April 24, 2024

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ! Μια Παράσταση,για τη Πόλη της Καρδιάς μας!

Η Είδηση…! 

Φθινόπωρο  του 2021 ο μήνας Σεπτέμβρης και το σχετικό δελτίο τύπου που λάβαμε, μας μετέφερε μια χαρμόσυνη είδηση, η οποία αφορούσε το Θέατρο και συγκεκριμένα τη Μουσικό- Θεατρική Παράσταση, στο Θέατρο Βεάκη με τον τίτλο, ΄΄ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ΄΄, που έγραψε ο Συγγραφέας  Άκης Δήμου!

Η συγκεκριμένη Θεατρική Υπερπαραγωγή της περσινής χρονιάς, είχε ματαιωθεί λόγω της πανδημίας του COV-19, φέτος όμως επιστρέφε και πάλι σε ένα από τα πιο ιστορικά Θέατρα της Αθήνας, στο Θέατρο Βεάκη της οδού Στουρνάρη 22, όπου έχει φιλοξενήσει σε βάθος χρόνου, σημαντικές παραστάσεις από το Ελληνικό και το Παγκόσμιο ρεπερτόριο, με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του  Ελληνικού Θεάτρου και  Κινηματογράφου όπως τον Αλέξης Σολομό, το Δημήτρη  Χορν, την  Έλλη Λαμπέτη, τη Τζένη Καρέζη, το Νίκο Κούρκουλο, και άλλους.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ήδη το συγκεκριμένο Θεατρικό Έργο φιλοξενήθηκε σε 20 Μεγάλα Φεστιβάλ του Καλοκαιριού, με μεγάλη επιτυχία!

΄΄ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ΄΄… Λίγα λόγια για τη πλοκή και τους Συντελεστές!

Το Θεατρικό Έργο που έγραψε κατά παραγγελία των Θεατρικών Επιχειρήσεων Τάγαρη ,ο συγγραφέας Άκης Δήμου, από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της γενιάς του, σκιαγραφεί το μύθο και τη νοσταλγία της Πόλης της καρδιάς μας!

Οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του Τουρκικού κράτους, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα του 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης.

Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, χωρισμοί και  αντιπαλότητες, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο του πάζλ μιας από τις τραγικότερες σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, που σήμερα οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε!

Η Σκηνοθεσία και η Χορογραφία του έργου φέρουν την υπογραφή της Σοφίας Σπυράτου, τα Σκηνικά και τα Κοστούμια δημιούργησε ο Μανόλης Παντελιδάκης, η πενταγραμμική επένδυση έγινε από τον Νίκο Κυπουργό, τους στίχους όλων των πρωτοτύπων τραγουδιών έγραψε ο Σταμάτης Δαγδελένης, τραγουδάει ο Γιάννης Διονυσίου και χορεύουν οι Α.Χρόνη,Ν.Κατσαρού,Α.Κεϊβανάη και Γ.Κυριάκης.

 

Συνάντηση με τον Συγγραφέα της παράστασης ΑΚΗ ΔΗΜΟΥ!

Athenscalling.gr: Αρχικά θα ήθελα να σου εκφράσω το θαυμασμό μου, για τα έργα σου και να σου πω ότι σε ΄΄γνώρισα΄΄ για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια διαβάζοντας τη δημιουργία σου ΄΄Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης΄΄! Τότε λοιπόν με είχε εντυπωσιάσει η γραφή σου αλλά και εκείνο το εκπληκτικό εξώφυλλο του βιβλίου των εκδόσεων Αιγόκερως! Τότε… Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει ουκ ολίγα χρόνια και εσύ προχωράς ακάθεκτος , όσον αφορά την εργογραφία σου και όχι μόνο! Αγαπητέ Άκη Δήμου … Καλώς όρισες, στο Athenscalling.gr!

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Ευχαριστώ… και για τα καλά σας λόγια και για τη φιλοξενία!

Athenscalling.gr: Αλήθεια που σε βρίσκω, εν μέσω Πανδημίας, μασκών, Εμβολίων και λοιπών άλλων παρελκόμενων της εποχής μας? Και πως αντιμετωπίζεις την όλη αυτή θα την χαρακτηρίσω τρελή εποχή?

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Στη Θεσσαλονίκη, όπου ζω (προσπαθώντας να παραμείνω ψύχραιμος.)

Athenscalling.gr: Να σου εξομολογηθώ τώρα και δεν δικαιολογούμε για αυτό, ότι ήθελα πριν κάποια χρόνια, να έρθω σε επικοινωνία μαζί σου, ως αναγνώστης της εργογραφίας σου, αλλά αυτό δεν έγινε… και δεν ξέρω γιατί, πες το αμέλεια δική μου! Σήμερα όμως με την αφορμή της Μουσικοθεατρικής Παράστασης ΄΄ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ΄΄… τελικά μέσω διαδικτύου, έχω την ευκαιρία να σε συναντήσω. Μια Μουσικοθεατρική λοιπόν παράσταση γραμμένη από εσένα και όπως μας  αναφέρει το Δ.Τ, έγινε κατά παραγγελία των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη! Αλήθεια στο κάλεσμα …κατά παραγγελία πως αντέδρασες σε πρώτη φάση?

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Ήμουν από την αρχή θετικός. Το θέμα ήταν δελεαστικό, η συνεργασία με τη Σοφία Σπυράτου επίσης. Αν λάβετε δε υπόψη σας ότι η πρόταση ήρθε ακριβώς με το τέλος της πρώτης καραντίνας -που ήμουν ακινητοποιημένος- όλα συνηγόρησαν για να δεχτώ.

Athenscalling.gr: … Και η γραφή του έργου πως έγινε , με το πρωινό ξύπνημα, σε κάποιο δωμάτιο κλεισμένος, αγναντεύοντας τον ορίζοντα στην εξοχή ή με κάποια ατελείωτα ξενύχτια? … Και πόσο χρόνο γραφής έδειξε το ημερολόγιο, στο να έχεις ολοκληρώσει το έργο σου?

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Συνέβη αυτό που συμβαίνει συνήθως: προηγήθηκε ένα ικανό διάστημα έρευνας, ακολούθησαν τα πρώτα σχεδιάσματα που οδήγησαν σε μια αρχική μορφή του κειμένου και το έργο πήρε την τελική του μορφή στη διάρκεια των προβών.

Athenscalling.gr: Σοβαρότατο το θέμα της παράστασης, ειδικά αυτήν την εποχή και αναρωτιέμαι αν είχες την ζωντανή βοήθεια από κάποιους, προερχόμενους από την Πόλη και φυσικά μιλάω για κάποιους απογόνους που είχαν πληροφορίες από πρώτο χέρι και στις μετέφεραν.

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Ναι, μίλησα με όσους έτυχε να ξέρω και ήταν διαθέσιμοι. Και η βοήθειά τους αποδείχτηκε σημαντική.Athenscalling.gr: Αλήθεια ποιοι είναι οι στόχοι του έργου?

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Ας πούμε σχηματικά, να “φωτίσει” μια σχετικά άγνωστη σελίδα της νεότερης ιστορίας μας με όχημα τις “μικρές” ιστορίες μιας ομάδας ανθρώπων της εποχής.

Athenscalling.gr: Συνήθως όταν από το χαρτί, μεταφέρεται ένα έργο στο Θέατρο, τη Μεγάλη ή τη Μικρή οθόνη, τις περισσότερες φορές υπάρχει μεταξύ Συγγραφέα και Σκηνοθέτη, κάποια διαφορετική άποψη στη μεταφορά. Εδώ συνέβη αυτό? ή το κατά παραγγελία γραφή, εμπόδισε την όποια διαφορά που τυχόν να υπήρχε  μεταξύ των εμπλεκομένων, δηλαδή Συγγραφέα και Σκηνοθέτη?

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Ήταν από την αρχή δεδομένο το πλαίσιο: μια μουσικοθεατρική παράσταση όπου η θεατρική αφήγηση θα συμπληρωνόταν από τα τραγούδια και τις μουσικές της εποχής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δούλεψα προσπαθώντας να αποφύγω τις παγίδες που είχαν να κάνουν με την εξασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ του αφηγηματικού και του μουσικού μέρους του έργου. Δεν ήταν μια εύκολη συνθήκη, ωστόσο ήταν ενδιαφέρουσα (και πολλαπλά χρήσιμη).

Athenscalling.gr: Αξίζει να σημειώσουμε ότι προκαλεί θαυμασμό στο κοινό το όλο στήσιμο της παράστασης, από τους συμμετέχοντες ηθοποιούς, τη σκηνοθέτη, τα σκηνικά, τη μουσική επιμέλεια… πλούσια παράσταση, αυτό τι σημαίνει για τον συγγραφέα?

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Χαίρομαι για την τύχη του έργου – τι άλλο να πω;

Athenscalling.gr: Σκοπεύεις, το ΄΄ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ ΄΄ να μας το παρουσιάσεις σε βιβλίο ?

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Κάποια στιγμή, ναι. Προς το παρόν προηγείται η έκδοση της οριστικής μορφής του “Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης” και η διασκευή μου του “Πινόκιο” για παιδιά και εφήβους. Και τα δύο από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Athenscalling.gr: Η Εργογραφία σου λοιπόν πλουσιότατη και από το 2008 δάσκαλος στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή ΄΄Ανδρέας Βουτσινάς΄΄, δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι… και εδώ θα ρωτήσω αν κάποιο από τα δύο προαναφερόμενα έχει να κάνει με την εκπλήρωση, ίσως κάποιου παιδικού σου όνειρου?

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Όλα έχουν να κάνουν με την εκπλήρωση των επιθυμιών μου. Τουλάχιστον προς τα εκεί προσπαθώ να συγκλίνουν.

Athenscalling.gr: Και η επαφή σου αφενός με το κοινό του Θεάτρου και αφετέρου με τους μαθητές της Δραματικής Σχολής?

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Δεν έχω λόγους να παραπονιέμαι. Υπάρχει, σε διαφορετικές θερμοκρασίες, ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά υπάρχει.

Athenscalling.gr: Ζεις Θεσσαλονίκη και θα έλεγα ότι ζεις στη πόλη των Τεχνών! Αυτό είναι κάτι που δεν είναι υπερβολικό, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι ο αιμοδότης των Τεχνών… Μια αστείρευτη πηγή τροφοδότης  στις Τέχνες ΄΄Τι… Τρέχει ΄΄ , που λέει και ο Διονύσης! ΄΄ Έγινε  κατολίσθηση και έπεσε κάνας βράχος΄΄? 

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Δεν θα την έλεγα “πόλη των Τεχνών” τη Θεσσαλονίκη. Έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσει εκεί, αν και δε νομίζω ότι το πολυθέλει. Αν τώρα με το “αιμοδότης” εννοείτε την κάθοδο και δραστηριοποίηση αρκετών συμπολιτών μου καλλιτεχνών στην Αθήνα, θα έλεγα ότι αυτό έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι τα όρια της πόλης είναι στενά, ενίοτε και ασφυκτικά.

Athenscalling.gr: Ας κάνουμε τώρα ένα παιχνίδι με τα αρχικά γράμματα των λέξεων… ΑΚΗΣ και ΘΕΑΤΡΟ! Παρακαλώ λοιπόν χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα αυτών των δύο λέξεων, να ΄΄γεμίσεις΄΄ τα κενά με τις λέξεις της δικής σου προτίμησης.

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Θα αντιστοιχήσω το Α του ονόματός μου με τις Απόπειρές μου να γράψω και το Θ του θεάτρου με το Θέλω να τα καταφέρω. Αυτό, νομίζω, με περιγράφει.

Athenscalling.gr: Κάπου εδώ να σε ευχαριστήσω για τα όσα μα είπες να σου ευχηθώ τα καλύτερα σε ότι και αν κάνεις και να σε παρακαλέσω να δώσεις ένα δικό σου μήνυμα όπου και όποιο θέλεις!

ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ: Ευχαριστώ εγώ! Να είμαστε γεροί και δυνατοί, τίποτ’ άλλο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back