανε εξαιρετική δουλειά με αυτό!

Athenscalling.gr: Παραμένοντας στο παρελθόν…Τι έχετε να πείτε για εκείνη την ιστορία… που αναφέρει ότι εσύ ήσουν … Το τελευταίο άτομο που μίλησε στον Έλβις;

LEO SAYER: Είναι λίγο μεγάλη ιστορία, αλλά εδώ πάει. I fell offstage στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 1977. Έγινε πρώτη είδηση, ​​καθώς ήμουν στο Νο1 εκείνη την εποχή και ήταν μεγάλη πτώση. I soldiered on but a few weeks later in Memphis, I had a delayed reaction and couldn’t perform! Ένας τύπος από το κοινό κλήθηκε να με βοηθήσει, πηγαίνοντας με στο κοντινό του γυμναστήριο, όπου έκανα πλήρη ανάρρωση. Μου είπε ότι ήταν ο personal trainer για έναν πολύ διάσημο τύπο του Μέμφις, αν και δεν μου έλεγε ποιος ήταν αυτός! Την τελευταία μέρα μαζί του, μου έδωσε το τηλέφωνο, λέγοντας αυτό το περίφημο… ο πελάτης, το αφεντικό του, ήθελε να μιλήσει μαζί μου. Πήρα το τηλέφωνο και ήταν ο Έλβις! Με κάλεσε να έρθω να τον δω την επόμενη μέρα στο Graceland, λέγοντας ότι ο Michael, ο προπονητής, του είχε πει τα πάντα για μένα. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος, αλλά το επόμενο πρωί, ενώ προετοιμαζόμουν για την επίσκεψη, άνοιξα το ραδιόφωνό μου και άκουσα τη φρικτή είδηση ​​ότι ο Έλβις είχε πεθάνει. Επομένως, δεν πρόλαβα να τον συναντήσω ποτέ. Χρόνια αργότερα συνάντησα την τότε κοπέλα του Τζίντζερ, η οποία μου είπε πόσο ενθουσιασμένος ήταν ο Έλβις που μιλούσε μαζί μου εκείνο το βράδυ και ανυπομονούσε πολύ να με δει. Ποιος ξέρει τι μπορεί να έχει συμβεί; Αν και πρόλαβα να μιλήσω μαζί του μόνο στο τηλέφωνο, ήταν ακόμα απίστευτο και παραμένει μια από τις καλύτερες στιγμές μου.

Athenscalling.gr: Κάτι ακόμα για το παρελθόν με μια διπλή ερώτηση… η πρώτη είναι εάν θυμάσαι τον πρώτο δάσκαλο στη μουσική…και η δεύτερη… Ποιο ήταν το πρώτο σου άλμπουμ που έβαλες στη τσάντα σου;

LEO SAYER: Πραγματικά ήμουν ξετρελαμένος με τη μουσική στο σχολείο, αλλά ήμουν καλός και στα καλλιτεχνικά, οπότε ήταν ο δάσκαλος της τέχνης Paul Joy, που ήτανε για εμένα ο πιο σημαντικός και εμπνευσμένος ! Όσο για το πρώτο μου album αυτό ήτανε το “Buddy Holly Meets The Crickets” σε ηλικία 15 ετών, που μου το έδωσε ο μεγαλύτερος ξάδερφός μου. Αυτό το album ήτανε που έγινε αφορμή στο να ξεκινήσω στο δρόμο προς την καριέρα μου!

Athenscalling.gr: 50 χρόνια ως καλλιτέχνης επί της σκηνής λοιπόν το έτος 2022… και αν το θέλεις πες μας, για την καλύτερη στιγμή στην καριέρα σου…

LEO SAYER: Υποθέτω ότι έπρεπε να είναι το 1977, όταν είχα δύο Νο. 1 στις ΗΠΑ και Hits σε όλο τον κόσμο!

Athenscalling.gr: Υπάρχουν όμως και οι κακές στιγμές … δεν είναι έτσι;

LEO SAYER: Δύο ήταν οι χειρότερες μου στιγμές, αλλά θα σταθώ σε μια σε αυτήν στη δεκαετία του ’90, που ήταν η χειρότερη. Ένας μάνατζερ πλαστογράφησε την υπογραφή μου σε έγγραφα που του έδιναν τα δικαιώματα όλων των τραγουδιών και των δίσκων μου. Αλλά αντιστάθηκα και σταδιακά τα πήρα όλα πίσω. Εδώ θα σου πω ότι έχασα πολλά χρήματα στη διαδικασία όμως, για να κερδίσω τα όσα χαμένα!

Athenscalling.gr: Το 2022 είναι γεμάτο LEO SAYER SHOWS! Πείτε μας για τις παραστάσεις σας;

LEO SAYER: Ερμηνεύω σε αυτές όλες τις επιτυχίες μου και όλες τις αγαπημένες του κοινού. Δεν μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο για να κάνουμε μια πρώτη παράσταση, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά τραγούδια για να χωρέσουν. Η φωνή μου είναι ακόμα δυνατή μετά από 50 χρόνια στη σκηνή και δεν νιώθω ποτέ την ηλικία μου όταν είμαι εκεί πάνω!

Athenscalling.gr: Αλήθεια πώς νιώθεις όταν είσαι στη σκηνή;

LEO SAYER: Είναι αυτό για το οποίο ζω, η ζωντανή δουλειά. Μου αρέσει να βρίσκομαι στη σκηνή και τα πάντα σχετικά με τις ζωντανές εμφανίσεις καθώς και τη συνεργασία με τα δύο συγκροτήματα μου – ένα στην Αυστραλία και ένα στη Βρετανία. Στα 74 μου χρόνια φέτος, αυτό με κρατάει νέο!

Athenscalling.gr: Έχεις κάποια μπάντα ή τραγουδιστή που αγαπάς από τη νέα σκηνή της μουσικής… μπάντες ή τραγουδιστές;

LEO SAYER: Δυστυχώς, όχι πραγματικά!

Athenscalling.gr: Ο.Κ. ας παίξουμε τώρα ένα παιχνίδι με το όνομά σου … LEO και συμπληρώστε τα κενά με όποιες λέξεις σας αρέσουν ( L )…, ( E )…,( O )….!

LEO SAYER: L ife’s – E ndless – O pportunities !

Athenscalling.gr: Πριν το τέλος της συνομιλίας, θα σας ρωτήσω τι γνωρίζετε για τη χώρα μου … για την Ελλάδα.

LEO SAYER: Μου αρέσει εκεί, το πνεύμα των ανθρώπων και υπάρχει μια τόσο υπέροχη ιστορία τέχνης και μουσικής. Ήμουν φίλος… με τον Βαγγέλη! (RIP)

Athenscalling.gr: Να είσαι πάντα καλά και πριν το τέλος στείλτε το μήνυμά σας στον κόσμο παρακαλώ…

LEO SAYER: Σας ευχαριστώ για όλη την αγάπη και την καλοσύνη που μου δώσατε όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζω να επιστρέψω στην Αθήνα σύντομα, για μια συναυλία, και ίσως περισσότερο!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back